Bakanlar Kurulu Toplantısı - Son Dakika
Politika

Bakanlar Kurulu Toplantısı

Bakanlar Kurulu Toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç: (2) "Sayın Ahmet Necdet Sezer köşkün kapılarını kapatmış ve bir devir teslim töreni yapmamıştı.

25.08.2014 21:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "Sayın Ahmet Necdet Sezer köşkün kapılarını kapatmış ve bir devir teslim töreni yapmamıştı. Bu 7 seneden beri içimizde bir ukdedir, seçilen bir cumhurbaşkanına bir karşılama ve ant içme töreninin yapılmaması demokrasimiz adına da millet iradesi adına da fevkalade ayıplanacak bir davranıştı. Bugün hem onu telafi etmek hem de 7 yıl cumhurbaşkanlığı yapmış bir değerli insana karşı vefa borcumuzu göstermek üzere Köşk'te güzel, fevkalade dikkati çekici bir devir teslim töreni yapılacaktır"

Arınç, Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bugünkü toplantının 61. hükümetin 69. ve son Bakanlar Kurulu toplantısı olduğunu, daha önceki toplantının 24 Temmuz'da yapıldığını hatırlatan Arınç, araya cumhurbaşkanı seçiminin girmesi nedeniyle yeni bir toplantı yapılamadığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı seçimini, birinci turda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 52'ye yakın bir oyla kazandığını anımsatan Arınç, şöyle devam etti:

"İki Bakanlar Kurulu toplantısı arasında geçen dönem içerisinde en önemli olaylardan birisi ilk defa halkımızın doğrudan kullandığı oylarla bir cumhurbaşkanımızın seçilmiş olmasıdır. Birinci turda yüzde 52 gibi yüksek bir oy oranıyla Sayın Başbakanımızın seçimi yapılmış oldu, bundan dolayı kendilerine tebriklerimizi iletmiş olduk. Tabii bugünkü toplantının son Bakanlar Kurulu toplantısı olması, bir taraftan da iki gün sonra AK Parti'nin genel kurul toplantısının yapılacak olması, 28 Ağustos'ta da Sayın Cumhurbaşkanımızın ant içme töreninin yapılması Meclis'te ve Sayın Abdullah Gül'le devir teslim törenlerinin yapılacak olması da gündemimizde görüşülen konular içerisindeydi."

-"Davutoğlu'na tebriklerimizi ilettik"

AK Parti içerisinde yapılan değerlendirme ve istişare toplantıları sonucunda, AK Parti Genel Kurulunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun genel başkanlığa aday gösterilmesine karar verildiğini ifade ettiğini hatırlatan Arınç, şöyle konuştu:

"Bu, neredeyse bütün toplantılarda, istişare sonuçlarında ve yetkili organlarımızda yapılan çalışmaların bir sonucuydu. Hepimiz tarafından büyük bir takdirle ve büyük beğeniyle karşılandı. Sayın Dışişleri Bakanımızın genel başkanımız olarak seçilmesi ve daha sonra da kendisine başbakanlık görevinin verilecek olması hepimizde büyük bir sevinç meydana getirdi. Sayın Davutoğlu'na tebriklerimizi ilettik, daha önce de esasen görüşmüştük ama bugünkü toplantımızda da bütün arkadaşlarımız Sayın Davutoğlu'na, hem Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanlığı için hem de daha sonrası muhtemelen Başbakan olarak da en kısa sürede atanacak olmasından dolayı tebriklerimizi, başarı dileklerimizi de ifade ettik."

Arınç, 27 Ağustos'ta yapılacak AK Parti Olağanüstü Kongresi'nin, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesi nedeniyle genel başkanlık koltuğunun boşalacak olmasıyla ilgili olduğunu belirterek, Erdoğan'ın ant içerek görevine başlamasıyla hem milletvekilliği hem de partiyle olan ilişiğinin de kesilmiş olacağını söyledi.

Kongre çalışmalarının AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu başkanlığındaki bir ekip tarafından koordine edildiğine değinen Arınç, "Aldığımız sonuçlar da gösteriyor ki bütün Türkiye'den gelecek binlerce insanla sadece Türkiye'nin değil bütün dünyanın dikkatinde olacak bir olağanüstü genel kurul yapacağız ve sadece genel başkanlık seçimi yapılacak ve inanıyoruz ki ittifakla, oy birliğiyle Sayın Ahmet Davutoğlu AK Parti'nin yeni genel başkanı olarak o gün seçilmiş olacaktır. Buna ilişkin çalışmalar değerlendirildi. Bir aksama görünmüyor. Esasen basının da bütün dikkati 27 Ağustos'ta Ankara Arena'da yapılacak AK Parti Olağanüstü Genel Kurul toplantısında olacak" değerlendirmesinde bulundu.

-"7 seneden beri içimizde bir ukdedir"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in 28 Ağustos'ta Meclis'i ant içme törenine ilişkin olağanüstü toplantıya çağırdığını, bunun öncesinde Erdoğan'a mazbatasının takdim edileceğini ve Yüksek Seçim Kurulu'nun, seçimin kesin sonuçların açıklamasının da muhtemelen aynı gün olacağını aktaran Arınç, törenin ardından da Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde bir devir teslim töreninin gerçekleştirileceğini belirtti. Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu, bu dönem için ilklerden birisidir ve fevkalade önemlidir.  Çünkü bildiğiniz gibi Sayın Abdullah Gül'ün 2007 28 Ağustos'ta yapılan toplantıda seçilmesini müteakip Sayın Ahmet Necdet Sezer köşkün kapılarını kapatmış ve bir devir teslim töreni yapmamıştı. Bu, 7 seneden beri içimizde bir ukdedir, seçilen bir cumhurbaşkanına bir karşılama ve ant içme töreninin yapılmaması demokrasimiz adına da millet iradesi adına da fevkalade ayıplanacak bir davranıştı. Bugün hem onu telafi etmek hem de 7 yıl cumhurbaşkanlığı yapmış bir değerli insana karşı vefa borcumuzu göstermek üzere Köşk'te güzel, fevkalade dikkati çekici bir devir teslim töreni yapılacaktır."

Törene ait ayrıntıları da görüştüklerini anlatan Arınç, Ahmet Davutoğlu'nun, genel başkan seçilmesinin ardından, tören akşamı ya da 29 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 62. hükümeti kurmak üzere görevlendirileceğini söyledi.

Arınç, "Sonraki süreçte bildiğiniz gibi hükümetin kurulması, onaylanması, açıklanması Meclis'te okunması, hükümet programının okunması ve arkadan yine iki günlük, birer günlük aralarla güven oylamasına gidilmesi de takriben 1 Eylül'den itibaren yapılmış olacaktır. Yani bugün hem bugüne kadar bakanlık görevinde bulunan arkadaşlarımızın Sayın Başbakanımızla birlikte bir değerlendirme toplantısı yaptığı ve hemen hemen pek çok arkadaşımızın da söz alarak bu dönem ve gelecek döneme ilişkin düşüncelerini, temennilerini, arzu ve isteklerini bildirdiği bir toplantı olarak da değerlendirebilirsiniz" ifadesini kullandı.

Son günlerde bazı üzücü gelişmelerin yaşandığını ve bunların da toplantıda değerlendirmesinin yapıldığını dile getiren Arınç, "Çok değerli şairlerimizden adeta 'milli şairimiz' diyebileceğimiz Bekir Sıtkı Erdoğan vefat etmişti. Bugün sanıyorum cenazesi kaldırıldı ve defnedildi" dedi.

Bekir Sıtkı Erdoğan'ı "Kara Gözlüm Efkarlanma Gül Gayrı", "Hancı" şiirlerinden veya 50. Yıl Marşı olarak bestelenen şiirlerinden çok iyi hatırladıklarını ifade eden Arınç, "1926'da doğmuştu, bugüne kadar da hayatını fevkalade nezih bir şekilde sürdürmüştü. Hem şiirleriyle hem şarkıya dönüşen bestelenmiş şiirleriyle hepimizin gönlünde yaşayan bir değerli şairimizdi. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum, hayatta olan yakınlarına ve şüphesiz milletimize başsağlığı dileklerimizi ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Arınç, Siirt'te Alkumru Barajı kapaklarının açılmasının ardından meydana gelen olayla ilgili valilik ve ilgili kurumlardan aldıkları bilgiye göre, durumdan 12 kişinin etkilendiğini, bunlardan 6'sının kurtarıldığını ancak 5'inin hayatını kaybettiğini, 10 yaşlarında 1 kız çocuğunun ise aranmasına devam edildiğini söyledi. Olay nedeniyle dolayı fevkalade üzgün olduklarını dile getiren Arınç, hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Olayın Limak Holding tarafından işletilen bir barajda meydana geldiğini ve elektrik üretimi için aynı anda 2 ünitenin çalıştırılması talimatı verildiğini aktaran Arınç, "Her zamanki uygulamalardan birisi yapılıyor ve kapakların açılmasından takriben 15 dakika önce uyarı sirenleri çalınıyor. Buna rağmen alan ya farkında olunmadığı için veyahut da bir anda suların gelebileceği düşünülmediği için 15 dakika sonra su kapaklarının açılmasıyla da olaydan yurttaşlarımız etkileniyorlar. Tabii bütün bunlara rağmen Enerji Bakanlığımız olayla ilgili inceleme yapmaktadır, ayrıca Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından da adli ve valilik tarafından da idari soruşturmalar başlamış bulunmaktadır" dedi.

- Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement