Atmacaya Uydu Vericili Takip - Son Dakika
Güncel

Atmacaya Uydu Vericili Takip

Atmacaya Uydu Vericili Takip

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Arhavi Avcılar ve Atmacacılar Derneği'nin Artvin'in Arhavi ilçesinde düzenledikleri, atmaca salma ve halkalama şenliğinde, KuzeyDoğa Derneği Türkiye'de bir ilke imza attı.

14.11.2014 09:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Arhavi Avcılar ve Atmacacılar Derneği'nin Artvin'in Arhavi ilçesinde düzenledikleri, atmaca salma ve halkalama şenliğinde, KuzeyDoğa Derneği Türkiye'de bir ilke imza attı. Düzenleme komitesinin izniyle bir atmacaya uydu vericisi takan dernek ekibi, yırtıcı kuşun göçünü ve hareketlerini uydudan izlemeye aldı.

İçeye bağlı Güngören köyünde yapılan atmaca salımı törenine, Artvin Valisi Kemal Cirit, Rize Valisi Ersin Yazıcı, Ak Parti Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, Tabiat Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü İdare Hizmetleri Daire Başkanı Cihangir Altun, Tabiat Koruma ve Milli Parklar Rize Bölge Müdürlüğü Mustafa Bulut, Arhavi Kaymakamı Muhammet Lider, Hopa Kaymakamı Mehmet Ali Özkan, Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, Arhavi Avcılar ve Atmacacılar Derneği İdare Kurulu Başkanı Refik Lakerta, Kafkas Üniversitesi Yaban Hayati Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdür Doç. Dr. Erdoğan Uzlu, KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Uzman Biyolog Emrah Çoban ile çok fazla sayıda davetli katıldı. Yapılan konuşmaları ardından 64 atmaca halkalanarak doğaya salındı. Arhavili Muammer Alın'ın 'Siyah' isimli atmacasına KuzeyDoğa Derneği tarafından 5 gramlık en son teknoloji uydu vericisi takılarak Vali Cirit tarafından doğaya salındı.

KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, "Türkiye'de ilk kez bir atmaca uydu vericisi ile takip edilerek göç rotası belirlenecektir. Tabi tek bir atmacayı takip etmek bilimsel olarak yeterli değildir. Ümidimiz, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın desteğiyle düzinelerce atmacanın ve yaz atmacası gibi yakalanan diğer önemli yırtıcı kuş türlerinin de takip edilmesidir. Bu şekilde Türkiye'deki yırtıcı kuşların daha iyi korunması için gereken önemli bilimsel veriler elde edilecek ve bölgedeki geleneksel atmacacılığın atmaca ve diğer yırtıcı kuşlara daha az zarar vermesi sağlanacaktır" dedi.

YAKLAŞIK 64 ATMACA YAPILAN TÖRENLE DOĞAYA SALINDI

KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, KuzeyDoğa Derneği olarak Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile birlikte yürütülen çalışma neticesinde Türkiye'de ilk defa atmacalara uydu vericisi taktıklarını söyledi. Takılan verici ile atmacaların göçlerini uydu üzerinden takip edeceklerini ifade eden Çoban, "Bu çalışmayı Artvin in Arhavi ilçesinde gerçekleştirdik. Çünkü burada atmacalar bir kültür olarak göçün ilk başında yakalanıyor ve göçün son aşamasında da geri bırakılıyordu. Bu yaşayan bir kültürdür. Buradaki atmacalar insanlarda tutuluyordu. Bir şenliğe dönüştü bu sene Arhavi Avcılık ve Atmacacılık Derneğinin organize ettiği bir şenlikle elde bulunan yaklaşık 64 atmaca doğaya tek bir noktadan geri bırakıldı ve bu bırakma işlemi sırasında atmacaların hepsine üzerinde Türkiye numaraları yazılı halkalar takıldı. KuzeyDoğa Derneği olarak da biz bir tane atmacaya göçünü takip edebilmek için uydu vericisi taktık. Bu Türkiye'de yapılmış ilk çalışma uydu vericisi takılmış ilk atmaca. Elde tutulan ve doğaya tekrar bırakılan atmacaların doğaya uyum süreçlerini bize anbean gösterecek. Bu şekilde biz atmacaların anlık hareketlerini uydu üzerinden izleyebileceğiz" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Atmacaya Uydu Vericili Takip - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement