Bafa Gölü Yeşil Renge Boyandı - Son Dakika
Yerel

Bafa Gölü Yeşil Renge Boyandı

Bafa Gölü Yeşil Renge Boyandı

Bafa Gölü'ndeki su yosunu, Kapıkırı ve Gölyaka yerleşim yeri kıyılarında birikerek balçık oluşturdu.

27.05.2014 18:32  Güncelleme: 12:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milas ilçesindeki  Bafa Gölü'nde su yosunu, Kapıkırı ve Gölyaka yerleşim yeri kıyılarında birikerek balçık oluşmasına neden oldu.

Muğla ve Aydın sınırları içinde yer alan, Ege bölgesinin en büyük doğal gölü olan Bafa Gölü nesli tehlike altında bulunan birçok kuş türüne üreme ve kışlama ortamı sağlıyor.

Bafa Gölü'nde bu yıl daha erken dönemde artış gösteren su yosunu nedeniyle çevreye ağır bir koku yayılırken gölün belli kısımları adeta yeşil renge boyandı.

Milas Kaymakamı Fuat Gürel, AA muhabirine, Bafa Gölü'nde yaşanan kirlilikle ilgili rapor hazırlandığını söyledi.

Gürel, Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin bölgeden gelen ihbar üzerine inceleme yaptığını anlatarak, "Bölgede bazı bakterilerin üremesi nedeniyle koku ve kirlilik yaşandığı düşünülüyor. Hazırlanan raporu Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdürlüğüne sunacağız" dedi. 

Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü ise gölde önceki yıllarda görülen kirlenmenin son dönemde ciddi boyutlara ulaştığını ileri sürdü.

Gölün yakınlarındaki Kapıkırı ve Gölyaka mahallesiyle Pınarcık Yaylası civarındaki kıyı kesimlerinde zehirli su yosunlarının görüldüğünü aktaran Sürücü; "Gölün kıyısı su yosunlarının istilasına uğramış durumda. Yayılan koku nedeniyle gölün kıyısında uzun süre durmak mümkün değil. Buradaki kirlilik son yılların en ciddi düzeyinde" diye konuştu.

Gölde Süleyman Demirel ve Ege üniversitesinden bilim adamlarının çalışma yaptığını vurgulayan Sürücü, son yıllarda yaz sıcaklarında görmeye alıştıkları ekolojik değişimlerin bu yıl erken sinyal verdiğini söyledi.

Yeşil renkteki su yosunlarının özellikle Kapıkırı ve Gölyaka yerleşimlerinin önündeki kıyılarda biriktiğine işaret eden Sürücü, "Burada tam bir çevre felaketi yaşanıyor. Her şey görsel olarak meydanda. Ege ve Süleyman Demirel üniversitesinden ekipler burada inceleme yapıyor. Mutlaka yetkililerin kulak vermesi lazım. Burada yaşayanlar tedirgin" dedi.

Bafa Gölü'nde yaşanan kirlilik ve ağır koku nedeniyle gölden geçimlerini kazanan balıkçı ve turizmcilerin de zor günler yaşadığına vurgu yapan Sürücü, "Bugün yine bölgeye turist kafilesi geldi. Turistlerle görüştüğümde gölde yüzemediklerini söylediler. Gölün üstü halı gibi kaplı. Burada mekanik bir temizleme yapılması lazım. Bunun ardından da biyolojik bir temizleme yapılması gerekiyor" diye konuştu.

Sürücü, yeşil su yosunlarının sadece kıyılarda değil gölün iç kısımlarındaki koylarda da yoğun olarak görüldüğünü dile getirdi.

Kapıkırı köyünde turizm işletmeciliği yapan Kubilay Karabulut ise kirliliğin 15 yıldır temmuz - ağustos aylarında görüldüğünü belirterek, "Fakat gün geçtikçe soğuk ve sıcak hava ayrımı yapmadan sürekli görülmeye başladı" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bafa Gölü Yeşil Renge Boyandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement