Atso'nun Ekim Ayı Meclis Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Atso'nun Ekim Ayı Meclis Toplantısı

Atso\'nun Ekim Ayı Meclis Toplantısı

TOBB Başkan Yardımcısı Budak: "Yurt dışına her gittiğimizde (ülkenizde ne oluyor) sorularıyla karşı karşıyayız" "Geçirdiğimiz günler aslında son derece ağır. Örnek alacağımız siyasilerin itidalli, uzlaşmacı dil kullanmalarını hasretle bekliyoruz" "Araştırmaya göre gençlerin rol model aldıkları iki isim.

21.10.2014 13:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, yurt dışına her gittiklerinde "ülkenizde ne oluyor" şeklinde sorularla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, "Geçirdiğimiz günler aslında son derece ağır. Örnek alacağımız siyasilerin itidalli, uzlaşmacı dili kullanmalarını hasretle bekliyoruz" dedi.

ATSO'nun ekim ayı meclis toplantısında konuşan Budak, siyasi, sosyal ve ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'de gündemi takip etmekte çok zorlandıklarını kaydeden Budak, son bir ayda ülkede çok ciddi sıkıntılar yaşandığını, 40 kişinin hayatını kaybettiğini, birkaç gün içinde ülkenin bütün dengelerinin yerle bir olduğunu söyledi.

Bu olayları şiddetle kınayan Budak, "Eylemler, kaynağı nerede olduğu belli olmayan bazı çevreler tarafından maniple edildi. Bu olayları yaratanların peşini bırakmamak gerekiyor" diye konuştu.

Geçen yılın mayıs ayından itibaren Türkiye'de birçok olay yaşandığını belirten Budak, şöyle devam etti:

"Yurt dışına her gittiğimizde (Ülkenizde ne oluyor) sorularıyla karşı karşıyayız. Demokrasimizi kaliteli demokrasi seviyesine çıkarmak istiyorsak, bir kere ülke imajı konusunda son derece hassas olmamız lazım. Geçirdiğimiz günler aslında son derece ağır. Örnek alacağımız siyasilerin itidalli, uzlaşmacı dil kullanmalarını hasretle bekliyoruz. Suriye, Irak, Ukrayna, bütün sınırlarımız neredeyse ateş altında. Ülkemizin, Asya ve Avrupa'da aslında bir barış arası olması gerekiyor."

Türkiye ekonomisi

Ekonomiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Budak, enflasyon ve işsizliğin nedeyse çift haneli rakamlara ulaştığını söyledi.

Geçen hafta açıklanan Orta Vadeli Programda büyümeyle ilgili hedeflerin daha gerçekçi bir şekilde revize edildiğini dile getiren Budak, 2017'ye kadar ekonomide yıllık ortalama yüzde 4-5 büyüme olacağının öngörüldüğünü fakat 2023 hedeflerine ulaşmak açısından bunun yeterli olmadığını kaydetti.

Budak, "2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisi olmak istiyorsak bu büyümelerle hedefle ulaşılmaz" dedi.

Ekonomi programının yapısal reformlarla uygulanması gerektiğini, aksi halde tablonun çok daha kötüye gidebileceğini ifade eden Budak, bugünkü üretim yapısıyla hedeflere ulaşılamayacağını, nano teknoloji ve Ar-Ge'ye mutlaka destek verilmesi gerektiğini vurguladı.

Gençlerde işsizlik konusu

Mayıs ayından itibaren hem sanayide hem de inşaat sektöründe ciddi durgunluk olduğunu, bunun da işsizlik rakamlarına yansıdığına dikkati çeken Budak, turizm ve tarım sezonunun bitmesiyle yine bir işsizlik dalgasının geleceğini, bunun da işsizliğe 1-2 puan yansıyacağını bildirdi.

Budak, 15-24 yaş arasındaki gençlerde işsizliğinin yüzde 20 düzeylerinde bulunduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"İşin sosyal tarafına da bakmak lazım. Bu kadar uyuşturucu kullanımının arttığı, bonzai denilen belanın bütün gençlere ulaştığı gün gibi ortada. Gençlik işsiz, gençlik eğitilmiyor, okumuyor. Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonun yaptırdığı ciddi bir araştırma var. Araştırmaya göre gençlerin rol model aldıkları iki isim var; biri Acun Ilıcalı, diğeri Arda Turan. Bir bilim adamı veya bir siyasetçi falan değil bu kişiler. Kolay köşeyi dönmek ve idol olarak seçtiği insanlar. Gençlerin yarısı gazete okumuyor, yüzde 70'i spor yapmıyor. Okuyanların da yarısı sadece magazin ve spor sayfalarını okuyor. Gençlerin yüzde 80'i fiziksel şiddet gördüğünü söylüyor. Yüzde 78'i de Türkiye'de yaşamak istemiyor."

Eğitim görmüş gençlerin "devlete kapak atmak" için uğraştığını vurgulayan Budak, özel sektöre girmeye veya Ar-Ge yapmaya çalışanın bulunmadığını belirtti.

"Antalya'nın katma değeri Antalya'da kalmıyor"

Antalya'nın 1990-2013 döneminde nüfus, sanayi ve turizm alanlarında çok ciddi büyüdüğünü anlatan Budak,  fakat Antalya'nın katma değerinin Antalya'da kalmadığını, İstanbul başta olmak üzere başka şehirlere gittiğini dile getirdi.

Antalya'da 2015 yılında G20 ve B20 zirvelerinin yapılacağını, dünya liderlerinin kente geleceğini hatırlatan Budak, gelecek liderlerin daha uçaktayken taş ocakları ve gün ısı başta olmak üzere kötü bir görüntüyle karşılaşacaklarını söyledi.

Dünyanın en güzel otellerine giden yolların da bozuk olduğunu ifade eden Budak, "2015'e kadar harıl harıl çalışmak gerekiyor. Dünya liderleri için bari sağımızı solumuzu düzeltelim" diye konuştu. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Atso'nun Ekim Ayı Meclis Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement