ARÜ Öğrencileri Saha Çalışmalarına Devam Ediyor - Son Dakika
Yerel

ARÜ Öğrencileri Saha Çalışmalarına Devam Ediyor

ARÜ Öğrencileri Saha Çalışmalarına Devam Ediyor

ARÜ İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünde, teorik bilgilerin dışında, aktif ve uygulamalı bir öğretim anlayışıyla dersler verilmeye başlandı.

10.11.2015 16:59  Güncelleme: 17:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2015-2016 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencilerini kabul eden Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) Arkeoloji Bölümü'nde, teorik bilgilerin dışında, aktif ve uygulamalı bir öğretim anlayışıyla dersler verilmeye başlandı. Bu amaçla doğrultusunda, Çıldır ilçesi Akçakale Adası ören yerinde arkeoloji bölümü örgün ve ikinci öğretim öğrencilerinin katılımıyla, ARÜ İBEF Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sami Patacı ve ARÜ İBEF Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Karabıyıkoğlu eşliğinde saha çalışmaları gerçekleştirildi.

Arkeoloji bölümü öğrencileri yaptıkları ilk saha çalışması ile Akçakale Adası'nın tamamında incelemelerde bulundu. Adadaki üçgen planlı kale yapısı, yuvarlak planlı kule, yerleşim alanına ait mimari kalıntılar, Orta Tunç Çağı'na ait olması gereken mezarlık alandaki kromlek ve kurgan yapıları ve son olarak bir Ortaçağ Gürcü şapeli öğrencilere birer birer ARÜ öğretim üyeleri tarafından tanıtıldı. Arkeolojik bilgilere ek olarak jeoloji, jeomorfoloji ile arkeoloji arasındaki ilişkilere dikkat çekildi ve arkeolojik inceleme yapılan bir alanda yer bilimci gözüyle ne gibi özelliklere dikkat edilmesi gerektiği arazideki örneklemelerle açıklandı.

Yapılan saha çalışması hakkında bilgiler veren ARÜ İBEF Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sami Patacı şöyle konuştu; 'Akçakale Adası, Doğu Anadolu ve Transkafkasya Bölgeleri açısından en önemli arkeolojik alanlardan biridir. 1940'lı yıllardan bu yana çeşitli araştırmacılar tarafından adada kısa süreli incelemelerde bulunulmuş; ancak ne yazık ki bilimsel bir arkeolojik kazı gerçekleştirilmemiştir. Son olarak, 2004 ve 2005 yıllarında Kars Müzesi Müdürlüğü başkanlığında ve ayrıca Prof. Dr. Alpaslan Ceylan'ın bilimsel başkanlığında adada temizlik, mimari çizim ve harita çalışmaları gerçekleştirilmiş; "Taşlı Dam" olarak adlandırılan kurganda ise ufak çaplı bir restorasyon düzenlenmiştir.' dedi.

Arkeoloji bölümü öğrencileri açısından Akçakale Adası'nın önemi hakkında ise Yrd. Doç. Dr. Patacı şunları söyledi; 'Bölge arkeolojisi açısından önemi düşünüldüğünde, Ardahan Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencileri tarafından ilk ziyaret edilmesi gereken arkeolojik alan Akçakale Adası olmalıydı. Bu sebeple düzenlediğimiz gezi, yakın geleceğimizin arkeologları olacak olan öğrencilerimizin Doğu Anadolu ve Transkafkasya arkeolojisine aşina olmasında katkı sağlamıştır.' dedi.

Saha çalışmaları Akçakale Adası'nın ardından Şeytan Kalesi'nde devam etti. Gürcücede Şeytan Kalesi anlamında "Kajis Tsikhe" olarak bilinen ve tarihi Tao-Klarjeti Bölgesi'ndeki en önemli arkeolojik kültür varlıklarından olan bu kale yapısı hakkında öğrencilere akademik bilgi verildi ve kaleye bağlı mimari birimler incelendi. - ARDAHAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel ARÜ Öğrencileri Saha Çalışmalarına Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement