Atb ve Bagev Yönetim Kurulu Başkanı Çandır: "Enflasyon Katılığını Koruyor" - Son Dakika
Ekonomi

Atb ve Bagev Yönetim Kurulu Başkanı Çandır: "Enflasyon Katılığını Koruyor"

Atb ve Bagev Yönetim Kurulu Başkanı Çandır: "Enflasyon Katılığını Koruyor"

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, enflasyonun katılığını koruduğunu belirterek, Türkiye’nin hem ekonomik hem de siyasi bakımdan çok önemli bir dönemeçte olduğunu söyledi.

05.10.2015 16:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, enflasyonun katılığını koruduğunu belirterek, Türkiye'nin hem ekonomik hem de siyasi bakımdan çok önemli bir dönemeçte olduğunu söyledi.

ATB ve BAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Eylül ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Türkiye'nin hem ekonomik hem de siyasi bakımdan çok önemli bir dönemeçte olduğunu belirten Çandır, "Siyasi ve terör olaylarının da tetiklediği belirsizlik ortamı ekonomik aktörleri endişelendirmekte ve bu da hem yatırım hem de tüketim kararlarında ertelemelere neden olmakta. Bizler inanıyoruz ki birlik ve beraberliğin pekiştirildiği, tüketicilerin satın alma güçlerinin erimediği, üreticilerin de emeklerinin karşılığının alabildiği bir ortamda, ülkemizin potansiyel büyüme hızını yakalayamaması mümkün değil. Bu nedenle bir an evvel ekonomideki gri renk ortadan kaldırılmalı ve ortam netleşmeli. Aksi halde bu sene ihracatta, büyümede, işsizlikte yaşadığımız olumsuz hava gelecek yılda sürecektir ki bu da orta gelir tuzağında olan ve buna karşın gelişmiş ülke sınıfına atlamayı hedefleyen ülkemiz açısından ağır kayıplarla sonuçlanacaktır" dedi.

"DOLARDAKİ ARTIŞIN TÜKETİCİYE YANSIMASI KAÇINILMAZ"

TÜİK'in açıkladığı veriler ışığında geçtiğimiz ay tüketici fiyat endeksinin aylık bazda 0,89 artışla son aylarda olduğu gibi yine yüksek bir seviyeyi gördüğüne dikkat çeken Çandır, yurtiçi üretici fiyat endeksinde ise yüzde 1,53 artış gerçekleştiğini belirtti. Çandır, şu değerlendirmede bulundu:

"Aylık bazdaki bu fiyat değişmelerinin yanında yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 7,95, ÜFE'de ise yüzde 6,92 şeklinde gerçekleşti. Tüketicilerin satın alma gücünü etkileyen TÜFE'deki değişmeye bakıldığında, söz konusu artışın bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 6,21 ve 12 aylık ortalamalara göre ise yüzde 7,80 olduğu görüldü. Son dönemlerde sıkça karşılaşıldığı üzere özellikle aylık ÜFE artışının TÜFE artışının üzerinde olması ise fiyat artışlarının maliyet yönlü olduğu ve bunun da ileriki dönemlerde tüketicilere yansıtılmasının kaçınılmaz olacağı da açıktır. Türk Lirası'nın dolar ve avro karşısında sene başından bu yana yüzde 20'ler düzeyinde değer kaybetmesi ve bunun gecikmeli de olsa maliyetleri etkilemesi fiyat artışlarını zorunlu kılarken üreticiler de bu maliyet artışını mecburi olarak tüketicilere yansıttı."

İç ve dış siyasi çekişmeler ile artan terör olaylarının da ekonomiyi önü görülemez hale getirdiğine dikkat çeken Ali Çandır, "Yıl başında yüzde 5-6 düzeyine gerileyeceğini öngördüğümüz enflasyon yüzde 7-8'lerde asılı kaldı" dedi. Çandır, bu gidişin önümüzdeki günlerin daha kötü duruma gebe olacağı algısını oluşturduğunu kaydetti.

"BATI AKDENİZ'DE ARTIŞ ÜLKE GENELİNİN ALTINDA"

Batı Akdeniz'deki fiyat artışlarını da değerlendiren Çandır, "TÜİK verilerine göre Antalya, Burdur ve Isparta'nın yer aldığı bölgemizde Eylül ayında TÜFE'deki artış bir önceki aya göre yüzde 0,88, yıllık olarak ise 7,32 şeklinde gerçekleşti. Batı Akdeniz Bölgesi fiyat artışı sıralamasında aylık bazda yeri değerlendirildiğinde ise 26 alt bölgenin içerisinde 11. en ucuz bölge oldu. Diğer bir açıdan değerlendirildiğinde Batı Akdeniz aylık bazda ülkenin 16. pahalı bölgesi olma unvanını taşımaktadır ki diğer bölgelerle karşılaştırıldığında bölgemizin pahalılık sıralaması tüketicilerimiz açısından sevindiricidir" diye konuştu.

"GIDA FİYATLARINDAKİ KATILIK SÜRÜYOR"

Çandır, Türkiye genelinde Eylül ayındaki fiyat artışları ürün bazında incelendiğinde yüzde 22,01 artışla patlıcanın, harcama grubu bazında incelendiğinde ise yüzde 1,93 artışla ulaştırma ile çeşitli mal ve hizmetler gruplarının zam şampiyonu olduğunu belirterek, ürün fiyat artışı sıralamasında sonraki sıralarda yine tarım/gıda ürünlerinden olan sivri biber ve yumurtanın geldiğini, harcama grubunda bu sıralamanın gıda ve alkolsüz içecekler gruplarının izlediğini söyledi.

Eylül ayındaki fiyat artışlarında mevsimsel etkilerin olduğunu belirten Çandır, "Eylül ayında yağışların az olmasından ve tarımsal hastalıklardan dolayı yaşanan sıkıntı üreticiler tarafından tarım fiyatlarına yansıtıldı, bu durum ise gıda ve tarım ürünleri fiyat artışının üst sıralarda yer almasına neden oldu" dedi.

Çandır, kış hazırlıkları ve okul ile bayram alışverişinin yaş meyve ve sebze, giyim ve ayakkabıya talebi artırdığına dikkat çekti.

"DÜNYA DEFLASYONLA MÜCADELE EDİYOR"

"Dünya sıfır enflasyonla tanışıp adeta deflasyonla mücadele ederken bizim enflasyonu yüzde 5'lere çekememiş olmamız işlerin yolunda gitmediğinin bir göstergesi" diyen Ali Çandır, ekonominin kırılganlığına dikkat çekti. Çandır, Kasım ayında yapılacak genel seçimlere de işaret ederek, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki ay seçim olması da politik ekonomiyi ön plana çıkarmakta ve bu kırılganlığı daha da arttırmakta. İç çekişmeler ve artan terör olaylarıyla birlikte yatırım yapılamaz pozisyona gelinen ülkemizde bir an evvel iç barışın sağlanması ve birlikteliğimizin yeniden tesis edilmesi de en büyük arzumuzdur. Bunun yanında başta gıda enflasyonu olmak üzere tüm fiyat düzeylerinin makul seviyelere indirilmesi de hem üreticiyi hem de tüketiciyi rahatlatacaktır."

"SAĞLAM EKONOMİ İÇİN ÜRETİM ŞART"

Çandır, sağlam ekonomi için üretimin şart olduğunu vurgulayarak, ülkenin bir an önce seçim atmosferinden çıkarak tarımda yapısal dönüşümleri gerçekleştirir hale gelmesi gerektiğini söyledi. Çandır, "Bu nedenle bir an evvel ekonomiye odaklanmalı, verimlilik artışlarıyla katma değer yaratacak politikalar ele alınmalı ve potansiyel büyümeyi yakalanmalı. Ancak bu sayede kasıtlı olarak ortaya atıldığını düşündüğümüz yapay tartışmaların önüne geçilebilir ve fiyat artışları ideal seviyelere gelebilir" değerlendirmesinde bulundu. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Atb ve Bagev Yönetim Kurulu Başkanı Çandır: 'Enflasyon Katılığını Koruyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 2030 yılında Türkiye su fakiri ülkeler arasında yer alacak
    15:57 2030 yılında Türkiye su fakiri ülkeler arasında yer alacak

    Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Satuk Buğra Fındık, yapılan çalışmalara göre Türkiye'nin 2030 yılından sonra su fakiri olan ülkeler arasında yer alabileceğini belirtti. Fındık, su kaynaklarının azalacağı, yağışların azalıp sıcaklıkların artmasıyla su stresi yaşayan bir ülke haline gelebileceğimizi ifade etti. Bu nedenle su verimliliği seferberliği başlatıldığını ve 114 eylem belirlendiğini söyledi.

  • Manavgat'ta turist akını Perşembe Pazarı esnafını sevindirdi
    15:53 Manavgat'ta turist akını Perşembe Pazarı esnafını sevindirdi

    Antalya'nın Manavgat ilçesinde bulunan tatil bölgelerinden şehir merkezine akın eden turistler, Perşembe Pazarı esnafının yüzünü güldürdü. Sezon başlamadan yaşanan turist hareketliliği sezonun iyi geçeceğinin göstergesi olarak değerlendiriliyor.

  • İskilip Ziraat Odası Başkanı Üreticileri Hastalıklara Karşı Uyardı
    15:53 İskilip Ziraat Odası Başkanı Üreticileri Hastalıklara Karşı Uyardı

    İskilip Ziraat Odası Başkanı Adem Efe, ilçedeki üreticileri çeşitli hastalıklara karşı tedbir almaları konusunda uyardı. Efe, kök boğaz hastalıkları, pas ve septoria hastalıkları ile böcek, yaprak biti zararı ve fare tespit edildiğini belirtti. Verim kaybı ve arazi bozulması riskine dikkat çeken Efe, çiftçilere arazilerini kontrol etmeleri ve hızla uygulama yapmaları çağrısında bulundu.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarına Denetim Gerçekleştirdi
    15:44 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarına Denetim Gerçekleştirdi

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde faaliyet gösteren toplu taşıma araçlarına denetim gerçekleştirdi. Zabıta Daire Başkanlığı, vatandaşlardan gelen şikayetleri değerlendirmek üzere özel halk otobüslerinde abonman kart kullanımını denetledi. Ekipler, kentin farklı noktalarında gerçekleştirdikleri denetimlerde toplu taşıma araçları yönetmeliğine uymayan araçlara cezai işlem uyguladı. Ekipler, vatandaşların toplu taşıma araçlarını sorunsuz kullanabilmesi için denetimlerini sürdürecek.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarında Denetim Gerçekleştirdi
    15:39 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarında Denetim Gerçekleştirdi

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde faaliyet gösteren toplu taşıma araçlarında denetim gerçekleştirdi. Zabıta Daire Başkanlığı, vatandaşlardan gelen şikayetleri değerlendirmek üzere özel halk otobüslerinde abonman kart kullanımını denetledi. Denetimlerde resmi evraklar, oturma düzeni ve kart okuma cihazları kontrol edildi. Uygunsuz araçlara cezai işlem uygulandı ve denetimler devam edecek.

  • Samsun'da 113 Kadın Üreticiye Süt Sağım Makinesi Dağıtıldı
    15:36 Samsun'da 113 Kadın Üreticiye Süt Sağım Makinesi Dağıtıldı

    Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Samsun'da 113 kadın çiftçiye süt sağım makinesi dağıtıldı. Dağıtım töreninde konuşan yetkililer, kadınların üretim hayatının merkezinde yer aldığını ve bu projenin kadın çiftçilere destek sağlayacağını belirtti. Kadın üreticiler ise süt sağımını elle yapmanın zaman kaybına neden olduğunu ifade ederek, artık daha kaliteli ve sağlıklı üretim yapacaklarını dile getirdi.

  • Çorum'da Üreticilere Yem Bitkisi Tohumu Dağıtıldı
    15:35 Çorum'da Üreticilere Yem Bitkisi Tohumu Dağıtıldı

    Çorum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvancılığın gelişimine katkı sağlamak amacıyla yem bitkisi ekiliş alanlarının artırılması projesi kapsamında üreticilere 24 bin 200 kilogram adi fiğ tohumu ve 4 bin 720 kilogram yonca tohumu dağıttı. Dağıtım törenine Vali Yardımcısı Muhammed Gürbüz ve İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin katıldı. Göktekin, yonca ve adi fiğ tohumunun hayvan beslenmesi için önemli olduğunu belirterek, projenin çiftçilere hayırlı olmasını temenni etti.

  • Çorum Valisi, Sanayicilerin İhtiyaçları İçin Çaba Gösterecek
    15:33 Çorum Valisi, Sanayicilerin İhtiyaçları İçin Çaba Gösterecek

    Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, sanayicilerin ihtiyacı duyduğu kalifiye eleman yetiştirilmesi noktasında her türlü çabayı göstereceklerini söyledi. Çorum Valiliği ve Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitimler Genel Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen istişare toplantısında, mesleki ve teknik eğitimdeki yeni gelişmeler ve planlamalar ele alındı. Toplantıda, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitimler Genel Müdürü Ali Karagöz, mesleki eğitimde nitelikli erişim, tanıtım ve yönlendirme, farkındalık arttırma çalışmaları ve nitelikli istihdamın önemini vurguladı. Vali Dağlı ise Çorum'un büyük bir sanayi altyapısına sahip olduğunu belirterek, sanayicilerin ihtiyaç duyduğu kalifiye işgücünün yetiştirilmesi için çaba göstereceklerini ifade etti.

  • Trakya Kalkınma Ajansı Desteğiyle Yerli Ayçiçeği Tohumu Rusya'ya İhraç Edildi
    15:32 Trakya Kalkınma Ajansı Desteğiyle Yerli Ayçiçeği Tohumu Rusya'ya İhraç Edildi

    Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumu, 20 ton olarak Rusya'ya ihraç edildi. Yerli tohumların Rusya'da yayılması beklenirken, gelecek yıl için 120 tonluk bir transfer anlaşması yapıldı.

  • Alacaklılar kapıya dayanmıştı! Ekol Asansörleri, 34 yıllık faaliyetinin ardından iflasını açıkladı
    15:25 Alacaklılar kapıya dayanmıştı! Ekol Asansörleri, 34 yıllık faaliyetinin ardından iflasını açıkladı

    Küresel krizin etkisiyle Türkiye'de yaşanan ekonomik dalgalanmalar çok sayıda firmayı zor duruma sokarken, bir iflas haberi de İzmir'den geldi. 1989 yılında kurulan ve ayda ortalama 780 asansöre hizmet veren Ekol Asansörleri iflasını açıkladı. Alacaklılardan birinin şirketin iflası için İzmir 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvurduğu ortaya çıkarken mahkemenin yapılan başvuruyu incelediği ve söz konusu kararı aldığı öğrenildi.


Advertisement