Aydın Menderes'teki Taşkın Sonrası Tarım Arazilerinde İnceleme - Son Dakika
Güncel

Aydın Menderes'teki Taşkın Sonrası Tarım Arazilerinde İnceleme

Aydın Menderes\'teki Taşkın Sonrası Tarım Arazilerinde İnceleme

Menderes'teki taşkın sonrası tarım arazilerinde inceleme AYDIN'da, geçtiğimiz günlerde Büyük Menderes Nehri'nin Turanlar Mahallesi kısmında meydana gelen taşkın sonrası sular altında kalan ekili ve ekilecek binlerce dönüm tarım arazisinde, ziraat odası başkanları inceleme yaptı.

07.04.2015 11:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Menderes'teki taşkın sonrası tarım arazilerinde inceleme

AYDIN'da, geçtiğimiz günlerde Büyük Menderes Nehri'nin Turanlar Mahallesi kısmında meydana gelen taşkın sonrası sular altında kalan ekili ve ekilecek binlerce dönüm tarım arazisinde, ziraat odası başkanları inceleme yaptı. Bir hafta geçmesine rağmen bölgede hala suların çekilmediği görülürken, üreticinin olumsuz etkileneceği vurgulandı. Oda başkanları nehrin ıslah edilmesini, nehrin yatağına yapılan setlerin daha sağlıklı hale getirilmesini, gerekirse ikinci bir kanal açılmasını istedi.

Yağmurla birlikte su seviyesi oldukça yükselen Bozdağan İlçesi'ndeki Kemer Barajı'nın kapakları, geçen 28 Mart'ta açıldı. İncirliova, Germencik ve Söke ilçelerinden geçen Büyük Menderes Nehri yatağından ilerleyen sular, geçen çarşamba günü Germencik'in Turanlar Mahallesi'ndeki bölümüne kadar ulaşarak bu noktada taştı. Turan Mahallesi'nin alt kısmında kalan Germencik, Koçarlı ve Yenipazar arasındaki binlerce dönümlük arazi sular altında kaldı. Yaklaşık bir hafta geçmesine rağmen sular hala çekilmedi. Suyun çekilmesi, bu ayın ortasında başlanılması hedeflenen mısır ve pamuk ekimi için ayrılan arazilerin tava gelmesi için üreticiler beklemeye başladı. Taşkın öncesi buğday eken üreticiler ise ekinlerinin çürüyeceğinden dert yandı.

BAŞKANLAR İNCELEME YAPTI

Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Mutlu Öztürk ve İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, çiftçiler ile birlikte sular altında kalan tarım arazilerinde incelemede bulundu. Göle dönen tarlaları, inceleyen ve çiftçilerle konuşan ziraat odası başkanları ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Ardından açıklama yapan oda başkanları, isteklerini sıraladı.

NEHİRDEKİ SETLERE DİKKATİ ÇEKTİ

Sular altında kalan tarım arazilerinin olumsuz etkilendiğini söyleyen Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Mutlu Öztürk şunları söyledi: "Koçarlı Ovası'nda 10 bin 415 dönüm ekili arazi var. Ekimi yapılacak arazilerimizin hepsi sular altında kaldı. Biz çiftçilerin tek isteği, Büyük Menderes Nehri'ndeki setlerinin daha sağlıklı yapılmasıydı. Daha önce de bunu söylemiştik ama bir türlü çözüm bulunamadı. Setlerin daha düzenli olarak acil yapılmasını istiyoruz. Büyük Menderes Nehri'nin önü tam anlamıyla ıslah edilmediği için bir balon misali duruyor. Bu da gelen aşırı sulardan dolayı Menderes'i belirli yerlerden patlatıyor. Bugün burada yarın Söke'de ve başka yerdeki tarım arazilerine bu şekilde zarar verecektir. Bu taşkınlarda en büyük zararı; Yenipazar ve Bozdoğan ilçeleri başta olmak üzere Koçarlı olarak bizler gördük. Barajların da zaman zaman açılması bu tür felaketleri daha da yükseltiyor."

