Bakan Bozdağ: Taraflı Yargı Üyeleri Güvenilirliğe Zarar Veriyor - Son Dakika
Güncel

Bakan Bozdağ: Taraflı Yargı Üyeleri Güvenilirliğe Zarar Veriyor

Bakan Bozdağ: Taraflı Yargı Üyeleri Güvenilirliğe Zarar Veriyor

Adalet Bakanı Bozdağ, "Yargı gücünü kendi siyasi çıkarları doğrultusunda kullananlara karşı ilk itiraz etmesi gerekenler yargı görevi yapanlar olmalıdır." dedi.

01.09.2014 19:43  Güncelleme: 20:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Adli Yıl Açılışı nedeniyle yayımladığı mesajında, yargı görevi yapanların belirli bir siyasi, ideolojik veya zümrevi çıkar amacıyla hareket ettikleri yönünde bir algının oluşmasının yargıya verilebilecek en büyük zarar olduğunu kaydederek, "Yargı gücünü kendi siyasi, ideolojik veya zümrevi çıkarları doğrultusunda kullananlara karşı ilk itiraz etmesi gerekenler ise, yargı görevi yapanlar olmalıdır. Çünkü taraflı ve bağımlı hareket ederek yargı gücünü kötüye kullananlar en çok görevini tarafsız ve bağımsız bir şekilde ifa eden hakim ve savcılarımızın güvenilirliğine, saygınlığına ve hukuk güvenliğine zarar vermektedir" ifadelerini kullandı.

"HUKUK DEVLETİNİN ÖN ŞARTI, BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ YARGI"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Adli Yıl Açılışı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Mesajına, "Yargımızın değerli mensupları, kıymetli çalışma arkadaşlarım" diye başlayan Bozdağ, bağımsız ve tarafsız bir yargının, hukuk devletinin ön şartı, hukuk güvenliğinin olmazsa olmazı ve sağlıklı bir demokrasinin temel koşulu olduğunu vurguladı. Bağımsız ve tarafsız yargının, sadece yasal düzenlemelerle, idari tasarruflarla ya da alt yapı yatırımlarıyla inşa edilemeyeceğini kaydeden Bozdağ, "Bütün bunların yanında tarafsız ve bağımsız bir yargı; ancak Anayasa, kanun ve hukuka uygun vicdani kanaatlerine göre hareket eden, bunun dışındaki bütün bağlılıkları reddeden tarafsız ve bağımsız hakim ve savcıların verdiği adil kararlarla tesis edilebilir" dedi.

"BÜTÜN DEMOKRATİK HUKUK DEVLETLERİNDE YARGI KARARLARI ELEŞTİRİLEBİLİR"

Yargı kararlarının eleştirilmesinin yargıya, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığına müdahale anlamına gelmeyeceğini vurgulayan Bozdağ, "Demokratik hukuk devletlerinde yargı kararları eleştirilemez kutsal metinler değildir. Yasama ve yürütmenin yargı kararlarına uyma ve uygulama mükellefiyeti, bu kararların eleştirilemeyeceği şeklinde değerlendirilemez. Bütün demokratik hukuk devletlerinde yargı kararları eleştirilebilir, hiçbir yargı mensubu da kararın eleştirisinden alınganlık göstermez, eleştiriyi şahsileştirmez, aksine eleştiriden azami derecede istifadenin yollarını arar. Yargı kararlarının eleştirisini yargıya müdahale olarak değerlendirmek, ancak demokratik hukuk devleti anlayışını içselleştirememe, kendini ve kararlarını la yüs'el olarak görme anlamına gelir" değerlendirmesinde bulundu.

"KUVVETLER AYRILIĞI İLKESİ, ERKLERİN GÖREVLERİNİ YAPMASINI ENGELLEYECEK ŞEKİLDE YORUMLANAMAZ"

Yargı görevi yapanların ancak kararlarıyla konuştuklarını belirten Bozdağ, kararın gerekçesinin karar hakkında açıklama yapma ihtiyacını ortadan kaldırdığına işaret etti. Karar veya gerekçe, eksik veya yanlışsa ya da yetersizse, yapılacak hiçbir açıklamanın yanlışı düzeltmeyeceğini, eksikliği gidermeyeceğini, yetersizliği ortadan kaldırmayacağının altını çizen Bozdağ, bu durumda toplum vicdanında adaletin tesis edilemeyeceğini ve hiçbir kimseyi de tatmin etmeyeceğini belirtti. Kararlar üzerine ayrıca açıklama yapılması kararların veya gerekçelerinin eksikliğinin, yanlışlığının yahut yetersizliğinin karinesi olduğunu vurgulayan Bozdağ şu ifadeleri kullandı:

"Yasama yetkisi, Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisi'nindir. Anayasa ve kanunlara uymak ve uygulamak, hem yasamanın hem yürütmenin hem de yargının temel görevidir. Yasama organı, dünyada yaşanan gelişmeleri de dikkate alarak toplumun talep ve ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yeni kanunlar yapabileceği gibi mevcut kanunlarda değişiklik de yapabilir. Kanun yapma ya da kanunlarda değişiklik yapma, yürütmeye de yargıya da müdahale anlamına gelmez. Kuvvetler ayrılığı ilkesi, erklerin görevlerini yapmasını engelleyecek şekilde yorumlanamaz.

"ÇÖZÜMÜ DAHA DA ZORLAŞTIRMAKTADIR"

Yargı makamlarını temsil eden bazı kişilerce yapılan açıklamalarda yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığından söz edilirken, yargı içinde yapılanmış siyasi, ideolojik veya zümrevi yaklaşımların görmezden gelinerek, yaşanan olumsuzlukların sorumluluğunun "Yasama' ve "Yürütme'ye yüklenmesi ve bu organların yegane suçlu olarak gösterilmesi büyük bir saptırma ve çelişkidir. Bu saptırma ve çelişki, sorunun kamufle edilmesine neden olmakta, yaşanan olumsuzlukların kaynağının tespit edilmesini engellemekte ve çözümünü daha da zorlaştırmaktadır."

"İLK İTİRAZ ETMESİ GEREKENLER, YARGI GÖREVİ YAPANLARDIR"

Hiçbir demokratik sistemin, adalet dağıtmakla görevli yargı mensuplarının siyasi, ideolojik veya zümrevi bir yapının ilkelerine istinat ederek keyfi muamelede bulunmasına, yetki ve görevlerini suistimal ederek vatandaşların yargı eliyle mağdur edilmesine ve bu haksızlığın yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı adı altında yasama ve yürütmeye fatura edilmesine müsaade etmediğine ve etmeyeceğine işaret eden Bozdağ mesajını şu ifadelerle sonlandırdı:

"Yargı görevi yapanların belirli bir siyasi, ideolojik veya zümrevi çıkar amacıyla hareket ettikleri yönünde bir algının oluşması yargıya verilebilecek en büyük zarardır. Yargı gücünü kendi siyasi, ideolojik veya zümrevi çıkarları doğrultusunda kullananlara karşı ilk itiraz etmesi gerekenler ise, yargı görevi yapanlar olmalıdır. Çünkü taraflı ve bağımlı hareket ederek yargı gücünü kötüye kullananlar en çok görevini tarafsız ve bağımsız bir şekilde ifa eden hakim ve savcılarımızın güvenilirliğine, saygınlığına ve hukuk güvenliğine zarar vermektedir.

"ONLARA İNANIYOR VE GÜVENİYORUM"

Anayasa, kanun ve hukuka uygun vicdani kanaatlerine göre görevlerini yerine getiren hakim ve savcıların, hukuk devletine ve yargıya olan güveni daha da yükselteceklerine, yargıya dönük her tür olumsuz algı ve yaklaşımları ortadan kaldıracaklarına olan inancımız tamdır. Zira bağımsız ve tarafsız hakim ve savcılarımızın yargı üzerine düşen ve düşürülen her türlü gölgeden rahatsız olduklarını biliyorum. Onlara inanıyor ve güveniyorum.

Bu vesileyle, 2014-2015 adli yılınızı kutluyor, tüm yargı çalışanlarına bu zamana kadarki fedakârca çalışmaları nedeniyle teşekkür ederek başarılar diliyorum."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Bakan Bozdağ: Taraflı Yargı Üyeleri Güvenilirliğe Zarar Veriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • TAYFUN: HELAL OLSUN BEKİR BEY SENİN KADAR SABIRLI VE İŞİNİ BİLEN KUKLA OLMAYAN BİR ADALET BAKANI GELMEMİŞTİR. SÖYLEDİKLERİN DOĞRU ANCAK ÇAYCI KEMALİN KOYUNLARININ İŞİNE GELMİYOR BU SÖYLENENLER 5 18 Yanıtla
  • istanblue: Iyide arkadas yanli yansiz yargi diyorsunda ,17 aralik dosyalari rafa kalktı bozdag..haberin varmibu konuda konuş 16 3 Yanıtla
  • meltem altun: aslında yargı işini yapmaya çalışıyor ama siyasetçiler yargıya müdahale etmeye çekinmiyor 14 2 Yanıtla
  • AH YALAN DÜNYA: dinime söven müslüman olsa bari. . . 14 1 Yanıtla
  • güvenmiyoruz hiç birinize: doğru bizde siyaset yanlı kirli, adalet yanlı kirli, güvenlik yanlı kirli bu yolsuzluk ve hukuksuzluğa konu olan durumları başka ülkeye verinde onlar çözsün. siyasetin yarğıya yarğının siyasete güveni vatandaşın hiç birinize güveni kalmadı. ülkenin akibeti pazar payasası gibi vay bize vaylar bize. bu arada birilerede malı götürüyor. 3 0 Yanıtla
  • UKKUS;: DABİ DABİ . . . 0 0 Yanıtla
  • Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'ndan Müze Açılış Saatlerinde Düzenleme
    19:02 Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'ndan Müze Açılış Saatlerinde Düzenleme

    Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri ve Ramazan Bayramı nedeniyle müzelerin açılış saatlerinde düzenlemeler yapacağını duyurdu. Müzeler, 31 Mart Pazar günü saat 13.00'te ziyarete açılacak ve 9 Nisan Salı günü Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi hariç diğer müzeler ziyarete açık olacak. Ayrıca, 10 Nisan Çarşamba günü Ramazan Bayramı sebebiyle müzeler saat 13.00'te ziyarete açılacak.

  • TEM Otoyolu Sakarya-Düzce Sınırında Ağaç Yüklü Tır Yangınla İç İçe
    19:02 TEM Otoyolu Sakarya-Düzce Sınırında Ağaç Yüklü Tır Yangınla İç İçe

    TEM Otoyolu Sakarya-Düzce sınırında seyir halinde olan ağaç yüklü bir tır alevlere teslim oldu. Yangına müdahale eden ekipler, yangını kontrol altına aldı.

  • Bursaspor, Zonguldak Kömürspor maçı için hazırlıklarını sürdürdü
    18:59 Bursaspor, Zonguldak Kömürspor maçı için hazırlıklarını sürdürdü

    Bursaspor, TFF 2. Lig'in 33. haftasında deplasmanda konuk olacağı Zonguldak Kömürspor maçı öncesi antrenmanlarını sürdürdü. Teknik direktör Ümit Şengül gözetiminde gerçekleştirilen idmanda futbolcular, pas oyunları ve sonuçlandırma çalışmalarıyla hazırlıklarını tamamladı.

  • Sivasspor, Fatih Karagümrük maçı için hazırlıklarını sürdürdü
    18:59 Sivasspor, Fatih Karagümrük maçı için hazırlıklarını sürdürdü

    EMS Yapı Sivasspor, Trendyol Süper Lig'in 31. haftasında evinde VavaCars Fatih Karagümrük ile karşılaşacakları maçın hazırlıklarını sürdürdü. Teknik direktör Bülent Uygun yönetiminde gerçekleştirilen antrenmanda futbolcular kondisyon çalışması yaptı. Uygun, zor bir maçın kendilerini beklediğini belirterek, taraftarın desteğinin önemine vurgu yaptı.

  • Silopi'de seçim görevlilerine bilgilendirme toplantısı düzenlendi
    18:57 Silopi'de seçim görevlilerine bilgilendirme toplantısı düzenlendi

    Şırnak'ın Silopi ilçesinde İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca seçimde görev yapacaklara yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya köy, belde ve ilçede görevli memur ve 281 sandık başkanı katıldı. İlçe Seçim Müdürü Beşir Ertaş ve Hakim Hüseyin Tuncay Türk tarafından katılımcılara bilgilendirme yapıldı.

  • Tekirdağ Kapaklı'da Gençler Ramazan Davulcusuyla Oynadı
    18:55 Tekirdağ Kapaklı'da Gençler Ramazan Davulcusuyla Oynadı

    Tekirdağ Kapaklı ilçesinde gece saatinde işten çıkan gençler, ramazan davulcusuna denk gelmesiyle birlikte davul eşliğinde oynadı. Gençlerin oyununa katılan davulcuyla ortaya güzel görüntüler çıktı.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Terörün kökünü kurutma noktasında kararlıyız
    18:55 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Terörün kökünü kurutma noktasında kararlıyız

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ege veya Doğu Akdeniz'de husumet yaratma arayışında olmadıklarını, yaşamsal çıkarları korumaktan da geri durmayacaklarını belirtti. Fidan, terörün kökünü tamamen kurutma noktasında da kararlı olduklarını bildirdi.

  • Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Havran ilçesinde vatandaşlara hitap etti
    18:55 Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Havran ilçesinde vatandaşlara hitap etti

    Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Hamambaşı Meydanı'ndaki açık hava toplantısında Havran ilçesindeki vatandaşlara seslendi. Yılmaz, Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin 31 Mart Pazar günü yapılacağını hatırlatarak, ilçe halkına teşekkür etti ve sandıkları patlatacaklarını belirtti. Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy da Yılmaz'a BalBucks ile ilçeyi buluşturduğu için teşekkür etti ve 31 Mart'ta büyük bir coşkuyla yeni bir zafer için hazır olduklarını ifade etti.


Advertisement