Başbakan Davutoğlu: (2) - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu: (2)

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "İçişleri Bakanlığımıza gelip bekleyen milletvekillerine çağrıda bulunuyorum, tamam Bakanlığımıza geldiniz, her türlü açıklamada bulunuldu ama bir kere de dönüp Kandil'e doğru 'Yeter artık' demeyi başarabilin.

28.01.2016 23:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "İçişleri Bakanlığımıza gelip bekleyen milletvekillerine çağrıda bulunuyorum, tamam Bakanlığımıza geldiniz, her türlü açıklamada bulunuldu ama bir kere de dönüp Kandil'e doğru 'Yeter artık' demeyi başarabilin. Bir kere de dönüp, Meclis'te oradan bir başka milletvekilinin görüntülerini vererek şov yapmak yerine, orada ızdırap çeken halkın yanında durun" dedi.

Davutoğlu, Suudi Arabistan seyahati öncesinde Esenboğa Havalimanı'ndaki basın toplantısında soruları yanıtladı.

Cizre'de, teröristlerin ambulanslara ateş açması, saldırıda bulunması nedeniyle olay mahalline ulaşmada zorluklar yaşandığını belirten Davutoğlu, "Bize intikal eden, 'Cenazelerin ailelere teslim edilmemesi' gibi bir iddia söz konusu değil" ifadesini kullandı.

Cizre'den hamile bir kadının, "sokağa çıkma yasağı dolayısıyla sağlık hizmeti alamadığı" gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuruda bulunduğunu söyleyen Davutoğlu, AİHM'den kendilerine intikal eden konuyu hem Adalet Bakanlığının hem İçişleri Bakanlığının hem de Sağlık Bakanlığının incelediğini kaydetti.

Talebi üzerine hastaneye ambulansla taşınan kadına, "sezaryen yapılması gerektiğinin, her türlü hizmetin kendisine verileceğinin" ifade edildiğini aktaran Davutoğlu, "evinde doğum yapmak istediğini" söyleyen kadının, tutanak tutularak, aynı ambulansla evine bırakıldığını aktardı.

Bütün bu tutanakların ellerinde olduğunu vurgulayan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bu tutanaklar AİHM'ye tarafımızdan sunuldu ve AİHM bu dosyayı Türkiye'ye iade etti. İsmi, tutanaklar bizde mahfuz. Hastaneye girişi, çıkışı belli. Yapılmak istenen tek şey var; Türkiye'yi sanki vatandaşlarına sağlık hizmeti sunmayan bir ülke gibi gösterme çabası. Kim olursa olsun, hangi suçu işlemiş olursa olsun, hastanelerimize geldiğinde onlara sağlık hizmeti sunulur, sonra adalete teslim edilir.

Yine kim olursa olsun, hangi gerekçelerle olursa olsun, bir mahalde yaralıysa oraya ambulans gönderilir. Bu yaralılar sivil midir, terörist midir bunları sonra sorarız, hesabını da sorarız ama gereğini de yaparız. Hal böyleyken öyle bir hava estiriliyor ki... Çünkü Cizre'de şu anda operasyon tamamlanmak üzere. En azılı, halka dönük en büyük cürmü işlemiş olanlar da şu anda orada sıkışmış durumdalar, biraz da bunun tesiriyle... Aynen Silopi'de olduğu gibi çok kararlı bir şekilde söylüyorum, bunu hep söyledik, Cizre sokakları da son santimine kadar temizlenecek. Cizre'de eğer bir yaralı varsa o da alınıp tedavi edilecek."

-"Terör belası temizlenecek"

Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki terör saldırısında babasını ve kardeşini kaybeden, annesiyle hastanede tedavi gören Sait'i ziyaret ettiğini belirten Davutoğlu, "Beni görünce tebessüm etti, konuştuk, dertleştik. Bu çocuklar için yüreğimiz yanıyor bizim. Bu çocuk veya başka çocuklar, hangi çocuk olursa olsun, ister güvenlik güçlerimizin çocukları isterse orada sivil halkın çocukları, bütün o çocuklara biz sahip çıkarız. Hepsine sağlık hizmeti sunarız" dedi.

