Bakanlıktan, Soma'da İnceleme Talebine İlginç Yanıt - Son Dakika
Güncel

Bakanlıktan, Soma'da İnceleme Talebine İlginç Yanıt

Bakanlıktan, Soma\'da İnceleme Talebine İlginç Yanıt

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Soma'da madenlerde inceleme yapmak isteyen kuruluşları, bakanlık müfettişlerinin alanında iyi olduğunu belirterek geri çevirdi.

14.09.2014 11:44  Güncelleme: 12:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 işçinin yaşamını yitirdiği facianın ardından Türk Tabibler Birliği ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, 'Kamuoyuna daha inandırıcı bilgiler vermek adına' kazanın yaşandığı maden ocağında inceleme yapmak için başvuruda bulundu. Buna karşılık Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan ilginç bir cevap geldi. Bakanlık, Türkiye'deki bütün mühendis ve doktorların aynı üniversitelerde eğitim aldığını, üstelik denetimlerde bulunan bünyelerindeki müfettişlerin bu eğitimlere ek olarak aldıkları formasyonlarla, iş eğitimi ve güvenliği konularında ülkenin en önemli uzmanları olduğu cevabını verip, talebi geri çevirdi.

Geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocakta meydana gelen yangın sonrasında 301 işçi ve çalışan yaşamını yitirdi. Türkiye'yi yasa boğan olay sonrasında, aralarında şirketin yönetim kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdürü Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Bilirkişi heyetinin de iki kez incelemede bulunduğu maden ocağına, faciadan kısa süre önce olumlu rapor veren iki müfettişin de aralarında bulunduğu kamu görevlilerine adli soruşturma açılması için savcılar izin talebinde bulundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise adli soruşturma için gerekli izni vermedi.



ONLARA DA İZİN VERİLMEMİŞ

Maden faciasının yaşanmasından sonra Haziran ayı içerisinde TTB ile TMMOB ortaklaşa, kazayla ilgili farklı çevrelerden yapılan açıklamaların kamuoyunda kafa karışıklığına neden olduğunu, ayrıca kamuoyuna daha inandırıcı bilgiler vermek adına, uzmanların burada araştırma yapmasının yerine olacağına inandıklarını belirterek ocakta inceleme yapmak için bakanlığa başvuruda bulundu. Dilekçeyle yapılan bu başvuruyu inceleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan ise ilginç bir cevap geldi. Bakanlık yetkilileri cevap yazısında, Türkiye'de iş kazaları konusunda inceleme yapmak için sadece kendi bünyelerindeki müfettişlerin görevli olduğunu belirtti. Bakanlık yetkilileri ayrıca, müfettişlerin tıp doktoru, mimar, elektrik, maden, jeoloji, metalürji, inşaat, elektronik, makina, kimya, endüstri, fizik, bilgisayar, petrol, tekstil, gemi, uçak, çevre mühendisi olma koşullarını sağlamalarının yanında yazılı, sözlü sınavlardan geçtikten sonra, üç yıllık eğitim ve yeterlilik sınavıyla bu ünvana sahip olduklarını kaydetti.

Başvuru dilekçesindeki 'İş müfettişlerine güven olmayacağı' sözlerinin anlaşılır bir gerekçe olmadığına da cevap yazısında yer veren bakanlık, son olarak Türkiye'deki bütün mühendis ve doktorların aynı üniversitelerde eğitim aldığını, üstelik denetimlerde bulunan bünyelerindeki müfettişlerin bu eğitimlerine ek olarak aldıkları formasyonlarla, iş eğitimi ve güvenliği konularında ülkenin en önemli uzmanları olduğu sözleriyle, talebi geri çevirdi.


YARGIYA BAŞVURACAKLAR

Konuyla ilgili açıklamayı ise TBB Başkanı Dr. Bayazıt İlhan yaptı. İlhan Türkiye'de, işçi sağlığı ve güvenliği alanının konunun uzmanlarına kapatıldığını söyledi. Dr. Bayazıt İlhan şöyle dedi:

"İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri, tümden taşeron firmalara verildi. Taşeronlara devredildi. Madenlerde, inşaatlarda işçi sağlığından ve işçi güvenliğinden kendileri güvencesiz çalışan, tamamen işverenlerin verdiği parayla geçirmek zorunda olan hekimlerin ve mühendislerin sahip çıkması bekleniyor. Ama bunlar da zaten kendileri güvencesiz çalışıyor. İşyeri hakkında olumsuz rapor yaptığı için işten atılan hekimler var. Dolaylısıyla işçi sağlığı konularında kötü bir noktadayız. Bakanlık bize cevabında, bu hizmetlerin tamamını kendisinin götürdüğünü söylüyor. Ama Soma'da gördük ki bağımsız heyetlere son derece ihtiyaç var. Ama bakanlık inatla bu alanı, uzmanlara kapatmak istiyor. Ama bu müfettişler inceleme yapıyorlar, olumlu raporlar veriyorlar, sonra bu facia oluyor. Bunlara nasıl güveneceğiz? Bizlere izin verilmemesinini nedeni, örtbas edilmek istenen konular mı var sorularını akla getiriyor."

Dr. Bayazıt İlhan, ocakta gerekli incelemeyi yapmak için, bakanlıktan gelen bu cevap üzerine idari mahkemeye dava açacaklarını ve hukuk yoluyla o madene germeye çalışacaklarını söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakanlıktan, Soma'da İnceleme Talebine İlginç Yanıt - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • YUH: BU ÜLKEDE DAHA ÖNCEKİ HÜKÜMETLER MALI GÖTÜRÜYORDU DOHRU BEN CHP LİYİM TAMAM AMAAAAAAA ÖNCE İNSAN DERLERDİ GERİYE DÖNÜN BAKIN İŞ KAZALARINA Bİ KARŞILAŞTIRIN ŞU AN AVRUPADA BİRİNCİ DÜNYADA ÇİNDEN SONRA AZ FARKLA 2 CİYİZ EYER O UYUZ ÇELİK O KOLTUKTA O KADAR ÖLÜMDEN SONRA O KOLTUKTA OTURUYORSA O AKP YE OY VERENLERİN. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5 1 Yanıtla Osman aga: Yorumun iyiydi sonunda hayvanlaşmasaydın yeşile basacaktım kırmızıya bastım hisettinmi 0 0
  • Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı
    20:29 Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak programı kapsamında yaptığı ziyaretlerde, doğal gaz arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bayraktar, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırmak için yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını ve birkaç hafta içinde yeni bir keşif ve ilave bir rezerv beklentilerinin bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak adına yenilenebilir enerji yatırımlarının önemine vurgu yaptı.

  • Sosyal medya fenomeni Banu Parlak, Küçükçekmece Adliyesinde icra memuruyla tartıştı
    20:26 Sosyal medya fenomeni Banu Parlak, Küçükçekmece Adliyesinde icra memuruyla tartıştı

    Banu Parlak, borçlu olduğu bir dosyayla ilgili gittiği Küçükçekmece Adliyesinde icra memuruyla tartıştı. Adliyeyi birbirine kattan Parlak, savcı tarafından ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Banu Parlak'ın köpeği, komşusunun köpeğini parçalayarak öldürmüştü.

  • Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, koruyucu ailelerle iftarda buluştu
    20:25 Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, koruyucu ailelerle iftarda buluştu

    Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce düzenlenen iftarda koruyucu ailelerle bir araya geldi. Programda konuşan Vali Köşger, Adana'nın koruyucu aile sıralamasında 4. olduğunu belirterek, çocuklara sahip çıkmanın önemini vurguladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkilileri de programa katıldı.

  • Türk Kızılay Genel Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftarda buluştu
    20:23 Türk Kızılay Genel Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftarda buluştu

    Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, Hatay'da düzenlenen iftar programında depremzedelerle bir araya geldi. Yılmaz, çocuklara patlamış mısır ve pamuk şeker dağıttı. Konuşmasında, depremzedelere desteklerinin devam edeceğini belirten Yılmaz, Ramazan ayının birlik ve beraberlik ayı olduğunu vurguladı.

  • Trabzon'da Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Sağlık Hizmet Binaları İnşa Ediliyor
    20:23 Trabzon'da Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Sağlık Hizmet Binaları İnşa Ediliyor

    Trabzon'un Maçka, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde aile sağlığı merkezleri ile 112 acil sağlık hizmet binalarının inşası devam ediyor. Maçka ilçesindeki inşaatın 15 Nisan'da tamamlanması planlanırken, Akçaabat ilçesindeki iki aile sağlığı merkezi ve acil sağlık hizmetleri binasının tamamlanmasıyla kısa sürede hizmete başlayacağı belirtildi. Çarşıbaşı ilçesinde ise Yavuz Aile Sağlığı Merkezi binasının tamamlanma tarihi 26 Nisan olarak açıklandı.


Advertisement