Avukat, Katili Savunmadığı İçin Açılan Davada Beraat Etti - Son Dakika
Güncel

Avukat, Katili Savunmadığı İçin Açılan Davada Beraat Etti

Avukat, Katili Savunmadığı İçin Açılan Davada Beraat Etti

KARS'ta kaçırıldıktan sonra tecavüz edilerek öldürülen 9 yaşındaki Mert Aydın'ın cinayet sanığı olarak tutuklanan 25 yaşındaki Aykut Balk'ın soruşturma aşamasında savunmasına girmeyi kabul etmediği için Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan avukat Fettah Çapkurt, suç kastının bulunmaması gerekçesiyle beraat etti.

21.01.2016 11:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KARS'ta kaçırıldıktan sonra tecavüz edilerek öldürülen 9 yaşındaki Mert Aydın'ın cinayet sanığı olarak tutuklanan 25 yaşındaki Aykut Balk'ın soruşturma aşamasında savunmasına girmeyi kabul etmediği için Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan avukat Fettah Çapkurt, suç kastının bulunmaması gerekçesiyle beraat etti. Çapkurt, "Avukatların insani, ahlaki değerlerini göz önünde bulundurarak bu tür suçları işleyen şüphelilerin ifade savunmalarında bulunmak istememeleri, yargılama makamlarınca kabul edilmiş oldu" dedi.

Kars'ta 6 Nisan 2014 günü babasının iş yerine yemek götüren Ziya Gökalp İlkokulu 3'üncü sınıf öğrencisi Mert Aydın'ın cesedi, bir gün sonra kent merkezine 5 kilometre uzaklıktaki eski bir tabyada bulundu. Mobese ve güvenlik kamera görüntülerinde Mert ile birlikte gittikleri tespit edilen Aykut Balk'ın, tecavüz ettikten sonra çocuğu boğarak öldürdüğü belirlendi.

Yakalanan Aykut Balk 13 Nisan günü tutuklandı ve güvenlik nedeniyle Erzurum H Tipi Cezaevi'ne gönderildi. Yine güvenlik nedeniyle Erzurum 1'nci Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Aykut Balk, ilk celsede Mert Aydın'a karşı işlediği 'bir suçu gizlemek ve delillerini ortadan kaldırmak için kasten adam öldürmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet, 'küçük çocuğa karşı cebir ve tehdit kullanılarak cinsel istismar' suçundan 21 yıl, 'tehdit ve cebir kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak' suçundan ise 15 yıl olmak üzere 36 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

2 YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ

Digor yolu üzerindeki işyerinde oto alım satımı yapan Aykut Balk'ın 11 Nisan 2014 günü saat 18.00 sıralarında yakalanmasının ardından ifadesinin yasal zorunluluk nedeniyle avukat eşliğinde alınması için barodan avukat istendi. Kars, Ardahan Bölge Baro Başkanlığı, Avukat Fettah Çapkurt'ı görevlendirdi. İddiaya göre, ilk önce sorguya gideceğini söyleyen Avukat Çapkurt, daha sonra olayın hassasiyeti nedeniyle ifade sırasında hazır bulunmayacağını bildirdi.

Soruşturma sırasında avukatların savunmayı üstlenmek istememesi üzerine Aykut Balk'ın sadece yargılama aşamasında Erzurum Barosundan bir avukat hazır bulundu. Soruşturma sırasında görevini yerine getirmediği için Avukat Fettah Çapkurt hakkında Kars Ağır Ceza Mahkemesinde 'görevi kötüye kullanmak' suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemi ile dava açıldı. İddianamede, sistemin yeni bir avukat görevlendirmesine izin vermemesi nedeniyle zanlının savunmasının avukatsız olarak yapıldığına, yasal zorunluluk bulunmasına rağmen Aykut Balk'ın soruşturma işlemlerinin müdafisiz olarak yapılmasına neden olduğu için suçlu bulunduğu belirtildi.

'ÇOCUKLAR ÖLMESİN'

Kars Ağır Ceza Mahkemesi'nde geçen 18 Ocak günü ilk kez hakim karşısına çıkan Fettah Çapkurt'a destek vermek ve savunmasını yapmak için 20 avukat hazır bulundu. Hukuki yükümlülük bulunduğu için duruşmaya katıldığını bildiren Avukat Çapkurt, "Verilecek her türlü kararı saygıyla karşılayacaktım. Daha yaşamının baharında sevgi ve hayat dolu bir çocuğa tecavüz ederek katleden bir caninin savunmasında bulunmadığım için vicdanım rahattı. Ben çocukları istismar eden, onları katleden faillerin avukatlığını ahlaki, vicdani nedenlerden ötürü savunmamayı ilke etmiş biriyim. Çocuk dünyanın her yerinde çocuktur. İstiyorum ki; çocuklar Kars'ta, Diyarbakır, Şırnak'ta öldürülmesin. İstiyorum ki; Aylan bebek ve diğer bir sürü suçsuz günahsız, isimsiz çocukların cesetleri Ege ve Akdeniz sahillerine vurmasın" diye konuştu.

Duruşma savcısı mahkemeye sunduğu mütalaasında Avukat Fettah Çapkurt'un beraatini istedi. Mahkeme heyeti, Fettah Çapkurt'un suç kastının bulunmaması nedeniyle CMK'nın 223/2-c maddesi uyarınca beraatini kararlaştırdı.

'EMSAL KARAR'

Beraat kararını değerlendiren Fettah Çapkurt, hukuksal bir yanlış ve hatanın Ağır Ceza Mahkeme heyeti tarafından önlenmiş olduğunu vurguladı. Mahkeme heyetinin emsal bir karar verdiğini bildiren Çapkurt, şunları söyledi:

"Artık kamuoyunda infial uyandıran suçları işleyen fail veya faillerin ifade ve savunmalarında bulunmak istemeyen meslaktaşlarım hakkında soruşturma, dava açılmayacağı kanaatindeyim. Avukatların insani, ahlaki değerlerini göz önünde bulundurarak böyle tür suçları işleyen şüphelilerin ifadeleri savunmalarında bulunmak istememeleri yargılama makamlarınca da kabul edilmiş oldu."

- Kars

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Avukat, Katili Savunmadığı İçin Açılan Davada Beraat Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'de okullar arası bisiklet yol yarışı düzenlendi
    16:09 Edirne'de okullar arası bisiklet yol yarışı düzenlendi

    Edirne'de yapılan okullar arası bisiklet yol yarışına minikler, küçükler, yıldızlar ve gençler kategorilerinde 45 öğrenci katıldı. Yarışta öğrenciler büyük bir rekabet içinde mücadele etti. Yarışlarda Bisiklet Federasyonuna bağlı 5 hakem görev yaptı ve güvenlik önlemleri alındı. Yarışlar başarılı bir şekilde sonuçlandı ve dereceye giren öğrencilere sertifika, madalya ve kupa verildi.

  • Çorum'un İskilip ilçesinde şehit Jandarma Uzman Çavuş Habip Gökçe için mevlit okutuldu
    16:08 Çorum'un İskilip ilçesinde şehit Jandarma Uzman Çavuş Habip Gökçe için mevlit okutuldu

    Şırnak'ta şehit düşen Jandarma Uzman Çavuş Habip Gökçe için İskilip Köprübaşı Camisi'nde mevlit okutuldu. Mevlit programına İskilip Kaymakamı, Belediye Başkanı, İlçe Emniyet Müdürü, İlçe Müftüsü, AK Parti Çorum İl Başkanı ve vatandaşlar katıldı. Cami çıkışında mevlide katılanlara lokum ikram edildi.

  • Gaziantep'te düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 5 şüpheli yakalandı
    16:08 Gaziantep'te düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 5 şüpheli yakalandı

    Gaziantep'te İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından gerçekleştirilen 'Narkogüç' operasyonunda, 670 personel ve özel harekat polislerinin katılımıyla 15 adrese baskın düzenlendi. Operasyonda bir miktar uyuşturucu ele geçirilirken, 5 şüpheli yakalandı. Ayrıca, mahallede yapılan kontrollerde 8 zanlı gözaltına alındı.

  • Van'ın Gevaş ilçesinde dereye düşen 3 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti
    16:08 Van'ın Gevaş ilçesinde dereye düşen 3 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

    Van'ın Gevaş ilçesinde oyun oynarken dengesini kaybeden 3 yaşındaki Eylül Suratlı, dereye düştü. Akıntıya kapılarak gözden kaybolan çocuğun cansız bedeni, yapılan çalışmalar sonucunda 1 kilometre uzakta bulundu ve otopsi için Gevaş Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

  • Bursa'da etkili olan rüzgar hayatı olumsuz etkiledi
    16:04 Bursa'da etkili olan rüzgar hayatı olumsuz etkiledi

    Bursa'da etkili olan rüzgar nedeniyle kent merkezinde bir ağaçtan kopan dal, otomobilin tavanına düştü. Neyse ki olayda can kaybı yaşanmadı. Vatandaşlar da rüzgarın etkisiyle zor anlar yaşadı. Bursa Valiliği, vatandaşlardan dikkatli olmalarını istedi.

  • Antalya'da Etkili Fırtına ve Sağanak Yaşamı Olumsuz Etkiledi
    16:00 Antalya'da Etkili Fırtına ve Sağanak Yaşamı Olumsuz Etkiledi

    Antalya'da etkisini sürdüren fırtına ve sağanak nedeniyle kent merkezi ve bazı ilçeler olumsuz etkilendi. Fırtına sonucunda ağaçlar devrildi, işletmeler şemsiye ve tezgahlarını tutmaya çalıştı. Denizde dev dalgalar oluştu. Sağanağa hazırlıksız yakalanan vatandaşlar otobüs duraklarına sığındı ve trafikte aksama yaşandı. Hava sıcaklığı 22 derece olan Antalya'da fırtına etkisini sürdürüyor. Rüzgar hızı Kepez'de 74, Kemer'de 130,7 kilometreye ulaştı. Kumluca'da 40,7, Elmalı'da 34, Döşemealtı'nda 29, Saklıkent Kayak Merkezi'nde ise 28 kilogram yağış düştü. Serik'te ise bir caminin minaresinin külahı fırtına nedeniyle yıkıldı.

  • Gaziantep'te 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 9 Gün Boyunca Kutlanacak
    15:59 Gaziantep'te 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 9 Gün Boyunca Kutlanacak

    Gaziantep'te, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı özel etkinliklerle 9 gün boyunca kutlanacak. Şahinbey Belediyesi Kongre ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen '23 Nisan Çocuk Şenliği' kapsamında çocuklar için eğitici ve eğlendirici bilim stantları açılacak. Ayrıca çocuk film gösterimi, sihirbaz gösterisi, oyun parkları, müzik ve boyama gibi etkinlikler de yer alacak. Şenlik, 28 Nisan'a kadar devam edecek.


Advertisement