Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi - Son Dakika
Güncel

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi

ABD Başkan Yardımcısı Biden: "Rusya oyunculardan biri olabilir ve olmalı da. Ama oyunu kurallarına uygun oynamalı. Rusya'nın enerji politikası, oyunun kendisiyle oynamak olmamalı" "Rusya'nın Avrupa ve dünya için başlıca bir enerji kaynağı olarak kalacağına ve kalması gerektiğine hiç şüphem yok. Buradaki.

22.11.2014 14:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Rusya'nın enerjiyi, komşularına karşı bir dış politika aracı olarak kullanmasının temel ticari ve uluslararası yasaların ihlali olduğunu belirterek, "Rusya oyunculardan biri olabilir ve olmalı da. Ama oyunu kurallarına uygun oynamalı. Rusya'nın enerji politikası, oyunun kendisiyle oynamak olmamalı" dedi.

Biden, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile The Grand Tarabya Otel'de düzenlenen Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nin kapanış oturumuna katıldı.

Burada konuşan Biden, "Rusya'nın Ukrayna'daki saldırgan politikası ve Kırım'daki yasa dışı işgali, bize Avrupa'nın bütün, özgür ve barış içinde olma stratejik vizyonunu güvenceye almak için daha yapılacak pek çok şey olduğunu ihtar ediyor. ABD olarak Avrupalı ortaklarımızla omuz omuza, Ukrayna'nın demokratik yollardan seçilmiş liderliği çerçevesinde, bu ülkenin demokratik gelişimini ve Avrupa hayallerini desteklemek için çalışıyoruz" diye konuştu.

NATO'nun, NATO topraklarının her karışını savunmaya hazır olduğunu, nerede ve zaman gerekirse güçlerini hızla kullanacağını kaydeden Biden, "Bütün, özgür ve barış içinde Avrupa vizyonu, doğru vizyondur ve bunu başarma konusundaki gayretlerimizi artırmalıyız. Ancak Ukrayna'daki olaylar gösterdi ki, Avrupa güvenliğinin birden çok boyutu var" ifadesini kullandı.

"Enerji silah olarak kullanılıyor"

Askeri gücün bu boyutlardan biri olduğunu vurgulayan Biden, ama Rusya ve başkaları tarafından yeni silahların kullanıldığının görüldüğünü aktardı. Yolsuzluk ve oligarşinin uluslararası baskının aracı olarak kullanıldığını kaydeden Biden, enerjinin de silah olarak kullanıldığını söyledi. Biden, "bunların ülkelerin güvenliğinin altını oyduğunu" söyledi.

"Küresel enerji güvenliği Amerika'nın ulusal güvenliğinin hayati bir parçasıdır" diyen Biden, ABD yönetiminin son dönemde Uzak Doğu'dan Orta Amerika'ya ve Afrika'ya kadar bu alanda yeni anlaşmalara imza atıp, inisiyatifler aldığını anlattı.

Avrupa'da enerji güvenliğinin özel önemine dikkati çeken Biden, bunun temelinde Rusya'nın enerjiyi komşularına karşı bir dış politika aracı olarak kullanmasının yattığını aktardı. Biden bunu, "temel ticari ve uluslararası yasaların ihlali" olarak nitelendirdi.

ABD Başkan Yardımcısı Biden, Avrupa için tarihi bir anda olunduğunu belirterek, "Bu Avrupa için biricik bir an. Başkan ve ben inanıyoruz ki enerji güvenliği, Avrupa'nın onyıllar önce Avrupa Kömür ve Çelik Birliği olarak başlayan entegrasyon ve pazar genişletme projesinde sıradaki bölümdür" ifadesini kullandı.

"Rusya oyunu kurallarına uygun oynamalı"

Avrupa'nın ve Avrupa Komisyonu'nun enerji güvenliğini ekonomi ve ulusal güvenlik meselesi olarak görüp, özel sektörle de işbirliği halinde  enerji kaynaklarını çeşitlendirmesi gerektiğini anlatan Biden, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Avrupa'nın tek bir kaynağa bağlı olması uzun süredir bir sorundu. Şimdi bunu sona erdirmenin zamanı. Ukrayna'da olup bitenler sadece bu ihtiyacın aciliyetinin altını çizdi.

Avrupa'nın Rusya'dan enerji ithalinden vazgeçebileceğini veya vazgeçmesi gerektiği söylemiyorum. Rusya'nın Avrupa ve dünya için başlıca bir enerji kaynağı olarak kalacağına ve kalması gerektiğine hiç şüphem yok. Buradaki konu enerji güvenliği. Bunu başarmak için Avrupa kaynaklarını, yollarını ve temin edenleri çeşitlendirmeli. Rusya oyunculardan biri olabilir ve olmalı da. Ama oyunu kurallarına uygun oynamalı. Enerji politikası, oyunun kendisiyle oynamak olmamalı."

Biden, Avrupa'da Rusya'dan kaynaklanan enerji krizlerinin, çeşitli ülkeleri bu konuda Rusya'ya bağımlılığı azaltmaya dönük harekete geçirdiğini anlatarak, "Avrupa'nın enerji güvenliği bazı zor kararları gerektirecek. Ama yolda halihazırda ilerlemeler de kaydedildi" değerlendirmesini yaptı.

Bazı Baltık ülkelerinin enerji alanında Rusya'ya bağımlı olmaktan çıkmakta olduğunu ifade eden Biden, enerji güvenliğindeki artışın bu ülkeler için daha büyük özgürlük anlamına geldiğini kaydetti.

Kıbrıs

Avrupa'da bu alanda kaydedilen ilerlemelerin olumlu olduğunu ancak yetmeyeceğini belirten Biden, "Bu nedenle geçenlerde Kıbrıs'a gittim. Son 50 yılda Kıbrıs'ı ziyaret eden en üst düzey Amerikalı yönetici oldum. Çünkü Kıbrıs'ı enerji geliştirmede bütün komşularının iş birliğiyle ilerlemesi konusunda cesaretlendirmek istedim. Bütün Doğu Akdeniz'in hep birlikte gaz pazarları için bir merkez olmasından herkesin istifade edebileceği açık" diye konuştu.

Kritik altyapı projelerini belirlemek ve Avrupa ülkelerinin enerji hatlarıyla birbirilerine olan bağlantılarını güçlendirmek gerektiğini anlatan Biden,  "Geçen yıl AB en önemli enerji altyapı projelerini bulmaya yardım edecek bir mekanizma kurdu. Ancak bazı projelere öncelik vermek için zor kararların verilmesi gerekiyor. Destekleri Orta ve Doğu Avrupa'yı entegre etmeye odaklanmak gerekli" dedi.

Biden, yeni  AB Komisyonu'nun enerji birliği konusuna odaklanacağı konusunda umutlu olduğunu da ifade etti.

Avrupa'daki ekonomik durumun altyapı projeleri konusunda kararları zorlaştırdığını belirten Biden, "Ama liderlik de böyle durumlarda ortaya çıkar.  Liderlik, daha iyi ve daha güvenli bir Avrupa geleceği için vizyona sahip olmak ve tercihleri bugün yapmaktır" görüşünü dile getirdi.

"Liderlik, ülkelerin ortak politika ve yatırım stratejisinde birlikte çalışmalarını da gerektirir"  diyen Biden, herkesin sadece kendisi için çalışmasının herkesi zayıflatacağını ifade etti.

Doğu Akdeniz

"Asrın Projesi" diye adlandırılan Bakü-Tiflis- Ceyhan Boru Hattı Projesi'nin başlangıcında çoğu kimsenin bunun hiçbir zaman gerçekleşmeyeceğine inandığını anlatan Biden, ama ABD'nin liderliği, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın kararlılığıyla bu projenin gerçekleştiğini söyledi.

Biden, ABD'nin desteği ve Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Yunanistan, Arnavutluk ve İtalya'nın kararlılığıyla şimdi de ilk defa Hazar gazının Avrupa'ya getirileceğini belirterek, "Bu, Avrupa'da enerji güvenliğinde oyunu değiştirecek" dedi.

Doğu Akdeniz'de İsrail, Türkiye, Mısır, Yunanistan, Kıbrıs ve Lübnan'ın iş birliğinin de Avrupa'ya yeni enerji kaynaklar getirme potansiyeline sahip olduğunu belirten Biden, "Enerji işbirliği, istikrar, refah ve güvenlik için bir araç olarak işleyebilir ve işlemeli de" diye konuştu.

Türkiye

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Türkiye'nin halihazırda petrol için önemli bir dağıtım merkezi olduğunu belirterek, şimdi gaz konusunda da daha büyük bir role hazırlandığını kaydetti.

Biden, Bağdat ve Erbil arasındaki ihracat ve gelir bölüşümü anlaşmasının kendilerini cesaretlendirdiğini belirterek, "Biz de Basra'dan Ceyhan'a stratejik boru hattını desteklemeye devam ediyoruz. Türkiye'nin stratejik pozisyonu enerji açısından büyük bir değer" vurgusunu yaptı.

Türkiye'nin gelecek yıl G-20'ye ev sahipliği yapacağını hatırlatan Biden, Türkiye'nin enerji verimliliği ve iklim değişikliği konusundaki önemli çalışmaları ileri götürecek liderliğini memnuniyetle karşıladıklarını aktardı.

Joe Biden, Türkiye'nin Avrupa'da genişlemesi beklenen tek gaz pazarı olduğuna dikkati çekerek, ABD'nin Türkiye'ye bu potansiyelini gerçekleştirmede yardıma ihtiyaç duyduğu alanlarda yardıma hazır olduğunu kaydetti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bedensel Engelli Milli Bilek Güreşçi Oya Aydın, Dünya Şampiyonasında Birincilik Hedefliyor
    11:14 Bedensel Engelli Milli Bilek Güreşçi Oya Aydın, Dünya Şampiyonasında Birincilik Hedefliyor

    Oya Aydın, bedensel engelli bir milli bilek güreşçisi olarak dünya şampiyonasında birincilik kürsüsüne çıkmayı hedefliyor. Devlet koruması altında yetişen Aydın, beden eğitimi öğretmenlerinin yönlendirmesiyle bilek güreşine başladı. Şimdi ise Avrupa Şampiyonası ve Dünya Şampiyonası'nda yeni başarılar elde etmek için çalışmalarını sürdürüyor.

  • Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, Jandarma Er Yusuf Kara'yı eşiyle görüntülü konuşmada buluşturdu
    11:14 Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, Jandarma Er Yusuf Kara'yı eşiyle görüntülü konuşmada buluşturdu

    Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, İl Jandarma Komutanlığındaki iftar programında Mehmetçiklerle buluştu. Programda Jandarma Er Yusuf Kara'yı Ankara'da yaşayan eşiyle görüntülü konuşmada buluşturarak sürpriz yaptı.

  • Türkiye-Irak İlişkileri: İçeride Nasıl Karşılanıyor?
    11:13 Türkiye-Irak İlişkileri: İçeride Nasıl Karşılanıyor?

    ORSAM Irak Çalışmaları Koordinatörü Dr. Bilgay Duman, gelişen Türkiye-Irak ilişkilerinin Irak'ın içinde nasıl karşılandığını AA Analiz için kaleme aldı.

  • Anadolu Otoyolu'nda kaza: 1 kişi yaralandı
    11:13 Anadolu Otoyolu'nda kaza: 1 kişi yaralandı

    Anadolu Otoyolu'nun Bolu kesiminde meydana gelen kazada, hafif ticari araç bariyere çarparak devrildi ve 1 kişi yaralandı. Yaralı, hastaneye kaldırıldı.

  • TÜROB Başkanı: Dolandırıcılar Otellerin ve Seyahat Şirketlerinin Kopyası Siteler Açabiliyor
    11:13 TÜROB Başkanı: Dolandırıcılar Otellerin ve Seyahat Şirketlerinin Kopyası Siteler Açabiliyor

    Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, dolandırıcıların otellerin ve seyahat şirketlerinin internet sitelerinin birebir kopyası olan siteler açabildiklerini belirtti. Eresin ayrıca, Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasının turizm sektörü açısından memnuniyet verici olduğunu ve yerli tatilcilerin bayram döneminde memleket turizmine yöneleceğini söyledi. Ayrıca, Eresin sahte çevrim içi sitelere karşı dikkatli olunması gerektiğini ve otellerin kendi web sitelerinden rezervasyon yapılmasını tavsiye etti.

  • TGC'den yerel seçimler öncesi açıklama: Gazetecilere engel olunmamalı, internet kesintisi önlenmeli
    11:12 TGC'den yerel seçimler öncesi açıklama: Gazetecilere engel olunmamalı, internet kesintisi önlenmeli

    Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), yerel seçimler öncesi yaptığı açıklamada, seçimlerin demokrasi şenliği ortamında geçmesinin önemine dikkat çekti. Açıklamada, gazetecilerin seçim sonuçlarını şeffaf bir şekilde aktarabilmeleri ve sözlü, fiziksel engellemeyle karşılaşmamaları gerektiği vurgulandı. Ayrıca, internet kesintisi için önlem alınması ve gazetecilerin çalışma güvenliklerinin sağlanması gerektiği belirtildi.

  • Esenyurt'ta 5 katlı binada yangın çıktı: Mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları sürüyor
    11:12 Esenyurt'ta 5 katlı binada yangın çıktı: Mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları sürüyor

    Esenyurt'ta 5 katlı bir binada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangına müdahale eden ekipler, binada mahsur kalan vatandaşları kurtarmak için çalışmalarını sürdürüyor.

  • Erzincan'da Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri kapsamında hafızlık ve Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma yarışması düzenlendi
    11:12 Erzincan'da Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri kapsamında hafızlık ve Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma yarışması düzenlendi

    2024 yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle Erzincan merkez ilçe erkek din görevlileri arasında hafızlık ve Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma yarışması düzenlendi. Yarışmalar, Diyanet personelinin kendilerini geliştirmelerini, hizmet aşkı ve heyecanını kaybetmeden görevlerini icra etmelerini sağlamak amacıyla gerçekleştirildi. Muhammediye Camii Uzman İmam-Hatibi Ersoy Satılmış hafızlık yarışmasında birinci seçilirken, Boyacılar Camii İmam-Hatibi Yusuf Kocatürk Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma yarışmasında birinci oldu.

  • Antalya'da Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yabancı akınıyla yükselen konut kira fiyatları normale döndü
    11:11 Antalya'da Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yabancı akınıyla yükselen konut kira fiyatları normale döndü

    Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Antalya'ya göç eden yabancıların artan konut kira fiyatlarına tepki göstermesiyle birlikte fiyatlar normale döndü. Pandemi döneminde inşaat sektörünün canlanması da fiyatların geri çekilmesine katkı sağladı. Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, fiyatların yavaş yavaş aşağı inmeye başladığını belirtti ve 2024 yılında kira fiyatlarının enflasyona göre ilerleyeceğini söyledi.

  • Yozgat'ta dolandırıcılık suçundan aranan hükümlü yakalandı
    11:11 Yozgat'ta dolandırıcılık suçundan aranan hükümlü yakalandı

    Yozgat İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, dolandırıcılık suçundan aranan bir hükümlü yakalandı. Hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan Y.Ö., Yerköy ilçesinde gözaltına alındı. Hükümlü, jandarma tarafından yapılan işlemlerin ardından cezaevine teslim edildi.

  • Kars ve Ardahan'da Karın Ardından Soğuk Hava Etkili Oldu
    11:11 Kars ve Ardahan'da Karın Ardından Soğuk Hava Etkili Oldu

    Kars'ın Sarıkamış ilçesi ve Ardahan'da kar yağışının ardından soğuk hava etkisini gösterdi. Gece hava sıcaklığının sıfırın altında 10 dereceye düştüğü ilçede, araçların camları buz tuttu ve bina çatılarında buz sarkıtları oluştu. Belediye ekipleri, kar küreme çalışmalarına devam ederken, kızıl tilkilerin yiyecek bulmaya çalışması ve angutların dere kenarlarına gelmesi ise görüntülendi. Ardahan'da da gece hava sıcaklığı sıfırın altında 10 derece ölçülürken, buzlanma meydana geldi. Kağızman'a bağlı Günindi köy yolunun ulaşıma açılması için çalışmalar sürüyor.


Advertisement