Atatürk'ün Erdemli Ziyaretinin 91. Yıl Dönümü - Son Dakika
Yerel

Atatürk'ün Erdemli Ziyaretinin 91. Yıl Dönümü

Atatürk\'ün Erdemli Ziyaretinin 91. Yıl Dönümü

Mustafa Kemal Atatürk’ün 91 yıl önce Erdemli’ye gelişi düzenlenen törenle kutlandı.

27.01.2016 14:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mustafa Kemal Atatürk'ün 91 yıl önce Erdemli'ye gelişi düzenlenen törenle kutlandı.

91 yıl önce İçel vilayet merkezi olan Silifke'ye gerçekleştireceği bir ziyaret için yolculuk yapan Mustafa Kemal Atatürk'ün durdurulması ve gerçekleşen sohbetin yıl dönümü, emekli öğretmenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri tarafından törenle kutlandı. Törene katılanlar tarafından günün anısına sahil bandında bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.

Saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu. Araştırmacı yazar Ahmet Refik Erdem günün anlam ve önemine dair bir konuşma yaptı. Erdem, "Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk bundan 91 yıl önce Silifke'ye bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Ziyaretin gerçekleştiği 27 Ocak 1925 tarihinde Erdemli'nin girişinde bulunan tarihi taş köprüde Ata için karşılama gerçekleşmiş. O zaman Erdemli'nin ileri gelenlerinden Ahmet Refik Bey, Süleyman Sırrı Özbek, Mehmet Emin Yazar Hoca, Erdemli Yağda Koyuncu Nahiyesi Müdürü Ahmet Nuri Beyzade başta olmak üzere Erdemlililer tarafından karşılama yapılmıştır" dedi.

"ATATÜRK'ÜN DEĞER VERDİĞİ 'İÇEL' İSMİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ"

Meydandaki tarihi çınarın altında, çiçeklerle süslenen masada Ata'nın Erdemlililerle sohbet ettiğini dile getiren Erdem, "Ardından da Silifke'ye doğru uğurlanmıştır. Şuan ki Limonlu Mahallesi'nde bulunan taş köprüde de Silifkeli atlı gençler tarafından Atatürk karşılanmış ve oradan da Silifke'ye doğru gitmiştir. O dönemde Erdemli, Yağda Nahiyesi'nin bir köydür. Yağda Nahiyesi de doğrudan merkezi Silifke olan İçel vilayetine bağlıydı. Atatürk'ün fikirlerine ve emanetlerine sahip çıkmalıyız. Bu anlamda Atatürk, Silifke'den alıp da merkezi Mersin yaparken yine vilayetin adını İçel olarak bırakmıştır. Bununla Taşeli'nin kültürel özelliğini tanımlayan 'İçel' ismine sahip çıkmıştır. İçel adının kaldırılarak vilayetin adının Mersin olması büyük bir yanlışlıktır. Atatürk'ün değer verdiği İçel ismine sahip çıkmalıyız" diye konuştu.

Yöreye gerçekleşen ziyaretin yazılı arşivle kayıt altına alındığını da anlatan Erdem, "Bu güzel anıyı yaşatmak, Cumhuriyete sahip çıkmak, yeni nesillere Atatürk sevgisini ve Atatürk'ün gerçek yönünü tanıtmak adına bu kutlamaları gerçekleştiriyoruz" şeklinde konuştu. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Atatürk'ün Erdemli Ziyaretinin 91. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement