Avea, "Sesli Adımlar"la Görme Engellilere Yol Gösterecek - Son Dakika
Advertorial Sondakika

Avea, "Sesli Adımlar"la Görme Engellilere Yol Gösterecek

Avea desteğiyle dünyanın ilk görme engelli dostu Alışveriş Merkezi MetroCity

10.09.2014 17:29  Güncelleme: 18:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
İlandır


Toplumun her kesimine fırsat eşitliği sunma vizyonuyla hayatlara dokunan teknolojik çözüm ve projeler üretmeyi sürdüren Avea, öncü vizyonu ile yönetmekte olduğu alışveriş merkezlerinde tüm ziyaretçilerine rahat ve keyifli bir alışveriş deneyimi sunmayı hedefleyen ECE Türkiye ile birlikte bugüne dek engellilerin yaşadığı sıkıntıları gidererek sosyal hayata entegrasyonlarını kolaylaştırmak üzere hayata geçirdiği özel projelere bir yenisini daha ekledi.

Avea Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Balcı, ECE Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Nuri Şapkacı, Engelsiz Erişim Derneği Genel Sekreteri Engin Yılmaz ve Boni Kurucu Ortağı Sarper Sılaoğlu'nun katıldığı basın toplantısı ile tanıtılan "Sesli Adımlar" uygulaması, görme engellilere AVM'lerde adım adım bulundukları noktayı (mağaza adı, kat bilgisi gibi) sesli olarak belirterek, yaptığı yönlendirmelerle istedikleri noktaya kolaylıkla ulaşmalarını sağlıyor. Dünyada bir ilke imza atan uygulamanın, havalimanı, hastane, tatil köyleri ve üniversite gibi alanlarda kullanılması hedefleniyor.

Avea'nın teknolojik altyapısıyla, dünyada kendi alanında ilk defa Türkiye'de gerçekleştirilen ve operatör bağımsız olarak tüm görme engelliler tarafından kullanılabilen "Sesli Adımlar" uygulaması, menzillerindeki akıllı cihazlarla radyo sinyalleri yoluyla konuşan kablosuz cihaz teknolojisi olan iBeacon'ları kullanılarak mobil uygulama üzerinden konum bulma ve mağaza sorgulama imkânı sağlıyor. Uygulama bu sayede görme engellilerin yardım almaksızın tek başlarına kolayca sosyalleşmelerini mümkün hale getiriyor.

Engelliler yararına Türkiye'de bir ilki hayata geçirmek üzere el ele veren ECE Türkiye, Boni ve Avea ortaklığıyla geliştirilen "Sesli Adımlar" uygulaması, ilk aşamada ECE Türkiye'nin yönettiği Levent, MetroCity Alışveriş Merkezi'nde kullanılmaya başlanacak.

Avea'nın teknolojik desteğiyle kullanıma hazır hale gelen "Sesli Adımlar" uygulaması, BoniBeacon'larının kurulu olduğu MetroCity AVM'de, bulunulan noktayı belirtme, mekân sorgulama gibi özellikleriyle görme engellilerin alışveriş merkezlerinde daha rahat ve özgür dolaşabilmelerine imkân veriyor.

AVM'lerde görme engellilerin akıllı telefonlarda kullanabildiği ilk konum bildirme uygulaması olma özelliğine sahip uygulama, MetroCity AVM'den sonra yine ECE Türkiye'nin yönettiği diğer AVM'ler olan İstanbul'daki Marmara Park, Maltepe Park, Neomarin ve Beylikdüzü Migros AVM; Eskişehir'de Espark, Ankara'da ANKAmall ve ACity, İzmir'de CarrefourSA Karşıyaka, Antalya'da TerraCity ve Antalya Migros AVM'de de çok yakında kullanılmaya başlanacak.

Şu anda IOS (https://itunes.apple.com/tr/app/sesli-ad-mlar/id915304189) işletim sistemine sahip telefonlarda kullanılabilen uygulama, çok yakında Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlarda da kullanılabilecek.
Sesli adımlar önce görme engellilerin testinden geçti

Avea'nın fırsat eşitliği ilkesi ile hareket ettiğini ve hayata geçirdiği uygulamalarda da bu anlayışı odağında gördüğünü dile getiren Avea Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Balcı, "Sesli Adımlar" uygulamasının Avea'nın engellilerin hayatını kolaylaştırma konusunda sürdürdüğü ve desteklediği pek çok projenin bir devamı niteliğinde olduğunu ve bu uygulamayı bir ilk adım olarak gördüklerini belirterek şunları söyledi:

Amaç, sosyal ve ekonomik hayata eşit katılım

"Amacımız, görme engelli arkadaşlarımızın özgür bir şekilde sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını sağlayarak, daha özgür hissetmelerine destek olmak. Örneğin FEV ile (Fiziksel Engelliler Vakfı) Türkiye'nin en büyük engeli kariyer projesi olan "Özümüzle Üretiyoruz" projesi ile 9 yılda 3 bin 353 engellinin iş sahibi olmasına katkıda bulunduk. Bu sayı neredeyse Avea'nın toplam çalışan sayısına eşit. 'Sesli Adımlar'ı da bu anlayışımızın bir sonucu olarak hayata geçirdik. Amacımız, görme engelli arkadaşlarımızın hayatın içerisinde daha özgür hale gelmelerine destek olmak. Şu anda aynı teknoloji ABD'de San Fransisco havaalanında görme engelli yolcular için sadece bir terminalinde pilot olarak uygulanıyor. Ancak AVM'lerde, dünyada ilk kez Türkiye'de kullanılıyor. Bu da, sosyal ve ekonomik hayata katılım açısından bize gurur veriyor."

Projede altı çizilmesi gereken noktanın projenin deneyimlenerek büyütülmesi olduğunu dile getiren Balcı "Teknolojiye sahip olsak da bu ilk adıma yapabileceklerimizin hepsini projeye eklemedik. Çünkü milyarda bir ihtimal bile olsa çıkabilecek her türlü aksiliği düşünmek gerekiyor. Biz bu yüzden Engelsiz Erişim Derneği ile çalıştık… Engelsiz Erişim Derneği'nden arkadaşlarımızın uygulama hakkındaki geri bildirimleri bize ışık tuttu. Bu noktada geri bildirimler bize ışık tutmaya devam edecek. Dünya çapında AVM'lerde bir ilk adım niteliğindeki bu uygulamanın hastane, havaalanı, otel ve devlet binaları gibi kompleks yapılarda kullanılabilecek yönde geliştirilmesi önemli ve biz de bu yönde atılacak her türlü adımı atmaya hazırız" dedi.

ECE Türkiye Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Nuri Şapkacı "Sesli Adımlar" uygulamasını yönettikleri AVM'lerde hayata geçirerek görme engellilerin hayatını kolaylaştırmasından büyük bir mutluluk duyduklarını ifade ederek şunları söyledi: "Yüzyıllardır insanlar ticari faaliyetlerini yerine getirmek üzere ortak alanlarda, meydanlarda biraraya geliyorlar. Bu geleneğin bir uzantısı olarak alışveriş merkezleri, çağdaş yönetim anlayışı ile sosyal ve kültürel hayatın da bir parçası haline geldi. Her gün AVM'lerimizde binlerce ziyaretçi ağırlayan sektörünün öncüsü bir grup olarak, tüm ziyaretçilerimize rahat ve keyifli bir alışveriş deneyimi sunup hizmet kalitemizi daha yukarılara taşımak, bunu yaparken teknolojinin sunduğu kolaylıklardan da yararlanmak bizler için çok önemli. Yönettiğimiz alışveriş merkezlerinde gerçekleştirdiğimiz uygulamaların, ziyaretçilerimizin hayatını kolaylaştırmasına, onları tüm yönleriyle sosyal yaşamın içine katmasına önem veriyoruz. Engelli ziyaretçilerimizin yönetimimiz altındaki alışveriş merkezlerinde kendilerini daha rahat, daha özgür, daha iyi hissetmeleri için ECE Türkiye olarak Türkiye'nin önde gelen GSM operatörlerinden Avea ile birlikte bu anlamlı projeye imza attık" dedi.

Nuri Şapkacı sözlerini şöyle tamamladı: "Bizler için toplumun her kesimine fırsat eşitliği sunmak, hizmetlerimizde bunu ziyaretçilerimize hissetirmek, yaşatmak çok önemli. Bu anlamda fark yaratan; farkımızı ortaya koymaya yardımcı olacak işbirliklerine daima sıcak bakıyoruz. Alışveriş merkezleri, görme engelli vatandaşlarımızın daha rahat, daha kolay sosyalleşebildiği yerlerin başında geliyor. ECE Türkiye olarak bu projenin ilk kez Türkiye'de hayata geçmesinde öncülük etmekten mutluluk duyuyoruz. Bir ilk adım niteliği taşıyan bu uygulamanın görme engelli kullanıcılardan gelecek geri bildirimlerle daha da geliştirilip, çok daha fonksiyonel özelliklerle donatılarak sunulması için çalışmalarımız bundan sonra da devam edecek."

Engelsiz Erişim Derneği Genel Sekreteri Engin Yılmaz: "Görmek değil var
olan imkanları eşit şartlarda kullanabileceğimiz bir ortama kavuşmak istiyoruz"

Sesli Adımlar uygulamasını deneyimleyen ve geri bildirimleriyle geliştirilmesine destek veren Engelsiz Erişim Derneği Genel Sekreteri Engin Yılmaz ise; "Görme engelli kişinin kimseden yardım almadan bağımsız hareket etmesini sağlayacak her türlü girişim, bizlerin bağımsız hareket etmesini sağlayan önemli adımlara dönüşüyor. Bina içi sistemlere yönelik yapılacak çalışmalar çok ufuk açıcı sonuçlar vadediyor.

Engelliler adına geliştirilen projelerde engellilerin deneyimlerinden ve geri bildirimlerinden yararlanılmasının önemine dikkat çeken Yılmaz, "Böyle bir yaklaşım aynı zamanda Birleşmiş Milletler Sakat Hakları Sözleşmesinde ifadesini bulduğu üzere "Nothing about us, without us (Biz olmadan bizim için asla)" ilkesini de destekliyor. Bu bağlamda, Avea'nın teknolojik altyapısıyla hayata geçirilen Sesli Adımlar önü açık bir uygulama. Sesli Adımlar, ülkemizde bu alanda atılmış bir ilk adım olarak çok olumlu bir gelişme. Bu tip uygulamaların engellilerin evlerinden çıkarak, sosyal hayata katılmaları konusunda kendilerini teşvik eden gelişmeler olduğunu düşünüyorum" dedi.

Boni Kurucu Ortağı Sarper Sılaoğlu: "Bir teknoloji şirketi olarak amacımız fiziksel dünya ile cep telefonlarının birbiriyle etkileşim sağlaması"

"Boni olarak, birçok uygulama alanı olan teknolojimizle kendimizi AVM içi mikrolokasyon bazlı bir çözüm sunucu olarak konumlandırdık" diyen Boni Kurucu Ortağı Sarper Sılaoğlu ise "Bir teknoloji şirketi olarak amacımız fiziksel dünya ile cep telefonlarının birbiriyle etkileşim sağlaması.


'Sesli Adımlar' uygulamasını Avea'nın teknolojik alt yapısının yanı sıra ECE Türkiye ve özellikle Engelsiz Erişim Derneği'nin çok değerli katkılarıyla dünyada ilk defa bir AVM'de, görme engelliler için hayata geçiriyoruz. Bu bağlamda onların hayatlarına küçük bir ses olarak değer katmak bizim için en büyük gurur oldu" dedi.

Avea'nın engellilere yönelik diğer çalışmaları
Engellilerin Türkiye'de yaşadığı sıkıntıları bertaraf etmek ve onların toplum ile iş hayatına daha çok katılımını sağlamak üzere bugüne dek pek çok çalışmaya imza atan Avea; FEV'in "Özümüzle Üretiyoruz" projesine destek vererek 9 yılda 3 bin 353 engellinin iş sahibi olmasına katkıda bulundu.

Bugüne kadar 10 bin 680 engelliyle mülakat yapan FEV tarafından, 7 bin 513 engelli adayın da iş görüşmesini gerçekleştirildi. Özümüzle Üretiyoruz Projesi ile Avea'nın çalışan sayısından daha fazla sayıda engelliye istihdam sağlandı.

İşitme ve görme engellilerin kullanımına sunduğu özel servislerle de onların hayatını kolaylaştıran Avea, engellilere yönelik uygulama ve hizmetleriyle sadece onların değil ailelerinin de yaşamına olumlu katkılar yapmayı sürdürüyor.

Gören Gözler Projesi'ne AVEA'dan SIM kart desteği

Avea, ayrıca geçtiğimiz yıl Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve görme engelli vatandaşlara hareket serbestliği sağlayan Gören Göz cihazına SIM kartı desteği sağladı. Dünyada ilk kez Türk mühendisleri tarafından görme engellilerin kent içinde ulaşılabilirliklerini artırmak amacıyla tasarlanan ve görme engelli vatandaşlara dağıtılan cihaz, sesli komutlarla cihaz sahibini yönlendiriyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Advertorial Sondakika Avea, 'Sesli Adımlar'la Görme Engellilere Yol Gösterecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement