Ata Mert'ten Yeni Hayata 'Merhaba' - Son Dakika
Güncel

Ata Mert'ten Yeni Hayata 'Merhaba'

Ata Mert\'ten Yeni Hayata \'Merhaba\'

İzmir'de, doğumunun üzerinden 2 ay geçmesine rağmen sarılığı devam eden minik Ata Mert Aşık'ın, doğuştan safra kanallarının olmadığı belirlenerek 'Bilier atrezi' tanısı konuldu.

24.05.2015 10:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de, doğumunun üzerinden 2 ay geçmesine rağmen sarılığı devam eden minik Ata Mert Aşık'ın, doğuştan safra kanallarının olmadığı belirlenerek 'Bilier atrezi' tanısı konuldu. Büyümesi için zaman kazanmak amacıyla geçici bir operasyon olan 'Kazai ameliyatı' yapılan minik Ata Mert 14 aylık olunca, babası Murat Aşık'ın karaciğerinin bir parçasının nakledilmesiyle hayata tutundu. Baba- oğul iyileşip taburcu olurken, annesi 36 yaşındaki Sibel Aşık, "Oğlumuz yeni bir hayata başladı" dedi.

Narlıdere'de oturan, 5 yaşında Ömer Ege adını verdikleri bir oğulları bulunan Sibel Aşık ile eczacı teknisyeni Murat Aşık'ın ikinci çocukları Ata Mert, 16 Şubat 2014 tarihinde dünyaya geldi. Pek çok yeni doğan bebekte görüldüğü gibi minik Ata Mert'te de sarılık başladı. Ancak Ata Mert'in sarılığı geçmeyip, süreç uzadı. Aşık çifi, Ata Mert'i doktora, hatta bir keresinde endokrinoloji uzmanına da götürdü. Bu uzmanın aileye yanıtı, "Bir şeyi yok, bana niye getirdiniz?" oldu. Bu yanıtı aldıktan birkaç gün sonra ise minik Ata Mert acillik oldu. Yapılan tetkiklerde Ata Mert'in doğuştan safra kanallarının olmadığı belirlendi, 'Bilier atrezi' tanısı konulan bebek için kazai operasyonu önerildi. 55 günlükken bir şeyi yok denilen Ata Mert, 64 günlükken bıçak altına yatıp, büyümesi için zaman kazanma amacıyla geçici bir operasyon olan kazai ameliyatı oldu. Aşık çifti nakil için İzmir Kent Hastanesi'ne başvururken, Ata Mert'in nakle kadar kilo alması, büyümesi için özel bir program uygulanmaya başladı. Kazai ameliyatı olduğu 21 Nisan 2014 tarihinden tam bir yıl sonra 10 kiloyo ulaşan Ata Mert için kaçınılmaz son çabuk geldi. Kusmuğunda kan görülen Ata Mert'in yemek borusunda varis kanamalarının başladığı belirlendi. Baba Murat Aşık'ın donör olabileceğinin belirlenmesi üzerine nakil için düğmeye basıldı. Nitekim Doç. Dr. Murat Kılıç, Doç. Dr. murat Zeytunlu, Prof.Dr. Mehmet Alper, Prof.Dr. Çiğdem Arıkan, Opr.Dr. Cahit Yılmaz, Opr.Dr. Zafer Önen ve Opr.Dr. Rasim Farajov'dan oluşan ekip tarafından baba- oğul geçen 21 Nisan'da nakil operasyonuna alındı. Başarılı geçen operasyondan sonra önce baba Aşık, ardından Ata Mert taburcu edildi.

Doç.Dr. Kılıç, Ata Mert'te olduğu gibi safra kanalları yokluğunun bebekleri nakle götüren nedenlerin başında geldiğini söyledi, "Bu hastalığın tedavisi karaciğer nakli. Çok küçük bebeklere de nakil yapabiliyor olmamız hayat kurtarıyor. Ata Mert ve babası nakil sonrası çok iyi" diye konuştu.

Öte yandan, minik oğlunu daha nakile girmeden önce "Ciğerim" diye sevmeye başladığını belirten baba Aşık, "Çok kötü günler geride kaldı. Oğluma hayat verebilmenin mutluluğunu, huzurunu yaşıyorum. O benim canımdı, canım ciğerim oldu" dedi. Anne Sibel Aşık, gelişmeleri "kötü bir rüya" olarak gördüğünü belirterek, "Sarılıktan karaciğer nakline geldik, kabus gibi. Çocuğunu kaybedebilirsin denmesi, bir anne babanın duyabileceği en acı söz. Biz bunu yaşadık ama oğlumuz yeni bir hayata başladı. Hem eşim hem oğlum iyi, Allah'tan başka ne isteyebilirim ki. Doktorlarımıza da çok teşekkürler" diye konuştu.

Nakil sonrası iyileşip etrafına gülücükler saçan, eliyle öpücükler gönderen Ata Mert karaciğer nakli servisinin sevgilisi olurken, anne Sibel ve baba Murat Aşık'ın taburcu olmadan önce çizdikleri mutluluk tablosu görülmeye değerdi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ata Mert'ten Yeni Hayata 'Merhaba' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Artvin'de yaralı leylek tedavi edildi ve doğaya salındı
    14:48 Artvin'de yaralı leylek tedavi edildi ve doğaya salındı

    Artvin'in Derinköy köyünde yaralı halde bulunan leylek, Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri tarafından tedavi edildi. İki haftalık tedavi sürecinin ardından leylek, doğal yaşam alanına bırakıldı.

  • Contitech Lastik A.Ş. İşçileri, İşten Çıkarılan Arkadaşları İçin Eylem Başlattı
    14:46 Contitech Lastik A.Ş. İşçileri, İşten Çıkarılan Arkadaşları İçin Eylem Başlattı

    Alman Continental Grup bünyesinde faaliyet gösteren Contitech Lastik A.Ş. işçileri, arkadaşlarının keyfi uygulama sonucu işten çıkarıldığını öne sürerek fabrika önünde eylem başlattı. Petrol-İş Bursa Şube Başkanı Ersin Birgül, yapılan haksızlığın herkese tehdit olduğunu belirtti.

  • Bayburt Müftülüğüne bağlı Kur'an kurslarında hafızlık eğitimini tamamlayan öğrencilere tören düzenlendi
    14:45 Bayburt Müftülüğüne bağlı Kur'an kurslarında hafızlık eğitimini tamamlayan öğrencilere tören düzenlendi

    Bayburt Müftülüğüne bağlı Kur'an kurslarında hafızlık eğitimini tamamlayan 7 öğrenci için tören düzenlendi. Müftü Vekili Abdullah Aksoy, törende öğrencilere hafızlık belgelerini takdim etti. Aksoy, Kur'an-ı Kerim'in bozulmadan kıyamete kadar korunacağını ve bu süreçte hafızların önemli bir rol üstlendiğini vurguladı.

  • Muş'ta 150 Çiftçiye 100 Ton Korunga Tohumu Dağıtıldı
    14:45 Muş'ta 150 Çiftçiye 100 Ton Korunga Tohumu Dağıtıldı

    Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen 'Mera Islah ve Amenajman Projesi' kapsamında 150 çiftçiye 100 ton korunga tohumu dağıtıldı. Muş Valisi Avni Çakır, çiftçilere yönelik desteklerin devam ettiğini belirterek, tarım konusunda bilimsel çalışmalara teşvik edeceklerini vurguladı. Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ise korunga bitkisinin hayvanlara verildiğinde sütün yağlı olmasına vesile olduğunu söyledi ve çiftçilere korunga bitkisini tavsiye etti. Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün ise projenin ilimize ve ülke meramıza hayırlı bereket getirmesini diledi.

  • Türkiye, Belarus'ta düzenlenen 'Leisure 2024' turizm fuarına katıldı
    14:44 Türkiye, Belarus'ta düzenlenen 'Leisure 2024' turizm fuarına katıldı

    Türkiye'nin Minsk Büyükelçiliği, Belarus'ta düzenlenen 'Leisure 2024' turizm fuarında stant açtı. Fuarda Türkiye'nin doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleri tanıtıldı. Türkiye'nin Minsk Büyükelçisi, Belaruslu turistleri Türkiye'yi keşfetmeye çağırdı. Belarus Başbakan Yardımcısı, Türkiye'yi takdir ederek ulaşım bağlantılarının geliştirilmesini istedi. Türkiye-Belarus turizm işbirliği konusunda mutabık kalındı.

  • Kırklareli'nde Metro Turizm otobüsü devrildi, 11 kişi yaralandı
    14:39 Kırklareli'nde Metro Turizm otobüsü devrildi, 11 kişi yaralandı

    Kırklareli'nde Bulgaristan'a gitmek için yola çıkan Metro Turizm'e ait otobüs, Kavaklı Beldesi Koru mevkiinde yoldan çıkarak ağaçlık alana devrildi. Kazada sürücü dahil 11 kişi yaralandı. Olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılar çevredeki hastanelere sevk edildi.

  • Yalova'da trafik kazasında hayatını kaybeden genç kız organlarıyla 4 cana umut oldu
    14:39 Yalova'da trafik kazasında hayatını kaybeden genç kız organlarıyla 4 cana umut oldu

    Yalova'da geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden 22 yaşındaki Melek Karakaş, organlarını bağışlayarak 4 hastaya umut oldu. Melek'in cenazesi Yalova'da defnedildi.


Advertisement