Artvin'deki Facianın Asıl Nedeni Çay Bahçeleri - Son Dakika
Güncel

Artvin'deki Facianın Asıl Nedeni Çay Bahçeleri

9 kişinin yaşamını yitirdiği Hopa'da bölge sakinleri; heyelanın asıl nedeninin, ağaçlık olan dik yamaçlarda oluşturulan 'çay' bahçeleri olduğunu söyledi.

26.08.2015 07:32  Güncelleme: 07:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Artvin Hopa'da şiddetli yağmur, önce sele, sonra da heyelana dönüştü. Yaşanan felaket neticesinde 9 kişi hayatını kaybetti. Bölge sakinlerine göre 9 kişiyi hayattan koparan heyelanın asıl nedeni, ağaçlık olan dik yamaçlarda oluşturulan 'çay' bahçeleri.

TEMA: EĞER AĞAÇ OLSAYDI...

TEMA Vakfı Trabzon İl Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz, çay tarımı yapılan yamaçlara açılan yolların heyelanı getirdiğini belirterek, "Çay arazisinin önündeki çay bahçesinin yerinde ağaç olsaydı, bu küçük heyelanlar meydana gelmezdi. Çünkü ağaç, kökü itibarıyla toprağın altındaki ana kayanın harekete geçmesini engelliyor, ana kayayı vidalıyor da diyebiliriz. Ağaç heyelanın harekete geçme ihtimalini azaltıyor. Ancak ağacın olmadığı yerde ise toprak heyelanı tutmaya çalışıyor ama zayıf kalıyor" dedi.

"BÖYLE DEVAM EDERSE HOPA DENİZE TAŞINACAK"

Hopa sakinlerinden Vural Çelik, bölgede çay bahçesine çevrilen ağaçlık alanların yeniden eski haline dönüştürülmesi için mücadele eden isimlerden. Defalarca yetkililere müracaat ettiğini belirten Çelik, "Her yıl çay tarımı için dik yamaçlardaki ağaçlar kesiliyor. Bölge zaten heyelan riski taşıyor. Bu şekilde devam ederse Hopa kayıp denize taşınacak" ifadesini kullandı.

Çay köklerinin toprağa adeta şiş gibi saplandığını belirten Çelik, "Zaman içinde toprağa gömülen kökler toprak tabakalarını ayırıyor. Böylece heyelan riski artıyor" diye konuştu. Çelik, riskli alanlardaki çay bahçelerinin ağaçlandırılması gerektiğini söyledi.

"ÇAYIN KÖKÜ AĞAÇ KADAR DERİNDE DEĞİL"

Mehmet Akif Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atalay ise şu bilgileri verdi:

" Karadeniz'deki toprak suya doymuş durumda. Sel anında toprak suyu geri fışkırtıyor. Arazinin yapısı heyelana çok müsait. Çayın kökü ağaç kadar derin olmadığı için yüzeysel suları harekete geçiriyor. Ağacın kökü çaya göre daha derinde olduğundan kaymaları önlüyor, yapraklarıysa şemsiye vazifesi görüyor, yapraklar suyu tutuyor. Yağmurun hızını kesiyor. Fındık bahçeleri, çay tarlaları, mısır tarlalarının olduğu yerde heyelanlar vardır."

UZMANLAR HOPA İÇİN NE DEDİ?

Artvin'in Hopa İlçesi'nde yaşanan facia, işin uzmanlarına soruldu. Uzmanlar, selin yarattığı suyu taşıyan dere yataklarının betonlaşma ve yapılaşma nedeniyle suyu taşıyamaz hale geldiğinde hemfikir. İklimciler, selle gelen heyelanın yamaçlara yapılan ev, işletme ve yollar nedeniyle olduğunu, ağaç dikimiyle heyelanın önlenmesinin mümkün olabileceğini vurguluyor.

"DEPREMİ DEĞİL AMA SELİ ÖNGÖREBİLİRSİNİZ"

İTÜ Öğretim Üyesi Afet Yönetim Uzmanı Prof. Dr. Mikdat KADIOĞLU: "Eskiden Karadeniz'deki evler yüksek girişliydi. Ancak şimdi kimse iklime uygun bina yapmıyor. Rize ve Artvin çevresi yılda 2.5 ton yağış alıyor. Bu tür felaketlerin nedeni, çarpık yapılaşma ve erken uyarı sisteminin yapılmaması, taşkın yönetim planının olmamasıdır. Riskli bölgelerin boşaltılması konusunda hâlâ bir uyarı sistemimiz, bilincimiz, afet planımız yok."

"DERELERİ ISLAH DEĞİL KURBAN ETTİLER"

İklim Bilimci Yrd. Doç. Dr. Coşkun ERÜZ: Hopa'daki sel, insanoğlunun umursamaz davranışının sonucudur. Bir doğal afet değil, insan afetidir. Hopa'ya, Doğu Anadolu'ya bir yılda yağan yağış bir gecede düştü. Bu anormal bir durum değil. Hopa, Türkiye'nin en yağışlı bölgesi. Önlem almıyorsanız bu doğal afet değildir. Karadeniz Sahil Yolu 5 bin 475 kilometrelik kıyı şeridinin 4 bin 500 kilometresini doldurdu, kentlerin denizle irtibatını kesti. Karadeniz'de bir diğer sorun, dere yataklarının ıslah adı altında betonlaşması oldu.

"SAHİL YOLU BLOKAJ OLUŞTURUYOR"

Yrd. Doç. Dr. Kubilay KAPTAN: Hopa merkezdeki derelerin doğru ıslah edilememesi, yolların kötü olması, derelere sıfır betonarme yapılar yapılması ve bu yapıların bodrum katlarında yaşanması, selin en önemli nedenleri. Dere yatağının 50 metre ötesine ev yapmak mümkün değilken, sel vurduğu zaman önceki Karadeniz Sahil Yolu blokaj oluşturuyor ve sular denize ulaşamıyor.

"YAĞIŞ TRENDİ ÜRKÜTÜYOR"

İTÜ'den Prof. Dr. Nüzhet Dalfes'in hazırladığı rapor, Türkiye'de 2011 yılından sonra meydana gelen sel felaketlerini öngörür nitelikte. Buna göre sıra dışı yağışlar meydana gelecek. 2011-2020 arasında yağışlar ağırlıklı olarak Marmara, Ege ve Karadeniz Bölgeleri'nde nüfusun biriktiği kıyı kesimlerinde yoğunlaşacak. (Kaynak: Habertürk)

Artvin\'deki Facianın Asıl Nedeni Çay Bahçeleri

Son Dakika Güncel Artvin'deki Facianın Asıl Nedeni Çay Bahçeleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (22)

  • Tc 20: Bu sayfada daha ,hükümeti karalamakla görevlendirilenler daha iş başı etmemişler.Herhalde gece,sayfalarda çok işleri vardı şimdi uykudalar 17 19 Yanıtla Tc 20: Sen kimin yalakacisi sın acaba? 17 7 Tc 20: Seçimlerde akı karayı goreceksiniz 1 1
  • Mhpli Murat: Allahın verdiği afetlerede imale gitti diyorlar ya insanlar inanç yönünden iyice bitmeye başladı gerçi hopada inanç bayağı bi eksikdir. 7 16 Yanıtla
  • Anti-terörist: her ölümden, siyasi rant çıkarmaya çalışan bu zihniyeti kınıyorum... Bu kadar ölü seviciliği benim midemi bulandırıyor... 11 7 Yanıtla
  • kumsal: O kadar saçma sapan yorumlar yapıyorsunuz ki bilinçsizce.. arkadaşım bu doğal afetin önüne pek ala geçilebilirdi önlem alınsaydı eğer.. ilkokuldan beri bildiğiniz bilgiler, ağaç kesimi heyelanı arttırır. Doğa talanına dur diyeceğiniz yerde, ülkenin her karışını rant sahasına çeviren büyükbaşlarınızı savunuyorsunuz hala insan bu kadar vicdansız umursamaz olur yani pes!. Zaten bu ülkede insanlarımızın başına düşünmek yerine üşenmeyi seçtikleri için her şey geliyor. Sorgulayın azıcık neden diye???? 15 1 Yanıtla
  • Hüloooğcular: HES olmasın sakın? 8 4 Yanıtla
  • CİGULİ: BENCE BUNUN SORUMLUSU PADİŞAHTIR 3 3 Yanıtla
  • mozole: Katil Akp 3 3 Yanıtla Başkan: Akpye katıl diyecektin herhalde 2 0
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü
    07:22 İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü

    İran medyasında yer alan haberlere göre, İsfahan şehir merkezinde patlama sesleri duyuldu; birçok şehirde de uçuşlar askıya alındı. İran, Cumartesi günü İsrail’e yönelik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) bir saldırı gerçekleştirmişti. Füze ve İHA’ların neredeyse tamamı ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerinin desteğiyle İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Bu saldırı, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik İsrail saldırısına misilleme niteliğindeydi. Şam’daki İsrail saldırısında üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü. İsfahan eyaleti büyük bir hava üssüne, önemli bir füze üretim ve birkaç nükleer tesise ev sahipliği yapıyor.

  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.


Advertisement