Bakan Çelik: Düşürülen Uçağın Çiftçiyle Ne Alakası Var? - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Çelik: Düşürülen Uçağın Çiftçiyle Ne Alakası Var?

Bakan Çelik: Düşürülen Uçağın Çiftçiyle Ne Alakası Var?

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, "Rusya'nın krizi çiftçinin üzerine faturaya dönüştürmesi inanılır bir şey değil. Düşürülen uçağın çiftçiyle ne alakası var?" dedi.

13.02.2016 14:02  Güncelleme: 08:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, düşürülen Rus uçağı yüzünden yaşanan krizin iki ülke çiftçisine fatura edildiğini belirterek, "Rusya'nın krizi çiftçinin üzerine faturaya dönüştürmesi inanılır bir şey değil. Düşürülen uçağın çiftçiyle ne alakası var?" dedi.

"BÖYLE BÜYÜK DEVLET OLUNMAZ"

Bakan Faruk Çelik, Adana milletvekilleri, üniversite temsilcileri, bakanlık merkez birimleri ve ilgili kuruluşlar, bölge müdürleri, bakanlığa bağlı kuruluşların müdürleri ve çiftçilerin katılımıyla düzenlenen Akdeniz Bölgesel Ortak Akıl Toplantısı'nda konuştu. Adana Hilton Oteli'nde düzenlenen toplantıda Bakan Çelik, angajman kurallarını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından başlayan Rusya krizine de değindi. Türkiye olarak bu meselenin uçak olayı çerçevesinde değerlendirilmesini arzu ettiklerini anlatan Bakan Çelik, "Ama sözüm ona büyük devlet olduğunu iddia eden Rusya'nın konuyu nereye taşıdığını ibretle izliyoruz. Konunun çiftçi narenciye domatesle buğdayla ne alakası var? 750 milyon dolarlık bir ihracat yapıyoruz Rusya'ya evet. Ama 3 milyar dolarlık bir ithalat söz konusu. Bu rakamlara baktığınızda 3-4 misli daha fazla ithalat yaptığımız ülkenin çiftçisi de yine çiftçi. Gelir düzeylerini hepimiz biliyoruz. Dünyada, ülkemizde, bölgede, Rusya'da. Bu faturayı çiftçiye kesmek kadar yanlış bir şey olamazdı. Ama sözüm ona büyük devletin bunu çiftçinin üzerine faturaya dönüştürmesi inanın anlaşılır bir tablo olmadığını özellikle bu birliktelik vesilesiyle ifade etmek istiyoruz" diye konuştu.


RUSYA'YA SAĞDUYU ÇAĞRISI

Türkiye'nin konuyu sabırla takip ettiğini ve aklı selimin hakim olmasını beklediğini belirten Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2 dost ülke, birçok alanda ilişkilerimiz olduğu Rusya ile ilişkilerimizin normalleşmesi ve bu duygusal ortamdan Rusya'nın çıkmasının bölge ve ülkemiz için yararı olacağı kanaatindeyiz. Çok şeyler söylendi, yaşandı. Ama Türkiye gerçekten büyük devlet olmanın sorumluluğunu sürdürüyor. Lafla büyük devlet olunmuyor, icraatla oluyor. Türkiye büyük devlet olmanın tüm gereklerini ortaya koymuş durumda. Cumhurbaşkanımıza, tüm ülkeyi yönetenlere şükranlarımı sunuyorum. Fevri ve hissi değil. Uçak düştü, onu konuşalım. Eğer ihlal yoksa Türkiye gereğini yapsın. İhlal ettiyseniz siz gereğini yapın. Bu meselenin domates, portakalla ne ilgisi var. Ama bu kadar basit bir yaklaşımın kenarından geçmeyip çok başka alanlara konuyu taşıdılar. Hala ben aklı selimin gecikmeli de olsa hakim olacağı içerisindeyim."


'SÜT TOZU DESTEĞİ 4 BİN 500 LİRA ARTTIRILDI'

Tarımsal eğitime dikkat çekerek üreticilere yönelik teşviklere değinen Bakan Çelik, şöyle konuştu:

"Bundan böyle TİGEM arazilerinin damızlık ve tohum yetiştiriciliği konusunda öncü olma noktasına daha çok ağırlık vereceğiz. Bu dönem süt üretimimiz birkaç ay fazla olacak. 18.5 milyon ton belki de biraz üzerine çıkmış durumdayız. 1.15 kuruş olarak fiyatını belirledik. 'Süt tozuna destek verirseniz biz bu fazlalığı süt tozuna dönüştürürüz' dediler. 4 bin lira destek veriliyordu. Bunu bugün 4 bin 500 liraya çıkarttık. Alın süt tozunu yapın dönüştürün ve zaten talebiniz de buydu 500 lira daha artırıyoruz. Bitkisel ve hayvansal üretimde TMO ve Et Süt Kurumu önümüzdeki dönemde önemli rol oynayacak. TMO'nun depoculuktan çıkması noktasında çalışmaları Gümrük Bakanlığı ile hızlı şekilde sürdürüyoruz. Biz yine depolayacağız ama piyasadaki regülasyon görevini yapma adına yapacağız. Yeni depolar hızlı bir şekilde yapılacak, ama lisanslı depoculuğun aktif hale geldiği döneme geçmiş olacağız. Et süt kumru da piyasaya regülasyon açısından müdahaleleri olacak."


ET FİYATLARI NASIL DÜŞER?

Türkiye'de et fiyatlarıyla ilgili gelişmeleri de değerlendiren Bakan Çelik, şunları kaydetti: "Kırmızı et fiyatların düşmesiyle ilgili çok kolay bir çözüm var. Şimdi istediğiniz kadar et ithalatı yapabilme imkanı elimizde var. Peki doğru mu? Bunu açıkça paylaştık kamuoyuyla kasaplarımızla, besicilerimizle paylaştık. Bu doğru değil dışarıda daha ucuz et var diye biz eğer ithalatı bir çıkış yolu olarak görürsek o zaman içerdeki hayvan varlığımızı tehlikeye gireceğini herkesin bilmesi gerekiyor. O halde bu ülke bizim ülkemiz hep beraber taşın altına elimizi koymamız gerekiyor. Ne yapmamız gerekiyor? Hayvan varlığımızı arttıracak bir bakış açısı geliştirmemiz gerekiyor. Spekülatörlerin vereceği bir cevap var. Onlar piyasayla oynarlarsa piyasayı bir aşağı bir yukarı çekerlerse sabahleyin yediğimiz kadar et ithalatı mümkün. Ama iyi düşünün; onlarla başka yollarla da mücadele edebiliriz. Ama ben üreticiden besiciden kasaplardan bahsediyorum. Bu ülke hayvan varlığını arttırmalı kendi kendine yeterli hale gelmeli. Bir milyon ton kırmızı etimiz var. Bir milyon 300 bin tona ihtiyacımız var. Açığımız belli, bu açığı kapatabilmeliyiz. Nasıl yapacağız? Dişi hayvan getirerek vereceğiz teşvikleri bu hayvan sayısını hızlı bir şekilde artırmamız gerekiyor. Dışarıdan ithal edilen hayvanlar pahalı her yerde söylüyorum. Hayvan geliyor pahalı geliyor üstelik Türkiye'de özel sektör yaygın bir şekilde hayvan ithalatı gerçekleştirdiği için dışarıda hayvan fiyatları yükseliyor, tavan yapıyor. Daha düşük fiyatlarla bu hayvan girişleri Türkiye'ye olacak maliyetleri destekleyerek üretim maliyetlerini düşürerek et fiyatlarını düşürmek doğru olandır."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Bakan Çelik: Düşürülen Uçağın Çiftçiyle Ne Alakası Var? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (18)

  • Deli yürek: Sayin bakan vatandaş olarak soruyorum besi hayvanciligina nasil bir destek veriyorsunuz büyük baş hayvana 200 lira 4 çuval yem parasi besi girişimcisine hiç bir destek yok sizden destekte istemiyoruz önümüzdeki engelleri kaldirin her yer olmuş büyük şehir şehir merkezinden 15 km yukarıdaki köyler olmuş mahalle ahir yapilamiyor ondan sonra besicilik bitiyor et pahali kendinizi gözden geçirin 10 0 Yanıtla
  • yibo: masal anlatmaya devam et bakan bu koyunlar uyanirsa size para kalmaz nini nini uyusun koyunlar 8 1 Yanıtla
  • Zeus: 3 milyar italat yapuyoruz diyosunuz bu bir itiraf hala yapiyosaniz yaziklar olsun. 7 1 Yanıtla
  • Zaza 13: Hani minetiniz yoktu allah. Bilir şimdi ye kadar kaç kez koyuntarzlı. Yalvarmışsınız 5 2 Yanıtla
  • yibo: EYYY VATANDAŞ KİMİ DESTEKLERSEN DESTEKLE AMA CHP VE HDP DEN UZAK DUR...BUNLAR HAİNDİR.BUNLAR VATANA,BAYRAĞA,DİNE ZARAR VERİYOR...BUNLARA DESTEK VERENLERDEN YÜCE YARADAN İNŞALLAH HESAP SORACAK..... 3 4 Yanıtla
  • vatan: sen bu islerden anlamiyon faruk bi sus hele 5 2 Yanıtla
  • silahla sorun çözülmez: göz göre göre insanları enayi yerine katıyor bu mal akp 6 1 Yanıtla
  • vatandas: tamda milliyetcilik budur kendi halkina digerlerinden daha cok onem vermektir curugu hormonluyu halkina yedirmek degil rusyanin yaptigi gibi en iyisini yedirmek urunu begenmedimi sinirdan yollamaktir insanlari ete hasret biraktiniz. geri zekali bir embesil bir nesil yetisiyor okullar tam gun 4/4/4den dolayicocuklarin evi okullara uzaklasti oglen tatilinde hepsinin elinde bir cips paketi ayila bayila oglen yemeklerini ! yiyorlar Allah akil fikir versin 6 0 Yanıtla
  • ANTİ AKP: KİNDAR VE DİNDAR BİR NESİL YETİŞTİRMEYİ HEDEF VE İLKE EDİNMİŞ TÜRKİYE CUMHURİYETİNİ BÖLMEK PARÇALAMAK DAĞITMAK YANDAŞLARINA PEŞKEŞ ÇEKMEK ADINA BİZDEN OLMAYAN ÖLSÜN FELSEFESİ İLE HAREKET EDEN SİYASİ İKTİDARINIZ SAYESİNDE AZİZ VATANIMIZ AZİZ MİLLETİMİZ AZİZ BAYRAĞIMIZ KAHRAMAN VE AZİZ ŞEHİTLERİMİZ CUMHURİYET TARİHİNDE EŞİ BENZERİ VE EMSALİ GÖRÜLMEMİŞ BİR İHANET SÜRECİ İLE KARŞI KARŞIYA GELMİŞTİR AZİZ VATANIMIZIN HUZURLU GÜNLERE ULAŞMASI ADINA TEKRARDAN BİR KURTULUŞ SAVAŞI VERMESİ HASIL OLMUŞTUR.. 4 2 Yanıtla
  • Kayam: Sayin bakanim oncelikle tagem ile birlikte genomiks islah. Ve .anlamsiz halk elinde klasik islah programlarinda gorev verilen parelelci universiteli akademesyinler var oldukca bakanlik butcesi ve tubitak .butceleriyle akademisyenlere (Aydin unv.Afon Unv gibi )uyduruk yayin yaptirip ekonomik kayiptan baska bir sey saglanmaz.ve boylece biyoteknolijik genomiks islah yontemler ile saglikli manda.koyun.sigir sayisi artirilamaz. Bakanlik kendi bunyesinde yeterli olan uzman personeliyle biyoteknolojik isah yapar ise iki yil sonra hayvan sayisi artar.saglikli hayvansal urunler ucuza tuketilir. 4 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Doğu Karadeniz'den yapılan su ürünleri ihracatı arttı
    11:32 Doğu Karadeniz'den yapılan su ürünleri ihracatı arttı

    Doğu Karadeniz'den ocak-şubat döneminde yapılan su ürünleri ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artarak 21 milyon 507 bin 744 dolara ulaştı. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, bölgeden 2 ayda 16 ülkeye 4 bin 436 ton su ürünü satıldığını belirtti. En fazla ihracatın Rusya Federasyonu'na yapıldığı ve Trabzon'un ihracatının yüzde 22 arttığı ifade edildi.

  • Akkuyu NGS'de maaş alamayan işçiler iş bıraktı
    11:28 Akkuyu NGS'de maaş alamayan işçiler iş bıraktı

    Mersin'in Gülnar ilçesindeki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki taşeron firmanın çalışanları, maaş alamadıklarını belirterek bazı bölümlerde çalışmaları durdurdu. Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu NGS inşaatında çalışan işçiler, taşeron firmanın maaş ödemediğini ileri sürerek eyleme başladı. Dün yüzlerce işçinin iş bırakmasıyla başlayan eylem nedeniyle bölgede güvenlik tedbirleri de arttırıldı. Maaşlarının yatmadığını belirten işçilerin bugün de iş bırakma eylemlerine devam ettiği öğrenildi. Daha önce de birçok kez Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki taşeron firmanın işçileri maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle eylemler yapmıştı.

  • DSİ, Nevşehir'e 2,8 milyar liralık yatırım yaptı
    11:21 DSİ, Nevşehir'e 2,8 milyar liralık yatırım yaptı

    Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, son 21 yılda Nevşehir'e 2 milyar 851 milyon 646 bin lira değerinde 59 tesis inşa ettiklerini bildirdi. Balta, ayrıca kente 3 baraj, 2 gölet ve 8 yeraltı depolaması inşa ederek 50,24 milyon metreküp su depolama hacmine ulaştıklarını ve 4 içme suyu tesisi ile yaklaşık 155 bin 968 kişinin ihtiyacını karşılayacak olan yıllık 5,14 milyon metreküp içme suyu temin ettiklerini belirtti. Ayrıca, 24 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, 24 yerleşim yeri ve 1200 dekar arazinin taşkın kontrolünü sağladıklarını ve 6 taşkın koruma tesisinin inşaat çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Balta, ayrıca 6 HES Tesisi'nin işletmeye alındığını ve bu tesisler sayesinde yıllık 815 milyon lira katkı sağladıklarını ve 148 bin 750 hanenin enerji ihtiyacını karşıladıklarını söyledi.

  • ASKİ, Ankara'da ızgara ve sel kapanı temizliği yaptı
    11:17 ASKİ, Ankara'da ızgara ve sel kapanı temizliği yaptı

    Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü ekipleri, son 3 ayda 73 bin 602 ızgara ve 699 sel kapanını temizledi. Alt geçitlerde bin 223 temizlik kontrolü yapılırken, Coğrafi Bilgi Sistemi'nde kaydı eksik olan 60 bine yakın ızgara da sisteme kaydedildi. Bu dönemde 482 noktada, 17 yeni sel ızgarası ve bin 648 yeni ızgara imal edildi.

  • TÜROB Başkanı: Dolandırıcılar Otellerin ve Seyahat Şirketlerinin Kopyası Siteler Açabiliyor
    11:13 TÜROB Başkanı: Dolandırıcılar Otellerin ve Seyahat Şirketlerinin Kopyası Siteler Açabiliyor

    Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, dolandırıcıların otellerin ve seyahat şirketlerinin internet sitelerinin birebir kopyası olan siteler açabildiklerini belirtti. Eresin ayrıca, Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasının turizm sektörü açısından memnuniyet verici olduğunu ve yerli tatilcilerin bayram döneminde memleket turizmine yöneleceğini söyledi. Ayrıca, Eresin sahte çevrim içi sitelere karşı dikkatli olunması gerektiğini ve otellerin kendi web sitelerinden rezervasyon yapılmasını tavsiye etti.

  • Antalya'da Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yabancı akınıyla yükselen konut kira fiyatları normale döndü
    11:11 Antalya'da Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yabancı akınıyla yükselen konut kira fiyatları normale döndü

    Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Antalya'ya göç eden yabancıların artan konut kira fiyatlarına tepki göstermesiyle birlikte fiyatlar normale döndü. Pandemi döneminde inşaat sektörünün canlanması da fiyatların geri çekilmesine katkı sağladı. Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, fiyatların yavaş yavaş aşağı inmeye başladığını belirtti ve 2024 yılında kira fiyatlarının enflasyona göre ilerleyeceğini söyledi.

  • 2023 Yılında Emekli Olanların Çoğunluğu SSK'lılar
    11:06 2023 Yılında Emekli Olanların Çoğunluğu SSK'lılar

    Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, EYT düzenlemesinden en çok SSK'lı çalışanların yararlandığını belirterek, 2023 yılında emekli olan 2 milyon yüz 193 bin kişinin yaklaşık 1 milyon 925 bin SSK'lı olduğunu ifade etti. Karakaş ayrıca, 2025 ocak ayına kadar 1 milyondan fazla EYT'linin daha emekli olabileceğine dikkat çekti.


Advertisement