Arınç'tan Tampon Bölge Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Arınç'tan Tampon Bölge Açıklaması

Arınç, Türkiye’nin IŞİD’den kaçanlara ve Esad rejiminden kaçanlara kapıları açık tuttuğunu belirterek, “Ama bunun bir dereceye kadar tahammül edilebilir noktasını da aşmaması lazım. Dolayısıyla tampon bölge, güvenli bölge ve adına ne dersek diyelim Türkiye artık insan göçünü önleyebilecek farklı tedbirleri de almak zorundadır” dedi.

29.09.2014 19:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afganistan’daki Türk Büyükelçiliğinde basın mensuplarının sorularını yanıtalayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Suriye’de oluşturulması planlanan tampon bölge hakkında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Arınç, “İçeride bu örgütlerle mücadele edilirken aynı zamanda Esad rejimi, örgütlerin baskısından da insanları belli noktalarda güvenli hatlar bulundurmak veya kullanmak suretiyle can emniyetlerini sağlamak ve Türkiye’ye göç etmektense kendi topraklarında güvenli bir şekilde buluşturmak veya bir araya getirmek mecburiyetindeyiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın Amerika seyahati sırasında yaptığı görüşmeler, Sayın Başbakanımızın Kerry ile ve diğerleriyle yaptığı görüşmelerde Türkiye’nin bu ihtiyacını anladıkları kanaatindeyiz. Önümüzdeki Ekim ayının 2’sinde biliyorsunuz iki tane tezkere alacağız biliyorsunuz TBMM’den. Birisi Suriye ile ilgili, birisi de Irakla ilgilidir. Bu her iki tezkerede de Türkiye kendisini güvende hissedebilmek için bütün unsurları içine koyacaktır. Dolayısıyla tezkerenin muhteviyatı geçmiş tezkerelerden daha farklı ve daha güçlü olacaktır. Yani her şartı içine alan ve barındıran bir tezkereyi TBMM’den talep edeceğiz. Dolayısıyla ordumuz, ordumuzun bütün imkanları, silahlarımız ve güvenlik açısından önemli tüm unsurlarımızı bu gelebilecek tehlikelere karşı teyakkuz halinde bulundurmak ve görevlendirmek mecburiyetindeyiz.

Bugün Suriye’den atılan bir takım bombalar, sınır bir birine çok yakın olduğu için bazen insanlarımızın vefatına bazen can ve mal kaybına da sebebiyet veriyor. Angajman kurallarını değiştirdik, oradan gelen her tecavüze misliyle mukabele ediyoruz ama bu diğer tehlikeleri bertaraf etmiyor. Bir gecede sınıra 130 bin kişinin toplandığını biliyoruz ve can havliyle geliyorlar çünkü 3 kilometre ötede IŞİD bütün imkanlarıyla onları kovalıyor, yakaladıklarını da öldürüyor. Biz hangi dinden, hangi mezhepten, hangi ırktan olursa olsun insan olarak onlara bakıyoruz ve canlarını kurtarmak için Türkiye’ye gelenlere de buyur kardeşim deyip kucağımızı açıyoruz. Ama başka bir ülke bunu kesinlikle yapmaz, bu kadar insanı içine almaz, bu kadar masraf yapmaz. Bu kadar kendi güvenliği açısından tehlike doğurabilecek pek çok şeyi dikkate almamazlık edemez. Ama biz Türkiye’yiz. Saddam’ın zulmünden kaçanları da Türkiye’ye davet ettik, şimdi de IŞİD’den kaçanlara Esad rejiminden kaçanlara da yine Türkiye’de kapıları açık tutuyoruz. Ama bugün bir dereceye kadar tahammül edilebilir noktasını da aşmaması lazım. Dolayısıyla tampon bölge, güvenli bölge ve ne dersek diyelim. Türkiye artık insan göçünü önleyebilecek farklı tedbirleri de almak zorundadır. Hür dünyanın bunu anladığını düşünüyorum” dedi. 

Tampon bölgede Suriye’den yeni gelecek mültecilerin mi barındırılacağı yoksa Türkiye’de mevcut olan mültecilerin de bu tampon bölgeye alınacakları hakkındaki İHA’nın sorusunu yanıtlayan Arınç, “Birinci planda yeni oluşacak göç dalgaları için olmaması açısından. Yani öyle bir imkan olurda orada bir güvenli bölge temin edilebilirse, bir uçuşa yasak bölge vesaire bunun bağlantıları var temin edilebilirse, Suriye içerisinden Türkiye’ye geçmeye lüzum kalmadan o bölge içerisinde güvenli bir hayat sürebilsinler diye. İlerideki gelişmelere göre de Türkiye’ye gelmiş olanların bunlar kalıcı olmak için gelmediler, şüphesiz geçici barınma ihtiyacı için de geldiler, Suriye’deki gelişmelere bakarak, Irak’taki gelişmelere bakarak mevcut sığınmacıların da tekrar ülkelerine dönmesi belki mümkün olabilecek. Ama birinci planda düşünülen IŞİD’le mücadele ederken Esad rejimiyle mücadele ederken insanların yine can havliyle Türkiye ye koşmaması, kendi toprakları içerisinde güvenli bir bölgede toplanabilmesi ve onların bu tür yıkıcı bir takım faaliyetlerden korunabilmesi” dedi.  

MUSTAFA DEVECİ

Arınç\'tan Tampon Bölge Açıklaması
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Arınç'tan Tampon Bölge Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Öğrenciler Hatay'daki kardeşleri için iftar sofrası kurdu
    18:47 Öğrenciler Hatay'daki kardeşleri için iftar sofrası kurdu

    Düzce Üniversitesi öğrencileri, Hatay'ın Samandağ ilçesinde deprem sebebiyle hasar alan okulu yenilemek için iftar sofrası kurdu. Düzce Üniversitesi Dümerang Topluluğu, Hatay'daki okulun ihtiyaçlarını karşılamak için iftar sofrası düzenledi. Öğrencilerin burslarından artırdıkları paralarla destek verildi. Okulun yenilenmesi için 10-14 Mayıs tarihlerinde bölgeye gidilecek.

  • Burdur'da Salda Gölü yakınlarında bir restoranda ölü bulundu
    18:45 Burdur'da Salda Gölü yakınlarında bir restoranda ölü bulundu

    Burdur'un Yeşilova ilçesinde, Salda Gölü yakınlarındaki eski bir restoranın havuzunda bir kişinin ölü olarak bulunduğu bildirildi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Ceset, otopsi için hastane morguna kaldırıldı.

  • Yol verme tartışmasında kafa attı, yediği yumrukla nakavt oldu
    18:45 Yol verme tartışmasında kafa attı, yediği yumrukla nakavt oldu

    Esenyurt'ta yol verme kavgasında çıkan anlaşmazlıkta bir adam, arkadaşının tartıştığı kişiye kafa attı. Olaya başka bir adam yumrukla müdahale edince ortalık karıştı. Yaşanan o anlar ise kameraya yansıdı.

  • Antalya'da Emekli Öğretmen Karavanda Ölü Bulundu
    18:42 Antalya'da Emekli Öğretmen Karavanda Ölü Bulundu

    Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde yaşayan emekli bir öğretmen, park halinde bekleyen dolmuştan çevirme karavanda ölü olarak bulundu. Arkadaşı tarafından hareketsiz şekilde bulunan öğretmenin cansız bedeni, inceleme için Antalya Adli Tıp Kurumu'na sevk edildi.

  • Salda Gölü yakınında erkek cesedi bulundu
    18:41 Salda Gölü yakınında erkek cesedi bulundu

    Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü yakınında, yıkılan eski restoranın su dolu havuzunda bir kişinin hareketsiz olduğu bildirildi. Olay yerine gelen ekipler, havuzdan çıkarılan kişinin kamyon sürücüsü İsmail Karnak olduğunu belirledi. Karnak'ın cesedi hastaneye kaldırıldı.

  • Bolu'da 20 bin fidan dağıtıldı
    18:41 Bolu'da 20 bin fidan dağıtıldı

    Bolu'da Orman Haftası nedeniyle Valilik Meydanı'nda vatandaşlara 2 bin 500 adet fidan dağıtıldı. İl ve ilçelerde toplam 20 bin adede yakın fidan dağıtıldığı öğrenildi. 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası kutlamaları kapsamında Bolu Kardelen Meydanı'nda düzenlenen fidan dağıtım etkinliğinde 2 bin 500 adet fidan dağıtıldı. Fidan dağıtım etkinliğine Bolu Vali Yardımcısı Abdullah Şen, Bölge Müdürü Mahmut Şentürk ve Bolu ilindeki kurum amirleri ile bölge müdür yardımcıları, şube müdürleri, işletme müdürleri ve kurum personeli katıldı. Ihlamur, karaçam, sarı çam, ceviz, kuşburnu, kestane, mavi ladin, sedir ve kızılcık türlerinden toplam 2 bin 500 adet fidanın ücretsiz olarak dağıtıldığı etkinlikte vatandaşların ilgisi oldukça fazlaydı. Tüm fidanlar kısa sürede tükendi. İl merkezi ve ilçelerde, Orman Haftası dolayısıyla toplam 20 bin fidan dağıtıldığı öğrenildi.

  • AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Sultanbeyli'deki mitingde gafa imza attı
    18:41 AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Sultanbeyli'deki mitingde gafa imza attı

    AK Parti ve Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Sultanbeyli'deki mitingde yaptığı konuşmada, AK Parti'nin önceki yerel seçimlerde yüzde 59,04'le kazandığı ilçe için 'Sultanbeyli'de fetret dönemini bitirecek miyiz?' dedi.


Advertisement