Arınç, AYM Başkanı Kılıç'ın Açıklamalarını Değerlendirdi - Son Dakika
Politika

Arınç, AYM Başkanı Kılıç'ın Açıklamalarını Değerlendirdi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anayasa Mahkemesi'nin twitter ile ilgili aldığı kararın yanlış olduğunu söyledi.

08.04.2014 00:10  Güncelleme: 00:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Anayasa Mahkemesi'nin twitter ile ilgili aldığı kararın yanlış olduğunu söyledi.

Arınç, "Bu kararın düzeltilmesi gerekir. Biz bu konuda Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararı elbette uygulama noktasındayız ama hukuk içerisinde insanımızı koruyacak, bireyimizi koruyacak tedbirleri bugünküler yeterli değilse mevcut tedbirlere ilaveten başkalarını da getireceğiz. Dolayısıyla kimse bize bu kararı alkışlamıyorsunuz deme hakkına sahip değil. Yanlış bulduğumuz bir karardır" dedi.

Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç, Anayasa Mahkemesi Başbakanı Haşim Kılıç'ın bugün yaptığı twitter kararını ile ilgili açıklamayı değerlendirdi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın açıklamalarını takip ettiğini ifade eden Arınç, Anayasa Mahkemesi'nin üç kişinin müracaatı üzerine almış olduğu kararı Anayasa Mahkemesi'nun kuruluşu ve yargılama usulleri hakkındaki kanununa açıkça aykırı olduğunu dile getirdi. Karara saygı duyulup duyulmamasının ayrı bir mesele olduğunu sözlerine ekleyen Arınç, "Ama hukukçu gözüyle baktığımızda ve kanunu 2011'de çıkardık. Henüz üzerinde dumanı tüten bu çok yeni kanunda öyle öngörüler var ki bunlara aykırı bir kararın alınmaması lazım. Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşu ve yargılama usulleri hakkında kanunun bireysel başvuru hakkını düzenleyen maddesine baktığımızda şuna dikkat edilmesi gerekiyor; 'İhlale neden olduğu ileri sürülen işlem, eylem yada ihmal için kanunda öngörülmüş idari ve yargısal başvuru yollarının tamamının bireysel başvuru yapılmadan önce tüketilmiş olması gerekir.' Kanun maddesi böyle. Bunu aştıklarını ifade ediyor kendisi ve buna ilişkin bazı gerekçeler iler sürüyor. 45. maddenin 3. fıkrası da buna bağlı olarak; 'Yasama işlemleriyle düzenleyici idare işlemler aleyhine doğrudan bireysel başvuru yapılamayacağı gibi Anayasa Mahkemesi kararlarıyla anayasanın yargı denetimi dışında bıraktığı işlemlerde bireysel başvurunun konusu olamaz. Biliyoruz ki geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren bu hükümlerle birlikte bugüne kadar vermiş oldukları kararlarda bu maddeyi ileri sürerek kabul edilemez olduğu şeklinde kararlar verdiler. Ancak twitter ile ilgili konuda bunu aştıklarını görüyoruz. Buruda ayrıca dikkatimizi çeken bir başka konuda var" diye konuştu.

"ANAYASA MAHKEMESİ KENDİNCE DURUMDAN VAZİFE ÇIKARMIŞTIR"

"Anayasa Mahkemesi kendi içtüzüğünün 71. Maddesinin 21. Fıkrasında; 'Mahkeme içtihadın oluştuğu alanlarda veya ivedilikle karar verilmesi gereken durumlarda bakanlık cevabını beklemeden başvurunun kabul edilebilirlik ve esası hakkında karar verebilir" şeklinde bir hüküm koyulduğunu kaydeden Arınç, konuşmasını şöyle devam etti:

"5 Mart tarihine gelinceye kadar yani bir ay öncesine kadar yoktu. Aceleyle içtüzüklerini değiştirmişler ve idarenin yani bakanlığın cevabını beklemeden de karar verebileceklerini koymuşlar. Bu ifadenin kısa bir süre önce Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan bir değişiklikle içtüzüğe eklenmesi de bugün baktığımız takdirde fevkalade manidar düşündürücü geliyor. Bu Resmi Gazete'nin 5 Mart 2014 ve 28932 sayılı kararı Resmi Gazete'nin nüshasında yayınlanmış. Tabi halkımızın kafasını karıştırmamak açısından mümkün olduğu kadar özetleyerek gitmemiz lazım. Şimdi Anayasa Mahkemesi burada durumdan vazife çıkarmış. Eskiden durumdan vazifeyi başkaları çıkarırlardı. Yani şu, şu, şu kurumlar yetersiz kalıyor bu konuda biz kendi görevimizi biliriz ve bu durumdan bizim görev çıkarmamız gerekler var diyenleri hepimiz biliyoruz. Artık onlar durumdan vazife çıkarmıyorlar genelde. Kendi konumlarını en iyi şekilde takdir ettiler ve hukuki gerekçeler içerisinde sadece yazılı hukukta ne varsa onları yerine getiriyorlar. Oysa burada Anayasa Mahkemesi kendince durumdan vazife çıkarmıştır."

"ANAYASA MAHKEMESİ, TÜRK YARGISININ KARARLARINI GEÇERSİZ SAYACAK BİR KARAR ALDI"

"Burada itiraz olan şey nedir? Bir insanın, bir yargı kararını istihsal ettikten sonra bunun uygulanması gerekir. Bu bizim anayasamızın maddelerinde vardır" diyen Arınç, "Yani yargı yetki anayasa bir egemenlik yetkisidir. Bu egemenlik yetkisi 6,7 ve 8. Maddelerde yasama konusunda Meclis'e, yargı konusunda bağımsız mahkemeleri, yürütmede de hükümete anayasa yetki veriyor. Bu mahkeme kararları bugüne kadar bildiğimiz kadarıyla 20'den fazladır. Yani; 'benim özel hayatıma, benim kişisel haklarıma saldırıda bulunuldu. Dolayısıyla ben bu sayfanın kapatılmasını istiyorum veya ben erişime engelleme yapılmasını istiyorum' diye bireysel müracaatlar oldu mahkemelerden. Onlardan şuanda uygulanan 4 tanedir. İstanbul Başsavcılığı'nın, Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin, İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi'nin ve İstanbul Anadolu 14. Asli Ceza Mahkemesi'nin karaları. Bu sayfaların kapatılması noktasında tam 27 tane mahkeme kararı var. Bu 27 mahkeme kararından dördünü uyguladılar. Diğerlerini de uygulama aşamasındaydılar. Fakat Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı onların imdadına yetişti ve hukuk alında biz twitterın bütün yargı uygulaması noktasındaki ısrarımızı maalesef boşa çıkardı. Anayasa Mahkemesi böyle bir karar almakla kendi Türk yargısının kararlarını geçersiz sayacak bir sonuca ulaşmış oldu. Bence verdiği kararla elde edilecek menfaattan daha fazlasını biz Türk yargı kararlarını hiçe sayan, uygulamayan, başka ülkelerin yargı kararlarını uygularken hiç tereddüt etmeyen twitter isimli şirkete Türk mahkemelerinin kararlarını uygulamaya bilirsiniz şeklinde bir güvence vermiş oldu. 4 tane kararı ancak son zamanlarda istemeyerekte olsa uygulayan twitter şimdi artık hem bunları uygulamaktan hem de geride kalan 23 mahkeme kararını uygulamamak noktasında eline büyük bir koz geçirmiş oldu" şeklinde konuştu.

"ŞİKAYETÇİ OLANLARIN HAKKINI KİM KORUYACAK"

Gerçek hayatta suç olanın sanal alemde de suç olması gerektiğini vurgulayan Arınç, bir insan, bir insan onurunun, şerefi, haysiyeti, eğer ihlal ediliyorsa bir insanın özel, kişilik haklarına saldırı oluyorsa suç işlenmesi teşvik ediliyorsa bunun mutlaka 140 karakterli olmasına gerek yok olmadığını, bunu üç cümleyle de ifade edilebileceğini ifade etti,

Arınç, "Dolayısıyla evrensel hukuk prensipleri içerisinde İnsanın bu kişisel haklarını koruma noktasında alınacak kararların özellikle Türkiye'de bir yargı kararı olması bile kendi başına bir anlam ifade ederdi. Ama twitter merkezi bunu uygulamamakta direniyor. Dolayısıyla TİB başvurusuyla da buna erişim tamamen engellenmişti. Anayasa Mahkemesi'nin aslında şunu yapmasını alkışlaya bilirdik. 'Sen nasıl oluyor da ABD'deki bir şirket Türk yargısının verdiği kararı uygulamıyorsun, bunlar bireysel kararlardır ve sanal alemdeki yüzbinlerce sayfadan sadece 27'sine ilişkindir. Bu tamamını kapatmakla da ilgili değildir. Sen bunları mutlaka uygulayacaksın. Benim Anayasam, benim yargı yetkim Anayasa Mahkemesi de olsam kararlarımın uygulanmasını gerektirir.' Twitterı bu işin dışında tutup 'sen masumsun, aslında bu kararları veren mahkemeler yanlış yapmışlardır. Dolayısıyla onları uygulamaya bilirsin. Bende bütün prosedürü aştım. Senin önüne bir mahkeme kararı getiriyorum. Artık bundan sonra özgürsün demektedir.' Peki o zaman şikayetçi olanların hukukunu kim koruyacaktır?" diye konuştu.

"ANAYASA MAHKEMESİ KARARI YANLIŞ, DÜZELTİLMESİ GEREKİR"

Anayasa Mahkemesi'nin twitterı koruduğunu, bireyi korumadığını vurgulayan Arınç, konuşmasına şöyle devam etti;

"Kimse kusura bakmasın sayın Başbakanın şahsına büyük bir saygım var. Ama oy birliği ile verdikleri bu karar bence Türkiye, Türk halkını, insanımızı, bireyleri ve mahkeme kararlarını korumaya matup bir karar değildir. Bunların tamamen hiçe sayılması gibi karşımıza bir gerçeklik getirilmiştir.

Anayasa Mahkemesi kararı bence çok yanlış bir karardır. Bunun düzeltilmesi gerekir. Biz bu konuda Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararı elbette uygulama noktasındayız ama hukuk içerisinde insanımızı koruyacak, bireyimizi koruyacak tedbirleri bugünküler yeterli değilse mevcut tedbirlere ilaveten başkalarınıda getireceğiz. Dolayısıyla kimse bize bu kararı alkışlamıyorsunuz deme hakkına sahip değil. Yanlış bulduğumuz bir karardır. Her karar eleştirile bilir." - ANKARA

Arınç, AYM Başkanı Kılıç\'ın Açıklamalarını Değerlendirdi
Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Arınç, AYM Başkanı Kılıç'ın Açıklamalarını Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Cumhur İttifakı'nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, Ortaca'da pazar yeri ziyaretlerinde bulundu
    16:27 Cumhur İttifakı'nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, Ortaca'da pazar yeri ziyaretlerinde bulundu

    Aydın Ayaydın, Ortaca ilçesinde kurulan pazarda esnaf ve vatandaşlarla sohbet ederek taleplerini dinledi. Halkın hizmete susadığını ifade eden Ayaydın, seçimlerde destek istedi ve yürütecekleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.

  • Anavatan Partisi, Antalya'da AK Parti adaylarını destekleyecek
    16:25 Anavatan Partisi, Antalya'da AK Parti adaylarını destekleyecek

    Anavatan Partisi, pazar günü yapılacak yerel seçimlerde, AK Parti'nin Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hakan Tütüncü ile Kepez Belediye Başkan adayı Rıza Sümer'i destekleme kararı aldı. Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Semih Narlı, kararın Antalya'nın geleceğine yönelik büyük bir adım olduğunu ve tamamen halkın ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda alındığını belirtti. Narlı, Hakan Tütüncü'nün liderlik becerileri ve tecrübesi ile Rıza Sümer'in vizyonunun Antalya'nın gelişimi için büyük önem taşıdığını vurguladı.

  • Ardahan'ın Posof İlçesinde Doğal Gaz Çalışmaları Tamamlandı
    16:23 Ardahan'ın Posof İlçesinde Doğal Gaz Çalışmaları Tamamlandı

    Ardahan'ın Posof ilçesinde yıllardır özlemi çekilen doğal gaz çalışmaları sona erdi. İlk gazın açılışı yapıldı ve törene yüzlerce kişi katıldı. Posof'a bağlanan doğal gazın açılışı meşalelerle gösterildi.

  • AK Parti Malatya Büyükşehir Adayı Sami Er, Seçim Çalışmalarını Yoğunlaştırdı
    16:19 AK Parti Malatya Büyükşehir Adayı Sami Er, Seçim Çalışmalarını Yoğunlaştırdı

    AK Parti Malatya Büyükşehir Adayı Sami Er, seçime günler kala çalışmalarını yoğunlaştırdı. Her gün birçok ziyaret ve toplantı ile vatandaşlarla buluşan Sami Er, 31 Mart akşamı Malatyalıların Cumhur ittifakına en yüksek oyla destek olacağına inandığını söyledi.

  • AK Parti Milletvekilleri Alaca'da Coşkuyla Karşılandı
    16:18 AK Parti Milletvekilleri Alaca'da Coşkuyla Karşılandı

    Çorum'un Alaca ilçesinde, AK parti seçim bürosuna sürpriz ziyaret gerçekleştiren milletvekilleri vatandaşlar tarafından büyük coşkuyla karşılandı.

  • AK Parti Eskişehir İl Başkanı: Teşkilatımız Seçime Hazır
    16:17 AK Parti Eskişehir İl Başkanı: Teşkilatımız Seçime Hazır

    AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak, partisinin teşkilatının seçime hazır olduğunu açıkladı. Albayrak, 31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için 5 bin 700 teşkilat mensubunu görevlendirdiklerini belirtti. Seçimlerde problemsiz ve şaibeye mahal vermeden sonuçları takip edeceklerini ve gerektiğinde itirazda bulunacaklarını söyledi. Albayrak, belediye başkan adaylarıyla birlikte aylardır sahada çalıştıklarını ve Eskişehir'in gerçek belediyecilikle buluşmasına bir adım kaldığını ifade etti.

  • Marmaris Belediyesi'nin yeni hizmet binası açıldı
    16:17 Marmaris Belediyesi'nin yeni hizmet binası açıldı

    Marmaris Belediyesi'nin yeni hizmet binası bugün gerçekleştirilen törenle hizmete açıldı. Belediye Başkanı Mehmet Oktay, açılışta yaptığı konuşmada çalışanlara teşekkür etti ve yapılan hizmetlerden bahsetti. Ayrıca turizm sezonunun uzatılması çağrısında bulundu.

  • AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan: Belediyecilik AK Parti'nin işi
    16:16 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan: Belediyecilik AK Parti'nin işi

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, "Biz verdiği sözü tutan, gerçekleştiremeyeceği vaatte bulunmayan bir siyasi hareketin mensuplarıyız. Belediyeciliğin AK Parti'nin işi olduğunu tüm kesimlere yönelik hizmetlerimizle milletimize gösterdik.

  • AK Parti Siyaset Akademisi'nden 244 kadına sertifika
    16:11 AK Parti Siyaset Akademisi'nden 244 kadına sertifika

    Diyarbakır'da AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları tarafından düzenlenen 'AK Parti Siyaset Akademisi' programını tamamlayan 244 kadına sertifikaları takdim edildi. Programda konuşan AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları İnsan Hakları Başkanı Oya Eronat, siyaset akademisinin kadınlar için yapıldığını belirterek, Cumhurbaşkanı'nın kadınlara verdiği değeri vurguladı. Sertifikalar, depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına da verildi.

  • Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin Sığacık'ta Miting Yaptı
    16:10 Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin Sığacık'ta Miting Yaptı

    Seferihisar Belediye Başkanı ve Başkan Adayı İsmail Yetişkin, Sığacık'ta miting düzenledi ve vatandaşlardan destek istedi. Binlerce kişi tarafından karşılanan Yetişkin'in sözleri sık sık sloganlarla kesildi.


Advertisement