Kimsenin, bu tür olayları spekülatif bir şekilde yayarak Türkiye'yi suçlayamayacağına vurgu yapan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İçişleri Bakanlığımıza dün gelip bekleyen milletvekillerine de çağrıda bulunuyorum; İçişleri Bakanlığımıza tamam geldiniz, bakanımız da sizleri misafir etti, her türlü açıklamada bulundu ama bir kere de dönüp Kandil'e doğru 'yeter artık' demeyi başarabilin. Bir kere de dönüp Meclis'te oradan bir başka milletvekilinin görüntülerini vererek şov yapmak yerine, orada ıstırap çeken halkın yanında durun. 'Biz burada demokratik bir ülkenin Meclis'inde konuşurken, sizler, orada barikat kurup, çukurlar kazıp, Cizre Devlet Hastanesine bir günde 20 roket atıp, oradaki sağlık çalışanlarının ve hastaların hayatını tehlikeye atamazsınız' diye bir çağrıda bulunun. Biz gereğini yapacağız. Sağlık hizmeti anlamında da terörle mücadele anlamında da gereğini yapacağız. Son noktasına kadar bütün bu ilçelerimiz, şehirlerimiz, yerleşim merkezlerimiz bu terör belasından temizlenecek."

"Demokrasi ve istikrarın korunması"

"Terörle mücadele kapsamında 303 maddelik bir master planının hazırlık aşamasında olduğunu biliyoruz. Bu kapsamda teröre destek verdiği söylenen belediyelerle ilgili bir çalışma var mı? Bu master planını ne zaman açıklayacaksınız" sorusu üzerine Davutoğlu, 6 saati aşan Bakanlar Kurulu toplantısında bu konudaki bütün hususların ele alındığını söyledi.

Terörle mücadelenin zor olduğuna, güvenlik şartlarının temin edilmesi gerektiğine işaret eden Davutoğlu, terörle mücadeleyi sadece güvenlik meselesi olarak değil, aynı zamanda demokrasinin, istikrarın korunması olarak gördüklerini dile getirdi.

Davutoğlu, teröristle halkı ayırt eden, Türkiye'de refahı, demokrasiyi hiç sarsılmayacak temellere oturtan bir çalışmanın yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Operasyonların başladığı 23 Temmuzda, operasyon sonrasında da nelerin yapılacağını planladıklarını kaydeden Davutoğlu, son Bakanlar Kurulu toplantısında bu konuların farklı başlıklar halinde konuşulduğunu anlattı.

-"Kentsel dönüşüm çalışması var"

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem'in, değişik illere alınan öğrencilerin eğitim faaliyetlerini bizzat koordine etmek üzere yarın bölgeye gideceğini bildiren Davutoğlu, bütün bu eğitim faaliyetlerinin yerinden koordine edileceğini söyledi.

Eğitim, sağlık gibi acil adım atılacak alanlarda gerekenin yapılacağını dile getiren Davutoğlu, devlet kurumlarının güvenli bir şekilde faaliyetlerini sürdürmesi ve kentsel dönüşüm başta olmak üzere yapılacak birçok çalışmanın olduğunu kaydetti.

Davutoğlu, teröristlerin, son derece kötü olan binaları delerek, barikatları takviye etmeye çalıştığını, bu kapsamda mekan anlamında da çok köklü değişiklerin yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Bazı belediyelerin, merkezden giden kaynakları yatırıma, kanalizasyona, altyapıya, yola, belediye hizmetlerine ayıracağına daha çok personel harcaması yaptığına dikkati çeken Davutoğlu, "Türkiye ortalamasının 4-5 misli fazla personel harcamasına ayrılarak, bir anlamda militan yuvaları haline dönüştürüldü" dedi.

-"Hukuk devleti kuralları işler"

Terör örgütünden alınan talimatla hareket eden bir belediye anlayışına, "belediyecilik" denilemeyeceğini vurgulayan Davutoğlu, buna yargının karar vereceğini, bazı belediyelerle ilgili yürütülen soruşturmaların, gözaltıların, tutuklamaların olduğunu hatırlattı.

Ortaya çıkacak hukuki tablo ne gerektiriyorsa onu yapacaklarını belirten Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Hiçbir yerde hukuk dışı bir adım atılmaz. Halkın verdiği oyları halka dönük hizmet için kullanmak yerine terör faaliyetlerine destek için iş makinelerini... Bahsi geçen şikayette yaralılara ulaşılamamasının sebebi ne? Çünkü ambulans geçemiyor çukurlardan. Kim kazdı bu çukurları? O belediyesinin iş makineleri kazdı. Okullar niye tatil edilmek zorunda kaldı? Çünkü öğrenciler mayınlı alanlardan geçemedi. Kim bu mayınları koydu? Sadece teröristler değil, onlara o mayınları koyacak alanları da belediye de demek istemiyorum oradaki yönetimlerin iş makineleriyle bunları yaptılar. Dolayısıyla hukuk devleti kuralları işler, suç işleyen kimse, sahip olduğu unvan dolayısıyla bu suçtan azade olamaz ama kimse de haksız yere suçlanamaz. Bunlar hukuki süreç içinde takip edilir, sonunda atılması gereken adımlar atılır. Tabii bu belediyeler de eğer hukuki bakımdan bir kesin sonuca ulaşılmışsa oralar da yönetimsiz bırakılmaz."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu: (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement