Baka Desteğiyle İhraç Ürünü Kerevite Kuluçkahane Çözümü - Son Dakika
Yerel

Baka Desteğiyle İhraç Ürünü Kerevite Kuluçkahane Çözümü

Baka Desteğiyle İhraç Ürünü Kerevite Kuluçkahane Çözümü

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin, yerinde tespit ve çözüm önerileri ile inceleme çalışmaları kapsamında Sütçüler ile Aksu kaymakamlıkları ve Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nü (SARİM) ziyaret etti.

23.04.2014 09:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin, yerinde tespit ve çözüm önerileri ile inceleme çalışmaları kapsamında Sütçüler ile Aksu kaymakamlıkları ve Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nü (SARİM) ziyaret etti.

BAKA'nın desteğiyle önemli ihraç ürünü kerevitin Türkiye'deki ilk kuluçkahanesini Isparta'nın Eğirdir ilçesinde kuran SARİM'deki araştırma, kontrol, test ve üretim çalışmaları hakkında bilgi alan Genel Sekreter Engin, Sütçüler Kaymakamı İdris Koç ve Aksu Kaymakamı Lokman Önder'i de ziyaret etti. İki ilçenin ekonomileri ile BAKA'nın olabilecek katkıları hakkında değerlendirmelerde bulunulan görüşmelerde kaymakamlara yeni görevlerinde başarılar dileyen Tuncay Engin, görev alanı Antalya, Isparta, Burdur olan BAKA'nın kamu kuruşları, yerel yönetimler ve STK'larla koordinasyonu sağlamaya, yatırımcı kurumlar arasında işbirliğini artırmaya odaklı çalışma yöntemi izlediğini belirtti.

Engin, Aksu Kaymakamı Lokman Önder ile birlikte Eğirdir'de Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nü (SARİM) de ziyaret ederek İstasyon Müdürü Şakir Çınar ile değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.

BAKA'nın 2012 Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı'ndan desteklediği 'Kerevit Üretimi ve İşlenmesinde Yeni Teknolojiler Projesi' ile Eğirdir'de Türkiye'nin ilk ve tek kerevit kuluçkahanesini kurmakta olan SARİM'in çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren Şakir Çınar, projenin kerevit popülasyonlarında azalmanın önüne geçebilmek amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

İÇ SULARDA ÖNEMLİ GÖREVLER

Balık sağlığı araştırmaları yapan SARİM'in sorumluluk alanı içerisindeki iç sularda, su ürünleri stoklarını belirlemek ve sürdürülebilir kullanımı için yönetim planları oluşturmak bulunduğunu anlatan Şakir Çınar, merkezin iç su kaynaklarının izlenmesi, sürdürülebilir kullanımı ve yönetimi için biyo-ekolojik araştırmalar yapmak, veri toplamak, değerlendirmek ve önerilerde bulunmak, iç su ürünleri ile ilgili gelişmeleri izlemek, gözlem yapmak, rapor hazırlamak ve zarar vericilere muhtemel krizleri önleyici önlemleri öngören ayrıntılı raporlar hazırlamak görevleri de bulunduğunu anlattı.

TOPLAM 43 KİŞİ ÇALIŞIYOR

SARİM'de araştırma, üretim ve eğitim faaliyetlerinde görevli 22 mühendis, veteriner hekim, biyolog, laborant olmak üzere teknik ve sağlık personeli ile birlikte 43 kişinin çalıştığını anlatan İstasyon Müdürü Çınar, Eğirdir Gölü'nde kerevit üretimindeki daralmanın nedenlerini ortadan kaldırmak ve çözüm yollarını ortaya koymak amacıyla SARİM'in çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. Şakir Çınar, "Ar-Ge merkezimiz ülkemizdeki ileri Ar-ge merkezlerinden birisi olacaktır. Bu merkez ile kerevitle ilgili yapılacak tüm araştırmaların merkezi Eğirdir olacaktır. SARİM adına çok önemli projemize verdiği destek için BAKA'ya teşekkür ediyorum" dedi.

Isparta'nın yıllardır kerevit ile anıldığını ancak göllerde görülen hastalığın kerevit miktarını büyük oranda azalttığını hatırlatan BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin de, proje kapsamında kapalı sistemle kurulacak kerevit kuluçkahanenin uzun vadede ekonomiye büyük katkısının olacağına inandığını belirterek, SARİM İstasyon Müdürü Çınar'a çalışmaları için başarılar diledi.

BAKA'nın desteklediği projede, 1984'de 8 bin ton civarında olan önemli ihracat ürünü kerevit üretiminin 2000'li yıllarda 200 tona kadar düşüp bitme tehlikesiyle karşı karşıya kalmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Yörenin önemli ekonomik kaynağı olduğu belirtilen projede ülkemiz ve özellikle Göller Bölgesi kerevit üretiminin eski yıllardaki seviyesine yükselmesi, ihracatına yönelik yeni işlenmiş ürünlerin geliştirilmesi için tam kontrollü bir kuluçkahane yapımı, işleme ünitesinin faaliyete geçirilmesi, su ürünleri avcı ve yetiştiricileri ile işleme tesisi çalışanlarına eğitim verilmesi hedefleniyor. - ISPARTA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Baka Desteğiyle İhraç Ürünü Kerevite Kuluçkahane Çözümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement