Av Sezonu Kararları Açıklandı - Son Dakika
Yerel

Av Sezonu Kararları Açıklandı

Av Sezonu Kararları Açıklandı

2014-2015 Av dönemi merkez av komisyonu kararı açıklandı.

17.06.2014 14:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2014-2015 Av dönemi merkez av komisyonu kararı açıklandı.

Çanakkale Valiliğinden yapılan duyuruda, resmi gazetede yayımlanan kararda, avlanma esas ve usulleri, avlanma süreleri, avlanma limitleri, yasaklanan sahalar, yasaklanan türler, yasaklanan avlanma araç ve gereçleri ile avlanma günlerinin karara bağlandığı hatırlatıldı. MAK kararları kapsamında 2014-2015 av dönemi ülke genelinde av sezonu 16 Ağustos 2014 tarihinde yaban domuzu ve çakal avıyla başlayacağı belirtildi. Av sezonu, 22 Şubat 2015 tarihinde III. Grup kuşlardan sakarmeke, sakarca, yeşilbaş, boz ördek, fiyu, çamurcun, macar ördeği, tepeli patka, kılkuyruk, elmabaş patka, çıkrıkçın ve suçulluğu avı ile sona erecek. Avına izin verilen av hayvanları çarşamba, cumartesi, pazar ve resmi tatillerde avlanabilecek. Bu avlanma günlerine ek olarak yaban domuzu bıldırcın ve üveyik avı salı günüde yapılabilecek.

MAK kararları doğrultusunda avcı başına bir av günü için ve türlere göre avlanma limitleri de belirlendi. Bazı türlere ait avlanma limitleri ise şöyle, bıldırcın 10, üveyik 8, kaya güvercini 6, saksağan 15, sakarmeke 4, tilki 2, yaban domuzu (bek ve yürüyüş avında) 2, sürek avında 3 ve çakal'da 1 tane avlanabilecek. Ancak bulunduğu ilin dışına avlanmaya gidecek avcılar beyanları doğrultusunda, birbirini takip eden ava açık iki gün, av dönüşlerinde bagajlarında avcı başına iki günlük limiti bulundurabilecek.

KORUMA ALTINA ALINAN AV HAYVANLARI

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından belirlenen yaban hayvanları, av hayvanları ve koruma altına alınan yaban hayvanları listeleri ise 19 Nisan 2014 tarih ve 28977 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Bu av döneminde Bakanlık tarafından koruma altına alınan yaban hayvanları (av turizmi kapsamında avına izin verilenler hariç) ile Bakanlık tarafından av hayvanı olarak belirlenen yaban hayvanlarından MAK'ca koruma altına alınan av hayvanlarının avlanması yasak olacak. Ayrıca, MAK kararları doğrultusunda avlanmada kullanılması ve bulundurulması yasaklanan araçlar, gereçler ve özellikleri ile ilgili avlanma esasları da belirlenerek yürürlüğe girdi.

Merkez Av Komisyonunca Avlanmanın Yasaklandığı Sahalar, Orman Genel Müdürlüğü veya diğer kurumlar tarafından ağaçlandırılmış, erozyon kontrol çalışması yapılan etrafı çitle çevrilmiş ikaz ve işaret tabelalarıyla belirtilmiş sahalar ile çitle çevrilmiş olmasa dahi üzerinde fidan bulunan sahalar. Tabii gençleştirme çalışması yapılmakta olan sahalar ile toprak koruma sahalarında, Arboretumlarda, Orman içi dinlenme yerleri, piknik ve mesire alanlarında, şehir ormanlarında, Etrafı hendek veya herhangi bir şekilde çevrilen yerlerde, ekili alanlarda, yoncalık, çayırlık, muhafaza işareti konmuş çayırlık, bağ, bahçe ve fidanlıklarda sahibinin rızası olmadan avlanmak, Karayolları Genel Müdürlüğü haritasında belirtilen yollarda, avlanmanın yasak olduğu karara bağlandı.

İl, ilçe, belde, köy vb. meskün yerlerde ve özel avlak sınırlarına 300 m mesafe içinde avlanmak, kılıfında olmadan açıkta tüfek ve köpekle dolaşmak da yasaklar arasında yer alıyor. Ayrıca, 2014-2015 dönemine ait MAK kararları kitabı, ava açık ve kapalı alanları gösterir harita ile av hayvanları kitabı avlanma izin ücretini ödeyen avcılara ücretsiz olarak verilecek. - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Av Sezonu Kararları Açıklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement