HDP'den Bakanlık Daveti Alan 3 İsim Batı İllerinden Seçilmiş Vekiller - Son Dakika
Güncel

HDP'den Bakanlık Daveti Alan 3 İsim Batı İllerinden Seçilmiş Vekiller

Seçim hükümetinde HDP'den bakan olması için davet alan üç ismin ortak özelliği batı illerinden seçilmiş vekiller olmaları ve Kürt hareketinin içinde yer almamaları.

26.08.2015 16:34  Güncelleme: 16:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP'den seçim hükümetine davet alan İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, İzmir Milletvekili Müslüm Doğan ve Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca'nın ortak özelliği partinin batı illerindeki vekilleri olması. Konca ve Doğan Alevi kimlikleriyle öne çıkarken, Tüzel Türkiye'de 12 Eylül darbesi sonrası kurulan ilk sosyalist partilerden Emek Partisi'nin genel başkanlığı görevini uzun süre yürüttü.

SİYASİ TARİHİN EN YÜKSEK OY OLAN BAĞIMSIZ VEKİL

1996 yılında Emek Partisi'nin kuruluşunda Genel Başkan olarak görev alan Tüzel, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanlığı da yapan Tüzel, 22 Temmuz 2007 seçimlerinde İzmir'de "emek, barış ve demokrasi bloku" bağımsız adayı olmuş ancak 36 bin oy almasına karşın seçilememişti. Ordulu olan Tüzel, 12 Haziran 2011 seçimlerinde aday olduğu İstanbul 3. Bölge'den Türkiye siyasi tarihindeki en yüksek oy alan bağımsız milletvekili seçilmişti.

CHP-HDP ORTAKLIĞI İÇİN GAYRET GÖSTERDİ

27 Ekim 2013'te toplanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kongresi'nde partiye katılan Tüzel, 30 Mart 2014 yerel seçimleri öncesinde CHP-HDP ortak adayları çıkarma konusunda da gayret göstermişti. Ayaklarıyla ilgili yaşadığı bir rahatsızlık nedeniyle son bir haftayı hastanede geçiren Tüzel dün taburcu olmasının ardından bugün bakanlık teklifi aldı.

VARTO DOĞUMLU KOCAELİ VEKİLİ

Tüzel gibi bir hukukçu olan HDP Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca, Diyarbakır, Hatay ve Trabzon'daki çeşitli ilçelerde görev yaptıktan sonra kaymakamlık görevinden 12 Eylül askeri darbesiyle uzaklaştırılan bir isim. Muş Varto doğumlu olsa da devlet görevine döndüğünden bu yana yaşadığı Kocaeli'de Aleviler dışında da sevilen bir isim olan Konca çevresinde, 'hiç kimsenin cenazesinden de düğününden de çıkmaz' sözleriyle tarif ediliyor.

MHP'Lİ ADAYI KIL PAYI GEÇEREK VEKİL OLDU

Kocaeli Valiliği Hukuk İşleri Müdürlüğü de yapan Konca, milletvekilliği öncesinde serbest avukattı. TBMM'ye MHP'li Lütti Türkkan'ı 'kıl payı' farkla geçerek giren Konca, 1989 seçimlerinde de SHP'den belediye meclis üyesi seçilmişti.

'UYUMLU VE KAPSAYICI' İSİM

Adı kamuoyunda Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanlığı'nı yürüttüğü dönemde duyulan İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, 'uyumlu ve kapsayıcı' bir isim olarak tanınıyor. Seçim öncesi 'riskli' görülen İzmir 2. Bölge adaylığı sonunda Meclis'e gitmeyi başaran Doğan, Sivas Divriği doğumlu.

ULUSALCILARDAN DA OY ALABİLEN ADAY

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden mezun olan Doğan, Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanlığı dışında, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası GYK üyeliği ve Divriği Derneği Başkanlığı da yaptı. Alevilik ve mesleki konularda yayınları da bulunan Doğan'ın İzmir'de Alevi oylarının HDP'ye yönelmesinde çok etkili olduğu hatta 'ulusalcı' kesimlerden de destek aldığı belirtiliyor.

HDP\'den Bakanlık Daveti Alan 3 İsim Batı İllerinden Seçilmiş Vekiller

Son Dakika Güncel HDP'den Bakanlık Daveti Alan 3 İsim Batı İllerinden Seçilmiş Vekiller - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (28)

  • kurturkardestir: hdp bu ulkeye demokrasi getiricek ,yasasin halklarin kardesligi ! 59 11 Yanıtla
  • Merdin Frankfurt: Bu sefer 100 milletvekili üzerinde bekliyoruz 53 15 Yanıtla
  • kahtali: hayirli olsun sizinleyiz oylar hdp hdp meclise 42 26 Yanıtla
  • sebestian: hdp selo sen çok yaşa bu düzeni senden başka kimse düzeltemez adil damsın helal sana 42 20 Yanıtla
  • sur kentli: Oylar hdp yeee. .. hırsız lar evine 38 23 Yanıtla
  • Haydeee ordan : Seçilenlerden biri Alevi HDP li Kürt alevi merak etmeyin Kürt Türk Alevi sunni fark etmez HDP li ise mutlaka ezilenlerin yanında olacaktır Levent tüzel ise muhteşem biridir işçi haklarını sonuna kadar savunacak ve hakları iyileştirecek sağ iyi şartlar sunmaya Çalışacak biri keşke HDP Hükümet'in basında olsa 50 3 Yanıtla
  • Aksaray: Oylar hdp ye 31 19 Yanıtla
  • 1000 göllü musa: Yani erdğn ısrarla kürt olmasın diyor öylemi ? Bırak be artık bu kürt düşmanlığını ... 30 13 Yanıtla
  • Tata Diyar: Bdp artık kandil ile arasına mesafe koymalı terörü naletlemeli yoksa sonu hüsran olur 17 18 Yanıtla
  • ZAZA TÜRKÜ mü Daha Neler: Siyasi yorum yapmıyorum. Şu Zaza Türkü muhabbetini yapan şahsiyeti aydınlayayım. Türklerde Azerice, Kırgızca, Özbekçe Lehçedir. Bunları konuşana Özbek, Azeri, Kırgız denir. Özünde hepsi Türktür. Zazaca da Kürmanci gibi Sorani gibi Kürtçenin şiveleridir. Zazaca konuşana Zaza denit ve Zaza aslında Kürttür. Akademik kaynaklar, bilisel eserler böyle diyor. Bazı kesimlere yaranmak için saçma sapan yorumlar yaparsanız böyle komik duruma düşersiniz. Bana da cevap yazdırırsınız. Yormayın beni bu yaştan sonra. 28 5 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement