Bankacılık Kanunu Değişiyor - Son Dakika
Ekonomi

Bankacılık Kanunu Değişiyor

Bankacılık Kanunu Değişiyor

Resmi Gazete'nin basım ve dağıtım hizmetlerinde grev ve lokavt yapılamayacak Sermaye piyasasında bilgi suistimali ve piyasa dolandırıcılığı eylemlerinin cezalarının alt sınırı 2 yıldan 3 yıla çıkarılacak Sigorta şirketleri, reasürans şirketleri ve Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'na göre kurulan emeklilik şirketlerinin Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği'ne üyeliği zorunlu olacak Sigorta eksperleri kendilerine teklif edilen işi herhangi bir sebep göstermeksizin reddedemeyecek Bakan veya Hazine Müsteşarlığının Birlik organları tarafından yürütülen işlemler hakkında verdiği kararlar aynen yerine getirilecek.

20.10.2014 13:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Resmi Gazete'nin basım ve dağıtım hizmetlerinde çalışanlara da grev ve lokavt yasağı getiriliyor.

Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Sigortacılık, Sermaye Piyasası, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi, Elektronik Haberleşme kanunlarında da değişiklikler içeriyor.

Sigorta eksperlerinin kendilerine teklif edilen işi herhangi bir sebep göstermeksizin reddetmesine imkan tanıyan düzenleme yürürlükten kaldırılacak. Sigorta eksperinin, sigortacı veya sigorta ettiren ya da sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişiler tarafından atanması, eksperin iş kabulü, asgari ücret tarifesinin tespiti de dahil ekspertiz ücretinin belirlenmesiyle ilgili usul ve esaslar Birlik ve Sigorta Eksperleri İcra Komitesi'nin görüşleri alınarak, yönetmelikle düzenlenecek.

Bankacılık ve sermaye piyasası meslek teşekküllerindeki usul ve esaslar sigortacılık uygulamasına da aktarılıyor. Sigorta şirketleri, reasürans şirketleri ve Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'na göre kurulan emeklilik şirketleri giriş aidatı ödeyerek Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği'ne üye olacak. Bu zorunluluk sigorta şirketleri ve reasürans şirketleri için sigortacılık ruhsatı, emeklilik şirketleri için emeklilik ruhsatı almalarından itibaren en geç bir ay içinde yerine getirilecek. Bakanlar Kurulu, üye olma zorunluluğunu kaldırmaya yetkili olacak. Birlik nezdinde biri sigorta ve reasürans şirketleri, diğeri emeklilik şirketleri için olmak üzere iki ayrı levha tutulacak.

Birlik, Türkiye'de sigortacılığı ve bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemini temsil etmek ve tanıtmak için gerekli girişimlerde bulunmak, yurt içi ve yurt dışındaki ilgili kuruluşlara üye olmak ve delege göndermek; uyulması zorunlu meslek kurallarını belirlemek, üyeler arasındaki haksız rekabeti önlemek amacıyla gerekli her türlü tedbiri almak ve uygulamakla görevli olacak. Birliğin aldığı karar ve tedbirlere zamanında ve tam olarak uymayan üyeler hakkında 5 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

Birlik organlarının seçimleri gizli oyla ve yargı gözetimi altında gerçekleştirilecek. Birlik organları, çalışma esasları, faaliyetlerinin kapsamı, gelirleri, giderleri, levhaya kayıt, levhadan silinme, üyeliğe kabul, üyeliğin düşmesine ilişkin usul ve esaslar Birliğin görüşü alınarak Hazine Müsteşarlığı'nın önerisi ve bağlı olduğu bakanlığın uygun görüşü üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulacak Birlik statüsünde gösterilecek. Üyeler, Birliğin statüsüne, karar ve tedbirlere uymak zorunda olacak. Birliğin yetkili organlarınca alınan kararlara karşı, kararın   ilgiliye tebliğini izleyen 10 iş günü içinde Müsteşarlık nezdinde itiraz edilebilecek. Müsteşarlığın itiraza ilişkin kararları kesin olacak.

Bakanlığın Birlik üzerindeki yetkileri -

Birlik giderleri, statü gereğince tespit olunan esaslara göre üyelere dağıtılacak. Üyeler, kendilerine düşen   masraf paylarını statülerde belirtilen süre içinde yatıracak, aksi halde icra yoluyla tahsil edilecek.

Bakan veya Hazine Müsteşarlığının Birlik organları tarafından yürütülen işlemler hakkında verdiği kararları, Birlik organları aynen yerine getirmekle yükümlü olacak. Yasal sebep olmaksızın bu kararları yerine getirmeyen veya eski kararda direnme niteliğinde yeni bir karar veren veya kanunun zorunlu kıldığı işlemleri yerine getirmeyen Birlik organlarının görevine Bakanın veya Cumhuriyet savcısının istemi üzerine mahkeme kararıyla son verilecek, yerlerine yenileri   seçtirilecek.

Milli güvenliğin, kamu düzeninin, suç işlenmesini veya suçun devamını önlemenin yahut  yakalamanın gerektirdiği hallerde gecikmede sakınca varsa, Bakan, Birliği faaliyetten men edebilecek. Bakanın kararı 24 saat içinde görevli hakimin onayına sunulacak. Hakim kararını 48 saat içinde açıklayacak. Aksi halde bu idari karar kendiliğinden yürürlükten kalkacak.

Görevlerine son verilen organ üyelerinin ve tüzel kişi temsilcilerinin cezai sorumlulukları saklı olacak. Bu organların görevlerine son verilmesine sebep olan tasarruflarının hükmü olmayacak. Birlik yönetim ve denetiminde yer alanlarla Birlik çalışanları, işleri dolayısıyla öğrendikleri bilgi ve sırları ilgililerin izni olmadan açıklayamayacak. Ancak, suç teşkil eden hallerin yetkili mercilere duyurulması zorunlu olacak.

İdari para cezalarının toplamı, mevzuata aykırılık oluşturan her bir eylem için ayrı ayrı olmak üzere, tespit için ilgili hükümede yer alan üst sınırın 20 katını, bir takvim yılında ise anılan üst sınırın 50 katını aşamayacak.

Elektronik Haberleşme Kanunu kapsamındaki kullanım hakkı ücretleri Hazine'ye gelir kaydedilmek üzere ilgili muhasebe birimine değil, genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Merkez Muhasebe birimine yatırılacak. Katkı payının yatırıldığı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na yazıyla bildirilecek.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında, konut kredilerine dönüşüm projeleri özel hesabından verilen faiz desteğine finansman ve finansal kiralama şirketlerinden alınan finansman da dahil edilecek.

Resmi Gazete'nin basım ve dağıtım hizmetlerinde de grev ve lokavt yapılamayacak.

Sermaye piyasaları -

Halka açık şirketlerde ortaklıktan çıkarma hakkının kullanımında satım bedeli, borsada oluşan son 30 günlük ağırlıklı ortalama fiyattan değil, "adil  bedel"  üzerinden gerçekleştirilecek. Adil bedelin hesaplanmasına ilişkin usul ve esaslar, Sermaye Piyasası Kurulu kurulu tarafından belirlenecek.

Bankalar tarafından gerçekleştirilen türev işlemlerin oluşturacağı risklerin banka mali bünyelerine etkileri açısından denetimi ve gözetimi BDDK tarafından yürütülecek. Sermaye Piyasası Kurulu, BDDK 'nın uygun görüşünü alarak belirleyeceği türev araçların münhasıran borsalarda işlem görmesini zorunlu tutabilecek.

Yatırımcı Tazmin Merkezi (YTM) alacaklarının takip ve tahsilini Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun  hükümlerine göre yapacak. YTM giderlerinin YTM gelirleriyle karşılanması esas olacak  esastır.   YTM, Hazine Müsteşarlığı'ndan izin almak kaydıyla  borçlanabileceği gibi ihtiyaç olduğunda Hazine Müşteşarlı'nca özel tertip Devlet iç borçlanma senedi ihraç edilebilecek. YTM, yatırım kuruluşlarından ileride doğacak aidat yükümlülüklerine mahsuben bir önceki yılda ödedikleri yıllık aidat tutarına kadar avans alabilecek.

Sermaye piyasasında bilgi suiistimali ve piyasa dolandırıcılığı eylemlerinin cezalarının alt sınırı 2 yıldan 3 yıla çıkarılacak. Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcı kararını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle kendisine veya bir başkasına doğrudan veya dolaylı menfaat  sağlayanlar 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak.

- TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bankacılık Kanunu Değişiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • İBRAHİM TAŞ: BANK ASYAYA ETKİSİ NE OLUR 0 0 Yanıtla

Advertisement