Aym'den 'Cizre' Kararı: Yaşam Hakkı İhlaline İlişkin Başvuru Reddedildi - Son Dakika
Güncel

Aym'den 'Cizre' Kararı: Yaşam Hakkı İhlaline İlişkin Başvuru Reddedildi

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cizre'deki yaşam hakkı ihlali başvurusuna ilişkin tedbir talebini reddetti.

29.01.2016 17:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cizre'deki yaşam hakkı ihlali başvurusuna ilişkin tedbir talebini reddetti. Mahkeme, tedbir taleplerinin reddine oybirliğiyle karar verildiğini açıkladı.

Mahkeme, tedbir kararında, başvurunun Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde yaralı oldukları ve sağlık hizmetlerine erişemedikleri ileri sürülen kişilerin yaşama hakkı, işkence ve eziyet yasağı, özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiği iddiaları hakkında olduğunu açıkladı. AYM'nin kararına göre, başvuru formunda Şırnak Valiliği tarafından alınan sokağa çıkma yasağı kararının uygulanmaması ve yaşamlarıyla fiziksel bütünlüklerinin korunması konularında tedbir kararı verilmesi talep edildi.

Anayasa Mahkemesi, başvuru sürecine ilişkin yaptığı açıklamada, 26 Ocak günü Sultan Irmak ve 23 Ocak günü Sultan Irmak dışındaki başvurucuların AYM'ye bireysel başvuruda bulunmaksızın doğrudan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'ne başvuru yaptığını ve tedbir talebinde bulunduğunu bildirdi. Mahkemenin tedbir kararına yönelik açıklamasında, başvurucu olduğu bildirilen kişilerin kamu makamlarıyla doğrudan iletişime geçme yönünde isteksiz davrandığı belirtilerek "Anayasa Mahkemesi, başvuru formu, Şırnak Valiliği ve başvurucu vekilleri olduklarını belirten avukatlardan edinilen bilgi ve belgeler çerçevesinde; başvurucu olduğu bildirilen kişilerin kamu makamları ile doğrudan iletişime geçme yönünde isteksiz davranmaları, kamu makamlarını üçüncü kişilere yönlendirmeleri, bulundukları yere ilişkin farklı tarihlerde farklı adresler bildirilmesi gibi hususlar dikkate alındığında bu kişilerin sürekli yer değiştirdiklerine ve sağlık hizmetlerine erişim için kamu makamları ile iletişim kurmaktan kaçındıklarına ilişkin ciddi şüpheler ortaya çıktığı kanaatine varmıştır" denildi.

YAŞAM HAKKINA İLİŞKİN 'DEMOKRATİK HUKUK DEVLETİ' VURGUSU

AYM'nin tedbir kararında ayrıca bireylerin yaşam haklarının korunması yükümlülüğünün demokratik hukuk devletinin bir gereği olduğu vurgulanarak şöyle denildi: "Mahkeme, anılan kişilerin yaralı olup olmadığına, yaralı iseler durumlarının ağır olup olmadığına, hangi koşullar altında yaralandıklarına, tamamının yaralı olup olmadığına, silahlı olup olmadıklarına ve hangi adreste bulunduklarına ilişkin belirsizliğin halen devam etmesi nedeniyle bu aşamada tedbir kararı verilemeyeceği sonucuna ulaşmıştır. Bununla birlikte Mahkeme, kamu makamlarının belirsizliğin ortadan kalkması durumunda sağlık görevlilerinin ve güvenlik güçlerinin yaşam haklarını da dikkate alarak gerekli tedbirleri almasının demokratik bir hukuk devletinde kim olduğuna bakılmaksızın bireylerin yaşam haklarının korunması yükümlülüğünün bir gereği olduğunu vurgulamıştır."

VALİLİĞİN ANAYASA MAHKEMESİ'Nİ BİLGİLENDİRMESİNE KARAR VERİLDİ

Başvurucuların tedbir talebinin oybirliğiyle reddedildiği belirtilen açıklamada, sonraki gelişmelerden Şırnak Valiliği tarafından AYM'nin gecikmeksizin bilgilendirilmesine karar verildiği de ifade edildi. Anayasa Mahkemesi'nin başvuruya ilişkin tedbir kararı şöyle:

"Tedbir taleplerinin reddine, başvurucuların kamu makamlarıyla doğrudan iletişim kurmaya davet edilmelerine, kamu makamlarının belirsizliğin ortadan kalkması durumunda sağlık görevlilerinin ve güvenlik güçlerinin yaşam haklarını da dikkate alarak başvurucuların sağlık hizmetine erişimleri için gerekli tedbirleri almasına, Valiliğin sonraki gelişmelerden Anayasa Mahkemesini gecikmeksizin bilgilendirmesine, başvurucuların sonraki gelişmelerle ilgili olarak Anayasa Mahkemesinden her aşamada tedbir talebinde bulunabileceğine, kararın bir örneğinin gereği için İçişleri Bakanlığına ve Şırnak Valiliğine gönderilmesine, kararın başvuruculara tebliğine, 29/1/2016 tarihinde oybirliğiyle karar vermiştir." - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Aym'den 'Cizre' Kararı: Yaşam Hakkı İhlaline İlişkin Başvuru Reddedildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement