Ali Babacan, Adaylık Sonrası İlk Kez Konuştu - Son Dakika
Ekonomi

Ali Babacan, Adaylık Sonrası İlk Kez Konuştu

AK Parti'nin Ankara Milletvekili adayı Babacan, adaylığıyla ilgili "Cuma namazı sonrası Başbakanımız aradı, reddedemedim" dedi. Partinin vaatleriyle ilgili de önemli açıklamalar yaptı.

06.10.2015 11:50  Güncelleme: 12:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan eski yardımcısı ve AK Parti Ankara milletvekili adayı Ali Babacan, katıldığı bir televizyon programında soruları yanıtladı. Aday olduktan sonra ilk kez konuşan Babacan, adaylığıyla ilgili "Başbakan'dan çağrı gelince açıkçası reddedemedim. Son saatlere kadar ara verme kararlılığım devam ediyordu." ifadelerini kullandı.

Habertürk TV yayınında konuşan Ali Babacan, AK Parti'nin vaatleriyle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"7 Haziran'da tek başımıza iktidara gelememizi bekliyorduk. 3 dönem kuralı vardı. Kurum çok önemlidir. AK Parti'nin de kurumsallaşması için 3 dönem kuralı önemliydi. Kişilere bağımlılığın azalması ve ilkeler ile değerlerin öne çıkması gerekiyor. Bu kuralı çok benimsedik. Bir süre siyasete bu nedenle ara vermek istedim. Ama seçim sonuçları farklı şekilde ortaya çıktı. Bu karşın son saatlere kadar ara vermeyi düşünüyordum. Adaylık için de başvurmadım. Fakat son gün, cuma namazı sonrası Sayın Başbakanımız aradı. Kalmanı istiyoruz" dedi. Nihayetinde vatana millete hizmet için böyle bir çağrı gelince reddemedim."

"İLKELİ BEYANNAME"

"Önemli olan kurumsal politikalar nedir. Seçim beyannamesinde pek çok ilkeler prensipler var. Sürekliliğin bu beyannameye konduğunu görüyoruz. Merkez Bankamızın rolü burada var. Bütün ilke ve prensipleriyle var. Çok geniş bir belge bu.

Bizim bundan sonraki dönemde seçime kadar anlatacağımız AK Parti'nin taahhütleri bunlar. Son derece önemlidir bu. Kim olursa olsun görevlendirme nasıl olursa olsun bu bizim sözümüzdür namusumuzdur diye taahhütlere sahip çıkmak için çalışmalı. Bu beyanname 2001 ruhunu yansıtan bir beyannamedir. 13 yıllık bir hizmet tecrübesinden sonra kazanacağımız. Diğer siyasi partilerde bizim reform gündemini sahiplenmiş durumda. Nokta atış politikalarda değişiklik olabilir ama… Türkiye için ortak bir perspetkifi sağlayacağız gibi gözüküyor. Bu beyannameyi geniş bir heyet olarak hazırladık. Son gün son gece redaksiyon ekibinde ben de vardım. Hep beraberdik arkadaşlarımızla. Noktasına virgülüne kadar beraber çalıştık."

HARCAMALAR KISMINDA FAZLALIK YOK

"Bizim 7 Haziran seçimleri öncesinde ve bu seçim öncesinde bütün siyasi partilerin vaatlerinin mali analizlerini hesap ettik. Bunlar ince hesaplar. Bazı partilerin vaatleri açık olmadığı için… Şöyle bir baktığımızda asgari ücret konusuyla diğer konuları ayırmamız lazım. Asgari ücret özel sektör ve üretim maliyetleriyle de ilgili bir konu…

İşverenle işçi arasında konuşulup anlaşılıp bu şekilde ortaya çıkması gereken bir rakamdır demiştik. Fakat siyasi partilerden çok farklı rakamlar gelince… Baktık iş dünyasından bir tepki yok. Bu süreç içinde istişarelerimizi yaptık. Türkiye'nin bölgesel farkları var. Bugün İstanbul'da asgari ücret 1000 TL dediğinizde eleman bulmanız mümkün değil. Bölge bölge bunun uygulamasında farklar var."

CARİ AÇIK GERÇEĞİ VAR

Böyle bir asgari ücretin Türkiye'nin rekabet gücü üzerinde sınırlı etkisi olacak. Yönetilebilir olduğu kanaatine vardık. Gelecek sene için 2.2 trilyon gibi bir milli gelir olacağını kabul edersek, yüzde 1 civarında bir rakam

Biz her yılın bütçesini yaparken mutlaka bir tedbir paketi geliştiririz. Harcamalar kısmında biraz fazlalık olur. 2016'yla alakalı yeni bütçe hazırlıklarında yeni enflasyona göre de yaklaşık hesaplamalar yaptık.

Bizim büyüme modelimiz dünya konjokötürü değiştikçe değişiyor. Bugünün büyüme kompozisyonu çok çok farklı. Cari açık gerçeğimiz var. Türkiye'de eğer tasarruflar azalıyor, tüketim artıyorsa açık artıyor. Bu dengeyi dikkate alan bir yaklaşım gerekiyor."

BABACAN'IN KONUŞMASINDA ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR İSE ŞÖYLE:

* Kurumsal süreklilik beyannamemizle açık şekilde ortaya koyuluyor.
* Diğer siyasi partiler de yapısal reform gündemimizi sahipleniyor.
* Beyannameyi geniş bir ekip hazırladık, redaksiyonda ben de yer aldım.
* İş dünyasında asgari ücret konusunda sessizlik hakim oldu. Belirlediğimiz asgari ücret rakamının sınırlı ve tolere edilebilir bir etkisi olacak.
* Açıkladığımız vaatlerin 2016 GSYİH'sine yükü yüzde 1 civarında. 550 milyar TL'lik bütçe içinde 20 milyar TL'lik bir yükü konuşuyoruz.
* Memur maaşlarında seyyanen artışlar yaptık, daha önce yapmadığımız şeyler değil. Denenmemiş şeyler yerine bilinen, dünyada başarılı olmuş modelleri ldık ve hepsinde kaynak değerlendirmesi yaptık.
* Uluslararası kuruluşların değerlendirmeleri olumlu. Bir aşırılık yok, ekonomik program makul şekilde yönetilebilir.
* Büyüme modelimiz dünya konjönktürü değiştikçe değişiyor. Aldığımız her kararı cari açığı göz önünde bulundurarark almamız gerekiyor.
* Ev alana, evlenene belirli miktarda verilen yardımlar bütçeye yük gibi görünse de tasarrufu teşvik etmek amaçlıdır.
* Büyüme beklenenden iyi çıkınca harcamalara bakış açımız farklılaştı.
*Çin için daha düşük büyüme rakamları görmemiz sürpriz olmayacak. Rusya daralıyor. Çin'deki yavaşlama gelişmiş ülkelerdeki tüketim sorununa işaret ediyor. Yani genel anlamda gelişmekte olan ülkelerle ilgili dünyada genel bir sorun var.
* Cari açığımız var ama bunu finanse ediyoruz, sermaye girişlerinde hala artıdayız. Türkiye'ye döviz giriyor. Uluslararası konjönktüre uygun olarak dengeliyoruz.
* Paramız biraz değer kaybetti ama gelişmekte olan ülkeler arasında en çok değer kaybeden para bizimki değil.
* Belirsizliklerin giderilmesi gerekiyor. Türkiye'de uzun vadeli bir perspektif ortaya koyacak bir tablo olursa, ekonomi politikalarında bir netlik olduğu anda hızlı düzelmeler olacaktır.
* Seçimden sonra ortaya çıkacak istikrarlı tablo faize ve kura olumlu yansıyacaktır.
* Bu yıl beklediğimiz yüzde 3 büyümenin tamamı tüketim harcamalarından geliyor. İhracat büyümeyi eksiye çekti. İhracat başabaş olsa bu sene yüzde 4 büyüyecektik. Sadece tüketimle büyüme uzun vadede sürdürülebilir büyümeyi sağlamak. Önce kazanacağız sonra harcayacağız.
* Temellerimiz sağlam, mali disiplinimiz sağlam, merkez bankamız sağlam. Daha iyi eğitim ve daha yüksek katma değerli üretimle ilerleyeceğiz.
* Bankacılık sisteminde zayıflık, merkez bankasında güven kaybı olması durumunda ekonomi sallanır.
* İşsizliğimiz hala yüksek ama istihdam artıyor. İşgücüne katılım arttığı için işsizlik yüksek.
* Böylesine zor bir tabloda büyüme var istihdam var gelir dağılımı düzeliyor.u konjonktüre göre yüzde 3 büyüme fena değil.
* Bankacılık sektörümüz Türkiye'nin yüz akı. Uluslararası sermayeli bankalarımız var. Bankalar Türkiye'de öğrendiklerini an bankalara taşımaya başladılar. Bizim bankalarımız sistemin yüzük taşı oldu. Bankacılık konusunda yapılan düzenlemelerin uluslararası düzenlemelerle uyumlu olması bir yandan da bizi yansıtan bize göre düzenlemeler olması lazım.

Ali Babacan, Adaylık Sonrası İlk Kez Konuştu

Son Dakika Ekonomi Ali Babacan, Adaylık Sonrası İlk Kez Konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (12)

  • Kadir Tok : Murat 34 akp 14yıldır yaptıklarıyla ortada sen kendi partiden söz et kaç yıllık partisiniz ne yaptınız bu ülke için 26 3 Yanıtla
  • Metin : Vatana Millete hizmet diyip adamı güldürme. Saraya hizmet saraya... 6 14 Yanıtla
  • hadi ordan : hade ordan 13 senedir olmadı simdimi yapcan anca calin siz 7 11 Yanıtla
  • Sb: Adam gibi adamdir Ali Babacan 13 3 Yanıtla
  • HatuniZimmmmm;) : yalana gel inadına Hdp inadına özgürlük kahrolsun akp 4 8 Yanıtla
  • salı: CHP ile dalga geçiyordunuz geçmiş konuşmalarınızın hepsi internette var siz ne kadar yalancı oldunuz müslümana yalan yakışmaz Ampül patladı artık yemezler 2 6 Yanıtla
  • Aslan: Herkese verdiler ezilen asgari ücretliye hic birsey yapmadilar nede olsa akp zengin partisi. Ezilmisler yok orada. Kuyumcusu is adami hepsi orada. Akp onlari beslesin koyun halkta akp yi. 3 1 Yanıtla
  • Sivridil: Asgari ucreti hukumet belirlemez, isverenle işci sendikalari belirler diyorlardi, demekki işverenleri ikna ettiler 4 0 Yanıtla
  • 08 li: Asgari ücretin yükselmesi yük devlete arkadaşlar. Az ile yetinmeyi bilin lütfen. Çok para bizi bozar tıpki "birgün zengin olursam bilinki haram yemişimdir" diyen vatandaşlarımız gibi 2 2 Yanıtla
  • murat: Sayın banacan bu sana yakışmadı.... 4 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Bilecik'te Trabzon hurma fidanı dağıtıldı
    14:43 Bilecik'te Trabzon hurma fidanı dağıtıldı

    Bayırköy Belediye Başkanı Aykut Dilsiz, belediyenin destekleri ile atıl vaziyette bulunan beldenin verimli sulak arazilerinin yeniden canlanmaya başladığını belirterek Trabzon hurma fidanlarının dağıtıldığını açıkladı.

  • Erzurum'da konut satışları düştü
    14:40 Erzurum'da konut satışları düştü

    TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Erzurum'da Mart ayında 623 konut satışı gerçekleşti. İpotekli satışlarda 26. sırada yer alan Erzurum, diğer satış türleri kategorisinde ise 35. sırada yer aldı. İl, bölgesel konut satış performansı kaydında ise 2. sırada yer aldı.

  • Kars Harakani Havalimanı'nda Mart ayında 46 bin 846 yolcuya hizmet verildi
    13:59 Kars Harakani Havalimanı'nda Mart ayında 46 bin 846 yolcuya hizmet verildi

    DHMİ Genel Müdürlüğü, Kars Harakani Havalimanı'nın 2024 yılı Mart ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistiklerini açıkladı. Mart ayında Kars Harakani Havalimanı'nda iç hat yolcu trafiği 46 bin 846 olarak gerçekleşti. Ayrıca, iç hatlarda 349 uçak iniş-kalkış yaparken, toplamda 409 ton yük taşındı. 2024 yılının ilk 3 ayında ise Kars Harakani Havalimanı'nda toplamda 163 bin 102 yolcu, bin 019 uçak ve bin 578 ton yük trafiği kaydedildi.

  • Giresun'da Salep Üretimi Yaygınlaşıyor
    13:41 Giresun'da Salep Üretimi Yaygınlaşıyor

    Giresun'da dünyanın en kaliteli tescilli fındığının üretildiği bölgede, fındığa ek gelir olarak salep üretimi yaygınlaştırılıyor. Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında 43 çiftçiye salep yumru dağıtımı yapıldı ve ilk hasat gerçekleştirildi. Mehmet Davut'a ait salep bahçesinde 1 metrekarelik alandan 1 kilo 670 gram gibi yüksek bir verim elde edildi.

  • Mali Müşavirler İş Yükünden Şikayetçi
    13:26 Mali Müşavirler İş Yükünden Şikayetçi

    Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Odası Başkanı Yakup Örenci, mali müşavirlerin işlerini yapamaz duruma geldiğini belirterek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın dijital sistemlerinin sorunsuz çalışması ve mali tatilin gerçek anlamda uygulanmasını talep etti. Örenci, ayrıca beyan bildiriminin sadeleştirilmesi ve muhasebe işlemlerinin uygulanabilir hale getirilmesini istedi.

  • Posof Belediyesi 36 Milyon TL Borçla Karşı Karşıya
    13:16 Posof Belediyesi 36 Milyon TL Borçla Karşı Karşıya

    Ardahan'ın Posof ilçesi, 36 milyon lira borcuyla gündemde. Belediye Başkanı Erdem Demirci, borcun karşılığı olmadığını ve şeffaf bir belediyecilik anlayışıyla yöneteceklerini söyledi.


Advertisement