Bakan Elvan Ermeneklilerle Buluştu - Son Dakika
Politika

Bakan Elvan Ermeneklilerle Buluştu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Ermenek’teki maden kazasında hayatını kaybeden maden işçilerinin ailelerine birer ev vereceğini söyledi.

21.12.2014 12:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) Ermenek'teki maden kazasında hayatını kaybeden maden işçilerinin ailelerine birer ev vereceğini söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, eşi Zeliha Elvan ile birlikte Ankara Ermenekliler Derneği tarafından Esenboğa Airport Hotel'de düzenlenen toplantıya katıldı. Bakan Elvan, salondaki herkesle tek tek tokalaşarak 'Hoşgeldiniz' dedi. Salonda üzerine Ermenek'teki maden kazasında hayatını kaybeden 18 işçinin isimlerinin ve 'Unutmayacağız' yazısının olduğu pankart asıldığı görüldü.

Bakan Elvan toplantıda yaptığı konuşmada, TOBB'un Ermenek'teki ailelere birer ev sözü verdiğini belirterek, "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımızla yaptığımız görüşmede kendileri Ermenek'teki maden kazasında hayatını kaybeden 18 aileye birer ev yaptırma taahhüdünde bulundu. 'Bu yıl yılbaşı promosyonu dağıtmayacağız ve bu promosyonlar için harcamış olduğumuz kaynağı bu 18 aileye ev yaptırmak için kullanacağız' dediler. Bazı belediyelerimiz tarafından değişik ev taahhüdünde bulunuldu. 18 ailemizin her birini birer ev sahibi yapacağız. Mevcut evlerinin tamiri, bakımı ile ilgili çalışma başlatıldı. Gerekli çalışmalarımız devam ediyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız gerekli kaynağı gönderdi. Ev içi ihtiyaç malzemelerinin de tamamını karşılayacağız" dedi.

Soma'da yaşanan maden kazasında yaşamını yitiren ailelere nasıl yardım edildiyse Ermenek'te de aynı yardımların yapılacağını ifade eden Elvan şöyle konuştu:

"Kaybettiğimiz 18 kardeşimizin ailesine yönelik olarak kazanın olduğu 28 Ekim'den itibaren yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Şehitlerimizin eşlerine, annelerine ve babalarına bizlerin destek olması gerekiyor. Bakanlar Kurulu'nda kapsamlı olarak bu konuyu tartıştık. Soma'daki hayatını kaybeden kardeşlerimizin yakınlarına sağlanan olanaklar ne olduysa bu hakların tamamı Ermenek'te hayatını kaybeden kardeşlerimizin yakınlarına sağlanacak. İstihdam imkanı, emeklilik süresi dolmayanlara emeklilik hakkını getirirken, ayrıca Ermenek Havzası'nda çalışıp şimdi çalışmayan işçi kardeşlerimize 6 ay süreyle maaşlarını ödeyeceğiz. Hem Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hem de ilgili sivil toplum kuruluşları (STK) bizlerle işbirliği halinde çalışmalarını yürütüyor."

"KENDİ İŞLERİNİ KURMALARINA YARDIM EDECEĞİZ"

Bakan Elvan, Ermenek'te çalıştıkları ocaklar kapatılan maden işçilerine kendi işlerini kurmaları konusunda da yardımcı olacaklarını kaydederek, "Ermenek'te bin 500'e yakın maden işçisi çalışıyor. Bunların çalıştıkları kömür madenlerinin önemli bir kısmı kapatıldı. İşinden olan kömür madencisi işçilerimize yeni bir iş imkanı sağlayacağız. En azından kendi işlerini kurabilecek bir yapı oluşturabilir miyiz düşüncesi içerisinde olduk. Bu çerçevede Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız ve Kalkınma Bakanlığımız birlikte bir çalışma başlattılar. Mevlana Kalkınma Ajansımız ve Koop İdaresi Başkanlığımız bu çalışmada sahada yapılması gereken iş ve işlemleri yürütüyorlar. Oradaki ailelerle teker teker görüşüyorlar. Onların her birini belirli bir yerde istihdam etmek veya kendi işini kurabilecek bir altyapıyı oluşturma yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Örneğin birisinin arazisi varsa ve orada meyvecilik yapmak istiyorsa ağaçların dikilmesi, traktör ihtiyacı varsa, gerekli ekipmana ihtiyacı varsa bunların temini gibi hususlarda çalışmalar yapıyoruz. Bunun için ön rapor hazırlandı. Bununla ilgili detay çalışmalar yürütülüyor" diye konuştu.

Bakan Elvan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ermenek'te yaşamış olduğumuz çok acı faciadan sonra böyle bir etkinliğin düzenlenmesi bizim için memnuniyet verici bir hadisedir. Başta Ankara, İstanbul ve İzmir'de olmak üzere faaliyetlerini sürdüren bu tür derneklerin yöremizden gelen insanlara çok büyük katkıları olduğunu biliyorum. 1959 yılında kurulan bu derneğimizin kurucusu Sayın Kamil İlisu'ya Allah'tan rahmet diliyorum. Çok sayıda Ermenekli öğrencimize burs veren bir derneğimiz var. Şehit kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. O kardeşlerimiz hiçbir zaman yalnız kalmayacak, onların her zaman destekçisi olacağız. Bu can bu bedende olduğu müddetçe sizlere hizmet edeceğim."

"Kazanın nedeni ne olursa olsun artık o kaybedilen canları geri getiremiyoruz" diyen Elvan, kazada hatası olanların cezasız kalmayacağını kaydetti. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakan Elvan Ermeneklilerle Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement