Bakanlar Kurulu Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Bakanlar Kurulu Toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç: (4) "Yabancı unsurları değil, Suriye halkından, Suriyeli, bu işi yapmak isteyen ve onların eğitilebileceği bir ortamı meydana getirmek istiyoruz.

13.10.2014 22:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "Yabancı unsurları değil, Suriye halkından, Suriyeli, bu işi yapmak isteyen ve onların eğitilebileceği bir ortamı meydana getirmek istiyoruz. Bu konuda henüz yer, imkan, şartlar kesin olarak belirlenmiş değil" dedi.

Arınç, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'in çözüm sürecinin yol haritasına ilişkin oluşturulan bir taslak sayfasını gördüklerini, bunun kendileriyle paylaşıldığına yönelik açıklamasını hatırlatarak, "Bu, Resmi Gazete'de yayımlanandan farklı bir yol haritası mı detaylarında neler var?" demesi üzerine Arınç, bunun kendisine değil, açıklamayı yapan Baluken'e sorulması gerektiğini belirterek, "Verecek bir cevabı vardır herhalde" yanıtını verdi.

"Türkiye bu konuda haklı çıkmıştır"

Başka bir gazetecinin "Eğit-donat çerçevesinde belirlenen tesisler hangileridir" sorusu üzerine Arınç, "Eğit-donat konusunda söylemek istediğimiz şu:  Bu, bizim için yeni bir unsur değil. Biz, Suriye'deki ılımlı muhalefetin güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye bu konuda haklı çıkmıştır. Keşte Türkiye'nin sözlerine ABD de diğer batılı ülkeler de kulak verebilseydi" diye konuştu.

Alanda, sahada zayıf kalan ılımlı muhalefetin boşluğunun aşırı unsurlarca doldurulduğunu vurgulayan Arınç, şunları söyledi:

" El Nusra, El Kaide, IŞİD, başka bir şey dediğiniz radikal unsurlar, ılımlı muhalefetin veya gücün olmadığı Suriye'da sahayı doldurdular. Eğer muhalefete gerçekten bir yardım yapılabilseydi hem askeri hem teçhizat bakımından, onların zalim Esed'in güçleriyle mukabele veya mücadele etmesi mümkün olacaktı. Şimdi batılı ülkeler, Türkiye'nin geldiği bu noktada, evet bir eğit-donat faaliyetinin ki sayılarının binler filan değil belki birkaç yüz olabileceği bir faaliyetin yapılmasını düşünüyorlar. Türkiye'nin haklı olduğunu kabul ediyorlar, böyle bir faaliyetin Türkiye içerisinde en uygun yerde nasıl yapılabileceği konusunu da karşılıklı görüşme olarak devam ettiriyorlar. Türkiye bunun sadece eğitim bölümünde olabilir, bu güne kadar olduğu gibi silah ve teçhizat bölümünde olmaz. Nasıl gelirler ve bütün bunlarda dikkat edeceğimiz şey, eğitim-donatımda mutlaka Suriye halkından olması gelenlerin. Yabancı unsurları içerisinde barındırmaması düşünülüyor."

Bunu Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun her konuşmasında ifade ettiğini hatırlatan Arınç, "Yabancı unsurları değil, Suriye halkından, Suriyeli, bu işi yapmak isteyen ve onların eğitilebileceği bir ortamı meydana getirmek istiyoruz. Bu konuda henüz yer, imkan, şartlar kesin olarak belirlenmiş değil" dedi.

"Türkiye, kendi ulusal çıkarlarını en önde tutmak zorundadır"

Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne paralel yapının gireceğine yönelik açıklamalar hatırlatılarak, bu konudaki çalışmaların sorulması üzerine Arınç, MGK'nın 30 Ekim'de toplanacağını belirtti.

MGK'nın gündemini tayin ve tespit yetkisinin tamamen Cumhurbaşkanı'nda olduğunu dile getiren Arınç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gündemi nasıl belirleyeceğini, hangi konuların görüşüleceğini bugünden bilmesinin mümkün olamayacağını söyledi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin "IŞİD saldırıları olduğu dönemde kendilerine önce İran'ın ardından Türkiye'nin yardım ettiğini ancak Türkiye'nin konjonktür gereği bunu açıklamadığına" yönelik basına yansıyan açıklamalarına ilişkin görüşünün sorulması üzerine Arınç, şunları kaydetti:

"Sayın Barzani'nin açıklaması bence olumlu bir açıklamadır. Şu açıdan, 'Evet, Türkiye bu konuda bize yardım etti ama beklediğimiz kadar değil' dedi. Olabilir, onun da sebeplerini kendisi doğru olarak tespit etmiş. Bu bir serzeniş, eksiklik değil. Türkiye kendi ulusal çıkarlarını her bakımdan en önde tutmak zorundadır. Bizim kuzey Irak'taki yönetimle ilişkilerimizin iyi olduğunu herkes biliyor. İster Mesut Barzani olsun isterse Neçirvan Barzani olsun, o yönetimle Türkiye'nin ilişkilerinde bir sorun yok ancak Kobani'de yaşanan olaylar sebebiyle Türkiye'den belki bazı talepler yapılmış olabilir. Biz bunları hukuk içinde değerlendirmek durumundayız ama zannediyorum ki Barzani'nin asıl üzerinde durmak istedği konu, IŞİD'in Musul'dan sonra Erbil üzerine yürümesi ve ABD uçaklarının müdahale etmesi, bazı ülkeler tarafından da silahlı güçlerin kuzey Irak'a gönderilip yardım amacıyla kullanılmasıdır. Evet, biz bunları yapmadık. Yapmamak için de kendimize göre pek çok sebebimiz var. Onu Sayın Barzani, Türkiye'nin kendileriyle olan ilişkisindeki dürüstlüğünü ve çabasını hem de bu olaylardaki tavrımızın gerçek sebeplerini herkesten çok daha iyi bilir."

"Yargıçlara yakışır bir ağırbaşlılıkla bir seçim yapıldı"

Bir gazetecinin HSYK seçimi öncesi yaşanan tartışmaları hatırlatarak, seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine Başbakan Yardımcısı Arınç, seçimlere Yargıda Birlik Platformu'ndan bir grubun, YARSAV adaylarının ve bağımsız adayların katıldığını anımsattı. Arınç, şöyle konuştu:

"Bunların hepsi yargıçtır. Yani adli yargıdan da idari yargıdan da hakimler, savcılar, oy kullanma hakkına sahip olan, seçilme ehliyetine sahip çünkü adeta Yüksek Seçim Kurulu, milletvekili, belediye, cumhurbaşkanı seçiminde olduğu gibi işe el koydu, müracaat eden adayları inceledi, kesin aday listesini açıkladı. Dün sandık kurulları vardı, onların tutanaklarını birleştirdi ve akşam kesin olmayan resmi sonuçları da aktarmış oldu. Bence yargıda güzel, sonuçları itibarıyla herkesin tartışabileceği ama huzur ve sukunet içerisinde ve yargıçlara yakışır bir ağırbaşlılıkla bir seçim yapıldı. Madem ki üç grup veya bağımsızlar seçime girmiştir, alınan oylara baktığımız zaman da Yargıda Birlik Platformunun adli yargıda tam olarak listesinin kazandığını, idari yargıda da asil üyelerden sadece birini kazandığını sizler de ben de öğrenmiş olduk."

Kendisinin 12 Eylül 2010'daki referandumdan önce de siyasette olduğunu hatırlatan Arınç, şöyle devam etti:

"Çok eskiden beri takip ediyorum, HSYK'nın yapısını hepimiz çok iyi biliyorduk. Bu yapıdan şikayetlerimiz vardı. 5 kişinin bütün yargıyı yönlendirmesi, adeta hükümete muhalif bir siyasi parti gibi nasıl hareket ettiğini hepimiz çok iyi biliyorduk. Halkımız yüzde 58 ile demokratik tabanı güçlü ve farklı kanallardan gelen bir HSYK yani 22 üyeli bir HSYK'yı kabul etti. Seçildiler, 4 sene geçti şimdi ikinci seçimleri yapılıyor. Bu ikinci seçimler sonucunda da şimdi Yargıtay, Danıştay bitti, adli ve idari yargıdaki seçimler de bitti, sanıyorum sadece Cumhurbaşkanımızın atayacağı ve Adalet Akademisinden seçilecek bir üye kaldı. Onların da tespit edilmesiyle Ekim'in 28'inde, bildiğim kadarıyla yeni HSYK göreve başlayacak. Seçimlerde alınan sonuçları bu üç grup hakkında bir takım faraziyeler öne süren veya bunlara yakıştırmalar yapanların bir şeyler konuşması daha doğru olur.

Biz yargıdaki tüm insanlara, siyasi kanaatleri ne olursa olsun, hangi birliğin içinde yer alırlarsa alsınlar, eşit ve adaletli gözle baktık. Mesela ben veya hükümetimizden hiç kimse bunlardan birisini tercih etmek veya diğerlerini karşısına almak gibi bir tavrın içinde olmadık. Yargıda Birlik Platformu, Başbakanımızla Sayın Bekir Bozdağ bakanımızla da görüştü ama her ikisi de şunu ifade ettiler, 'Bizimle görüşmek isteyen kim varsa kapımız açıktır. Biz hepsine eşit yaklaşacağız. HSYK'daki yeni yapılanmasını bir bağnazlık içinde olmamasını, geçmişte çok acısını çekmiştik, farklı görüşlerin, düşüncelerin ve yargının hemen hemen 15 bine yakın mensubunu kucaklayan bir yapının oluşmasını arzu ediyoruz' demişlerdi. Ümit ederiz ki bu yapı iyi bir HSYK ortaya çıkarır, mevcut sorunları asgariye indirir ve tüm adalet camiasını kuşatacak, kucaklayacak bir noktada faydalı işler yapar."

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bakanlar Kurulu Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı
    08:09 İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, suç örgütlerine ve zehir tacirlerine göz açtırmayacaklarını belirtti.

  • Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı
    08:06 Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • İnterpol tarafından aranan iki suçlu İstanbul'da yakalandı
    08:05 İnterpol tarafından aranan iki suçlu İstanbul'da yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve uluslararası seviyede aranan Maxat Rakhishov'un İstanbul'da düzenlenen "Mahzen-23" operasyonuyla yakalandığını duyurdu.

  • İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı
    08:04 İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    08:02 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çevre ilçelerden çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre halı üretimi yapılan fabrikada içeride mahsur kalan işçiler olması muhtemel. İtfaiye ekiplerinin yangına müdahalesi devam ediyor.

  • Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü
    08:00 Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü

    Suriye'nin Halep kentinde gerçekleşen hava saldırısında 40'a yakın kişi hayatını kaybetti. Suriye hükümeti saldırıyı İsrail'e bağladı. Saldırıda sivillerin yanı sıra 5 Hizbullah üyesinin de öldüğü belirtiliyor. Uluslararası havalimanı yakınındaki silah depolarının hedef alındığı ifade ediliyor. İsrail ise saldırıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

  • İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı
    07:58 İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Yerlikaya, İstanbul'da gerçekleştirilen 'Mahzen-23' Operasyonuyla, Interpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Baisaov, 'Yasa Dışı Örgüt Faaliyetleri ve Kaçakçılık' suçundan, Rakhishov ise 'Dolandırıcılık' suçundan aranıyordu.

  • Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
    07:38 Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

    Akaryakıt fiyatlarının seçim sonrası daha da artarak üç haneli rakamlara çıkacağı gerekçesiyle tabelalara değişim talimatı verildiği iddiası kamuoyunda infial yarattı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yapılan araştırmalar sonucunda, akaryakıt dağıtım şirketlerinin iddia edildiği gibi bir talepte bulunmadığı tespit edilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, 'bu sene sonunda akaryakıt fiyatlarının üç hanelere geleceğine dair' bir tahmininin bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    07:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.


Advertisement