Bankacılık Kanunu Değişiyor - Son Dakika
Ekonomi

Bankacılık Kanunu Değişiyor

Bankacılık Kanunu Değişiyor

Hükümet, bankacılık kanunlarında değişiklik içeren tasarıyı TBMM'ye sundu.

20.10.2014 14:28  Güncelleme: 16:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hükümet bankacılık kanunlarında değişiklik için harekete geçti.

Tasarı Meclis'ten geçerse Kalkınma Bankası personeli 'memur' statüsünden 'işçi' statüsüne geçecek. Öte yandan TMSF'ye borcu olan patron veya şirketlerin, haczi mümkün olan malvarlıklarını ihbar edenlere 'ihbar ikramiyesi' ödenecek. Örneğin, 1 milyonluk araziyi ihbar edene, 400 bin liraya kadar 'ihbar teşviki' verilebilecek.

Hükümet, 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu ile 6219 Sayılı Türkiye Vakıflar Bankası ve 4456 Sayılı Türkiye Kalkınma Bankası ile Bireysel Emeklilik, Organize Sanayi Bölgeleri, Kanunlarında değişiklik yapmak üzere harekete geçti.

60 MADDELİK YENİ YASA

13 Ekim tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla Meclise gönderilen yasa tasarısı, 60 maddeden oluşuyor.

5411 sayılı Bankacılık Kanunu başta olmak üzere bazı kanunlarda değişiklik öngören tasarıyla

- TMSF, faaliyet izni kaldırılan bankaların varlık ve yükümlülükleri ile sözleşme ve kanundan doğan her türlü hak ve alacaklarını, kuracağı bankaya ya da mevcut bankalara devretmeye yetkili olacak.

-Rekabet Kurulu, bankalar hakkında re'sen veya ön soruşturma sonucunda soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde bu durumu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na bildirmek zorunda olacak. Soruşturma sonucunda oluşturulan rapor, Rekabet Kurulunca karara bağlanmadan önce BDDK'nin görüşü alınacak.

YA İŞÇİ OL YA DA HAVUZA GİR

Türkiye Kalkınma Bankasının tüm personeli 657 sayılı devlet memuru statüsünden çıkarılarak, 4857 sayılı kanuna tabi kılınacak.

Söz konusu tasarı maddesi Meclis'te de kabul edilirse Kalkınma Bankası personeli 'memur' statüsünden 'işçi' statüsüne geçecek. 4857 sayılı yasaya tabi çalışmak istemeyen personel bunu yasanın çıkmasından itibaren 45 gün içinde bildirecek. Bu personel Devlet Personel Başkanlığı tarafından havuza alınarak, daha sonra başka bir kamu kuruluşuna ataması yapılacak.

İHBARCIYA TEŞVİK

Hükümetin başta 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu olmak üzere bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair yasa tasarısından 'ihbarcıya teşvik' çıktı. Buna göre, TMSF'ye borcu olan patron veya şirketlerin, haczi mümkün olan malvarlıklarını ihbar edenlere 'ihbar ikramiyesi' ödenecek. Örneğin, 1 milyonluk araziyi ihbar edene, 400 bin liraya kadar 'ihbar teşviki' verilebilecek.

TBMM'ye sunulan 59 maddelik tasarının gerekçesinde bankacılık, sermaye piyasaları ve sigortacılık sektörlerinde meydana gelen gelişmelerin mevzuata yansıtılması için bu değişikliklere ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. Buna göre şu değişikler öngörüldü:

FONA KÖPRÜ BANKA, KATILIM BANKASI KURMA YETKİSİ

- 5411 Sayılı Bankacılık Kanununa 109/A ve 109/B hükümleri ilave ediliyor. Böylece Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen veya faaliyet izni kaldırılan bankaların satışında talebin artması, tasfiyelerin kısa sürede sonuçlanması hedefleniyor. Bu çerçevede TMSF'ye bir yıl süreyle 'köprü banka' kurulması için yetki veriliyor.

- Katılım bankası kurulmasını teşvik amacıyla bazı yükümlülüklerden muafiyet getiriliyor.

BATAN BANKA PATRONLARININ MALINI İHBAR EDENE ÖDÜL

- TMSF alacaklarının tahsili için, Fona borçlu olan gerçek ve tüzel kişilere ait, haczi mümkün olan malvarlıklarının bulunduğu yerleri ihbar edenlere ikramiye ödenebilecek. TMSF, kendi bilgisi dışında, bu tür malvarlıklarını haber verenlere, ilgili tutarın tahsilinden sonra 'ihbar ikramiyesi' verebilecek. Bu tutar, tahsil edilen tutarın yüzde 40'ını geçemeyecek. Örneğin, 1 milyonluk varlığı haber veren bir ihbarcıya, 400 bin liraya kadar ikramiye ödenebilecek.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Balya'da Kadın İstihdamına Destek: Doğal ve Organik Ürünler Üretiliyor
    11:45 Balya'da Kadın İstihdamına Destek: Doğal ve Organik Ürünler Üretiliyor

    Balıkesir'in Balya ilçesinde, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) desteğiyle kurulan kooperatif, doğal ve organik ürünler üreterek kadın istihdamına katkı sağlıyor. Dörtyol Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin hayata geçirdiği proje kapsamında atıl bir bina restore edilerek üretim ve satış ofisi olarak kullanılmaya başlandı. Üretim yapan çiftçilere ve kadınlara eğitimler verilerek birçok ürünün pazarlanmasına başlandı. Ayrıca bölgede yetişen ve yüksek gelir sağlayan badalan fasulyesi için çalışmalara başlandı. Bu projelerle kadınlar hem üretim yaparak hem de diğer kadınlara örnek oluyor.

  • Erzurum, Faydalı Model Başvurularında 14. Sırada
    11:44 Erzurum, Faydalı Model Başvurularında 14. Sırada

    TÜRKPATENT'in Şubat ayı verilerine göre Erzurum, bu yılın ilk iki ayında toplamda 2 faydalı model başvurusu gerçekleştirdi. İl, bölge illeri içinde Elazığ'ın ardından 2., ülke genelinde ise 14. sırayı aldı. Doğu Anadolu Bölgesi'nden ise sadece 4 il faydalı model başvurusu yaptı.

  • Kayseri Büyükşehir Belediyesi Develi ilçesine 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı yapıyor
    11:40 Kayseri Büyükşehir Belediyesi Develi ilçesine 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı yapıyor

    Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Develi ilçesinde sürekli artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı gerçekleştiriyor. Bu yatırım kapsamında Zile Mahallesi'nde kanalizasyon hatları, foseptik yapısı, doğal arıtma tesisi ve deşarj hattı yapım çalışmaları yapılmaktadır. Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, ilçelerdeki altyapıyı revize ederek daha modern bir yapı oluşturmayı hedeflediklerini belirtti ve yatırımların hız kesmeden devam edeceğini vurguladı.

  • Doğu Karadeniz'den yapılan su ürünleri ihracatı arttı
    11:32 Doğu Karadeniz'den yapılan su ürünleri ihracatı arttı

    Doğu Karadeniz'den ocak-şubat döneminde yapılan su ürünleri ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artarak 21 milyon 507 bin 744 dolara ulaştı. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, bölgeden 2 ayda 16 ülkeye 4 bin 436 ton su ürünü satıldığını belirtti. En fazla ihracatın Rusya Federasyonu'na yapıldığı ve Trabzon'un ihracatının yüzde 22 arttığı ifade edildi.

  • Akkuyu NGS'de maaş alamayan işçiler iş bıraktı
    11:28 Akkuyu NGS'de maaş alamayan işçiler iş bıraktı

    Mersin'in Gülnar ilçesindeki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki taşeron firmanın çalışanları, maaş alamadıklarını belirterek bazı bölümlerde çalışmaları durdurdu. Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu NGS inşaatında çalışan işçiler, taşeron firmanın maaş ödemediğini ileri sürerek eyleme başladı. Dün yüzlerce işçinin iş bırakmasıyla başlayan eylem nedeniyle bölgede güvenlik tedbirleri de arttırıldı. Maaşlarının yatmadığını belirten işçilerin bugün de iş bırakma eylemlerine devam ettiği öğrenildi. Daha önce de birçok kez Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki taşeron firmanın işçileri maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle eylemler yapmıştı.

  • DSİ, Nevşehir'e 2,8 milyar liralık yatırım yaptı
    11:21 DSİ, Nevşehir'e 2,8 milyar liralık yatırım yaptı

    Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, son 21 yılda Nevşehir'e 2 milyar 851 milyon 646 bin lira değerinde 59 tesis inşa ettiklerini bildirdi. Balta, ayrıca kente 3 baraj, 2 gölet ve 8 yeraltı depolaması inşa ederek 50,24 milyon metreküp su depolama hacmine ulaştıklarını ve 4 içme suyu tesisi ile yaklaşık 155 bin 968 kişinin ihtiyacını karşılayacak olan yıllık 5,14 milyon metreküp içme suyu temin ettiklerini belirtti. Ayrıca, 24 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, 24 yerleşim yeri ve 1200 dekar arazinin taşkın kontrolünü sağladıklarını ve 6 taşkın koruma tesisinin inşaat çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Balta, ayrıca 6 HES Tesisi'nin işletmeye alındığını ve bu tesisler sayesinde yıllık 815 milyon lira katkı sağladıklarını ve 148 bin 750 hanenin enerji ihtiyacını karşıladıklarını söyledi.

  • ASKİ, Ankara'da ızgara ve sel kapanı temizliği yaptı
    11:17 ASKİ, Ankara'da ızgara ve sel kapanı temizliği yaptı

    Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü ekipleri, son 3 ayda 73 bin 602 ızgara ve 699 sel kapanını temizledi. Alt geçitlerde bin 223 temizlik kontrolü yapılırken, Coğrafi Bilgi Sistemi'nde kaydı eksik olan 60 bine yakın ızgara da sisteme kaydedildi. Bu dönemde 482 noktada, 17 yeni sel ızgarası ve bin 648 yeni ızgara imal edildi.


Advertisement