Balıkçılar Hedef Rotasını Büyük Denizlere Çevirmek İstiyor - Son Dakika
Ekonomi

Balıkçılar Hedef Rotasını Büyük Denizlere Çevirmek İstiyor

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, bu yıl vatandaşın bol bol balık yiyeceğine inandıklarını belirterek, "Balıkçımız Umman, Yemen gibi ülkelerin sularında avlanmak istiyor.

01.09.2014 13:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, bu yıl vatandaşın bol bol balık yiyeceğine inandıklarını belirterek, "Balıkçımız Umman, Yemen gibi ülkelerin sularında avlanmak istiyor. Bununla ilgili yasal mevzuatların düzenlenmesiyle önümüzdeki engellerin kaldırılmasını bekliyoruz" dedi.

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun yaptığı açıklamada, Türk balıkçısının hedefinin büyük denizler olduğuna dikkat çekerek, "Balıkçımız Umman, Yemen gibi ülkelerin sularında avlanmak istiyor. Bununla ilgili yasal mevzuatların düzenlenmesiyle önümüzdeki engellerin kaldırılmasını bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Sağlıklı nesiller için temel gıda maddeleri arasında yer alan su ürünlerinin avlanabilmesi için balıkçılar "vira bismillah" diyerek balık avı sezonunu açtı. Balık avı yasağının sona ermesiyle balıkçılar ağlarını denizle buluşturdu. Sagun 6 balıkçı gemisiyle av sezonunu açan İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, balıkçılara "rastgele" diyerek, vatandaşın bu yıl bol balık yiyeceğine inandığını ifade etti.

-"TÜRKİYE'DE KİŞİ BAŞINA BALIK TÜKETİMİ YILDA 7-8 KİLOGRAM"-

Sagun, sektörün en son teknolojiyi kullanarak öne çıktığını ve geçen yıl çipura ve levrek ürün grubunda Avrupa Birliği pazarında lider konuma gelindiğini, ayrıca Japonya'ya orkinos ihracatında da ülke olarak birinciliğe yükseldiğini vurguladı. Türkiye'de kişi başı balık tüketiminin yılda 7-8 kilogram olduğunu, bunun AB ülkelerinde ortalama 24, ABD'de ise 28 kilogramı bulduğuna dikkat çeken Sagun "Hedefimiz Türk halkının daha fazla balık yemesini sağlamak ve sağlıklı nesiller yetiştirmek. Bunun için sloganımız "her keseye herkese balık'" dedi.

-"BALIKÇI ÖNÜNÜN AÇILMASINI BEKLİYOR"-

10. Kalkınma Planı Su Ürünleri Özel İhtisas Komisyonu raporunu hatırlatan Sagun, balıkçılığın hızlı geliştiğini ve balıkçı tekne sayısının fazla olması nedeniyle Türk kara sularında avlanacak balık miktarı yetersiz kaldığını hatırlattı. Bu nedenle büyük denizlere açılmak istediklerine değinen Sagun, şunları kaydetti:

"Balıkçılık kaynağı yüksek Umman, Somali, Tanzanya Yemen sularında da balık avlayabilmek istiyoruz. Hollandalı, İspanyol buralardan avlanabiliyor. Türk balıkçısı ise böyle sularda avlandığı zaman balığı ithal etmiş gibi işlem görüyor. Balıkçıya 'bağlın menşei', 'veteriner raporu' soruluyor. Gümrükçü işlem yapıyor. Bu ithal balık değil ki. Denizden çıkıyor. Bu konuda balıkçının önünü açacak yasal düzenlemelerin bir an önce yapılmasını bekliyoruz. Bu yöndeki Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın olumlu çalışmalarının bir an önce sonuçlanmasını ve büyük teknelerimizin büyük denizlere açılmasını diliyoruz. Böylece küçük teknelerimiz de kendi sularımızda daha rahat avlanabilecek."

-"RUSYA'YA İHRACAT YÜZDE 100 ARTACAK"-

Sektörün Türk ekonomisine katkısını artırabilmek için çalıştıklarının altını çizen Sagun, son günlerde gündeme gelen Rusya'nın AB ülkeleri ve ABD ile ilgili ticari ve siyasi sıkıntılarına da değinerek, "Rusya'nın son durumu balıkçımız için yeni avantaj olabilir. Bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Geçen yıl 32 milyon dolar ihracat yaptığımız Rusya'ya bu yıl hedeflediğimiz avantajı elde edebilirsek 65 milyon dolar üzerine çıkartabiliriz. Buraya 1.2 milyar dolarla en fazla balık ihracatı yapan Norveç'in ihracatının ne olacağı belirsiz. Bu ihracatın bir miktarından bile vazgeçmesi Rusların bu balığı başka ülkeden alması demek. Biz bu noktada devreye girmek ve orada kalıcı olmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

-YILDA 700 BİN TON BALIK-

Dünyada yılda ortalama 110 milyon ton civarında su ürünleri üretimi yapılırken, bunun 25 milyon tonu yetiştiricilik yoluyla elde ediliyor. Türkiye'de ise geçtiğimiz yıl 500 bin tonu deniz ve 200 bin tonu da tatlı su olmak üzere toplamda 700 bin ton balık avı gerçekleşmişti. Ayrıca bu üretimin 90 bin tonu denizde, 100 bin tonu da tatlı suda yetiştiricilik yoluyla Türk ekonomisine kazandırılmıştı. Deniz ürünü olarak en çok hamsi, çaça, sardalya, istavrit ve palamut avlanırken; en çok yetiştirilen balıklar ise alabalık, levrek ve çipura olmuştu.

-İHRACAT 650 MİLYON DOLARI BULACAK-

Sektörün geçtiğimiz yıl ihracatı 564 milyon dolar olurken, en büyük ihracat pazarları da Hollanda 111, Almanya 78, İtalya 64, Japonya 37 ve Rusya 33 milyon dolarla öne çıkmıştı. Bu yıl ihracat hedefi ise 650 milyon dolar olarak öngörülüyor. Sektör, 57 bini doğrudan, 300 bini de dolaylı istihdam sağlarken, yeni sezonda 3 bin 200'ü tatlı sularda olmak üzere toplamda 20 bine yakın balıkçı teknesi ağ atıyor.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Balıkçılar Hedef Rotasını Büyük Denizlere Çevirmek İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement