Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: Enerjide Rekor Tüketim Yaptık - Son Dakika
Güncel

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: Enerjide Rekor Tüketim Yaptık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: Enerjide Rekor Tüketim Yaptık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız ile Avrupa Birliği Bakanı Çavuşoğlu, Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ tarafından Antalya'da düzenlenen bölge toplantısına katıldı.

13.08.2014 19:47  Güncelleme: 21:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'enerjiyi ALDIĞIMIZDAN UCUZA SATIYORUZ'

Bakan Taner Yıldız ile Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ tarafından Antalya'da düzenlenen bölge toplantısına katıldı. Bölgedeki enerji yatırımcısı şirket temsilcileri ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin yer aldığı toplantıda, Antalya, Burdur ve Isparta illerindeki enerji sorunları ve çözüm önerileri gündeme geldi.

SEÇİMİ PROBLEMSİZ KAPATTIK

Toplantıda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, problemlerin çözümünü tartışmak, öneri, tavsiye ve eleştirileri dinlemek adına Türkiye'deki 21 dağıtım şirketi ile bu tip toplantılar yaptıklarını söyledi. Türkiye'nin 1.1 milyon kilometrelik dağıtım hattı, 14 milyon adet direk, 200 bin adet trafo ve 36 milyon abonelik bir enerji sektörüne sahip olduğunu anlatan Bakan Yıldız, "10 Ağustos'ta bir seçim yaşadık. Türk siyasi tarihinin en önemli seçimlerinden biriydi ve 8 bin çalışanımızla beraber yapılan mesailerle problemsiz bu seçimi kapatmış olduk" dedi.

KAYIP KAÇAK ORTALAMAMIZ DÜŞÜK

Enerji sektöründe kayıp kaçaklarla mücadelenin sürdüğünü açıklayan Bakan Yıldız, "Şu anda çok ciddi mesafeler kat etmiş durumdayız. Rehabilitasyonlar, yenilenmeler, kayıp kaçakların AB üyesi ülkelerin ortalamasının daha altına indirilmesiyle alakalı, şu anda 3 bölgeyi çıkardığınızda 18 bölgenin ortalama kayıp kaçak oranı AB üyesi ortalamalarından daha düşük. Yüzde 10'lar civarındadır AB'de, bizde 9,4. Demek ki diğer üç bölgede de ciddi performans sergilememiz lazım" diye konuştu.

ALDIĞIMIZDAN UCUZA SATIYORUZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, basın mensuplarının petrol fiyatlarında bir düşüş olup olmayacağı yönündeki sorusu üzerine de şunları söyledi:

"Türkiye dövizle alıp TL ile satan bir ülkedir. Yaptığı ithalatı dolar cinsinden ödüyor, tahsilatı TL cinsinden yapıyor. Ham petrol fiyatları kısmen istediğimiz tarzda bir düşüş göstermiş olsa da döviz paritesi istediğimiz oranlarda değildir enerji sektörü olarak. 2.16, 2.18'lere kadar çıktı. Enerji sektörünün maliyetlerinde düşüş olmadı. Şu anda aldığımız fiyattan daha düşük fiyatla satıyoruz. Doğalgazda 2008 yılı Kasım ayının neredeyse 6 yıl önceki fiyattan daha düşük doğalgaz satıyoruz. Elektrik fiyatları deseniz AB üyesi ülkeler arasında ucuzluk açısından üçüncü sırada, doğalgazda da birinci sırada. Dolayısıyla bizim maliyetlerimiz istediğimiz oranda düşmedi."

RUSYA PROJESİNDE SIKINTI YOK

Rusya ile AB üyesi ülkeler arasında yaşanan gerginliğin Rusya ile yapılacak enerji yatırımlarını şu an için etkilemediğini kaydeden Bakan Yıldız, "AB üyesi ülkelerin muhtemel yaptırımlarından kaynaklı bir sıkıntımız şu anda bulunmamaktadır. Gerek doğalgazın ticaretiyle alakalı, gerekse diğer sektörlerde enerji sektörüyle alakalı Rusya Federasyonu ile yaptığımız yatırımlar stabil halde devam ediyor. Nükleer güç santralleriyle ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Şu anda bir sıkıntı öngörmüyoruz" diye konuştu.

SORUŞTURMA BAŞLATTIK

Zonguldak'taki maden ocağında önceki gün gece meydana gelen göçükle ilgili soruya da yanıt veren Bakan Yıldız, "Biz şu ana kadar Maden İşleri Genel Müdürlüğü olarak 130'a yakın kömür işletmesinin işletme faaliyetlerine son vermişiz, eksikler tamamlanıncaya kadar, eksikleri tamamlayanları tekrar işletmeye almışız. Çalışma Bakanlığımızın yaptığı teftişlerde buradaki ocakla alakalı kapatma kararı alındı. Tabi ki biz de soruşturma başlattık" dedi.

GÖÇÜĞÜ GİZLEMEK SUÇ

Ocak işletmecisinin göçüğü geç haber verdiği iddialarıyla ilgili ise Bakan Yıldız şunları kaydetti:

"Zamanında haber vermemek veya onu ister bir saat ister 10 saat olsun kamuoyundan gizlemenin ayrı bir suç teşkil ettiğini ve kurtarma çalışmalarıyla alakalı bir risk oluşturduğunun bilinmesini isterim. Şükürler olsun 9 kardeşimiz de sağ salim kurtarıldı. İster kaza büyük olsun, ister küçük olsun bunların mutlaka kamuoyu ile paylaşılması gerekiyor. Mühürlenmiş, faaliyeti ve üretimi yasaklanmış ocaklarda çalışmak ayrı bir suçtur. İdari ve hukuki açıdan da bunun bir suç olduğunu söylemem lazım. Biliyorsunuz o ocak, Kasım 2013'te durdurulmuştu. Mart ayındaki denetlemelerde de üretime devam ettiği tespit edilmiş ve cezalar verilmiştir."

ÖZELLEŞTİRMEYİ DESTEKLİYORUZ

Toplantıda AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bir konuşma yaptı. Bakan Çavuşoğlu, "Enerji ve ekonomide son 12 yılda özelleştirmeyi destekledik, teşvik ettik ve devletin özel sektörden el çekmesi ve düzenlemeler yapması, sorunları çözüp, altyapı yatırımları yapması konusundaki politikalarımızın başarılı sonuçlarını gördük. Enerjiyle ilgili dağıtımla ilgili özelleştirme politikalarını destekliyoruz" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: Enerjide Rekor Tüketim Yaptık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı
    07:27 İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı

    İsrail, İran'ın nükleer tesislerinin de bulunduğu İsfahan kentindeki bir hava üssüne saldırı düzenledi. İran kaynakları, bölgede üç patlama sesi duyulduğunu ve İran hava savunmasının bazı insansız hava araçlarını vurduğunu aktardı. İran'ın geçtiğimiz hafta İsrail'e düzenlediği hava saldırısının ardından İsrail'in karşılık vermesi bekleniyordu.

  • İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü
    07:22 İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü

    İran medyasında yer alan haberlere göre, İsfahan şehir merkezinde patlama sesleri duyuldu; birçok şehirde de uçuşlar askıya alındı. İran, Cumartesi günü İsrail’e yönelik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) bir saldırı gerçekleştirmişti. Füze ve İHA’ların neredeyse tamamı ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerinin desteğiyle İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Bu saldırı, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik İsrail saldırısına misilleme niteliğindeydi. Şam’daki İsrail saldırısında üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü. İsfahan eyaleti büyük bir hava üssüne, önemli bir füze üretim ve birkaç nükleer tesise ev sahipliği yapıyor.

  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.


Advertisement