Avrasya Tüneli'nin Yüzde 75'i Tamam - Son Dakika
Ekonomi

Avrasya Tüneli'nin Yüzde 75'i Tamam

Avrasya Tüneli\'nin Yüzde 75\'i Tamam

Göztepe-Kazlıçeşme arasını 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek Avrasya Tüneli'nde 3.340 metrelik kazı çalışmalarının bitmesine 820 metre kaldı.

27.05.2015 08:45  Güncelleme: 09:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Boğazı Tüp Geçişi Projesi Avrasya Tüneli'nde çalışmalar hızla sürüyor. Anadolu yakasından kazı çalışmalarına başlayan 13.7 metre çapındaki, 3 bin 300 tonluk ve 120 metre uzunluğundaki TBM denilen tünel kazma makinesi günde ortalama 8 metre ilerleyerek bugün itibari ile 2.520 metreye ulaşırken, ikinci kat inşaatı ise 1.225 metreye kadar ilerledi. Böylelikle 3 bin 340 metrelik tünelin yüzde 75'i tamamlandı.

24.5 YIL SONRA DEVLETİN OLACAK

1 milyar 245 milyon dolar yatırım bedeli ile projeyi alan ATAŞ, 55 ay yatırım süresi olan ve 24 yıl 5 ay işleteceği tüneli sözleşmeye göre 2017 Ağustos'unda teslim etmek zorunda. Vatan gazetesinin haberine göre ATAŞ Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tanrıverdi, projeyi verilen tarihten 7 ay daha önce açarak Aralık 2016'da hizmete sokacaklarını belirtti. Tanrıverdi, projeye başlamadan zorlu bir finansman sürecinden geçtiklerini anlatarak devam etti: "Bizim en büyük güvencemiz kredi aldığımız kuruluşlar. Bu konuda dünyanın en büyük yapı bankaları bu projeye kredi sağlıyor. Ancak aynı zamanda çok sıkı bir denetim mekanizmaları var. Çok sıkı takip ediliyoruz. Kredinin tamamı toptan verilmedi. Bankalar ve denetleme kuruluşları ilerleme durumuna göre parayı taksitler halinde aydan aya yatırıyor."

TÜNELDEKİ KAZAYA KARŞI ALINAN ÖNLEMLER

Tünel içinde yaşanabilecek her çeşit kazaya karşı bir cevap senaryosu hazırlanmış durumda. Bir katta beklenmeyen bir olay yaşandığı zaman 200 metrede bir bulunan geçirimsiz tahliye kapıları ile diğer kata geçilebilecek. Tünele bir köpek girdiğinde ne yapılacağından, bir zincirleme kazada nasıl davranılacağına kadar tüm senaryolar hazır. Tünel içinde bulunan 92 jet fan ve 8 adet havalandırma pompası bir yangın halinde tünele temiz hava pompalamak için sürekli hazır olacak. Tünel içinde 600 metrede bir 50 metrelik duraklama cepleri de.

İNCE ELENİP SIK DOKUNUYOR

Proje ÇED'den (Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği) muaf tutulmasına rağmen kredi veren kuruluşlar tarafından bunun yapılması zorunluluk olarak belirlenince çok kapsamlı bir ÇED raporu hazırlandı. Çevresel ve sosyal anlamda çok titiz çalışmalarda bulunundu. Proje güzergahındaki ağaçlar kaldırılmadan önce üzerindeki kuş yuvaları taşındı. Kesilen ağaçların yerine yenileri dikilirken, güzergah üzerinde projeden etkilenen esnaflar ile sürekli görüşüldü. Türkiye'de ilk defa ÇSED (Çevre ve Sosyal Etki Değerlendirme Yönetmeliği) Avrasya projesinde kullanıldı.

İLK DEFA GÖRÜNTÜLENDİ

Vatan ekibi tünelin en derin noktası 106 metreye inerek çalışmaları yerinde görüntüledi. Daha sonra ise dünyanın en büyük tünel kazma makinesinin geldiği son nokta kadar çıktı. İki katlı olarak inşa edilen tünelin üst katı Avrupa-Anadolu yönü, alt katı ise Anadolu-Avrupa yönü olacak.


SİSMİK CONTALAR TAKILDI

Tünel için Japonya'da özel olarak 4 bin 500 yılda bir olabilecek bir depreme karşı dayanıklı yapılıyor. Farklı zemin şartlarında tünelin esnekliğinin sağlanması için Japonya'da üretilen oluşacak depreme karşı iki sismik conta takıldı. Tünel inşaatında çalışan işçiler için 3 yaşam odası bulunuyor. Tünelin enerjisi hem Avrupa hem Asya yakasında sağlanıyor.


3 ETAP OLUŞUYOR

Toplam karayolu uzunluğu 15.4 kilometre olacak tünel 3 etapta inşa ediliyor. Birinci etap Avrupa yakasındaki Kazlıçeşme'den başlayarak Yenikapı'daki tünel başlangıcına kadar olan sahil şeridi. Burada yol genişletme çalışmaları yapılarak tünel trafiği şehir trafiğinden ayrıştırılıyor. İkinci kısım ise 5.4 kilometrelik boğazın altından geçen tünel kazısı. Yine Harem'den başlayarak Göztepe'ye kadar uzanan üçüncü kısımda alt ve üst geçitler, ek şeritler yapılarak rahat bir ulaşım amaçlanıyor.
(Kaynak: Vatan)





Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Avrasya Tüneli'nin Yüzde 75'i Tamam - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (21)

  • mhp: 15 yıl oldu 15 yatıtım yatırım diyorsunız be ne yatırımı o akp lilerin beğenmediği dönemlerde her biri 2000 kişilik 1000 lerce fabrika yapıldı akp şimdi satıyor dünyanın en büyük işletmelerini ve yol yaptık diyor 15 yılda başka ne ver o da bir zahmet olsun o kadar çalınan paralara karşılık yunanistanın durumunu görstriyorlar Yunanistan bizden çok iyi durumda çünkü devlet mallarının hiçbiri peşkeş çekilmedi ellerinde ya bizim TEKEL,TELEKOM,TÜPRAŞ,SEKA,ve daha bir sürü kuruluş yok oldu bilal erdoğanın cebine indi 6 14 Yanıtla
  • Kürt: İt ürür ak parti yapar 12 6 Yanıtla
  • tr: asla akp taraflı değilim ama bunca yatırımları da görmezden gelmek nankörlük olur 15 2 Yanıtla
  • REALİST61: HELAL OLSUN, çamur atanlar utansın... güzel ve doğru şeyler yapıldığında tebrik etmeyi bilmek erdemdir. 15 1 Yanıtla
  • misafir: helal olsun be hiç olmasa yapıyolar yapamayanlar catlıyor 16 0 Yanıtla
  • hepimiz kardeşiz hepimiz türkiyeliyiz: yapılan hizmetleri görmemek ve alkışlamamak için gezizekalı olmak lazım ... 14 1 Yanıtla
  • Mersinli: Onlar konusur akp yapar okadar .... 12 2 Yanıtla
  • şener kılıç: sonrada baş çalan olur lar açın gözünüzü allah ıslah etsin şunları görmeyenleri 9 5 Yanıtla
  • KENAN ÖZGÜR: HERKES KONUŞUR AK PARTİ YAPAR HER BİJİ AK PARTİ TÜRKİYENİN PARTİSİ KANIMIZLA CANINMIZLA SENİNLEYİZ İNSANLIĞA DEĞER VERENLERİN PARTİSİ %60 LA GELİYORUZ 9 4 Yanıtla
  • HAYİNLER GÖRÜN HİZMETİ: AK PARTİ DEN PAŞKA PARTİLER ÇAK ÇAK ÇAK ÇAK ÇAK BOŞ BOŞ BOŞ KONUŞUR GERÇEK VATAN SEVDALISI AK PARTİ YAPAR YAPIYOR GÖREMEYEN GÖZLER KÖR OLSUN İNŞ. 12 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu
    18:38 İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılı faaliyet raporunu İBB Meclisine sundu. İmamoğlu, raporda yapılan yatırımları ve hizmetleri detaylı bir şekilde açıkladı. Ayrıca, İBB'nin iştirak şirketlerinin 2023 yılını karla kapattığını belirtti.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti
    18:33 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Yılmaz, Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefine yönelik istişarelerde bulunduklarını ve kamu-özel sektör işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

  • Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı
    18:29 Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı

    Çin'in güneyindeki Shenzhen metropolünden yerel yetkililer, şehrin dış ticaretinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8 artışla 1,02 trilyon yuana (yaklaşık 140,8 milyar ABD doları) ulaştığını açıkladı. Shenzhen'in özel işletmelerinin dış ticareti ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45,2 artışla 720,96 milyar yuana ulaştı ve şehrin toplam ticaret hacminin yüzde 70,7'sini oluşturdu.

  • Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı
    18:28 Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı

    Çin'in Shanghai limanları üzerinden 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 30,7 artışla 529.000 araç ihraç edildi. Waigaoqiao liman bölgesindeki gümrüklerde ise bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde bir artışla 280.000'den fazla araç ihraç edildi. Yangshan gümrüğü ise yeni enerjili araçların yüzde 70'inden fazlasını işlemden geçirdi.

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı
    17:49 Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı

    DSİ tarafından yapılan açıklamaya göre, Kastamonu'da son 21 yılda inşa edilen sulama tesisleri ile 217 bin 740 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Ayrıca, yapılan yatırımlarla 9 baraj ve 2 gölet inşa edilerek 119,68 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldı. Kastamonu'da taşkın riskini azaltmak için tamamlanan 80 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, yerleşim yerleri ve arazilerin taşkın kontrolü sağlandı. Ayrıca, Kastamonu'da 86 bin 710 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldı ve 13 HES tesisi ile yıllık 327,38 gigawatt enerji üretimi sağlandı.


Advertisement