Avrupa Komisyonu: Türkiye'de Kişi Başına Üretim 2007'den Sonra Arttı - Son Dakika
Ekonomi

Avrupa Komisyonu: Türkiye'de Kişi Başına Üretim 2007'den Sonra Arttı

Orhan Aysezen - Avrupa Komisyonu, Türkiye'de satın alma paritesi standardına göre kişi başına düşen GSYH'nın AB ortalamasının yüzde 56 üzerinde olduğunu bildirdi.

24.07.2014 09:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orhan Aysezen - Avrupa Komisyonu, Türkiye'de satın alma paritesi standardına göre kişi başına düşen GSYH'nın AB ortalamasının yüzde 56 üzerinde olduğunu bildirdi. Avrupa Komisyonu Türkiye'de, 2004-2007 arası artan kişi başına GSYH eşitsizliğinin 2007'den sonra ise azalmaya başladığını bildirdi.

Avrupa Komisyonu'nun, 2014-2020 yılları arasında Üye Devletlerdeki servet eşitsizliğini azaltmaya yönelik Uyum Politikalarını belirleyen "Büyüme ve İstihdam İçin Yatırım" başlıklı 6. Ekonomik, Toplumsal ve Bölgesel Uyum Raporu yayınlandı.

-ÜLKELER ARASINDA ZENGİNLİĞİN KARŞILAŞTIRILMASINA OLANAK VERİYOR-

Kişi başına GSYH ölçüsü, kişi başına üretim rakamlarını verdiği için ülkelerin ekonomilerinin büyüklüğüne bakmaksızın göreli zenginliklerinin karşılaştırılmasına olanak tanıyor.

Raporda, son on yılda 10 milyon artan, 75 milyonluk nüfusuyla Türkiye'nin hızlı büyüyen bir demografik yapıya sahip olduğu belirtildi. Türk ekonomisinin de 2002-2012 yılları arasında yine hızlı şekilde yılda yüzde 5 büyüdüğü belirtilen raporda "Sonuç olarak satın alma gücü standardına göre kişi başına GSYH, 2012 yılında AB ortalamasının yüzde 56 daha fazlasına yükseldi. Bu oran Romanya ya da Bulgaristan'dan yüksek ancak Hırvatistan'ın altında" denildi.

Bununla birlikte Türkiye'de kişi başına GSYH dağılımında büyük bölgesel eşitsizlikler bulunduğu belirtilen raporda şöyle denildi:

" İstanbul'un batı bölgeleri (2011'de ulusal ortalamanın yüzde 50 üzerinde), Kocaeli (yüzde 41 üzerinde), Ankara (yüzde 32 üzerinde) ve Bursa (yüzde 31 üzerinde) görece yüksek kişi başına GSYH'ya sahip durumda bulunuyor. Doğudaki üç bölge ulusal ortalamanın yarısından azı düzeyde kişi başına GSYH oranına sahip. Bu eşitsizlikler 2004-2007 yılları arası arttı, fakat 2007-2012 arasında daraldı. Tarım sektörü 2012'de GSYH'nın yüzde 9'unu oluştursa da hala toplam istihdamının önemli olacak şekilde yaklaşık dörtte birini sağlıyor."

-TÜRKİYE'DE BÖLGELERİN DURUMU-

Rapora göre Türkiye'de kişi başına GSYH, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan, Van, Muş, Bitlis, Hakkâri, Şanlıurfa ve Diyarbakır'da ulusal ortalamanın yarısından az durumda.

Türkiye'de kişi başına GSYH'nın ülke ortalamasının yüzde 50'si ila yüzde 75'i arasında olduğu iller şöyle: Kastamonu, Çankırı, Sinop, Samsun, Tokat, Çorum, Amasya, Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Kayseri, Sivas, Yozgat, Bingöl, Malatya, Erzincan, Tunceli, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Gaziantep, Adıyaman, Kilis.

Kişi başına GSYH'nın ulusal ortalamanın yüzde 75'i ila yüzde 100'ü arasında olduğu iller raporda şöyle belirtildi: Zonguldak, Karabük, Bartın, Balıkesir, Çanakkale, Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Konya, Karaman, Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Adana, Mersin, Aydın, Denizli, Muğla.

İzmir, Antalya, Isparta ve Burdur'da kişi başına GSYH'nın ülke ortalamasının yüzde 100-125'i arasında bulunduğu; Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova, Ankara, Bursa, Eskişehir, Bilecik, İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli'nde ise oranın yüzde 125 ve ötesine yükseldiği belirtildi.

-AVRUPA'DA KENTLER KRİZİ DAHA ÇOK HİSETTİ-

Avrupa Komisyonu raporunda enerji verimliliği, istihdam ve KOBİ'lerin AB 2014-2020 Uyum Politikası'nın odağını oluşturduğu belirtildi. AB Uyum Politikası istihdam yaratıp, Avrupa çapındaki eşitsizlikleri azaltarak Avrupa 2020 Stratejisi'nin büyüme hedeflerini ortaya koyuyor. 2014-2020 arasını ele alan rapor büyük bölümü vatandaşların yararına yapılacak yatırımların enerji verimliliği, istihdam, toplumsal kapsayışın güçlendirilmesi ve KOBİ'ler gibi ana alanlara ne şekilde odaklanacağını anlatıyor.

AB'nin önceki 2007-2013 yıllarını kapsayan Uyum Politikası'nın sonuçları, bu dönemde 600 bin dolayında istihdam yaratıldığını, 80 bin yeni işin desteklendiğini, 5 milyon vatandaşın geniş bant internete erişim sağladığını 3.3 milyon kişinin de içme suyu erişiminin iyileştirildiğini ortaya koydu. AB'de iş arayan 5.7 milyon kişinin işe girmesinde yardım sağlanırken 8.6 milyon Avrupalı'nın da vasıflı hale gelmek için desteklendiği belirtildi.

Şimdiki finansal dönem 2014-2020 arasında yatırımların düşük-karbon ekonomisi, KOBİ rekabetçiliğini sağlama, inovasyon ve istihdam ile sosyal kapsamanın artırılması gibi ana sektörlere daha fazla odaklanması öngörülüyor.

AB Uyum Politikası, verimli ve yenilenebilir enerji yatırımları yoluyla daha çevre dostu bir ekonomiye yönelmek amacıyla 38 milyar avro ayrılmasını öngörüyor. 2007-2013 arası dönemde düşük-karbon ekonomisine destek amaçlı 16.6 milyar avro yatırım yapılmıştı.

Yenilik ve büyümenin motorları olarak tanımlansa da kentlerin krizde, istihdam kaybı açısından diğer bölgelerden daha olumsuz etkilendiklerine değinilen raporda birçok AB ülkesinde kentte yaşayanların daha yüksek sosyal dışlanma ve yoksulluk riski taşıdıkları belirtildi. Bu nedenle yeni dönem Uyum Politikası, Avrupa Sosyal Fonu kaynaklarının yüzde 20'sinin, sosyal kapsamanın güçlendirilmesi ve yoksullukla mücadele alanlarında yatırıma ayrılması gerektiğini öngörüyor.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Avrupa Komisyonu: Türkiye'de Kişi Başına Üretim 2007'den Sonra Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kazakistan Cumhuriyeti Antalya Başkonsolosu MÜSİAD Antalya ile bir araya geldi
    14:05 Kazakistan Cumhuriyeti Antalya Başkonsolosu MÜSİAD Antalya ile bir araya geldi

    Kazakistan Cumhuriyeti Antalya Başkonsolosu Kuat Kanafeyev, MÜSİAD Antalya Başkan'ı Ali Akçay ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya gelerek Kazakistan'ın potansiyel yatırım alanları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Başkonsolos Kanafeyev, Kazakistan'ın stratejik konumu, büyük pazarlara erişim kolaylığı, yatırım teşvikleri, doğal rezervleri ve Astana Uluslararası Finans Merkezi hakkında detaylı bilgiler paylaştı. Görüşme sonunda Başkonsolos Kanafeyev, MÜSİAD Antalya yönetimini Kazakistan'a davet etti.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Temmuz ayında enflasyona göre emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
    14:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Temmuz ayında enflasyona göre emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız

    Cumhurbaşkanı Erdoğan: Temmuz ayında enflasyona göre emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız.

  • CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Emeklilere Destek Sözü Verdi
    14:04 CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Emeklilere Destek Sözü Verdi

    CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Ali Rıza Ertemur, emeklilere yönelik açıklamalarda bulunarak, Pamukkale Belediyesi'nin emeklilere sosyal ve ekonomik destekler sağlayacağını belirtti.

  • Avusturya Hava Yolları Kabin Görevlileri Maaş Artışı Talebiyle Grevde
    14:00 Avusturya Hava Yolları Kabin Görevlileri Maaş Artışı Talebiyle Grevde

    Avusturya Hava Yolları'nda çalışan kabin görevlileri, maaşlarının artırılması talebiyle greve gitti. Grev nedeniyle 400'ün üzerinde uçuş iptal edilirken, yaklaşık 52 bin yolcu etkilendi. VIDA Sendikası, çalışanların aylık gelirlerinin yüzde 27 artırılmasını talep ederken, şirket yüzde 18 artış önerisinde bulunuyor.

  • Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş., Çorum'da Enerji Altyapısını Güçlendiriyor
    13:56 Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş., Çorum'da Enerji Altyapısını Güçlendiriyor

    Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. (YEDAŞ), Samsun, Ordu, Çorum, Amasya ve Sinop illerinde hizmet veren yaklaşık 3 milyon kişiye kesintisiz ve kaliteli enerji sağlamak amacıyla Çorum'da dev bir yatırım gerçekleştiriyor. Yatırım kapsamında Çorum Zanaatkarlar Sitesi'nde yapılan çalışmalarla enerji altyapısı tamamlanırken, bölgeye toplamda 165 milyon TL yatırım yapıldı. YEDAŞ'ın bu projeleri desteklemesiyle Çorum'da hizmet veren esnafların tek bir çatı altında toplanacağı modern sanayi projesi tamamlanmış oldu.

  • Emekli ve yaşlılara yapılan yardımlar sosyal harcamaların en büyük bölümünü oluşturdu
    13:53 Emekli ve yaşlılara yapılan yardımlar sosyal harcamaların en büyük bölümünü oluşturdu

    TÜİK'in istatistiklerine göre, emekli ve yaşlılara yapılan yardımlar, sosyal harcamaların en büyük bölümünü oluşturdu. 1 trilyon 267 milyar 924 milyon liralık sosyal yardımların 567 milyar 450 milyon TL'si emekli ve yaşlılar için yapıldı. Sosyal koruma harcaması 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 60,2 artış göstererek, 1 trilyon 291 milyar 77 milyon TL oldu. Sosyal koruma yardımlarında ise en büyük harcama 567 milyar 450 milyon TL ile emekli/yaşlılara yapılan harcamalar oldu.

  • Emekliler, düşük maaşlara tepki gösterdi
    13:53 Emekliler, düşük maaşlara tepki gösterdi

    Emekliler, düşük maaşlarını artırma taleplerine yanıt vermeyen iktidarın, ulaşım, tarım kredi marketleri, GSM operatörleri, sinema ve tiyatrolarda özel indirim başlatılacağını ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi. Emekliler, sıkıntılarını ve taleplerini dile getirdi.

  • Karadeniz'de Balıkçılar Sezonu Erken Bıraktı
    13:49 Karadeniz'de Balıkçılar Sezonu Erken Bıraktı

    Karadeniz'de balıkçılar, balık boylarının istenilen seviyede olmaması nedeniyle erken paydos yaptı. Balıkçılar, sürdürülebilen avcılığın devamı için paydos ederek, gelecek sezon için hazırlıklara başladıklarını söylediler.

  • 2023 Yılında Türkiye Ekonomisi AB Ülkeleri Arasında En Çok Büyüyen Ülke Oldu
    13:47 2023 Yılında Türkiye Ekonomisi AB Ülkeleri Arasında En Çok Büyüyen Ülke Oldu

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Tokat'ta yaptığı açıklamada 2023 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 4,5 büyüme ile AB ülkeleri arasında en çok büyüyen ülke olduğunu belirtti. Ayrıca, işsizlik oranının düştüğü, istihdam oranının yükseldiği ve milli gelirin 1 trilyon doları aştığı bilgilerini paylaştı. Bakan Işıkhan ayrıca, SGK'ya en fazla borcu olan 5 belediyenin 5'inin de CHP belediyesi olduğunu ifade etti.

  • Akçaabat'ta Meyve Fidanı Dağıtımı Gerçekleştirildi
    13:42 Akçaabat'ta Meyve Fidanı Dağıtımı Gerçekleştirildi

    Akçaabat Kaymakamlığı, Akçaabat Belediyesi, DOKAP ve Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Akçaabat'taki çiftçilere ücretsiz meyve fideleri dağıtıldı. Proje ile tarımsal kalkınma, ürün çeşitliliği ve çiftçi desteklenmeyi hedefleniyor.


Advertisement