Arınç: Türkiye İçin Yıkım Olabilir - Son Dakika
Güncel

Arınç: Türkiye İçin Yıkım Olabilir

Bülent Arınç, Türkiye'ye gelen Suriyelilerle ilgili "Bizim için yıkım olabilir" derken rehinelere ilişkin "Kaldıkları yeri biliyoruz. Kurtarmak istiyoruz." dedi.

19.09.2014 23:37  Güncelleme: 09:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç katıldığı bir televizyon programında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Bülent Arınç, Türkiye'nin sınırı açtığı IŞİD'den kaçan Suriyelilerle ilgili, "Suriye'deki yönetimin, halkına karşı zulmetmesini her zaman eleştirdik ama oradan kaçıp da hayatını kurtaran insanlara da kucak açtık. Şimdi aynı şekilde bir akım, Suriye kuzeyinden başlayarak Türkiye'ye Kürtleri de getirecek olursa bu, Türkiye için maddi manevi açıdan bir yıkım olabilir" dedi.

Arınç, IŞİD'in kaçırdığı 49 Türk vatandaşı olan rehinelere ilşikin ise "Onlarınher halini biliyoruz. Kaldıkları yeri biliyoruz. Ve o vatandaşlarımızı IŞİD'in elinden çekip kurtarmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

İşte Bülent Arınç'ın açıklamalarından satırbaşları:

"ÇÖZÜM SÜRECİNİ HER HAFTA TAKİP EDİYORUZ"

"İçişleri Bakanımız ve AFAD Sorumlu Başbakan Yardımcımız Numan Kurtulmuş ile görüştüm. Ondan aldığım bilgiler de teyit edildi. Esasen bu gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz. Bizim yeni çalışma düzenimizde sayın başbakanımız çözüm süreciyle ilgili gelinen noktayı her hafta bir araya gelerek, onun başkanlığındaki toplantıda takip ediyoruz."

"KENDİLERİNE GÖRE SİLAHLARI VAR VE ÇOK ACIMASIZLAR"

"Aynı zamanda Irak, Suriye ve çevremizde meydana gelen olaylarda ve buna bağlı bir tür sıkıntıları her hafta yaptığımız toplantılarda güvenlikte diyebiliriz. O toplantılarda MİT müsteşarlığında katıldığı, askeri komutanlarında katıldığı bir toplantıyla değerlendiriliyor. İyi bir çalışma düzenimiz var. Bu haftadan haftaya yapılan bir şey değil. Gözden geçirmek, çalışmaları takip ve daha çekirdekli bir kadroyla anında karar vermek üzere bir hazırlığın içerisindeyiz. Dolayısıyla bugünkü olaylar şaşırtıcı değildi. Suriye'nin kuzeyindeki olayları takip ediyorduk. Musul'dan başlayan Kerkük civarında IŞİD'in ilerlemesini takip ediyorduk. Sonra Amerikan bombardıman uçaklarının defalarca bazı ikmal merkezlerini vurduğunu biliyorduk. Sonrasında Amerika'nın önderliğinde bir koalisyon kurulmaya çalışılıyor ve bu koalisyonda daha çok saldırılarıyla ve hava bombardımanlarıyla IŞİD'in yolunu kesmeye, konvoylarını vurmaya, lojistik desteklerini kısmaya çalışıyordu. Şimdi tabi IŞİD yeni bir olay değil, ancak bu kadar güçlenmesi veya ön plana çıkması, kendinden bu kadar bahsetmesi son yıllarda ve birkaç yılı kapsadı. Önce Irak İslam Devleti olarak kurulmuş, sonra Suriye'de yaşanan içinde Suriye kanadına geçmişler. Irak, Suriye Şam İslam Devleti olmuş. Kendilerine göre giysileri var, kendilerine göre silahları var ve bu maalesef çok acımasız. Bazen boğazları keserek, bazen de topluca insanları öldürerek, büyük cinayetler işliyorlar. Daha çok bu yönüyle gündeme gelen, ideolojik amacını bir araya bırakalım vahşetle, ortaya koyan haliyle terör örgütüdür. Türkiye bir yıl önce 2013'ün sanırım ekim ayı bakanlar kurulu kararnamemiz var. Orada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını uygulama olarak terör örgütü olarak ilan ediyoruz, hemde örgütle sadece bu değil şüphesiz El Kaide ve benzeri örgütlerinde ilişkide bulunduğu ülkelerin mal varlıklarını dondurmak, ülkeye giriş çıkışlarını yasaklanması gibi tedbirlerde alıyoruz. Türkiye'nin bu konuda bir eksiği yok. Ama bize daha çok Suriye'deki kaos hemen hemen dört yıldan beri, ikincisi de Maliki yönündeki Irak'ın bölünmeye ve parçalanmaya gidişi."

"ALIKONULAN YURTTAŞLARIMIZLA İRTİBATIMIZ BİR ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR"

"Küçük bir kuvvetle Irak merkezi hükümetinin askerleri giysilerini bırakıp kaçtılar. 300-400 bin nüfuslu şehri 500 kişilik IŞİD gücü belindeki silahlarla acımasızlığıyla, saldığı korkuyla ve içeriden gelen desteklerin bulunmasıyla ele geçirdi. O sırada tahliyeye edilmemiş olan konsolosluk görevlilerimizde bayrağımızı indirmeden onların bu şekilde rehinesi durumuna düştüler. Alıkonmakta, rehinede diyebiliriz. Ama 3 ayda doldu. Yani 3 aydın beri 49 kişidir bunlar. 3'ü yerel ihtiyaçlar için kullanılan o bölgenin insanlarıdır. Türkiye'den giden veya vatandaşı olan 46 yurttaşımızdır, içlerinde bayanda, çocukta var. Onların her hali ile ilgileniyoruz, kaldıkları yeri bile biliyoruz. İrtibatımız bir şekilde devam ediyor. Bir tanesinin bile burnunun kanamasını istemediğimiz için, çok hassasiyet gösteriyoruz Bir şekilde onları oradan çekip kurtarmak istiyoruz. Bunun ne kadar zor olduğunu as çok insanlar tahmin edebilir. Bursa'dan da birkaç tanesinin yakını var. Geldiğimiz zaman onlarla da görüştüm. Türkiye'nin her yerinden arayanlara Dış İşleri Müsteşarımız, ilgili arkadaşlar zaman zaman bilgi veriyor. Şuanda sağlıklarının iyi olduğunu, güvenli yerde bulunduklarını ama maalesef hale IŞİD kontrolü altında olduklarını bilmemiz lazım. Onları bugün her gün konuşarak, bulunduğu durumu trajik şekilde anlatarak onlar hakkında yaptığımız çalışmaları sonuçsuz bırakacak bir takım hareketlerden kaçınmamız lazım. En basitini söyleyeyim. İlk zamanlarda bulundukları yerin fotoğrafını çekip bir şekilde internete konduğunda veya haber ajanslarına geçtiğinde yerleri değişti, Yer değiştirmeler oldukça, bizim bir takım çalışmalarımız ve planlarımız suya düşüyor. Allah korusun bu insanların neler yapabileceklerini en azından yaptıkları işlerden anlayabiliyoruz. Biz oradaki tüm yurttaşlarımız bir gün veya çok yakında kurtulacaklarını ana vatana döneceklerini, yakınları ile kucaklaşacaklarını ümit ediyoruz"

"IŞİD'İN ERBİL'E GİRECEK ŞEKİLDE YÜRÜYÜŞÜ ENGELLENDİ"

" Erbil, Süleymaniye dediğimiz yer Kuzey Irak'ta kurulan Kürt bölgesinin yönetimi altında bulunan yerler. Peşmergeler silahlandılar. Amerikan uçakları da bunların lojistik yerlerini vurunca IŞİD militanlarının yürüyüşü biraz durdu. Kuzey Irak biraz daha güvenli hale geldi. Yoksa Kerkük'ü de ele geçirecekler, Selahattin'i de ele geçirecekler. Hatta bir koldan Bağdat üzerine yürüyebilecek bir çalışmanın içerisindeydiler. Suriye'ye tekrar döndüler. Suriye'de Kobani denilen orada 4 tane biri de orada Kürt yönetimi ayrı ayrı tampon bölgeleri kurdu. Bunlara da yönetici atadı. Ne kadar ciddi bir durum değil veya değildir ayrı konu. O Kobani yakınlarındaki Telebayat ve diğer bazı kasabaların birkaç günden beri IŞİD üzerine yürüdü. Bu yürüyüşte Musul'da olduğu gibi silahlı güçlerin IŞİD'in önünden PYD'nin veya silahlı güçlerinin bir şekilde önünden kaçtıklarını ve oralarda bir boşluk bıraktıklarını biliyoruz. Suriye ile sınırımız çok yakın. Hatta zaman zaman atılan bombaların veya mermilerin de bizim tarafa düştüğünü insan kaybına da yol açtığını biliyoruz."

"TÜRKİYE İÇİN YIKIM OLABİLİR"

"Bizim hükümet olarak düşüncemiz, Suriye'de yaşanan olaylar sebebiyle Türkiye'ye gelen pek çok insan var. Bu kadar insana maddi olarak her şeyi veriyoruz. Çünkü onlar ölüm korkusuyla Türkiye'ye sığındılar. Suriye'deki rejimin halkına karşı zulüm etmesini her zaman eleştirdik. Ama oradan kaçıp ta hayatını kurtaran insanlara kucak açtık. Şimdi aynı şekilde bir akım Suriye kuzeyinde başlayarak Türkiye'ye getirecek olursa bu maddi ve manevi açıdan yıkım olabilir. Mümkün olduğu kadar kendi topraklarında onları güvenli hale getirmemiz lazım. Kendi topraklarından insani yardım, gıda yardımı yapalım. Biz bunlara mecburuz, biz Türk milletiyiz. Biz samimiyetli insanlarız, biz aman diyen insanlarız. Bizden yardım isteyen, beni kurtar diyene kucağımız, elimizi, kolumuzu açmak durumundayız. Bunu tarihin her döneminde Türk milleti yapmış. Bunu 23 sene önce rahmetli Özal döneminde, o zamanda Saddam katliam yapmıştı. Binlerce insan sınırımızdan içeri girdi. Bunlar çok önemli şeyler. Bizim bölgemizde yaşayan bütün Kürtlerin geleceği yer Türkiye'dir. Türkiye güvenli ülkedir. Türkiye'de rahat edeceklerini, kendilerinin ağırlanacaklarını bilirler."

"HAYAT MEMAT MESELESİ"

"Siyaseten belki zaman zaman karşı çıkarlar. Aman aman dediklerinde Türkiye'de başka kimse aklına gelmez. Şimdi buralarda top sesleri yaklaştı. IŞİD, bunları önüne katıp kovalamaya başladı. Yani bize gelen haberlere göre 1-2 kilometre kadar aralarında mesafe kalmış. Gelecekler sınara kadar bunları katledecekler, yok edecekler. Sabah bunu haber aldığımızda, dünkü gelişmelere göre bir plan yapmıştık. Bende Numan beye 'en azında bu 4 bin kişiyi sınırdan içeriye alalım, hayat memat meselesi. Daha sonrakiler B-C planlarımızı düşünürüz' dedim. Onlarda sayın başbakanımızla görüşmüşler. O zaten bugün beyanatta bulundu. Biz kapımıza gelenin etnik kökenine, dinine, inancına bakmayız. Hayat, memat meselesi olan ve biden yardım dileyen herkese biz kucağımızı gönlümüzü açarız demişti. Nitekim alındılar ve o trajik manzaraları hepimiz gördük. Ağlayan kadınlar, feryat eden çocuklar, yaşlı anne ve ninelerin sırtında taşınmasını gördük. Bir kısmı araçlarıyla, bir kısmı araçsız şekilde sınırımızdan içeriye girdiler. Oradan alınıp başka bölgelere de taşınabilirler."

"HÜKÜMETİMİZİN BİR PLANI VAR"

"Gelişmelere bağlı olarak hükümetimizin bir planı var. IŞİD'in şuanda hangi noktada yer olarak bulunduğunu bilmiyoruz. Zaten nereye girerlerse önlerinde hiçbir şey kalmıyor. Herkes ya saklanıyor, ya kaçıyor, ya da canını kurtarmaya çalışıyor. Büyük bir korku var. Bu korku sadece psikolojik değil, çünkü ellerinde modern silahlar var. Havan toplarında, uçak savarlara, ağır silahlara kadar maddi bir korku da veriyorlar. Irak ordusu zaten perişan dağılmış durumda. Yeni bir hükümet değişikliği var. Bundan sonra ne olur bilmem. Bazı batı ülkeleri peşmergeye ve Irak hükümetine silah yardımı yapabileceğini ifade etti."

"BUGÜN ALINAN KARAR KOLAY DEĞİL"

Bugün çok kolay biçimde, kısa bir koordinasyonla karar verildiğini anlatan Arınç, şunları söyledi:

"Bu kolay bir karar değil. Çünkü eğer sınırlar tamamen açılıp, bu korkuyla arkadan binlerce insan gelecek olursa bunun sayısını bugünden tahmin edebiliyoruz, bu çok korkunç bir rakam. O yüzden bugün konuşulan, tampon, uçuşa yasak bölgelerin olabilirliği konusunda hepsi bir planın içerisinde. Çok şükür, çalışan, başarılı, idareci güçlü bir hükümet ve ordumuz var."

Arınç: Türkiye İçin Yıkım Olabilir
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Arınç: Türkiye İçin Yıkım Olabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • ferhat yalçın: ışıd 2 abd gazetecisni öldürdü diye abd ülkeyi 9 kez vurup 450 ışıd militanı öldürdü 2 vatandaşı için bizim 46 vatandaşımız ellerinde bence türkiye kasıtlı olarak onları rehine olarak ışıdın eline verdi abd ye destek olup ışıde saldırmamak için kendine mazeret yarattı ak parti pardon kara parti. . !!! 28 18 Yanıtla akilli ol: Ama adamlar çatır çatır kesmeye devam ediyor kısa akıllı. Sen türkün kafasını ederlerken gördün mü. Hiç. . . . 0 0
  • abdullah: aklınız nerdeydi bu saate kadar. 14 1 Yanıtla
  • aşur can: günaydın sayın bakan bey 3 2 Yanıtla
  • aman .: derhal istifa edin ülkede milyonlarca suriyel var siz hükümrt olarak cahilsiiniz bir bilginiz yok halk suriyeli istemiyor şuan ülkeye giren suriyelileri halkı berişan etti eteye devam ediyor derhal isitifa edin cumhur başkanı dahi derhal istifa edin 3 0 Yanıtla
  • dede: artık akpliler beslesinler kaçakları 1 1 Yanıtla
  • Öğrenciler Hatay'daki kardeşleri için iftar sofrası kurdu
    18:47 Öğrenciler Hatay'daki kardeşleri için iftar sofrası kurdu

    Düzce Üniversitesi öğrencileri, Hatay'ın Samandağ ilçesinde deprem sebebiyle hasar alan okulu yenilemek için iftar sofrası kurdu. Düzce Üniversitesi Dümerang Topluluğu, Hatay'daki okulun ihtiyaçlarını karşılamak için iftar sofrası düzenledi. Öğrencilerin burslarından artırdıkları paralarla destek verildi. Okulun yenilenmesi için 10-14 Mayıs tarihlerinde bölgeye gidilecek.

  • Burdur'da Salda Gölü yakınlarında bir restoranda ölü bulundu
    18:45 Burdur'da Salda Gölü yakınlarında bir restoranda ölü bulundu

    Burdur'un Yeşilova ilçesinde, Salda Gölü yakınlarındaki eski bir restoranın havuzunda bir kişinin ölü olarak bulunduğu bildirildi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Ceset, otopsi için hastane morguna kaldırıldı.

  • Yol verme tartışmasında kafa attı, yediği yumrukla nakavt oldu
    18:45 Yol verme tartışmasında kafa attı, yediği yumrukla nakavt oldu

    Esenyurt'ta yol verme kavgasında çıkan anlaşmazlıkta bir adam, arkadaşının tartıştığı kişiye kafa attı. Olaya başka bir adam yumrukla müdahale edince ortalık karıştı. Yaşanan o anlar ise kameraya yansıdı.

  • Antalya'da Emekli Öğretmen Karavanda Ölü Bulundu
    18:42 Antalya'da Emekli Öğretmen Karavanda Ölü Bulundu

    Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde yaşayan emekli bir öğretmen, park halinde bekleyen dolmuştan çevirme karavanda ölü olarak bulundu. Arkadaşı tarafından hareketsiz şekilde bulunan öğretmenin cansız bedeni, inceleme için Antalya Adli Tıp Kurumu'na sevk edildi.

  • Salda Gölü yakınında erkek cesedi bulundu
    18:41 Salda Gölü yakınında erkek cesedi bulundu

    Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü yakınında, yıkılan eski restoranın su dolu havuzunda bir kişinin hareketsiz olduğu bildirildi. Olay yerine gelen ekipler, havuzdan çıkarılan kişinin kamyon sürücüsü İsmail Karnak olduğunu belirledi. Karnak'ın cesedi hastaneye kaldırıldı.

  • Bolu'da 20 bin fidan dağıtıldı
    18:41 Bolu'da 20 bin fidan dağıtıldı

    Bolu'da Orman Haftası nedeniyle Valilik Meydanı'nda vatandaşlara 2 bin 500 adet fidan dağıtıldı. İl ve ilçelerde toplam 20 bin adede yakın fidan dağıtıldığı öğrenildi. 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası kutlamaları kapsamında Bolu Kardelen Meydanı'nda düzenlenen fidan dağıtım etkinliğinde 2 bin 500 adet fidan dağıtıldı. Fidan dağıtım etkinliğine Bolu Vali Yardımcısı Abdullah Şen, Bölge Müdürü Mahmut Şentürk ve Bolu ilindeki kurum amirleri ile bölge müdür yardımcıları, şube müdürleri, işletme müdürleri ve kurum personeli katıldı. Ihlamur, karaçam, sarı çam, ceviz, kuşburnu, kestane, mavi ladin, sedir ve kızılcık türlerinden toplam 2 bin 500 adet fidanın ücretsiz olarak dağıtıldığı etkinlikte vatandaşların ilgisi oldukça fazlaydı. Tüm fidanlar kısa sürede tükendi. İl merkezi ve ilçelerde, Orman Haftası dolayısıyla toplam 20 bin fidan dağıtıldığı öğrenildi.

  • AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Sultanbeyli'deki mitingde gafa imza attı
    18:41 AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Sultanbeyli'deki mitingde gafa imza attı

    AK Parti ve Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Sultanbeyli'deki mitingde yaptığı konuşmada, AK Parti'nin önceki yerel seçimlerde yüzde 59,04'le kazandığı ilçe için 'Sultanbeyli'de fetret dönemini bitirecek miyiz?' dedi.


Advertisement