Bakan Şimşek'ten Atama Müjdesi - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Şimşek'ten Atama Müjdesi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "2015 yılında da vergi müfettiş yardımcıları almaya devam edeceğiz.

30.01.2015 17:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "2015 yılında da vergi müfettiş yardımcıları almaya devam edeceğiz. Şu anda 300 yeni vergi müfettiş yardımcısı alacağız. Vergi denetim kapasitemizi 10 binin üzerine taşıyacak şekilde bunu devam ettireceğiz" dedi.

Bakan Şimşek, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı konferans salonunda düzenlenen basın toplantısında "Kayıt dışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı"nı açıkladı. Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Şimşek, "Eylem planında nereden buldun düzenlemesi ve yurt dışına gönderilen paraların kayıt altına alınmasına yönelik bir düzenleme var mı?" sorusu üzerine, "Eylem planı çerçevesinde 'nerden buldun' yok. 'Nereden geldi bu servet' söz konusu değil. Yurtdışına giden kaynakların kayıt altına alınmasıyla ilgili birçok yeni anlaşma imzaladık. G-20 bünyesinde şu anda 2017-2018 yılları itibarıyla otomatik bilgi değişimi üzerinde çalışılıyor. Şu anda belli bir mükellefle ilgili belli bir bilgi talebinde bulunuyorsunuz. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde ülkeler arasında mükelleflere ilişkin tam ve otomatik bilgi değişimi hayata geçecek. G-20 bünyesinde bu konuya büyük bir destek var. O bilgi değişimini yapmayan ülkelere ilişkin de muhtemele yaptırımlar uygulanacak. Bu alanlarda gereken düzenlemeler yapıldı, yapılacak. Anlaşma yaptığınız ve anlaşmaların yürürlüğe konulduğu ülkeler arasında mükellef bilgi alışverişi yapılıyor. İkincil mevzuat engel yok. Birçok ülkeyle yapıldı. Benim bahsettiğim konu çok daha ötesinde, talebe bağlı değil, çok daha otomatik olarak bu bilgi değişiminin yapılması" karşılığını verdi.

"YENİ BİR VERGİ YÜKÜ YOK"

"Reklamın vergilendirilmesi nasıl yapılacak, detay verebilir misiniz? Süre ve saat dilimine göre mi yapılacak?" şeklindeki soru üzerine Şimşek, "Biz reklamları yeniden vergilendirmeyeceğiz. Şu anda zaten reklamlar vergilendirmeye tabiidir. Bizim bahsettiğimiz kayıt dışı reklamlar. Yani onlar bir şekilde mevcut vergi kanunları ve genel hükümlere göre bir şekilde yakalanması ve vergiye tabi tutulmasından bahsediyoruz. Dolayısıyla özel ve yeni bir şey yok. Altını çizerek söylüyorum yeni bir vergi yükü yok. Tamamen var olan ekonomik faaliyetlerin kayıt altına alınarak bir anlamda imkanların artırılmasıdır" ifadelerini kullandı.

MAAŞI TAM OLARAK YATIRILMAYANLAR DİKKAT

"Maaşları tam yatırılamayan kişiler bu sıkıntıyı görüyorlar. Çalışırken bu sıkıntıyı gördüklerinde ne yapmaları gerekir?" sorusunu da cevaplandıran Şimşek, "Bir sürü hat var, sadece arayıp bildirmeleri yeter. Özellikle eğer kayıt dışı çalışıyorsa bunun mutlaka bildirilmesi gerekiyor ki biz onunla mücadele edelim. Kayıt dışı çalıştırıldığı halde eğer maaşı gerçek düzeyinde yatırılmıyorsa onu da bir şekilde tespit edeceğiz. ya biz tespit edeceğiz ya da vatandaş bize bu konuda yardımcı olacak. Biz derken Maliye de olur, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olur, biz zaten işbirliği içerisindeyiz. Yakında aslında önemli bir adım olarak beyannameleri birleştirmek istiyoruz. Mükellef Sosyal Güvenlik Kurumu'na ayrı, Maliye Bakanlığı'na ayrı bir beyanname veriyor. Biz 'bu beyannameleri birleştirelim, tek bir beyannameye dönüştürelim ve bu beyanname üzerinden iki kurum işbirliği yaparak daha güçlü bir şekilde hem denetim yapsın hem de vatandaşın işini kolaylaştırsın' diyoruz" şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek, vergi indirimlerinin kayıt dışılığı azaltmasına ilişkin çalışma olup olmadığına yönelik soru üzerine, "Vergi oranı çok düşük olmasına rağmen bazı mükelleflerin maalesef ufak şeylere tenezzül ettiklerini görüyoruz. Bunun mutlaka düzeltilmesi gerekiyor" dedi.

VERGİ MÜFETTİŞİ ALIMLARI

Şimşek, vergi indirimlerinin kayıt dışılık üzerindeki etkisinin sorulması üzerine, bu konudaki genel kabul görmüş teorinin vergi oranlarının aşağı çekilmesi durumunda kayıt dışılığın azalacağı yönünde olduğunu söyledi. Bunun ülkeden ülkeye değişebildiğini belirten Şimşek, "Vergi oranı düşük olmasına rağmen bazı mükelleflerin ufak şeylere bile tenezzül ettiğini görüyoruz. Bunun mutlaka düzeltilmesi gerekiyor" diye konuştu.

2015 yılında da vergi müfettiş yardımcıları almaya devam edeceklerini açıklayan Şimşek, "Şu anda 300 yeni vergi müfettiş yardımcısı alacağız. Vergi denetim kapasitemizi 10 binin üzerine taşıyacak şekilde bunu devam ettireceğiz. Bildiğim kadarıyla toplam kadromuz 12 binin biraz üzerinde, dolayısıyla peyderpey alım yapmaya devam edeceğiz. Ancak bundan da önemlisi var olan bütün müfettişlerin ve müfettiş yardımcılarının eğitimden geçirilerek denetimde kalitenin artırılması" dedi.

Akaryakıt sektöründeki marker uygulamasına ilişkin soruları da cevaplayan Şimşek, bu uygulamanın etkili olduğunu ancak akaryakıt sektöründe kayıt dışılığa toleranslarının olmadığını dile getirdi. Bakan Şimşek, bu süreçleri başından sonuna kadar iyi bir şekilde takip etmek istediklerini vurgulayarak, amaçlarının bazı kaçakları engellemek olduğunu söyledi.

Konut ve inşaat sektöründeki kayıp kaçağa ilişkin soru üzerine ise Şimşek, bunu engellemek için önceki eylem planında birçok düzenleme yaptıklarını belirtti. Bu düzenlemelerin uygulama aşamasında olduklarını vurgulayan Şimşek, "Konutların gerçek değerlerinin tapu işlemlerinde bildirilmesine yönelik, Gelir İdaresi Başkanlığı ile Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ortak bir çalışma yapıyor. Bilgilendirici afiş ve broşürleri de hazırladı, bunları tapu dairelerine ve ilgili yerlere asacağız. İnternet sitemizden de bu yönde uyarılarda bulunacağız. Geçmişte maalesef emlak vergi değerinin baz alınması üzerine bir sistem oluşmuş ama orta ve uzun vadede bütün bu konuların gözden geçirilmesi lazım. Bazen vatandaş gerçek değeri üzerinden ödemek istiyor ama satan adam fiyat dengesizliği yüzünden dikkat çekebileceği endişesi ile satmak istemiyor. Bizim bu konularda gelecek dönemde sistemleri gözden geçirmemiz lazım. Çağımızda bir gayrimenkulün değerlenmesi karmaşık değil, Google'a baksanız bile bunları çıkartabiliyorsunuz. Dolayısıyla bizim bütün teknoloji altyapısını kullanarak çalışma yapmamız lazım ama spesifik bir çalışmamız yok" açıklamalarında bulundu.

VERGİ KAÇAKÇILARINA KAMU İHALELERİNDEN MEN KARARI

Bakan Şimşek, "Kayıt dışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı"ndaki gönüllü uyuma ilişkin soru üzerine bu konuda bir ana bileşen olduğunu, bu konuda birçok adım attıklarını dile getirdi. Vergi kaçakçılığı kesinleşenlerin kamu ihalelerinden men edilmesine yönelik konunun detaylarını paylaşan Şimşek, "Burada zaten ciddi bir caydırıcılık mevcut. Biz kamu ihalelerinden yasaklama unsurunu getiriyoruz. Şimdi burada çerçeveyi belirleyeceğiz. Bir kere yargı kararı olacak. Süresine ilişkin detaylarını daha sonra paylaşalım, çünkü bu bir eylem ve üzerinde çalışacağımız konulardan biri" dedi.

Kayıt dışılıkla mücadele konusunda diziler ve sosyal medya üzerinden verilecek mesajlara açıklık getiren Şimşek, "Sosyal medya artık çok önemli. Bir tweet'le milyonlarca insana ulaşabiliyorsunuz. Biz bu anlamda görsel ve sosyal medyayı kullanmak istiyoruz. Bir yerde yemek bile yeseniz ödediğiniz ücrette KDV var, fiş istemezseniz bu satanın cebinde kalıyor ama fiş alırsanız bu ülkeye hizmet olarak gelecek. Topladığımız vergileri eğitime, sağlığa, sosyal güvenliğe, altyapıya harcıyoruz. Bu anlamda farkındalığın artması herkesin lehine. Dün bir yerde yemek yedik, hanıma kalsa hemen çıkacağız, 'yok' dedim 'belgemizi alalım sonra çıkalım' dedim. Gerekirse bekleyelim ama belgemizi alalım" ifadelerini kullandı.

Bakan Şimşek, Merkez Bankası'na ilişkin soruları cevapsız bırakarak, bu tartışmalara girmek istemediğini belirtti. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Bakan Şimşek'ten Atama Müjdesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • GEKA, Milas'ta Balık Depolama ve Paketleme Tesisi Projesine Destek Verdi
    16:28 GEKA, Milas'ta Balık Depolama ve Paketleme Tesisi Projesine Destek Verdi

    Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), Milas'ta toprak havuzlarda yetişen balığın depolanması ve paketlenmesi tesisinin fizibilite projesine destek verdi. Milas İlçesi İç Su Ürünleri Yetiştirici Üreticileri Birliği'nin başvuru sahibi olduğu proje, GEKA'nın 2023 yılı Fizibilite Desteği Programı kapsamında destekleniyor. Bu proje ile toprak havuzlarda balık yetiştiriciliği sektörünün gelişimi için önemli bir adım atılmış olacak.

  • CHP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Veli Ağbaba Emeklilerle Buluştu
    16:23 CHP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Veli Ağbaba Emeklilerle Buluştu

    CHP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Veli Ağbaba, emekli derneklerinin temsilcileriyle bir araya gelerek emeklilerin yaşadığı sorunları dile getirdi.

  • Trabzon'da meyve fidanı aşılama etkinliği düzenlendi
    16:19 Trabzon'da meyve fidanı aşılama etkinliği düzenlendi

    Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü kampüsünde düzenlenen meyve fidanı aşılama etkinliğine Vali Aziz Yıldırım, Akçaabat Ziraat Odası üyeleri, Affan Kitapçıoğlu Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri katıldı. Etkinlik kapsamında meyve fidanı aşılaması teorik ve pratik olarak gerçekleştirildi. Uzmanlar tarafından aşılanan 200 fidan katılımcılara hediye edildi.

  • Samsun'da 113 Kadın Çiftçiye Süt Sığırcılığı Eğitimi ve Makine Desteği
    16:06 Samsun'da 113 Kadın Çiftçiye Süt Sığırcılığı Eğitimi ve Makine Desteği

    Samsun'un 17 ilçesinde 113 kadın çiftçiye Süt Sığırcılığı Eğitim Projesi ile yüzde 75 devlet destekli süt sağım makinesi verildi. Proje kapsamında kadın çiftçilere süt sağım makinesi dağıtılırken, aynı zamanda eğitim de verildi. Vali Yardımcısı Şevket Cinbir, dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, kadınların hayvancılık sektöründe daha güçlü bir Türkiye için önemli bir rol oynadığını belirtti. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ise projenin amacının kadın çiftçilerin işlerini kolaylaştırmak olduğunu ifade etti.

  • Samsun'da Genç Girişimciler Buluştu
    16:04 Samsun'da Genç Girişimciler Buluştu

    Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) koordinatörlüğünde TOBB Samsun Genç Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen 'Girişimcilik Buluşmaları' etkinliği gerçekleştirildi. Genç girişimciler, başarılı girişimcilerin deneyimlerini dinleyerek ilham aldılar.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
    16:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki temmuz ayında yılın ilk 6 ayındaki enflasyona göre emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracaklarını söyledi. Ayrıca, küçük esnafın prim gün sayısında yaşadığı adaletsizliği giderecek adımlar atacaklarını belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin en büyük muhalefet partisinin içine düştüğü tutarsızlık ve kirlenmişlik halinin utanç verici olduğunu ifade etti.

  • 2030 yılında Türkiye su fakiri ülkeler arasında yer alacak
    15:57 2030 yılında Türkiye su fakiri ülkeler arasında yer alacak

    Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Satuk Buğra Fındık, yapılan çalışmalara göre Türkiye'nin 2030 yılından sonra su fakiri olan ülkeler arasında yer alabileceğini belirtti. Fındık, su kaynaklarının azalacağı, yağışların azalıp sıcaklıkların artmasıyla su stresi yaşayan bir ülke haline gelebileceğimizi ifade etti. Bu nedenle su verimliliği seferberliği başlatıldığını ve 114 eylem belirlendiğini söyledi.

  • Manavgat'ta turist akını Perşembe Pazarı esnafını sevindirdi
    15:53 Manavgat'ta turist akını Perşembe Pazarı esnafını sevindirdi

    Antalya'nın Manavgat ilçesinde bulunan tatil bölgelerinden şehir merkezine akın eden turistler, Perşembe Pazarı esnafının yüzünü güldürdü. Sezon başlamadan yaşanan turist hareketliliği sezonun iyi geçeceğinin göstergesi olarak değerlendiriliyor.

  • İskilip Ziraat Odası Başkanı Üreticileri Hastalıklara Karşı Uyardı
    15:53 İskilip Ziraat Odası Başkanı Üreticileri Hastalıklara Karşı Uyardı

    İskilip Ziraat Odası Başkanı Adem Efe, ilçedeki üreticileri çeşitli hastalıklara karşı tedbir almaları konusunda uyardı. Efe, kök boğaz hastalıkları, pas ve septoria hastalıkları ile böcek, yaprak biti zararı ve fare tespit edildiğini belirtti. Verim kaybı ve arazi bozulması riskine dikkat çeken Efe, çiftçilere arazilerini kontrol etmeleri ve hızla uygulama yapmaları çağrısında bulundu.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarına Denetim Gerçekleştirdi
    15:44 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarına Denetim Gerçekleştirdi

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde faaliyet gösteren toplu taşıma araçlarına denetim gerçekleştirdi. Zabıta Daire Başkanlığı, vatandaşlardan gelen şikayetleri değerlendirmek üzere özel halk otobüslerinde abonman kart kullanımını denetledi. Ekipler, kentin farklı noktalarında gerçekleştirdikleri denetimlerde toplu taşıma araçları yönetmeliğine uymayan araçlara cezai işlem uyguladı. Ekipler, vatandaşların toplu taşıma araçlarını sorunsuz kullanabilmesi için denetimlerini sürdürecek.


Advertisement