Bakan Işık: TÜBİTAK'ta Bir Otomotiv Mükemmeliyet Merkezi de Kuruyoruz - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Işık: TÜBİTAK'ta Bir Otomotiv Mükemmeliyet Merkezi de Kuruyoruz

Sanayi Bakanı Fikri Işık, yerli otomobil için test merkezini Bursa Yenişehir'de kurmak üzerine çalışma yaptıklarını, 4 bin 300 dönüm arazinin kamulaştırıldığını söyledi.

29.01.2016 11:43  Güncelleme: 16:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "TÜBİTAK'ta bir Otomotiv Mükemmeliyet Merkezi de kuruyoruz. Otomotiv sektöründe büyük bir ihtiyaç olan Otomotiv Test Merkezi'ni Bursa Yenişehir'de kurmak için de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Test merkezini kuracağımız 4 bin 300 dönüm arazinin tahsis ve kamulaştırma işlemlerini tamamlamış durumdayız" dedi.

İMALAT SANAYİNİN KARI

Bakan Işık, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerine Bakanlığının çalışmaları hakkında bilgi verdi. Sanayi üretiminin önemine değinen Bakan Işık, "2014 yılında imalat sanayi, ülkemizdeki cironun yüzde 27,7'sini gerçekleştirmesine rağmen toplam faaliyet karının yüzde 43,8'ini üretmiş. Tüm sektörlerin ortalama faaliyet karı yüzde 3,9 olurken, imalat sanayinin ortalama faaliyet karı ise yüzde 6,1 olarak gerçekleşmiş. Yine imalat sanayiinde çalışanların ortalama ücreti, tüm sektörlerin ortalamasından yaklaşık 200 TL fazladır" ifadelerini kullandı.

PLAN DAHİLİNDE HAREKET EDİYORUZ

Işık, Türkiye'nin orta ve uzun vadeli planlara, programlara göre hareket ettiğini ifade ederek, "2000'li yılların başında yarın nasıl bir sabaha uyanacağını bilemeyen Türkiye, artık orta ve uzun vadeli planlara, programlara göre hareket edebilme yeteneği kazandı. Sadece 2015 yılında Biyoteknoloji, Girişimcilik, Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Stratejilerinin de aralarında bulunduğu 13 farklı strateji belgesini ve eylem planını uygulamaya aldık. Nanoteknoloji, Otomotiv, Yazılım ve Makine Stratejilerini de önümüzdeki dönemde uygulamaya başlayacağız. Bu strateji belgelerinin tamamını gelecek perspektifiyle bütün kamu kurumlarımızla, üniversitelerle ve özellikle sanayicilerimizle çok yakın işbirliği içinde hareket ederek, katılımcı bir anlayışla hazırladığımızın da altını çizmek isterim" şeklinde konuştu.

YERLİ OTOMOBİL İÇİN TEST MERKEZİ KURACAĞIZ

TÜBİTAK MAM bünyesinde sürdürülen yerli otomobil çalışmaları neticesinde şu ana kadar 4 farklı prototip üretildiğini belirten Bakan Işık şunları kaydetti:

"Bu yılın sonuna kadar en az 30 adetlik bir test filosu oluşturmayı, 2018'in Haziran ayı gibi aracın tanıtımını yapmayı ve 2020 yılından önce de seri üretime geçmeyi planlıyoruz. Proje kapsamında,öncelikle menzili artırılmış elektrikli araç geliştirmeye odaklanmış durumdayız. Bu projeyle yerli bir marka oluşturmanın da ötesinde otomotiv teknolojilerini geliştiren, üreten ve ihraç eden bir ülke haline gelmeyi hedefliyoruz. Nitekim yerli otomobil projemizin sonucunda batarya, elektrik motoru, sürücü kontrol ünitesi ve otonom araç sistemleri gibi teknolojileri de ülkemize kazandırmış olacağız. Bu amaçla TÜBİTAK'ta bir Otomotiv Mükemmeliyet Merkezi de kuruyoruz. Otomotiv sektöründe büyük bir ihtiyaç olan Otomotiv Test Merkezi'ni Bursa Yenişehir'de kurmak için de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Test merkezini kuracağımız 4 bin 300 dönüm arazinin tahsis ve kamulaştırma işlemlerini tamamlamış durumdayız. Test merkezinin ilk aşaması olarak fren test pistinin inşaatına bu yıl içinde başlayacağız. Yerli dizel motor üretmek amacıyla bir Motor Mükemmeliyet Merkezi kurmak için de çalışmalarımızı başlattık. Ülkemizin motor ve aktarma organları üretim kabiliyetini arttıracak bu merkezin kurulması için 20 Ekim 2015 tarihinde TÜBİTAK, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve 15 özel sektör kuruluşu arasında mutabakat zaptı imzalandı. Yine havacılık, uçak ve gemi teknolojileriyle ilgili bir mükemmeliyet merkezi kurmayı planlayan Rolls Royce firması ile TÜBİTAK arasında da bir protokol imzalandı."

"BİLİŞİM VADİSİ, DÜNYANIN DA ÖNEMLİ MERKEZLERİNDEN BİRİ OLMAYA ADAY"

AR-GE çalışmalarından bahseden Işık, "Ülkemizde Ar-Ge harcamasının milli gelire oranı 2002 yılında yüzde 0,53 iken, 2014'te bizim için kritik olan yüzde 1 seviyesini aşmıştır. 2014 yılında toplam Ar-Ge harcamaları 17,6 milyar TL'ye ulaştı. Çok daha sevindirici olan husus ise Ar-Ge harcamalarının içinde reel sektörün payının sürekli artıyor olmasıdır. Reel sektörün yaptığı Ar-Ge harcamasının hızla artmasında başta Bakanlığımız, KOSGEB ve TÜBİTAK olmak üzere hükümetimizin uyguladığı politika, program ve destekler büyük bir rol oynamaktadır. 2002 yılında 2 olan Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB) sayısını 63'e çıkardık. Faaliyete geçen 49 TGB'de kurulan firma sayısı 3 bin 732'ye, biten proje sayısı 18 bin 259'a, üzerinde çalışılan proje sayısı 8 bin 528'e, ihracat 2,3 milyar dolara ve en önemlisi de istihdam edilen nitelikli personel sayısı 38 bin 344'e ulaştı. Bakanlık olarak bugüne kadar TGB'lerin altyapıları için 253,6 milyon TL kaynağı hibe olarak kullandırdık. Burada, 3 milyon metrekare alanda kurmakta olduğumuz Bilişim Vadisi'ne ayrı bir parantez açmak istiyorum. Bilişim alanındaki ileri teknoloji şirketlerinin buluşacağı Bilişim Vadisi, sadece ülkemizin değil, dünyanın da önemli teknoloji geliştirme merkezlerinden biri olmaya adaydır" diye konuştu.

"100 BİN TL OLAN DESTEĞİ 500 BİN TL'YE ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ"

AR-GE Reform Paketi hazırladıklarını ifade eden Işık, şöyle devam etti:

"Tasarım merkezlerinin, Ar-Ge merkezlerinin yararlandığı tüm destek ve muafiyetlerden yararlanmasını hedefliyoruz. Ar-Ge ve tasarım çalışmalarını sipariş yoluyla yapan firmalarımızın, özellikle de KOBİ'lerimizin Ar-Ge indiriminden yararlanmalarını amaçlıyoruz. Biraz önce de ifade ettim, Ar-Ge merkezi kurmak için gerekli personel sayısını daha önce 50'den 30'a düşürmüştük. Şimdi, belirli sektörler için bu rakamı 15'e düşürmeyi planlıyoruz. Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde istihdam edilecek olan temel bilimler mezunlarının maaşlarının brüt asgari ücret kadarlık kısmını, 2 yıl süreyle devlet olarak biz karşılamayı düşünüyoruz. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ile Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde çalışan personelin projelerle ve lisansüstü eğitimleriyle ilgili olarak dışarıda geçirdikleri süreleri de muafiyet kapsamına almayı amaçlıyoruz. Yine nitelikli yabancı personel istihdamının önündeki engelleri kaldırıyoruz. Ar-Ge, yenilik ve tasarım projeleri kapsamında yurt dışından temin edilen ürünlere Gümrük Vergisi istisnası getiriyor, Ar-Ge için yapılacak ithalatı da mavi hat kapsamına alıyoruz. Teknogirişim sermayesi desteğinde 100 bin TL olan destek limitini 500 bin TL'ye kadar çıkarmayı hedefliyoruz. Üniversite-sanayi işbirliği faaliyetlerinde bulunan öğretim elemanlarımızın bu faaliyetlerinden elde ettikleri gelirlerden gelir ve damga vergisi kesintisi yapılmasına son vermeyi, ayrıca döner sermayeden aldıkları payı da yüzde 54'ten yüzde 85'e çıkarmayı planlıyoruz. Bakanlık bünyesinde yürüttüğümüz destek programlarını, TÜBİTAK ve KOSGEB gibi kurumlarımıza aktarmayı düşünüyoruz."

Bakan Işık: TÜBİTAK\'ta Bir Otomotiv Mükemmeliyet Merkezi de Kuruyoruz
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Bakan Işık: TÜBİTAK'ta Bir Otomotiv Mükemmeliyet Merkezi de Kuruyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (13)

  • adalet: bu araba 2023 de bile olmaz gorursunuz kandiriyorlar hep milleti 7 21 Yanıtla ersin25: Sn kendini kandırıyorsun... 2 2
  • YHTH: ASLANLAR YURUYUN BE ULKEMIZI ŞAHA KALDIRIN HEP BERABER BUYUYELIM CHP LILERE INAT 11 6 Yanıtla
  • hshsb: 2050 de eksozu tamamdır 4 11 Yanıtla
  • fırat: arabanın modifiyesi cok güzel haa 7 1 Yanıtla
  • ısmail: ancak siz koyunları kandirirsiniz 2 5 Yanıtla
  • Hakikat : Makarna ile çalışan araba yapsanız Ne güzel olur 2 5 Yanıtla
  • vatansever: 14 yillik akp icratlarini destekliyoruz ozelliklede yerli otomobil konusunda herkes soyle boyle diyor ama renaultun torosuna 25 yildan fazla tofasin kuş serisine 25 yildan fazla binildi oysa hic bir ozelligi olmayan araclar bunlar koyunluk burda başladı akp bunu bitirecek allahin iznuyle inşlah... 7 0 Yanıtla
  • 2023 e kadar yetiştirin,yoksa oy alamazsiniz birda: Ben onu bunu bilmemde,yakında Suriye,de büyük bir patlak verecek.Yani Rusya ile Türkiye kapışacak (dilerimki,inşallah kapışmazlar).Sadece İŞİD için Suriye,de bu kadar büyük bir hazırlık olamaz.Rusya Türkiye kapışırsa,Nato başta olmak üzere,bütün Dünya seyire bakacak,hatta Rusya,yı destekleyecekler.Olan bize olacak.KISACASI: Biz oyunlara gelip,Rusya uçağını düşürmeyecektik.Ben bundan gurur değil,utanç duyuyorum.Çünkü bu NATO,nun çirkin oyunu ve emri idi. 3 3 Yanıtla a: bu yazı bütün haberlerin altında var bu adam kimdir halkı korkuyamı salmaya çalışıyor ama biz korkmayız boşuna uğraşma en fazla ölürüz . 1 1
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Şahinbey Belediyesi 10 Milyon Fide Dağıtımı Gerçekleştirdi
    13:53 Şahinbey Belediyesi 10 Milyon Fide Dağıtımı Gerçekleştirdi

    Şahinbey Belediyesi tarımsal üretimi desteklemek amacıyla 10 milyon adet domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun ve karpuz fidesi dağıttı. Dağıtımın birkaç gün süreceği ve tüm çiftçilere ulaşılması hedeflendiği açıklandı.

  • GATHİB 2023 Genel Kurulu'nda İhracat Düşüşü Değerlendirildi
    13:41 GATHİB 2023 Genel Kurulu'nda İhracat Düşüşü Değerlendirildi

    Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB), 2023 yılı Olağan Genel Kurulu'nu gerçekleştirdi. Toplantıda, 2023 yılında yaşanan ihracat düşüşü ve sektördeki zorluklar değerlendirildi. GATHİB Başkanı Fikret Kileci, üyelerin dirençli bir duruş sergilediğini belirtirken, uluslararası talep daralması ve 6 Şubat depremlerinin ihracatı olumsuz etkilediği vurgulandı. Ayrıca, 2023 yılında en fazla ihracat yapılan mal grupları ve ülkeler de açıklandı. GATHİB, 2024 yılında da yoğun bir takvimle çalışmalarına devam edeceğini duyurdu.

  • Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi
    13:39 Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi

    Türkiye-Çin Ekonomik Forumu, İstanbul'da gerçekleşti. Forumda, iki ülkenin ikili ekonomik ve ticari ilişkilerinin büyüme kaydettiği vurgulandı. Türk ve Çinli şirketlerin temsilcileri, yeni ortaklıklar geliştirmek üzere ikili görüşmelerde bulundu. Türkiye ve Çin arasındaki ticari ve ekonomik işbirliği güçlü seyrediyor.

  • CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun yaptığı zamın geri alınmasını istedi
    13:35 CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun yaptığı zamın geri alınmasını istedi

    CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun et fiyatlarına yaptığı yüzde 25 zammın geri alınmasını talep etti. Gürer, dar gelirli vatandaşların et alabilme imkanının zorlaştığını belirterek, zamın geri alınması ve sübvansiyonlarla desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

  • CHP Milletvekili Ali Öztunç: Emekliler Açlık Ücretine Mahkum Ediliyor
    13:31 CHP Milletvekili Ali Öztunç: Emekliler Açlık Ücretine Mahkum Ediliyor

    CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, SGK'ya yapılan transferlerin artmasına rağmen emeklilerin açlık ücretine mahkum edildiğini belirtti. Öztunç, bu durumun AKP, saray düzeni ve Erdoğan'ın sorumluluğunda olduğunu ifade etti.

  • Bitlis Adilcevaz'da Şeker Pancarı Ekimi Başladı
    13:21 Bitlis Adilcevaz'da Şeker Pancarı Ekimi Başladı

    Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde havaların ısınmasıyla birlikte üreticiler şeker pancarı tohumlarını toprakla buluşturmaya başladı. Ülke ekonomisinde önemli bir yeri olan ve her anı zahmetle geçen şeker pancarı üretimi, aylar süren emeklerin sonunda sökülmeye başlanıyor. Devletin verdiği desteklerle çiftçilerin yüzü gülerken, on binlerce dekar alanda ekim mesaisi sürüyor. Pancar üretimiyle hem aile bütçesine hem de ilçe ekonomisine büyük katkı sağladıklarını söyleyen Adem Zengin isimli çiftçi, 'Allah devletimize zeval vermesin. Bizlere sağladığı imkanları kullanarak on binlerce dönüm alanda pancar ekiyoruz' dedi.

  • Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı, lokanta ve kafe boykotuna tepki gösterdi
    13:15 Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı, lokanta ve kafe boykotuna tepki gösterdi

    Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak, sosyal medyada başlatılan lokanta ve kafeler için iki günlük boykot çağrısına sert tepki gösterdi. Karabacak, boykot çağrısının esnafların itibarını zedelediğini ve yanlış olduğunu belirtti. Ayrıca, devletin denetim organlarının fahiş fiyat uygulayan işletmelere yönelik önlemler aldığını ve odaların da denetim çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı.


Advertisement