Ayakkabıları Bırakıp Kaçtılar - Son Dakika
Ekonomi

Ayakkabıları Bırakıp Kaçtılar

Ayakkabıları Bırakıp Kaçtılar

Suriye'den gelip İzmir'de ayakkabı sektörünün kalifiye eleman ihtiyacını karşılayan 4 bin Suriyeli mülteciden yarısı Avrupa'ya kaçınca sektör sıkıntıya girdi.

09.10.2015 09:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ülkelerindeki savaştan kaçarak sığındıkları İzmir'de ayakkabı sanayisinin kalifiye eleman ihtiyacını karşılayan Suriyeliler, son aylarda Avrupa'ya gitmeyi tercih edince sektörde yeniden eleman sıkıntısı yaşanmaya başladı. Türkiye ayakkabı üretiminin yüzde 38'inin karşılandığı İzmir'in Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata, Işıkkent semtindeki Ayakkabıcılar Sitesi'nde bu yıl başında 4 bine yakın Suriyelinin çalıştığını ancak geçen yaz bunların yarıya yakın bölümünün deniz yoluyla Yunanistan'a geçtiğini kaydetti. Suriyeli ustaların gidişinin sektörde sıkıntı yaşanmasına neden olduğunu dile getiren Ata, şöyle devam etti.

PANOLAR İLAN DOLDU

"Sitede üretici arkadaşlarımız eleman ihtiyaçlarını genelde site içerisindeki panolara, duvarlara ve uygun yerlere ilan asarak karşılamaya çalışır. Suriyeliler geldiğinden bu yana yani 3 yıldır bu ilanlarla karşılaşmıyorduk. Çünkü eleman açığı Suriyeli arkadaşlardan temin ediliyordu. Şimdi Avrupa'ya kaçışlardan dolayı ilan panoları tekrar 'eleman aranıyor' ilanlarıyla dolmaya başladı. Bu da Suriyeli arkadaşların yavaş yavaş siteyi terk ettiğini gösteriyor."

"İZMİR'DEKİ GİBİ KAZANAMAZLAR"

İzmir Ayakkabıcılar Sitesi'nde firmalardan aldığı siparişlerle ayakkabı sayası diken Suriyeli usta Hasan Mustafa, "Arkadaşların çoğu Avrupa'ya açıldı. İzmir'de ayakkabıcılıkla uğraşan Suriyeli sayısı azaldı. Avrupa'ya gittiler ama ben onların Türkiye'dekinden daha fazla para kazanabileceklerini sanmıyorum" diye konuştu. Suriyeli ayakkabı ustası Emre Bozan da, "Gidenlerin sayısı fazla ama biz gitmeyi düşünmüyoruz" dedi.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Ayakkabıları Bırakıp Kaçtılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • SALDIRAY : BİR DAHA AK PARTİYE OY YOK UMARIM SEÇİMİ KAZANAMAZLAR FIRSAT DÜŞMANI PATRONLAR GEBERSİN SEN NE HAKLA ELİN ARAABINI ÇALIŞTIRIYON TÜRKLER DURURKEN BEN ONU ANLAMIŞ DEĞİLİM HALEN ÜLKEMİZDE TÜRK DÜŞMANI İNSANLAR VAR ARKADAŞLAR ONLAR ELBET CEZALARINI ÇEKERLER ADAMALR ELİNİ KOLUNU SALLAYARAK TÜRKİYEYE GELİYORLAR VE ÇALIŞIYORLAR OH NE GÜZEL MEMLEKET YÖNETMEK BİR DAHA AK PARTİYE OY YOK UMARIM SEÇİMİ KAZANAMAZLAR 2 2 Yanıtla
  • Teoman : Akp o.ayakkabi kutularini doldurur üzülme. 2 1 Yanıtla
  • Cemo: Fabrika sahibi arkalarindan arda turan gibi ayakkabi firlatmismi peki. 2 0 Yanıtla
  • coco: ii oluyo size 2 0 Yanıtla
  • kaplan: Ha şimdi düştük ortadoğu yollarına hayırlı olsun daha da atar yapın ülkeyi iyi savaşa sokamadınız 1 0 Yanıtla
  • Utanıyorum: Oh olmuş adamların parasını ya vermemiştir yada kesmiştir ! Rezil asıl bizim insanlarımız ! 1 0 Yanıtla
  • BYD, Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu
    20:34 BYD, Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu

    BYD, 2023'ün son çeyreğinde net karında artış bildirdi ve Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu. Shenzhen merkezli otomobil üreticisi, yılın son üç ayında net karını yüzde 19 artırarak 1.20 milyar dolara ulaştırdı. Gelir, yüzde 15 artarak 24.9 milyar dolar oldu. BYD'nin net karı tüm yıl için yüzde 81 artarak 4.2 milyar dolar oldu ve brüt kar marjları, geçen yıla kıyasla yüzde 17'den yüzde 20'ye yükseldi. BYD'nin dördüncü çeyrek satış hacmi yüzde 38 arttı; şirket, 526 bin'den fazla elektrikli otomobil satarak Tesla'nın 80 bin fazlasını sattı. Warren Buffett destekli BYD, üst üste ikinci yıl daha fazla araç üreterek, 3 milyon yeni enerji aracı (NEV) üretti; bu, hem hibrit hem de bataryalı elektrikli otomobilleri içeriyor. BYD'nin çoğu aracı, Tesla'nınkinden daha düşük bir fiyat aralığında satılıyor ve hibrit araçlar ya da tamamen elektrikli otomobiller olarak satın alınabiliyor. BYD, geçen yıl 50'den fazla ülkede ürünlerini sattı ve NEV satışlarında 'birçok ülkede birinci sırada' yer aldığını söyledi. Şirket, geçen yıl 242 bin'den fazla birimi ihraç etti. BYD, Macaristan'da yeni bir fabrika inşa etmeyi planlıyor ve orada ilk elektrikli otomobil müşteri grubuna teslimatlar yaptı. Ayrıca, Güney Amerika'da profili iyileştirmek için Brezilya'da eski bir Ford Motor Co. üretim merkezini canlandırmak üzere 620 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor. BYD, küresel genişlemesini sürdürerek Çin'in NEV pazarının 2024'te güçlü bir şekilde büyüyeceğini belirtti. Şirket, çok markalı stratejisini ve küresel genişleme çabalarını sürdüreceğini söylüyor. BYD'nin başarısı, Pekin'den gelen cömert sübvansiyonlarla destekleniyor.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı
    20:29 Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak programı kapsamında yaptığı ziyaretlerde, doğal gaz arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bayraktar, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırmak için yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını ve birkaç hafta içinde yeni bir keşif ve ilave bir rezerv beklentilerinin bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak adına yenilenebilir enerji yatırımlarının önemine vurgu yaptı.


Advertisement