Bafa Gölünde İnceleme - Son Dakika
Güncel

Bafa Gölünde İnceleme

Bafa Gölünde İnceleme

Muğla'nın Milas ile Aydın'ın Söke ilçeleri sınırlarında bulunan Bafa Gölündeki kirlilik, yetkililer tarafından yerinde incelendi.

02.06.2014 11:44  Güncelleme: 11:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Milas ile Aydın'ın Söke ilçeleri sınırlarında bulunan Bafa Gölü'ndeki kirlilik, yetkililer tarafından yerinde incelendi. DSİ Bölge Müdürlüğü'nün Büyük Menderes Nehri'nden Bafa Gölü'ne su vermeye başladığını belirten Milas Kaymakamı Fuat Gürel, ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın da çalışma başlattığını söyledi.

Milas İlçe Hıfzıssıhha Kurulu üyeleri, Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Milas Belediye Başkanı CHP'li Muhammet Tokat, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Oktay Çelik, Eczacılar Odası adına Eczacı Çağdaş Savaş, Milas Toplum Sağlığı Merkezi'nden Uzman Dr. Okan Okumuş, Çevre Sağlığı Teknisyeni Nizamettin İpteş, İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Veli Han ve Dr. Mustafa Tireli, Bafa Gölü'nde meydana gelen kirliliği yerinde inceledi. Bölgede bulunan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü ve Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Hidrobiyoloji Bölümü'nden Hidrobiyolog Kutsal Kesici ile mahalle muhtarları ve vatandaşlarla sorun ve çözümü üzerine görüşmeler yapıldı.

HASTALIK TEHLİKESİ

Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi'yle birlikte Bafa Gölü'nde çalışmalarını sürdüren Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Hidrobiyoloji Bölümü'nden Hidrobiyolog Kutsal Kesici, "5 yıldır bu bölgede çalışmalar yürütmekteyiz. Özellikle toksik Nodularia spumigena çoğalmaya başladıktan sonra hem yaz hem kış aylarında düzenli olarak analizler yapmaktayız. Göldeki azot fosfor dengesi bozuluyor. Azot fosfor dengesi bozulduğunda, gölün normal florasında bulunan algler ani çoğalma yapıyor ve kıyılarda yoğun olarak birikiyor. Gölün üzeri halı gibi kaplı. İlk olarak burada mekanik bir temizleme yapılmalı. Dünyada bu gibi durumlarda neler yapılabildiği konusunda örnekler var. Probiyotik organizmalar kullanılıyor, uygun zamanlarda göle aşılanıyor. Bu kötü görüntünün oluşmasını bu organizmalar engelliyor. Acilen mekanik temizlik ve biyolojik savaşın yapılması lazım. Burada çeşitli hastalıklar çıkabilir. Gölyaka kıyılarında solucan benzeri organizmaların öldüğünü de tespit ettik. Doğaya insanın saygısı olması, değer vermesi gerekiyor. Sorunu ortadan kaldıracak çözüm olmasa da, bir an önce temiz su tahsisinin yapılması gerekiyor. İnsan sağlığını etkileyecek sorunlar meydana gelmeden tüm ilgili kurumlar, bilim insanları, STK'lar bir araya gelmeli ve Türkiye'nin en güzel göllerinden biri olan Bafa'yı tekrar eski haline gelmesi için acil çözümleri hayata geçirmelidir" dedi.

MENDERES'TEN SU TAKVİYESİ

Sorunun yaz aylarında görüldüğünü, kalıcı çözüm üretilmesi için çalışmaların başlatıldığını söyleyen Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından sorunun araştırıldığını, DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından Menderes Nehri'nden su takviyesine başlandığını belirtti. Kaymakam Gürel, şuan için göl kıyısında oluşan kötü görüntü ve kötü kokuya sebep olan alglerin vatandaşlar ve belediye ekipleri tarafından elbirliği ile toplanarak başka bir yerde imhası için çalışmaya başlanması ile gölün eski görünümüne dönüşünün hızlandırılacağını kaydetti. - Muğla

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bafa Gölünde İnceleme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İki inatçı sürücü Bahçelievler yan yol girişindeki bariyerlere böyle sıkıştı
    17:35 İki inatçı sürücü Bahçelievler yan yol girişindeki bariyerlere böyle sıkıştı

    Bahçelievler'de E5'ten yan yola geçmek isteyen iki inatçı sürücü, birbirlerini beklemeyince araçlar bariyerlere sıkıştı. Olay saat 14.00 sıralarında Bahçelievler yan yol girişinde meydana geldi. Seyir halindeki iki inatçı sürücü, E5'ten aynı anda yan yola girmek istedi. Sabırsız sürücüler, birbirlerini beklemeyince iki araç, bariyerlere sıkıştı. Sürücülerin kendi imkanlarıyla sıkıştıkları yerden çıktığı araçlarda hasar meydana geldiği öğrenildi.

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    17:34 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da bir apartmanda meydana gelen olayda, Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak ağır yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yaşamını yitirdi. Şüpheli olarak aranan Meltem Z'nin eşi Serkan Z. polis tarafından yakalandı ve tutuklandı. Turgut D. ve Meltem Z'nin cenazeleri ikindi namazının ardından defnedildi.

  • Safranbolu'da kaçakçılık operasyonunda 1 şüpheli gözaltına alındı
    17:33 Safranbolu'da kaçakçılık operasyonunda 1 şüpheli gözaltına alındı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 1 şüpheli gözaltına alındı. Operasyonda, sanayi tipi sigara sarma makinesi, 170 paket bandrollü tütün, 5 kilogram kıyılmış tütün, 50 bin dal bandrollü boş makaron ve 8 bin dal içi doldurulmuş makaron ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheli M.T, hakkında adli işlem başlatıldı.

  • İran'ın İsfahan kentindeki nükleer tesislere saldırıda hasar yok
    17:29 İran'ın İsfahan kentindeki nükleer tesislere saldırıda hasar yok

    Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), İran'ın İsfahan kentinde meydana gelen saldırıda ülkenin nükleer tesislerinde herhangi bir hasar olmadığını doğruladı. İsrail'in İran'daki hedeflere düzenlediği saldırılar ABD'li haber kaynakları tarafından da doğrulandı.

  • Esenler Belediyesi, 14. Uluslararası Barış Ekmeği Festivali'nde Gazzeli çocukları ağırlıyor
    17:27 Esenler Belediyesi, 14. Uluslararası Barış Ekmeği Festivali'nde Gazzeli çocukları ağırlıyor

    Esenler Belediyesi, 14. Uluslararası Barış Ekmeği Festivali kapsamında Gazzeli çocukları İstanbul'da misafir ediyor. Festival kapsamında çocuklar, İstanbul'u keşfedecek ve dünya liderlerine barış çağrısında bulunacak. Gazzeli çocuklar, savaşın acılarını anlatarak umutlarını dile getirdi.

  • İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, Samsunspor'u Ziyaret Etti
    17:26 İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, Samsunspor'u Ziyaret Etti

    İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, Samsunspor'un şehrin en özel markası ve değeri olduğunu belirtti. Samsunspor Heyeti, Başkan Kurnaz'a adının yazılı olduğu forma hediye etti.


Advertisement