'İKİNCİ KANAL AÇILSIN' ÇAĞRISI

Aşırı yağmur sonrası barajlardan salınan sular nedeniyle nehir yatağının yetersiz kaldığını söyleyen İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı da, ikinci bir kanal açılması gerektiğini savunarak şöyle konuştu: "Biz Büyük Menderes Nehri'nin daha güzel ıslah edilmesini istiyoruz. Eğer burası yetmiyorsa, yeni bir kanal açılması gerekiyor. Menderes, kıvrımlarından dolayı ne yaparsak yapalım bu taşkınlığı önlememiz mümkün gözükmüyor. Menderes'in taşmasıyla tarlarımız taşlarla doldu. Bu da ekilecek tarlaları ekilemeyecek duruma getirecek. Gördüğünüz gibi Büyük Menderes Nehri birkaç yerden aynı anda patladı. Ekimlere ise 15 gün kaldı ancak halen sular çekilmedi. Sular ne zaman çekilecek, çiftçi ne zaman ekim yapabilecek? Devlet büyüklerinin bu durumu görmesini ve çaresini bulmasını istiyoruz. Bu konuya mutlaka el atsınlar."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Aydın Menderes'teki Taşkın Sonrası Tarım Arazilerinde İnceleme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300
    01:10 MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300

    MediaTek, yüzde 10 daha güçlü olduğu iddia edilen Dimensity 6300 işlemcisini duyurdu. İki adet 2.4 GHz hızında ARM Cortex-A76 ve altı adet 2.0 GHz hızında ARM Cortex-A55 çekirdeklerinden oluşan işlemci, 108 Megapiksel sensörü ve 16 Megapiksel çözünürlüğünde iki sensörü destekliyor. Ayrıca 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2 ve GPS bağlantıyı destekliyor.

  • Neden ChatGPT yerine Microsoft Copilot kullanmalısınız?
    01:09 Neden ChatGPT yerine Microsoft Copilot kullanmalısınız?

    OpenAI tarafından geliştirilen ve Microsoft'a ait Copilot, en popüler yapay zeka sohbet botları arasında yer alıyor. Copilot, GPT-4'ü ücretsiz sunuyor, ücretsiz şekilde internete erişebiliyor, popüler hizmetlere entegre edildi, Copilot ile DALL-E ücretsiz ve Windows 10 üzerinden kullanılabilir.

  • Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları
    01:09 Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları

    SDN ekranlarının sevilen serisi Teknoloji Testi'nin bugünkü konuğu popüler şarkıcı Murat Boz oldu. Murat Boz, vivo V30'un tasarımını, kamerasını, pil ömrünü ve diğer özelliklerini beğendiğini söyledi. Ayrıca yapay zeka, sanal gerçeklik ve uzay teknolojileri gibi konulardaki görüşlerini de paylaştı. Videoda aksesuarlar ve yeni teknolojiler hakkında da sohbet edildi.

  • Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti
    01:09 Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti

    DNA testiyle ünlü oyuncu Metin Akpınar'ın kızı olduğunu kanıtlayan Duygu Nebioğlu, şimdi de annesi Suphiye Orancı'ya ulaşabilmek için Müge Anlı'nın programına katıldı. Suphiye Hanım'ın çocuklarının biyolojik babasıyla ilgili iddialar da programda ele alındı. Ümit Besen ise bahsi geçen kadını tanımadığını ve olaylarla hiçbir ilişkisinin olmadığını belirtti.

  • Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı
    01:09 Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı

    Tesla, Cybertruck modellerinde yaşanan hızlandırıcı pedalın sıkışma sorunu nedeniyle tüm araçları geri çağırdı. Tasarım hatasının sebep olduğu sorun, şirket tarafından giderilecek ve üretimde değişiklik yapılacak.

  • Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı
    01:04 Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı

    Hatay'ın Payas ilçesinde bir kişi intihar etmek için 4. kattan atladı ve cadde üzerinde yürüyen başka bir kişinin üzerine düştü. Olayda, hem intihar eden kişi hem de üzerine düşen kişi hayati tehlikeyle hastaneye kaldırıldı.

  • Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    01:04 Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı. Sözlü tartışmanın kavgaya dönüşmesiyle çıkan olayda, yaralılar hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek
    00:54 Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek

    TFF 2. Lig Kırmızı Grup lideri Amedspor Başkanı Aziz Elaldı, Diyarbakır'a hafta sonu 1 milyon kişinin geleceğini açıkladı. Elaldı, taraftarlardan anlayış beklediklerini belirtti.


Advertisement