Aşırı Yağışlar Zeytini Vurdu - Son Dakika
Yerel

Aşırı Yağışlar Zeytini Vurdu

Gemlik Belediye Başkanı Çağlayan, Gemlik, İznik ve Mudanya'da meydana gelen yağışlardan zeytin üreticilerinin zarar gördüğünü söyledi.

19.06.2014 13:08  Güncelleme: 13:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gemlik Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, Orhangazi'nin yanı sıra Gemlik, İznik ve Mudanya'da meydana gelen yağışlardan zeytin üreticilerinin büyük zarar gördüğünü bildirdi.

Çağlayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytinde yaşanan afet nedeniyle bazı girişimlerde bulunduklarını belirterek, Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün Orhangazi, İznik, Gemlik ve Mudanya'da bu konu üzerinde bir araştırma gerçekleştirdiğini söyledi.

Araştırmanın kapsamlı bir rapor haline getirilip İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne sunulduğunu bildiren Çağlayan, "Rapor sonuçları kısa bir süre içinde belirlenecek. Biz de yerel yönetim olarak bu sürecin takipçisiyiz" dedi.

Orhangazi Ziraat Odası da konu ile ilgili olarak hazırladığı 3 ayrı raporu, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne sundu.

Ziraat Odası yönetiminin ilk raporu, Keramet, Çakırlı, Üreğil, Yeniköy, Cihanköy, Ortaköy, Fındıklı, Çeltikçi, Gedelek, Gemiç, Karsak, Gürle, Y.Gürle, Akharem, Gölyaka, Dutluca, Y. Sölöz, Sölöz, Heceler, Bayırköy, Paşapınar, Narlıca, Örnekköy ve merkezdeki araştırmalar ışığında yapıldı. Bu bölgelerde zeytinde yaşanan ürün kaybının yüzde 90'ları bulduğu belirlendi.

Odanın mühendis kadrosunun hazırladığı raporda kuzey ve güney yakadaki zeytinlerde uzun süre üst üste yağan yağmurlardan dolayı, tabana düşen yağmurun nem olarak ağaçları etkilemesiyle çürümeler ve yeni oluşan danelerde dökülmeler görüldüğü ve ürün kaybının yüzde 90'ı bulduğu kaydedildi.

Raporda, Orhangazi'de afet öncesinde beklenen tahmini zeytin rekoltesinin 29 bin ton civarında olduğunu ancak yaşanan bu afet nedeniyle ürün rekoltesinin 4 bin tona kadar düşeceği öngörülüyor. Yaşanan ürün kaybının maddi karşılığının ise çok yüksek olduğu belirtildi. - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Aşırı Yağışlar Zeytini Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement