Arınç: ''29'undan itibaren yeni başbakanımız, kısmet olursa hükümet kurma görevini almış olacaktır." - - Son Dakika
Politika

Arınç: ''29'undan itibaren yeni başbakanımız, kısmet olursa hükümet kurma görevini almış olacaktır." -

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, cumhurbaşkanı kesin seçim sonuçlarının Resmi Gazete'de 28 Ağustos'ta, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ant içerek, Cumhurbaşkanlığı görevine başlamasıyla yayımlanması gerektiğini söyledi.

25.08.2014 21:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, cumhurbaşkanı kesin seçim sonuçlarının Resmi Gazete'de 28 Ağustos'ta, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ant içerek, Cumhurbaşkanlığı görevine başlamasıyla yayımlanması gerektiğini söyledi.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arınç, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrunnisa Gül'ün açıklamalarını nasıl değerlendirdiği sorusu üzerine, Bakanlar Kurulu gündeminde böyle bir konunun olmadığını belirterek, ''Bunların daha sonra, başka zeminlerde konuşulabileceğini" ifade etti.

Arınç, "Sayın Erdoğan'ın yemin ettikten sonra, yeni Başbakan'a, Sayın Davutoğlu'na görevi devredeceği süreye kadar bir vekalet mekanizması işletilecek mi? Sizin vekalet edebileceğiniz veya Sayın Davutoğlu'na doğrudan vekaletin verilebileceğine dair haberler var" sorusu üzerine, şöyle konuştu:

"28 Ağustos'ta ant içme ve devir teslim töreninden sonra yeni hükümeti kuracak kişiye, yani Sayın Ahmet Davutoğlu'na muhtemelen, hem büyük kongreyi yapmadan hem genel başkan seçilmeden ihtiyatlı konuşmamız lazım, dünyanın binbir türlü hali var, arada bir zaman olacak. Bu zamanın çok kısa olacağını düşünüyoruz. Sayın Başbakanımız, Başbakanlık görevini vereceği kişi aynı zamanda bakanımız olduğu için bu süre içindeki vekalet görevini Sayın Ahmet Davutoğlu'na verecektir, çok doğru ve çok haklı olarak. Ama basında bir şeyler yazılıyor, sonra onun üzerinden spekülasyonlar yapılıyor. Sonunda biz böyle bir durumla karşılaşıyoruz. En son yazılan da birisinin aklına gelen bir şey, '15 gün kadar Bülent Arınç vekalet edecek.' Şimdi olmayınca da 'Bak, gördünüz mü? Adamı tamamen sildiler. Bak, o bile Başbakan Vekili olamadı' denilecek. Biz, bunları yıllardan beri biliriz, tanırız. Başka yapacak işi olmayanlar böyle senaryolar üzerine birtakım şeyler üretirler. Yani 24 saatten bile az sürebilecek bir vekalet için esasen, Başbakan olması düşünülen ve kararlaştırılan bir kişinin vekaletinden daha doğal bir şey olamaz. Ben, üzgün değilim. Çok doğru olan yapılıyor, ta baştan bu yana. İnşallah vekalet görevi Sayın Davutoğlu'nda olacaktır. Biz, 28'i akşamı bir görevlendirme bekliyoruz. Ama o gün yurt dışından şu ana kadar 73 devlet başkanı, cumhurbaşkanı, başbakan, bakan, grupları temsilen kişiler gelecektir. Dışişleri Bakanlığımızın verdiği son bilgiye göre. O güne kadar bunun yüzü geçeceğini tahmin ediyoruz. Akşam yeni Cumhurbaşkanımızın belki bu konuklara yemek ikramı veya bir başka toplantısı da olabilir. Ama 29'undan itibaren yeni başbakanımız, kısmet olursa hükümet kurma görevini almış olacaktır."

-Cumhurbaşkanlığı kesin seçim sonuçlarının yayımlanması

Arınç, "YSK seçim sonuçlarını gönderdiği halde Resmi Gazete'de yayımlanmaması muhalefet tarafından hukuksuzluk olarak nitelendiriliyor. Yayınlanmama gerekçesi nedir?" sorusu üzerine, "Bu konuda muhalefetimizde saplantı içinde olan bazı arkadaşlarımız var. Onları şahsen çok seviyorum ama saplantılarından bir türlü kurtulamıyorlar" ifadesini kullandı.

Bunlardan birinin CHP Konya Milletvekili Atilla Kart olduğuna değinen Arınç, şöyle devam etti:

"Hukuk bilgisi olduğunu zannediyorum, tahmin ediyorum. Böyle bir arkadaşımızdır. Ama Kılıçdaroğlu'da bir zamanlar olan birtakım huylar kendisine geçti. Mesela Kılıçdaroğlu ne yapardı? Eline bir çekiç alır, herkesi çivi gibi görür, ondan sonra çakmaya başlar. Bu, ne demek? Elinde bir kova var, onun üstünde yolsuzluk yazıyor, AK Parti'den kimi görürse onun üzerine yolsuzluk çamurunu sıçratmaya çalışıyor. Bizim Atilla Kart'ımız da eksik olmasın, çok değerli bir arkadaşımızdır, her gün mahkemelerin kapısını aşındırmaya çalışır. '15'inden sonra bitti, bu adamı görevden alın. 15'i oldu, bak, 16'sındayız. Hala atama yapıyor, şöyle yapıyor. Bak işte Resmi Gazete'de de yayımlanmadı. Allah, Allah, ne olacak sorumlular hakkında'... Her gün en az 5 tane dilekçe veriyor. Yanına Mahmut Tanal'ı da alıyor, maşallah, o da onun gibi. Her birisi mahkeme kapısında, YSK kapısında. Biraz aklınızı kullanın, biraz doğru olana bakın. Bırakın siyasetçi gibi veyahut da politikacı gibi davranmakta. Bak bunun doğrusu nedir? YSK 15 Ağustos'ta, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'ndaki süreye uygun olarak kesin seçim sonucunu açıklamıştır. Onun işi bitmiştir. Bu seçim sonuçlarıyla bir mazbatayı da TBMM Başkanı'na vermiştir. Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'ndaki prosedür aynen devam ediyor. Başbakanlık Resmi Gazete'de bunun ne zaman yayınlaması lazım? 28 Ağustos'ta, mevcut Cumhurbaşkanının görev süresinin bittiği günde, ant içerek yeni görevine başlayacak olan Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile eş zamanlı olarak bunun yayınlanması gerekir. Bu tarih, birilerinin iddia ettiği gibi 15 Ağustos olsaydı, 15 Ağustos'ta ant içme töreninin olması ve mazbatanın verilmesi gerekirdi. Ama Anayasa'nın 101. maddesinin son fıkrası, 103. madde, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'ndaki hükümler dikkate alındığında, Cumhurbaşkanımızın görev süresi 28'inde bitiyor, yeni Cumhurbaşkanı da yemin ederek görevine başlıyor. O gün mazbatayı TBMM Başkanımız kendilerine takdim edecekler, bir taraftan da kesin seçim sonuçları Resmi Gazete'de yayımlanmış olacak."

Arınç, bugünün 25 Ağustos olduğuna dikkati çekerek, "Bugün hala bu arkadaşların 'Bak 15'i geçti, ne oldu?' diye bağırmasının bir faydası var mı? 10 gün geçmiş aradan. Bırakın artık aynı şeyleri söylemekten, aynı şeylerin üzerine yeni yeni planlar kurmaktan. Bugün Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkında da bir düşüncenin iletildiğini biliyorduk. 28'inde Anayasa Mahkemesi ne diyecek? 'Konusu kalmayan işlemin reddine' diyecek. Bunu hukuka başlayan ilk insan, hukuk başlangıcı derslerinde bile öğrenir. Ama saplantı çok kötü bir şey, Allah kurtarsın onları" diye konuştu.

(Sürecek)

-Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç

Arınç: \'\'29\'undan itibaren yeni başbakanımız, kısmet olursa hükümet kurma görevini almış olacaktır." -
Kaynak: AA

Son Dakika Politika Arınç: ''29'undan itibaren yeni başbakanımız, kısmet olursa hükümet kurma görevini almış olacaktır.' - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da mitinglere katılacak
    01:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da mitinglere katılacak

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sultanbeyli ve Sancaktepe'de düzenlenecek mitinglerde halka hitap edecek. Ayrıca, İstanbul Kongre Merkezi'ndeki Gençlik Aşkıyla Yeniden İstanbul Programı'na da katılacak.

  • Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü
    01:42 Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü

    Avcılar'da yaşanan olayda, Vehbi Yıldız adlı şahıs, 3 çocuğunun annesi olan eşi Serap Yıldız'ı bilinmeyen bir nedenle silahla vurarak öldürdü. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Vehbi Yıldız'ın eylemi sonrası olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ancak Serap Yıldız'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın ardından yapılan incelemelerin ardından Serap Yıldız'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.

  • Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'
    01:15 Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk'ta düzenlenen mitingde projelerini anlatarak heyecanını İzmir halkıyla paylaştı.

  • Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım
    01:13 Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım

    Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, sandık güvenliğine dikkati çekerek "Onlar Cumhurbaşkanlığı seçiminde de 'Kazandık, aramızda kalsın öndeyiz, kazanıyoruz.

  • Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı
    00:38 Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı

    Lübnan Başbakanı Necip Mikati, ülkesine ziyaret gerçekleştiren İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve heyetini havalimanında karşıladı. İtalyan lideri uçağının önünde bekleyen Lübnan Başbakanı, Meloni yerine yanlışlıkla başka birini öptü. Gülümseten anlar kameralara yansıdı.

  • Hakan Peker, evlilikleri ve özel ilişkileri hakkında samimi itiraflarda bulundu
    00:34 Hakan Peker, evlilikleri ve özel ilişkileri hakkında samimi itiraflarda bulundu

    Ünlü şarkıcı Hakan Peker, bir televizyon programında üç kez evlenip boşandıktan sonra yaşadığı deneyimleri paylaşarak, 'Sevgi Yedeklemesi' olarak adlandırdığı bir durumu fark ettiğini açıkladı. Peker, psikolojik olarak travma yaşayan insanların birden fazla ilişkiyi aynı anda sürdürme eğiliminde olabileceğini ve bunun arkasında derin duygusal nedenlerin yattığını belirtti. Ayrıca programda, Hakan Peker'in belediye başkanlığı adaylığına hazırlık süreci ve siyasete giriş kararı da konuşuldu.


Advertisement