Atso Ocak Ayı Meclis Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Atso Ocak Ayı Meclis Toplantısı

TOBB Başkan Yardımcısı Budak: "Burada Hz. Peygamberimize yapılmış bir saldırı var, bu saldırıyı kınıyoruz, terörü de aynı şekilde kınıyoruz" "2015 yılında biz daha iyi tablo bekliyoruz, bunun için sebeplerimiz var" "İmajımız çok bozuldu, turist aldığımız ülkelerde inanılmaz ölçüde bozuldu" "Demokrasiye çok hassaslar, özgürlüklere çok hassaslar, olumsuz bir haber gördüklerinde tatil kararlarını değiştiriyorlar.

20.01.2015 14:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, "Burada Hz. Peygamberimize yapılmış bir saldırı var, bu saldırıyı kınıyoruz, terörü de aynı şekilde kınıyoruz" dedi.

ATSO Ocak Ayı Meclis Toplantısı, ATSO binasında yapıldı. Toplantı, üyeler arasında 2013 yılı ile geçen yılın ekonomik durumunun değerlendirildiği, bu yılın beklentilerinin yer aldığı anket ile başladı.

Budak, toplantıda yaptığı konuşmada, anket ile ülkenin ve Antalya'nın ekonomik durumunu değerlendirdi.

Bu yıla ümitli girildiğini ancak Paris'teki Charlie Hebdo mizah dergisine yönelik saldırının terörün ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini anlatan Budak, "Dünyanın başındaki en önemli unsur terör. Paris'in göbeğinde bir katliam oldu, bu olay terörün ekonomilerin bile üzerinde olduğunu gösteren en bariz göstergedir" diye konuştu.

Bir gün içerisinde dünya liderlerinin Paris'te bir araya geldiklerini, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da bu grupta yer aldığını hatırlatan Budak, bunun önemli bir mesaj olduğunu ifade etti.

Paris'te buluşan bir milyonun üzerindeki insanın barış ve huzur istedikleri mesajını verdiğini belirten Budak, "Burada Hz. Peygamberimize yapılmış bir saldırı var, bu saldırıyı kınıyoruz, terörü de aynı şekilde kınıyoruz. İslam adına terör yapanların İslam'dan olmadığını düşünüyoruz. İslam dininde net bir dilde kardeşlik, barış, özgürlük vardır, insanın insanı öldürmesi yoktur, bunların ciddi anlamda manipülasyon olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Budak, dünyanın bir numaralı belasının terör olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin de komşu ülkelerinde bu açıdan ciddi sıkıntılar yaşandığını vurguladı. "Ateş düştüğü yeri yakar" sözünü hatırlatan Budak, "Ateş sadece düştüğü yeri yakmıyor, çevresini de yakıyor" dedi.

Terör olaylarının devam etmemesini temenni eden Budak, Türkiye ve gelişmekte olan ülkeler açısından terörün büyük risk oluşturduğunun altını çizdi.

Dünya ekonomisine değinen Budak, dünyanın 2008 krizini toparlayamadığını, krizlerin daha da büyüdüğünü söyledi. Bu krizlerin arkasında büyük sosyal patlamaların meydana geldiğini ifade eden Budak, asıl sorunun yoksulluk olduğunu dile getirdi.

Dünyadaki gelir adaletinin son derece kötü olduğunu, artık az sayıdaki bireyin devlet kadar zenginleştiğini vurgulayan Budak, "Dünyadaki gelir adaleti bozuluyor. 80 zengin, dünya nüfusunun yarısının servetine sahip. 3,5 milyar insanın dünya ekonomisinden aldığı pay, 80 zenginin aldığı gelire eşit. Gelir adaletinin değiştiği yerde dengeler de değişiyor ve büyük krizler yoksulu vuruyor" diye konuştu.

"2015 yılı daha iyi olacak"

Budak, geçen yılın, bir önceki yıla göre ekonomik açıdan iyi bir yıl olmadığını kaydetti. Kredi artışında yüzde 20 büyüme varken, ekonomik büyümenin yüzde 3'te kaldığını kaydeden Budak, "2015 yılında biz daha iyi tablo bekliyoruz, bunun için sebeplerimiz var. Petrol fiyatlarında çok sert bir düşüş var, bunun etkisi olacaktır" ifadesini kullandı.

Ekonomik açıdan büyümenin sağlanabilmesi için eğitimde, adalette, hukuk sisteminde, vergi sisteminde yapısal reformların yapılması gerektiğinin altını çizen Budak, reformlar yapılmadığı takdirde hedeflenen büyüme oranına ulaşılamayacağını bildirdi.

Budak, bu yıl Türkiye'de yapılacak seçimi hatırlatarak, reformların hazırlanıp, seçimden sonra da uygulamaya geçilmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye için iyi bir tablo çizen Budak, "Dünya 2014 yılında, 2015 yılı büyümesine yönelik hedeflerini şimdiden revize etti, bizim önümüzde ise onlar kadar karamsar bir tablo yok, 2015 yılı bizim için daha iyi olacak ancak yapısal reformları yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

Türk yatırımcılarının sermayesini yurtdışına yaptıklarını, sanayicilerin de sanayi alanına değil, inşaat sektörüne yüklendiklerini belirten Budak, bu konuların da iyi irdelenmesi gerektiğine işaret etti.

Yerli malına destek

Başkan Budak, yerli malın desteklenmesi konusunda yeni bir kanun çıktığını, kanuna göre yerli üreticilere yüzde 15'e kadar fiyat avantajı sağlandığını dile getirdi.

Bu kanunun yerli üretim yapan yatırımcıları desteklediğini belirten Budak, "Üretilen ürün yüzde 51 yerliyse ve bunu da belgeliyorsa firma, kamu ihalelerinde yüzde 15'e kadar daha yüksek fiyat verebiliyor, kanuna göre kamu kurumları bunu kabul etmek durumda" diye konuştu.

Budak, sektör temsilcilerinin üyelerini bu konuda uyarmalarını istedi.

"Perakende Ticareti Düzenleme Yasası"

TBMM tarafından kabul edilen "Perakende Ticareti Düzenleme Yasası"na değinen Budak, zincir marketlerin mahalle aralarında ciddi halka oluşturduklarını, bu yasa konusunda geç kalındığını söyledi.

Yasa konusunda kendilerinin daha önce çalışmaları olduğunu, taslakların hazırlandığını ancak belirttikleri birçok konunun yasada yer almadığını ifade eden Budak, "Yasaya bakınca 'hiç yoktan iyidir denilecek' bir konu yok" dedi.

Budak, her apartmanın altında zincir marketler oluştuğunu ancak bunlarla ilgili herhangi bir düzenleme yapılmadığını dile getirdi. Yasada yerli ürünlere yüzde bir raf ayrılma zorunluluğu geldiğini, ruhsatlar konusunda odaların görüşlerine de başvurulacağını bildiren Budak, bunların sevindirici olduğunu kaydetti.

Antalya'daki don ve fırtınanın etkisi

Antalya'nın ekonomik durumunu da değerlendiren Budak, tarım sektöründe Antalya'nın geçen iki hafta içinde don ve fırtına olmak üzere iki afet yaşadığını anımsattı.

Kendisinin çocukluğundan bu yana Antalya'da böyle bir soğuk görmediğini dile getiren Budak, soğuk havanın narenciye ve seraları vurduğunu kaydetti. Budak, "Portakal ve mandalinalar ihraç edilebilecek durumda değil, don vurdu. Seralar da olumsuz etkilendi. Dere yataklarına sera yapılmaması lazım, biz ev bile yapıyoruz, büyük darbeleri yiyoruz" şeklinde konuştu.

Zarardan etkilenen üreticilerin ve diğer aktörlerin desteklenmesi gerektiğini anlatan Budak, 2010 yılına göre tarım ürünlerinde üretimin, ekilen alanların arttığını ancak gelirlerde herhangi bir fark bulunmadığını söyledi.

Doğa tahribatının turizme etkisi

Çevre ile ilgili konulara hassas olduklarına işaret eden Budak, Antalya'daki 49 sektörün yüzde 80'inin turizmle ilişkili olduğunu, çevre ile ilgili yapılacak her çalışmaya dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. Budak, Antalya'da turizmin çevresi, doğası ve tarihiyle son 25 yıldır inanılmaz şekilde büyüdüğünü ifade etti.

Taş ve mermer ocaklarına değinen ve bu konuda planlı hareket edilmesini isteyen Budak, şöyle konuştu:

"Ülkenin yeraltı kaynakları yeryüzüne çıkarılsın, dünyanın kullanımına sunulsun. Bu zenginlikler ülkemizi zenginleştirsin. Bunların yanında olalım ama buraya kadar tamam. Doğal kaynakları kullanırken bunların kurallarına riayet etmiyorsak, birilerinin buna müdahale etmesi lazım. En önemli olan denetim."

Antalya'da ruhsatı bulunan binin üzerindeki maden ocağının çalışmalarıyla Antalya'nın doğasında ciddi tahribatlar oluşturacağına dikkati çeken Budak, "Antalya'nın çevresinde dinamitler patlamaya başlarsa turizm kalır mı? Yeraltı zenginliklerimizi çıkaralım ama bunun koşullarını belirleyelim, özellikle Antalya için özel statüleri belirleyelim" diye konuştu.

Tarım topraklarına da sahip çıkılmasını isteyen Budak, "Antalya'da afet olursa Türkiye'de enflasyon olur, zam şampiyonları tarım sektöründen çıkar" dedi.

"İmaj çalışması yapılmalı"

Çetin Osman Budak, Rusya'daki devalüasyon nedeniyle Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısında son 3 ayda ciddi düşüş yaşandığını söyledi.

Turizmcilerin buna karşın fiyat düşürme eğilimine girdiğini ifade eden Budak, bunun gelen turist sayısının düşmesinden daha tehlikeli olduğunu öne sürdü. Turizmcilerin paniğe kapılmamalarını isteyen Budak, Antalya'da çok güzel hizmet verildiğini, başka pazarların zorlanması gerektiğini vurguladı.

Farklı pazarlarda imaj çalışması yapılması gerektiğinin altını çizen Budak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İmajımız çok bozuldu, turist aldığımız ülkelerde inanılmaz ölçüde bozuldu. Türkiye'de bir hadise olduğunda onların basınında yer alıyor ve insanlar etkileniyor. Demokrasiye çok hassaslar, özgürlüklere çok hassaslar, olumsuz bir haber gördüklerinde tatil kararlarını değiştiriyorlar. Kısa süre içinde imaj konusunda bizlerin, hükümetimizin, bakanlıklarımızın yoğun bir şekilde çalışması gerekiyor."

Budak, turizmin ülkenin kalkınmasına önemli ölçüde katkısı bulunduğunu, bu nedenle turizm sektörünün desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Tarımda yaş sebze ve meyve ihracatında Rusya, Almanya ve Hollanda'da düşüşler olduğunu, buna karşın Bulgaristan, Romanya'da artışlar yaşandığını kaydetti.

Üyelerin taleplerini dinledi

Budak, Antalya'nın bazı caddelerinde çeşitli çalışmalar yaptıklarını ancak esnafta aynı heyecanı bulamadıklarını anlattı.

Antalya'daki sık sık yaşanan elektrik kesintilerine değinen Budak, elektrik kesintilerinin uzun süreli olduğunu ve Antalya tarihinde böyle bir durumun yaşanmadığını söyledi.

Üyelerin trafik ile ilgili eleştirilerine ise Budak, çevre yollarının çevresinin imara açılmamasının ve şehiriçi yol haline gelmemesinin engellenmesi gerektiğini ifade etti. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Atso Ocak Ayı Meclis Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement