Avrupa Rusya'nın Parasına El Koydu - Son Dakika
Ekonomi

Avrupa Rusya'nın Parasına El Koydu

Avrupa Rusya\'nın Parasına El Koydu

Rusya, Yukos şirketinin hissedarlarına ödemesi gereken tazminatı ödemeyince, Belçika ve Fransa Rus şirketlerinin malvarlıkları ve banka hesaplarına ihtiyati tedbir koydu.

19.06.2015 09:13  Güncelleme: 09:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Belçika Tahkim Mahkemesi, Rus Yukos petrol şirketine Moskova'nın ödemesi gereken 50.1 milyar dolarlık tazminat için ülkedeki tüm Rus varlıklarına ihtiyatı tedbir konulmasına karar verdi. Rusya'nın el koyduğu Yukos'un açtığı tazminat davası çerçevesinde Yukos'un eski hissedarlarının talepleri doğrultusunda alınan karara göre, Belçika'daki 47 kuruluştan ellerinde Rus devletine ait varlık bulunup bulunmadığını 15 gün içinde bildirmesi talep edildi.

BANKALARA BÜYÜK ŞOK

Talebin iletildiği kurumlar arasında Rus bankaları, Rus medya kuruluşları ve Rus kilisesinin şubesi de yer alıyor. Ülkedeki Rus diplomatik misyonlarının hesap ve malları ise kararın dışında tutuldu.

Fransa da, Rus VTB Bankası'nın bu ülkedeki iştirakindeki Rus şirketlerine ve diplomatik temsilciliklerine ait hesapları dondurdu. Dondurulan hesaplar arasında Russia Today ve Rus devlet ajanslarına ait hesaplar da yer aldı. Daha sonra itiraz üzerine diplomatik temsilciliklerin hesaplarındaki bloke kaldırıldı.

Her iki karar da, Yukos'un iştiraki olan Yukos Universal Limited (YUL) şirketinin Rusya'nın 1.65 milyar euroluk tazminatı ödemeyi reddetmesinden duyulan endişe nedeniyle yaptığı talep üzerine alındı.

RUSYA İTİRAZ EDECEK

Gelişmeleri doğrulayan Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Andrey Belousov, Belçika'nın Rus devletine ait varlıklara ihtiyati tedbir koymasının yasal olmadığını belirterek, karara mahkeme yoluyla itiraz edeceklerini açıkladı. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da, Belçika ve uluslararası şirketleri uyardıklarını duyurdu.

Lahey'deki Takhim Mahkemesi Temmuz 2014'te Rusya'nın Yukos Universal Limited'e 1,65 milyar dolar tazminat ödemesine karar vermiş ancak Moskova yönetimi ödemeyi yapmamıştı.

FAİZİ 1.7 MİLYAR DOLAR

Hollanda'nın Lahey şehrinde Temmuz 2014'de görülen ayrı bir davada, Yukos petrol şirketini iflasa zorladığı gerekçesiyle Rusya 50.1 milyar dolar tazminata mahkûm edilmişti. Kararda, hukuk sistemiyle oynandığı ve Yukos'un patronu Mihail Hodorkovski'nin hapse girmesine neden olunduğu belirtilmişti. Mahkeme kararına göre Rusya'nın tazminatı 180 gün içinde eski Yukos ortaklarına ödemesi gerekiyordu. 15 Ocak'ta süre dolmasına rağmen ödeme yapılmadı. Rus avukatlara göre, tazminatın bir yıllık faizi 1,7 milyar doları bulacak.

BANK ASYA'DA AYNISI OLABİLİR

Hukukçlar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) aldığı Yukos Kararı'nın Bank Asya açısından da büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Bank Asya ortakları BDDK'nın aldığı hukuksuz el koyma kararının iptali için Ankara idare mahkemesinde dava açtı. Ortaklar yerel mahkemeden sonuç alamazsa davayı AİHM'ye taşıyacak. AİHM 'mülkiyet hakkının ihlali' davalarının tamamında şikayetçileri haklı buldu.
Banka avukatları, Türkiye'nin en az 40 milyar dolar tazminat ödemek zorunda kalabileceği uyarısında bulundu. Eğer Türkiye parayı ödemezse aynı Rusya gibi zor durumda kalacak.

Son Dakika Ekonomi Avrupa Rusya'nın Parasına El Koydu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • SUAYP: RUSYANIN ELİNDEKİ ATOM BOMBASI VE NUKLEER DÜNYANI 14 KEZ YODECEBİLECEK KAPASİTEDE.ADAMIN KAFASINI ATTIRICAKLAR ZORLA DÜNYANI YOKETTİRCEK BU AVRUPA.NE ABD NE AVRUPA NE ASYA KALICAK 1 2 Yanıtla
  • onur: Aha savaş kapıda 1 1 Yanıtla

Advertisement