Bakan Yıldız Soruları Yanıtladı Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Yıldız Soruları Yanıtladı Açıklaması

Bakan Yıldız Soruları Yanıtladı Açıklaması

"(Irak'taki petrol aramaları) Bununla alakalı önlemlerimizi aldık, şu anda faaliyetler orada askıya alınmış durumda.

21.08.2014 14:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak'taki petrol aramaları konusunda, "Bununla alakalı önlemlerimizi aldık, şu anda faaliyetler orada askıya alınmış durumda. Ne zaman can güvenliğiyle alakalı sıkıntı yaşanmayacağına kanaat getiririz, kaldığımız yerden devam edeceğiz" dedi.

Bakan Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) Şahdeniz Projesi'nde yüzde 10'luk hisse artışının finansmanında Vakıfbank ve Türkiye İş Bankası ile 1 milyar dolarlık kredi anlaşması imzalanması dolayısıyla düzenlenen törende basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Rusya'ya yaptırım çerçevesinde Bulgaristan'ın Güney Akım Projesi'ni geçici olarak durdurması konusundaki değerlendirmesinin sorulması üzerine Yıldız, Güney Akım'ın, Türkiye'nin, Karadeniz'de münhasır ekonomik sahadan geçişine izin verdiği bir proje olduğunu belirtti. Yıldız, "Bulgaristan izin vermezse siz verir misiniz? diye bize hep soruldu. Ama bize şu ana kadar böyle bir müracaat yapılmadı. Yapılırsa bunu değerlendiririz. Türkiye, Rusya'ya verdiği iznin arkasındadır. Türkiye söz vermiştir, bunu imza altına almıştır, bu imza geçerlidir" diye konuştu.

"Irak'ta birinci sondajımızı yapmıştık"

Irak'ın petrol ve doğalgaz sahipliği açısından ciddi potansiyele sahip olduğunu ifade eden Yıldız, siyasi istikrarsızlığın ülkeyi istenilenden çok uzaklara götürdüğünü söyledi. Yıldız, şöyle konuştu:

"Kamuoyuyla çok paylaşmadık ama biz Irak'ta birinci sondajımızı yapmıştık bile ama orada çalışanlarımızın can güvenliği, petrol ve paradan daha önemli. Bununla alakalı önlemlerimizi aldık. Şu anda faaliyetler orada askıya alınmış durumda. Ne zaman can güvenliğiyle alakalı sıkıntı yaşanmayacağına kanaat getiririz, kaldığımız yerden devam edeceğiz. Orada 6 blokta uluslararası dev bir firmayla ortak olarak iş yapıyoruz. Zamana ihtiyaç var, sabırlı olmamız lazım."

"100'liraya alıp 90-95 liraya satıyoruz"

Petrol ve doğalgaz fiyatları ile paritenin artmasının enerji maliyetlerini olumsuz etkilediğini ifade eden Yıldız, alınan önlemlerle doğalgazın Kasım 2008'de olduğundan daha düşük fiyatla satıldığını belirtti. Maliyetleri yerli kaynaklarla balans etmeye çalıştıklarını, 100 liraya aldıkları ürünü 90-95 liraya sattıklarını dile getiren Yıldız, zorlanmalarına rağmen bu durumu sürdürdüklerini kaydetti.

Soma termik santralinin durumu

Soma'da Ar-Ge projelerinde kullanılan 2 X 22 megavatlık santralin özelleştirilmeyeceğini belirten Yıldız, bunun yanında özelleştirme politika ve stratejilerinden vazgeçilmediğini söyledi.

Elektrik özelleştirmelerinden 7,5 milyar dolar gelir elde edildiğine işaret eden Yıldız, "990 megavatlık Soma termik santrali özelleştirme portföyündedir. Bursa Orhaneli ve Tunçbilek'le özelleştirme portföyüne devam ediyoruz. Bu yılın sonuna kadar büyük ölçüde bunları bitireceğimize, daha liberal, rekabetçi, kaliteli bir hizmet verileceğine inanıyorum" dedi.

Almanya'nın dinleme iddiaları

Almanya'nın Türkiye'yi dinlemeyle iddialarıyla ilgili soru üzerine Yıldız, şunları söyledi:

"Bizim için çok çalışıyor diyorlardı ama ben çok dinlendiğimizi anlıyorum bundan. Almanya da bu manada dinlemişse bu kabul edilebilir bir şey değil. Türkiye yalnızca kendi ülkesinin arz güvenliğiyle alakalı değil, AB ülkelerinin arz güvenliğiyle alakalı doğalgaz problemlerinin çözümünün parçası olmak adına bir çok proje geliştirdi. Bunun karşılığı AB üyeliği diye beklerken, böyle bir noktaya gelinmiş olmasını son derece üzücü ve yanlış bulurum. Biz gücünü şeffaflıktan alan bir ülkeyiz.

Bir yandan paralel dinliyor, bir yandan kiriş dinliyor böyle şey olmaz. Görevimiz gereği stratejik projeler geliştiren ve içinde çok gizli ibareli bir çok toplantıya giren kişileriz. Devlet, hükümet başkanlarıyla ve meslektaşlarımla görüşüyoruz. Bunların hangilerinin ne zaman kamuoyuna açıklanacağına kusura bakmayın da biz karar verelim. O yüzden Almanya'nın böyle bir iş yapmışsa, bu mutlaka izaha muhtaçtır ve bu izahı yapmaları gerektiğini belirtmek isterim."

Yıldız, İran, Irak, Azerbaycan, Türkmenistan ve Rusya'yla ticaret yaptıklarını, bunların gizli olmadığını ifade ederek, "O yüzden hangi bilgileri istiyorlarsa kendileriyle, bütün uluslararası kamuoyuyla paylaşmaya hazırken böyle bir usule yeltenilmiş olmasını son derece yanlış buluyorum" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bakan Yıldız Soruları Yanıtladı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla, Laz'ıyla, Çerkez'iyle biriz, beraberiz
    17:35 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla, Laz'ıyla, Çerkez'iyle biriz, beraberiz

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Siirt'in Kurtalan ilçesinde düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Türk, Kürt, Arap, Laz, Çerkez gibi farklı etnik gruplara ayrım yapmadıklarını ve birlikte olduklarını belirtti. Yılmaz, terörün sona erdiği ve huzur ortamının egemen olduğu bir ortamda özel sektör yatırımlarının da bölgeye gelmeye başladığını söyledi. Ayrıca, çocuklara iyi eğitim verdiklerini ve mezhep, etnik ve dini ayrımcılığa karşı olduklarını vurguladı.

  • Seçimlerden Sonra Fiyat Artışları Bekleniyor
    17:31 Seçimlerden Sonra Fiyat Artışları Bekleniyor

    Türkiye Terziler, Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkarları Federasyonu ve Eskişehir Tuhafiyeciler Esnaf Odası Başkanı Ali Sefa Şen, yerel seçimler sonrası kemer sıkma politikalarında artış yaşanmasını beklediklerini söyledi. Şen, enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, seçimlerden sonra fiyat artışları olacağını tahmin ettiklerini belirtti.


Advertisement