Asgari Ücretle Emekli Olanlara 390 TL Maaş Bağlandı - Son Dakika
Ekonomi

Asgari Ücretle Emekli Olanlara 390 TL Maaş Bağlandı

Asgari Ücretle Emekli Olanlara 390 TL Maaş Bağlandı

2000 yılından sonra asgari ücretle sigortalı olup emekliliğe hak kazanan vatandaşa 390 TL maaş bağlandı.

24.03.2014 17:45  Güncelleme: 17:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sigortası 14 yıl boyunca asgari ücret üzerinden yatan 20’ye yakın kişiye bu ay 390-450 TL arası emekli maaşı bağlandı. 

Diğer emekliler en az 750 TL maaş alırken, eline geçen ilk aylıkla neye uğradığını şaşıran bu emeklilerin mağduriyeti uzmanlar tarafından bir "başlangıç" olarak görülüyor. 

Uzmanlara göre; “gelişme hızı çarpan sayısı”nı 2008 yılında devre dışı bırakan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bir an önce emekli maaşlarında bir taban ücret belirlememesi halinde 2000 yılından sonra çalışmaya başlayan her asgari ücretliyi yaşlılığında sefalet bekliyor olacak.

HESAPLAMA SİSTEMİ DEĞİŞTİ

Bakanlık, 1 Ekim 2008 tarihinde yıllık “gelişme hızı çarpan sayısı”nı emekli maaşı hesaplamasından kaldırıldı. Türkiye’nin gelişme oranı kadar emeklilerin de bu refahtan pay almalarını sağlayan o hesaplamanın yokluğu, ilk mağdurlarını ise bu ay verdi. 

Özellikle de asgari ücretli çalışanların emekli aylıkları dip yapmış durumda. Bunu fark eden SGK’nın Bursa’daki yetkilileri, bakanlığın çözüm üretmek için bir yasal çalışma içerisinde olduğunu, kısa sürede konunun netlik kazanacağını söyledi.

BURSA’DA İLK PİYANGO 20 KİŞİYE VURDU

Türkiye’de emekli maaşı hesaplamaları, 3 ayrı “çalışma başlangıcı tarihi” baz alınarak hesaplandığı için sistem biraz karmaşık. 1 Ocak 2000’den önce, 1 Ocak 2000 ile 1 Ekim 2008 arası, 1 Ekim 2008’den sonra çalışmaya başlayanlar, birbirinden farklı hesaplama sistemleriyle emekli ediliyor. Bugünün mağdurları ise, çalışma hayatına 14 yıl önce başlayan ve 2008’de çıkan yasadan ilk etkilenen 20’ye yakın Bursalı…

1 Ocak 2000 tarihinden sonra çalışmaya başlayan ve 14 yıllık iş gününü doldurup yaş engeline takılmadan bu ay emekli olan bu kişiler, yeni sistemin ilk mağdurları olarak kayıtlara geçti.

BAKANLIK GERİ ADIM ATMAZSA…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sigorta primleri asgari ücret üzerinden yatan emeklilerle ilgili bir taban aylık belirlemezse; Bursa’da şimdilik 20, Türkiye’de ise 200’e yakın olduğu belirtilen bu mağdurların sayısı artacak, her geçen ay binlerle ifade edilecek.

HÜKÜMET VE SGK İÇİN İYİ, HALK İÇİN KÖTÜ

Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, 2000 yılından itibaren sisteme giren ve yaş haddinden emekli olanlara asgari ücretin yüzde 35'i kadar maaş bağlandığını aktardı. 

Tezel, şunları söyledi: 
"2008'deki yasa çıkmasaydı 800 lira maaş alacaklardı. Sosyal Güvenlik Reformu'nun kötü taraflarından birisi olan bu durum, Hükümet ve SGK için iyi, halk için kötü. Halkın refahını etkileyen bu durumun en kısa zamanda yeni bir düzenleme ile ele alınması gerekir."

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Asgari Ücretle Emekli Olanlara 390 TL Maaş Bağlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • yaman: çok bile baglamış mustahak bu millete gerçi kurunun yanında yaşta gidiyor ama her iki kişiden biri bu akp zihniyetine oy vermedimi o zaman mustahak onlar yiyecek bizde aval aval bakacagız böle 3 1 Yanıtla naci sonar: SSK yı batıran adama vermez bu millet oyunu birader. 0 0
  • Isa: Emekli bir kişi askeri ücretten 1500 tl olması lazım 0 0 Yanıtla
  • İsmail hakki cinar: Şehir eskiyalarinin kamu mallarina vermiş olduklari zararin bedelini halktan alicaklar..mesele budur 0 0 Yanıtla
  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.


Advertisement