Araplar Ev Alırken İstanbul Avrupa Yakasını Tercih Ediyor - Son Dakika
Ekonomi

Araplar Ev Alırken İstanbul Avrupa Yakasını Tercih Ediyor

Araplar Ev Alırken İstanbul Avrupa Yakasını Tercih Ediyor

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Körfez ülkelerinden gelen yabancıların İstanbul'da genelde Avrupa yakasına önem verdiğini belirtti.

03.08.2015 16:20  Güncelleme: 16:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "Gayrimenkul tercihinde Taksim'e olan mesafe ve havaalanına olan uzaklık temel belirleyici unsurlar" dedi.

YABANCI ALIŞLARI ARTTI

Maya, TÜİK verilerine göre, Türkiye'de yabancılara yapılan konut satışlarında bu yılın ilk 6 ayında, 2014'ün aynı dönemine göre yüzde 22'lik artış yaşandığını anımsatarak, bu dönemde yabancıların İstanbul'dan aldığı konut sayısının yüzde 36 oranında arttığını söyledi.

Türkiye içinde yabancıların en fazla konut satın almayı tercih ettikleri iller arasında ikinci sırayı Antalya'nın aldığını ifade eden Maya, bu ilde 2014'e göre düşüş yaşandığı bilgisini verdi.

"HEM TATİL HEM ALIŞVERİŞ AMAÇLI"

Maya, "Bu verilerden yabancıların İstanbul'u tercih ettiklerini, bu tercihte hem turistik hem de yatırım düşüncesinin hakim olduğunu görebiliyoruz. Yabancılar ağırlıkla merkezi lokasyonları, rezidans projelerini ve markalı konut projelerini tercih ediyorlar" diye konuştu.

İSTANBUL DIŞINDA...

İstanbul'da markalı konut projelerinin ağırlıklı olduğu ilçelerin yabancıların dikkatini çektiğini ifade eden Maya, Bağcılar Basın Ekspress hattı ve Bahçeşehir gibi yeni projelerin artış eğiliminde olduğu yerlerin özelikle yatırım anlamında cezbedici olabildiğini aktardı.

ARAPLARIN İSTANBUL'DAKİ TERCİHLERİ

Maya, Körfez ülkelerinden gelen yabancıların İstanbul'da konut alımında genelde Avrupa Yakasına öncelik verdiğini belirterek, "Gayrimenkul tercihinde Taksim'e olan mesafe ve havaalanına olan uzaklık temel belirleyici unsurlar. Daha üst segmentteki alımlarda Boğaz manzarası, projenin segmentasyonu ve içinde barındırdığı olanaklar belirleyici unsurlar olabiliyor. İstanbul dışında da Sapanca, Bursa, Yalova ve Trabzon ilgi çeken bölgeler arasında" ifadelerini kullandı.

3. KÖPRÜNÜN ETKİLEDİĞİ BÖLGELER

TSKB Gayrimenkul Değerleme İdari İşler ve İş Geliştirme Müdürü Özge Aklar ise üçüncü köprü güzergahında konut fiyatlarına ilişkin, ilk etapta Avrupa Yakasında Başakşehir- Arnavutköy - Kayabaşı aksı, Anadolu Yakasında da Beykoz ve devamında Sancaktepe'de hareketlilik yaşandığını söyledi.

"İMARA AÇILMADI"

İstanbul'a yapılan üçüncü havalimanının yakın çevresinin halihazırda bir konut yerleşim alanı olmadığını dile getiren Aklar, "Arazilerin olduğu, bazı bölümlerinde tarım faaliyetlerinin devam ettiği bir bölge burası. Bu nedenle iskan edilen bir alan mevcut değil. Arazi satışları da bölgesel bazda değişiklik gösteriyor. Bunu iki bölgesel sınır olarak ayırırsak yol güzergahına en yakın ikinci band 450 -550 lira/metrekare, üçüncü bandı da 200- 250 lira/metrekare olarak söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

TÜP GEÇİTİN ETKİSİ

Aklar, Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından karayolu ile birbirine bağlayacak toplam 14,6 kilometrelik Avrasya Tüneli Projesi'nin (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi) İstanbul'da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme - Göztepe hattında hizmet vereceğini ve bu bölgelerde fiyat artışı konusunda etkisi olacağını bildirdi.

KARTAL DA CAZİP HALE GELDİ

İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ (İş GYO) Genel Müdürü Turgay Tanes, başta konut sektörü olmak üzere ticari gayrimenkul sektörü için de önemli bir pazar yaratan "mütekabiliyet düzenlemesi"nin beklendiği üzere canlandırıcı bir etki yarattığını belirterek, ancak bu konuda aşırı bir beklenti içinde de olmamak gerektiğini söyledi.

Mütekabiliyet düzenlemesini gündeme ilk taşıyan kişilerden biri olarak bunun bir sihirli değnek olarak görülmemesi gerektiğini birçok kez belirttiğini hatırlatan Tanes, "Piyasayı canlandırıcı bir etkisi olacağı tartışılmaz ancak sektörel büyümenin buna endekslenmemesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

YABANCILARIN İSTANBUL'DA EV ALDIĞI BÖLGELER

Tanes, yabancıların İstanbul'da ev aldığı lokasyonlara değinerek, "İstanbul İl Çevre Düzen Planı ile önemli bir alt merkez olan Kartal, adalet sarayı ve devlet hastanesi gibi kamu yatırımları ile hem yerli hem de yabancı yatırımcılar için daha da cazip hale gelmiştir. Bölgenin sanayiden dönüşümüyle birlikte çok sayıda büyük ve mülkiyet sorunu olmayan arsalar geliştiricileri bu bölgeye yönlendirmektedir. Marmaray sayesinde bölgenin ulaşılabilirliğinin artması da Kartal'ın cazip bir merkez olmasında etkendir" diye konuştu.

"3. KÖPRÜ FİYATLARI TUZLA'DAN İTİBAREN YÜKSELTİYOR

Tanes, İstanbul Boğazı'na yapımı devam eden üçüncü köprünün fiyatları etkilediği ilçelere ilişkin "Kuzey Marmara Otoyolu ile inşaatı devam eden 3'üncü köprünün geçtiği güzergahta Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy- Taşdelen metro hatları ve bağlantı yolları sayesinde ulaşımın rahatlamasıyla bu ilçelerin yıldızı yükselirken; İstanbul'da en süratli ve kayda değer oranda fiyat artış ihtimali olan bölge Tuzla'dan başlıyor, Kartal ve Maltepe'yi de içine alıyor" ifadelerini kullandı.

Gelecek 3 yıl için Türkiye gayrimenkul sektörünü etkileyecek ana konulara değinen Tanes, "kentsel dönüşüm projeleri ile tetiklenen yeni konut ihtiyacı, gayrimenkul değerine olumlu etkisi olan yeşil bina konsepti, 3. köprü, 3. havaalanı, yeni otoyol projeleri, hastane ve otel yatırımları"nın bunlardan bazıları olduğunu sözlerine ekledi.

Son Dakika Ekonomi Araplar Ev Alırken İstanbul Avrupa Yakasını Tercih Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (21)

  • Sana ne: Olan benim gibi 1000 tl kira veren garibana oluyor. Zenginin malı değerleniyor fakire afedersiniz kol gibi giriyor. Allah kiracılara yardım etsin 17 0 Yanıtla
  • Osmanlı : Yakında ülkenin adı da değişir Ak erdoğan emirliği olur. Yarına zemin hazırlıyor araplar krallarıda hazır belli değilmi ülkenin asıl sahipleri vatanseverleri yarın sorun çıkarır diye hepsini hapise doldurdu 9 3 Yanıtla
  • fatih: yakında bizide kovacaklar 11 0 Yanıtla
  • Ensar: Kendi vatanını satan tek millet üzerine laf yok .... 11 0 Yanıtla
  • Hdp: PEYGAMBER EFENDIMIZIN OLUMUNDEN 100 YIL SONRA GELEN VE BIRKAC ISTISNA HARIC TUM ARAPLARIN ALLAH BELASINI TOP YEKIN VERSIN HELAK ETSIN ALASA ETSIN 5 5 Yanıtla
  • jupiter: satacak birşeyde kalmadı artık ne satar bilinmez :) ak koyunları satar en son care zenginlere ak koyunlar satılmak ıstermısınız lem :))))hahaha 5 4 Yanıtla
  • TOLGA: Atalarımız bu topraklar için kanını döktü şimdi parsel parsel satıyorlar yazık 9 0 Yanıtla
  • Alp: YABANCILARA TOPRAK SATIŞI OLMASIN!! FATİH SULTAN MEHMET HANIN KEMİKLERİNİ SIZLATIYORSUNUZ!! 7 1 Yanıtla
  • 06: Yabancilara , , toprak ve mülk satılmasın. 7 0 Yanıtla
  • Sokar: Defolup gitsinler 2 4 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Koç Holding 60. Olağan Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi
    12:54 Koç Holding 60. Olağan Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi

    Koç Holding'in 60. Olağan Genel Kurul Toplantısı, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Y. Koç, Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç, Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, Koç Holding üst yönetimi ve hissedarların katılımıyla Nakkaştepe'deki Holding merkezinde yapıldı. Koç Holding'in ülke ekonomisine katma değer sağlamaya devam ettiği belirtilerek, karlı ve sürdürülebilir büyüme fırsatlarını değerlendirdiği ve yatırımlarına devam ettiği ifade edildi. Ayrıca, Koç Holding'in geçen yıl da Fortune Global 500'de ülkemizi temsil eden tek şirket olduğu vurgulandı.

  • DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta: Son 21 yılda Edirne'de 8 baraj ve 32 gölet inşa ettik
    12:48 DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta: Son 21 yılda Edirne'de 8 baraj ve 32 gölet inşa ettik

    DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Edirne'de son 21 yılda 8 baraj ve 32 gölet inşa ettiklerini belirterek, böylece 422 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldığını söyledi. Ayrıca, taşkın koruma tesisleri ile Edirne şehir merkezi, 95 yerleşim yeri ve 23 bin 370 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlandığını ve arazi toplulaştırma çalışmalarının da yapıldığını ifade etti.

  • Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı'da çiftçilere nohut tohumu dağıttı
    12:43 Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı'da çiftçilere nohut tohumu dağıttı

    Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı'da çiftçilere nohut tohumu dağıttı ve tarımsal üretimi artırarak Kayseri'yi bir tarımsal üretim merkezi haline getireceklerini söyledi.

  • Kilis'te 3 Bin 53 Çiftçiye 650 Bin Adet Sebze Fidesi Dağıtıldı
    12:40 Kilis'te 3 Bin 53 Çiftçiye 650 Bin Adet Sebze Fidesi Dağıtıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi dağıttı. Dağıtım töreninde İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin tarım arazilerinin etkin kullanımını hedeflediğini belirtti.

  • Erzincan'da maden sahasında heyelan: Bir işçinin daha naaşına ulaşıldı
    12:33 Erzincan'da maden sahasında heyelan: Bir işçinin daha naaşına ulaşıldı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden sahası heyelanında toprak altında kalan 9 işçiden birinin daha naaşına ulaşıldığını bildirdi. Arama çalışmaları devam ederken, daha önce de bir işçinin cenazesine ulaşılmıştı.

  • Şanlıurfa GAP Havalimanı'nda Mart Ayında 63 Bin Yolcuya Hizmet Verildi
    12:32 Şanlıurfa GAP Havalimanı'nda Mart Ayında 63 Bin Yolcuya Hizmet Verildi

    Şanlıurfa GAP Havalimanı'nın 2024 yılı Mart ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistikleri açıklandı. Mart ayında iç hat yolcu trafiği 62 bin 355, dış hat yolcu trafiği ise 659 oldu. Ayrıca, Mart ayında toplamda 682 uçak iniş-kalkış yaptı ve 439 ton yük taşındı. Son üç aylık dönemde ise havalimanında 200 bin 388 yolcu, bin 862 uçak ve bin 651 ton yük trafiği gerçekleşti.


Advertisement