Bafa Gölü'nde Ekolojik Bozulmalar - Son Dakika
Yerel

Bafa Gölü'nde Ekolojik Bozulmalar

SDÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kesici: "Bafa Gölü'nde çözünmüş oksijen miktarı son yıllardaki en düşük seviyededir" "Önlem alınmazsa, önümüzdeki aylarda hava sıcaklığı ve kuraklığa bağlı olarak kirliliğin çok ciddi boyutlara ulaşması ve göldeki yaşamın bundan olumsuz yönde etkilenmesi.

14.05.2014 18:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, Bafa Gölü'ndeki çözünmüş oksijen miktarının son yılların en düşük seviyesinde olduğunu belirterek, "Önlem alınmazsa önümüzdeki aylarda hava sıcaklığı ve kuraklığa bağlı olarak kirliliğin çok ciddi boyutlara ulaşması kaçınılmazdır" dedi.

Ekositemi Koruma Derneği (EKODOSD) Bilim Danışmanlığını yürüten Kesici, yaptığı açıklamada bölgedeki araştırması sonucu Bafa Gölü'nde son yıllarda yaz sıcaklarında görmeye alıştıkları ekolojik değişimlerin bu yıl Mayıs ayında erken sinyal verdiğini belirtti.

Göl aynasında meydana gelen yeşil renkteki alglerin, özellikle Kapıkırı ve Gölyaka yerleşimlerinin önündeki kıyılarda birikerek bir balçık oluşturmaya başladığını söyleyen Kesici, şunları kaydetti:

"Bafa Gölü'nde alg çoğalması bu yıl çok erken alarm verdi. Bafa Gölü'nde artış gösteren alg türü daha önceki yıllarda SDÜ ve Ege Üniversitesi'nin ortak çalışmalarıyla belirlenen zehirli alg türüdür. Göllerde aşırı kirlilik nedeniyle görülen aşırı alg artışı bu yıl Bafa Gölü'nde çok erken dönemde görüldü. Bafa Gölü'nde yapılan su analiz sonuçlarında birim alandaki mavi-yeşil alg miktarı çok yüksek sayıda, çözünmüş oksijen miktarı da son yıllardaki en düşük seviyededir. Önlemler alınmazsa bu durum önümüzdeki aylarda hava sıcaklığı ve kuraklığa bağlı olarak kirliliğin çok ciddi boyutlara ulaşması, göldeki yaşamın da bundan olumsuz  etkilenmesi kaçınılmazdır."

Özellikle taşkınların olduğu dönemlerde kirliliğin etkisinin fazlalaştığını söyleyen Kesici, "Bafa Gölü'nün içi kirli, Büyük Menderes'in suyu kirli, Bafa Gölü yok olmanın yanı sıra hastalık saçar duruma gelebilecektir, çünkü bu tür algler toksik etki yapmaktadır. Göl biyolojik yöntemlerle temizlenmeli ve göle temiz su verilmelidir. Bafa Gölü 10 yılı aşkın süredir aynı sorunla karşılaşmaktadır. Şimdiye kadar alınan önlemler yetersizdir" diye konuştu.

Ölümlere neden olabilir

Bafa Gölü'nün alg sorununun her yıl ciddi boyutlarda artış gösterdiğini belirten Erol Kesici, sorunun su canlıları ile kuşların ölümüne neden olabileceğini ifade etti.

Gölden su alımlarının durdurulması ve göl suyunun kullanımına izin verilmemesi gerektiğini kaydeden Kesici, "Gölde içeriden ve dış çevreden kirlilik yüklemesi olduğu için sadece temiz su girişinin sağlanması gölün temizlenmesi için yeterli olmayacaktır. Gölün dip kısmı su bitkileri ve yosunlardan oluşan balçık tabakasıyla kaplıdır" bilgisini paylaştı.

Kesici, dünya genelinde uygulanan temizlik yöntemlerinin Bafa Gölü'nde de hayata geçirilmesini istedi. - Aydın

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bafa Gölü'nde Ekolojik Bozulmalar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement