Bağımsızlığıma Yol Verin" Projesi - Son Dakika
Güncel

Bağımsızlığıma Yol Verin" Projesi

Tohum Otizm Vakfı ve ZİÇEV iş birliğiyle hazırlanan projeyle, otistik çocukların trafikte fark edilmesi amaçlanıyor.

17.04.2014 15:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tohum Otizm Vakfı ve Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) iş birliğiyle hazırlanan "Bağımsızlığıma Yol Verin" projesiyle, otizmli çocukların trafikte fark edilmesi amaçlanıyor.

Tohum Otizm Vakfı Başkan Yardımcısı Aylin Sezgin, projenin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, otistik ve zihinsel engelli bireylerin trafik becerilerini kazanmasının önemli olduğunu söyledi.

Projenin, otizmli çocukların toplumda bağımsız birey olarak yaşamaları için çok büyük katkılar sağlayacağına inandığını ifade eden Sezgin, "Çocuklarımızın aileleri ile rahat ulaşım sağlamalarına olanak verecek olan projemizde iş birliği yaptığımız tüm kurumlara, çocuklarımız adına teşekkür ediyoruz" dedi.

Tohum Otizm Vakfı Özel Eğitim Okulu Müdürü Prof. Dr. Binyamin Birkan da gelişimsel yetersizliği olan çocuklara hizmet veren bir okulda uygulanan eğitim programın özelliklerine değindi.

Söz konusu eğitim programının kapsamlı olması gerektiğini vurgulayan Birkan, farklı alanlarda çocuklara birçok beceri kazandırılmasının önemine işaret etti. Sadece "A, B, C ve dil öğretiminin" değil, yaşam becerileri kazandırılmasının önemli olduğunu belirten Birkan, bu eğitim programının toplum temelli olması gerektiğine dikkati çekti.

"Bağımsızlığıma Yol Verin" Projesi'nin önemine vurgu yapan Birkan, şöyle konuştu:

"Gelişimsel yetersiz olan çocukların birbirinden çok farklılıkları vardır. Tüm çocuklara, her beceriyi aynı yöntemle öğretemezsiniz. Trafik projesi de bu açıdan önemlidir, çocukların öğrenme özelliklerine göre, farklı öğretim yaklaşımlarının kullanıldığı, bunların geliştirildiği örnek olarak sunulacağı bir projedir."

Projenin kampanya yüzü oyuncu Burçin Terzioğlu ise okulu dün ziyaret ettiğini anlatarak, "Biraz geç tanıştık. Melek gibi öğretmenler var, şahane öğrenciler var. Hiç beklemediğim kadar güzel bir eğitimle karşılaştım. Okulun her tarafı, her köşesi ödüllendirme yöntemiyle eğitimlerle bezenmiş durumda" ifadelerini kullandı.

Otizmli çocukların her projesinde yanlarında olacağını belirten Terzioğlu, şunları söyledi:

"Buradaki çocuklarımız, kurallar üzerinden eğitiliyor. Net, inisiyatif kullanmadan. O yüzden 'Ben gaza basayım ne de olsa geçer' gibi bir durum söz konusu değil. Yeşil yandığında geçiyor, kırmızı yandığında duruyor ve yaya üst geçidini kullanıyor. Sadece kuralları öğreniyorlar. Biz de yaya olarak ve sürücü tarafındaysak, kurallara dikkat etmek durumundayız."

Toplantıda, otistik bir öğrenci de "Trafikte benim de eşit ve güvenli şekilde yolculuk edebilmem için farkında olun" sloganını okudu.

Terzioğlu, toplantı sonrası, okulda otizmli çocuklar için oluşturulan trafik parkurunda öğrencilerle bazı uygulamalar gerçekleştirdi.

"Bağımsızlığıma Yol Verin"

Otizmli bireylerin topluma entegre olabilmeleri için esas olan "temel yaya becerilerini" kazanmaları, aynı zamanda trafikte farklı özelliklerde bireylerin de bulunduğu konusunda toplumda fark yaratılması için hazırlanan proje kapsamında, 10 bin etiket ve broşür dağıtımı yapılacak, radyo spotları yayınlanacak.

Tohum Otizm Vakfı Özel Eğitim Okulu'nda oluşturulan trafik parkurunda, otistik çocukların trafik becerilerinin geliştirilmesi için eğitim verilecek projeyle, çocuklara yaya kaldırımı kullanma, trafik ışığının olduğu ya da hiçbir kolaylaştırıcının olmadığı durumlarda karşıya geçme ve üst geçit kullanma becerileri kazandırılması amaçlanıyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bağımsızlığıma Yol Verin' Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ın Niksar ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü
    20:28 Tokat'ın Niksar ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

    Tokat'ın Niksar ilçesine bağlı Bayraktepe köyüne bağlı Çataltepe mevkisinde bulunan ormanlık alanda çıkan yangın, vatandaşların haber vermesi üzerine Niksar Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri tarafından söndürüldü. Ekiplerin 1 saatlik çalışması sonucunda yangın kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangında yaklaşık 1 dönüm ormanlık alan zarar gördü.

  • Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi
    20:28 Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi

    Birleşik Arap Emirlikleri'nde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Dubai Uluslararası Havalimanı'nı sular altına kalırken, uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi. Uçuşlar 25 dakika süreyle askıya alındı, birçok uçuş iptal edildi veya komşu havalimanlarına yönlendirildi.

  • Park halindeki araca çarpan otomobil ters döndü
    20:25 Park halindeki araca çarpan otomobil ters döndü

    Sivas'ta seyir halindeyken sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil, önce park halindeki otomobile çarptı, daha sonra da takla attı. Kaza sonucunda sürücü hastaneye kaldırıldı ve sağlık durumu iyi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, Protokol Üyelerini Ziyaret Etti
    20:22 Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, Protokol Üyelerini Ziyaret Etti

    Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, Belediye Meclis Üyeleri Osman Yurtseven ve Ümran Göçen ile birlikte Foça protokol üyelerini makamlarında ziyaret etti. Başkan Fıçı, Foça'nın daha çok gelişmesi ve kalkınması için tüm kamu kurumlarıyla birlikte çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

  • Samsun'da trafik kazası: 8 kişi yaralandı
    20:20 Samsun'da trafik kazası: 8 kişi yaralandı

    Samsun'un Vezirköprü ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, iki otomobilin çarpışması sonucu 8 kişi yaralandı. Kazanın nedeni hatalı sollama olarak belirlendi. Yaralılar, ambulanslarla Vezirköprü Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

  • Besi çiftliğinde yangın: Çok sayıda kurbanlık büyükbaş telef oldu, 1 kişi dumandan etkilendi
    20:20 Besi çiftliğinde yangın: Çok sayıda kurbanlık büyükbaş telef oldu, 1 kişi dumandan etkilendi

    Sakarya'nın Karapürçek ilçesinde bulunan bir besi çiftliğinde çıkan yangında çok sayıda kurbanlık büyükbaş hayvan telef oldu ve bir kişi dumandan etkilendi. Yangını kontrol altına alan ekipler soğutma çalışmalarını sürdürüyor. Olay anları cep telefonu kamerası ve dron ile görüntülendi. Vatandaşlar da yangını söndürmek için yardım etti.

  • İsrail saldırılarında binlerce kadın hayatını kaybetti
    20:19 İsrail saldırılarında binlerce kadın hayatını kaybetti

    Birleşmiş Milletler (BM) Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 7 Ekim'den bu yana 10 binden fazla kadının hayatını kaybettiğini belirterek, hayatını kaybeden kadınların 6 bininin arkalarında 19 bin yetim çocuk bıraktığı ifade edildi. Raporda, Gazze'de kadınların yerlerinden edildiği, dul kaldığı ve açlıkla karşı karşıya olduğu belirtildi.

  • Yalnız yaşayan adam evinde ölü bulundu
    20:19 Yalnız yaşayan adam evinde ölü bulundu

    Denizli'de 60 yaşındaki adam ofis aynı zamanda ofis olarak da kullandığı evinde ölü bulundu. Mehmet Fikrettin Koyuncu'nun yakınları polis eşliğinde evine girdiğinde yaşlı adamı hareketsiz halde buldu. Sağlık ekipleri tarafından yapılan kontrollerde Koyuncu'nun yaşamını yitirdiği belirlendi. Olayın kesin ölüm sebebi otopsi sonucunda belirlenecek.

  • A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Vincenzo Montella, Corendon Alanyaspor'u ziyaret etti
    20:14 A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Vincenzo Montella, Corendon Alanyaspor'u ziyaret etti

    A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Vincenzo Montella, Corendon Alanyaspor'u ziyaret etti. Montella, antrenman öncesinde kulüp başkanı ve teknik direktörle bir araya gelerek sohbet etti. Ziyaretin ardından futbolcularla bir araya gelen Montella, başarı diledi.


Advertisement