Bakanlar Kurulu Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Bakanlar Kurulu Toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç: (1) "(Çözüm sürecine yönelik toplantı) Bu haftada bu toplantının ikincisini yapacağız. Terörle Mücadele Üst Kurulunu en yakın zamanda toplayacağım. Esasen onun dışındaki kurumlarla da görüş alışverişimiz devam etmektedir.

08.09.2014 19:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "(Çözüm sürecine yönelik toplantı) Bu haftada bu toplantının ikincisini yapacağız. Terörle Mücadele Üst Kurulunu en yakın zamanda toplayacağım. Esasen onun dışındaki kurumlarla da görüş alışverişimiz devam etmektedir. Ben şu iki yıllık süreçte bugün geldiğimiz noktada çözüme çok daha yaklaştığımızı ve sürecin aydınlık bir ışık olarak rahatlıkla görülebildiğini söyleyebilirim" dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arınç, çözüm süreciyle ilgili yol haritasının ne zaman açıklanacağına dair bir soru üzerine, şu yanıtı verdi:

"Çözüm süreci konusunda geçtiğimiz hafta Sayın Başbakanımızla kapsamlı bir toplantı yaptık. Fevkalade verimli oldu. Görevler, yetkiler, yapılacak işler tekrar bir standart haline getirildi. Bu konuda herkes üzerine düşen rolü en güzel şekliyle oynayacak, görevini en iyi şekliyle yapacak. Bu işin anahtarı, bu işin kilit rolü TBMM'den çıkarttığımız toplumsal bütünleşmenin güçlendirmesi ve terörün sona erdirilmesiyle ilgili kanundur. Bu kanun 36 oyun dışında neredeyse Meclis'in ittifakıyla kabul edilmiştir. O 6 maddelik çerçeve kanundur, 6 maddelik çerçeve kanun içerinde ne varsa onları yerine getireceğiz. Yol haritası nedir, hangi tarihte açıklanacaktır, içeriğinde ne vardır? bunları sormayınız bunları kimse de söylemez ancak belki bazı ip uçlarını bazı arkadaşlarımız verebilir. Ben bu sürecin içeriğinde bana göre önemli bir rolün içerisindeysem doğrusu şunu şu zaman yapacağız, bunu zaman bu zaman yapacağız, şunlar, şu maddeler olacak diye böyle bir şeyi kamuoyuyla paylaşmam."

Çıkartılan kanunun aynen uygulanacağını ve bu kapsamda yapılacak işlerin bir kısmının idari tasarruf nitelikte olduğunu belirten Arınç, şöyle devam etti:

"Bu bakanlıkların ve hükümetimizin yetkisindedir, bürokrasiye aittir. Onu ben yapın derim, ertesi gün yaparlar. Bunun için davul zurna çalmaya da gerek yoktur. Bazı  kanuni düzenlemeler yapacaksa bunun için Meclis'ten başka gideceğimiz bir yol yok. O zamanda size Meclis'e giderken de Meclis'te görüşmeler sırasında da neyi kapsadığını ayrıca anlatırız. Bu çözüm süreci çok isteyenleri olmasına rağmen istemeyenleri de çok bol olduğu için büyük bir hassasiyetle takip edilmesi gerekir. O yüzden bazı arkadaşlarımızın zaman zaman bazı açıklamaları olacaksa, bunları bir başkasına yorumlatmaya gerek yok. Bakınız adayla gidenler, gelenler görüşmeler var. Oradan yayınlanan bazı mesajlar, anlatılanlar var. Bunların içerisinde bizim en çok dikkat etmemiz gereken, çözüm sürecini en kısa sürede olumlu sonuçlandırmak mecburiyetindeyiz. Bu Türkiye'nin yararınadır. Zaman ve süreç uzadıkça elbette bu işe maniler katılabilir. Çünkü bazı çeteler sadece bu süreci provoke etmek için bazı eylemler yapmaktadırlar. Bir: iç güvenlik ve asayişimiz  mükemmel olmalı, ikincisi de çözüm süreci başarıyla sonuçlanmalı."

Arınç, yapılacakların madde madde haline getirilip, zaman içinde hepsinin adımlarının atılacağını bildirerek "Belki siz bunları 'aa bu da oldu' diyerek karşılayacaksınız. Bunu öncesinde açıklamak gibi bir düşüncemiz yok. Bu hafta da bu toplantının ikincisini yapacağız. Terörle Mücadele Üst Kurulunu en yakın zamanda toplayacağım. Esasen onun dışındaki kurumlarla da görüş alışverişimiz devam etmektedir. Ben şu iki yıllık süreçte bugün geldiğimiz noktada çözüme çok daha yaklaştığımızı ve sürecin aydınlık bir ışık olarak rahatlıkla görülebildiğini söyleyebilirim" dedi.

-"14-15 Ekim'de ancak TBMM'de yasamaya başlayacağız"-

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın hakim ve savcıların özlük hakları ve sicil affını düzenleyen yasa teklifinin Bakanlar Kurulunun gündemine gelebileceğine yönelik açıklamalarının olduğu hatırlatılarak söz konusu çalışmanın gündeme gelip gelmediğinin hatırlatılması üzerine Arınç, "Bakanlar Kuruluna gelmedi çünkü HSYK seçimleri doğrudan hükümetin meselesi değil" ifadesini kullandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bazı yargı mensuplarını kabul ettiğini anımsatan Arınç, şunları kaydetti:

"Sayın Başbakanımız o günkü ifadelerinde 'HSYK üyelerini seçecek. Bu Türkiye için çok önemlidir. Benimle başka görüşmek isteyenler varsa onlarla da görüşmeye hazırım' demiştir. O gün görüşmeye katılanlar elbette bazı taleplerde yargı adına bulunmuşlardır. Sicil affının çıkarılması, belki mali durumlar konusunda iyileştirmeler yapılması. Bunlar yargının sorunları olarak mutlaka dikkate alınacaktır. Sayın Bozdağ gerekirse tasarı, gerekiyorsa belki bazı milletvekillerimizin teklifiyle bunu gündeme getirecektir. Yani, Yargıda Birlik'in Başbakanımızdan veya Sayın Bakanımızdan yargı adına talepleri ne olmuşsa bunlar makul karşılandığını biliyorum. Ancak biliyorsunuz 1 Ekim'e kadar Meclis tatilde, bugünkü çalışması olağanüstü bir toplantıdır. 1 Ekim'den sonra galiba hemen Kurban Bayramımız var. Biz 14-15 Ekim'de ancak TBMM'de yasamaya başlayacağız. Dolayısıyla seçimler öncesinde bir yasama çalışması yapmayı zaten düşünmeyiz, buna fiilen de imkan yok. Ama gelişen süreç içerisinde yargının sorunlarını her ne kadar adli yılın açılışında konuşulmamış olsa bile bize anlatan herkesin bu taleplerine kulak vermek mecburiyetindeyiz."

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bakanlar Kurulu Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement