Arap Derneği Mahkeme Kararı ile Kapatıldı - Son Dakika
Güncel

Arap Derneği Mahkeme Kararı ile Kapatıldı

Arap Derneği Mahkeme Kararı ile Kapatıldı

Mardin'de dernekleşen Anadolu Arap Birliği Hareketi Derneği, tüzügünde yer alan bazı maddelerin dernekler tarafından yapılamayacağı gerekçesiyle kapatıldı.

01.04.2015 11:32  Güncelleme: 12:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin'in Midyat ilçesinde önce platform olarak kurulan ve sonra dernekleşen Anadolu Arap Birliği Hareketi Derneği, tüzügünde yer alan bazı maddelerin dernekler tarafından yapılamayacağı gerekçesiyle Midyat 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi kararı ile kapatıldı.

Mardin Valiliği'nin talebi ile Midyat Kaymakamlığı tarafından dernek tüzüğünde, 'Eş başkanlık, kadınlar, gençler, engelliler, çocuklar, ekoloji, yoksullukla mücadele, sağlık, hak savunuculuğu, yerleşim birimlerinin eski isimlerinin kullanılması' gibi maddelerin yer aldığı bunların dernekler tarafından yapılamayacağı gerekçeleriyle hakkında suç duyurusunda bulunulan Anadolu Arap Birliği Hareketi Derneği hakkında kapatma davası açıldı.
Midyat 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasında, Yargıtay'da temyiz yolu açık olmak üzere derneğin feshine karar verildi. Gerekçeli kararın önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor. Anadolu Arap Birliği Hareketi Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan, karar duruşmasının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk defa bir Arap derneğinin kapatıldığını ileri sürerek, şöyle konuştu:
"Arapların örgütlenme hakkının önü kesiliyor. Kapatılan Arap derneğimiz 2008 yılında Türkiye'nin ilk Arap Platformu olarak Mardin'in Midyat ilçesinde kurulmuştu. Derneğimizin en büyük özelliği Hatay, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt, Gaziantep, Adana, Mersin, Muş ve Bitlis gibi Arapların yerli halk olarak yaşadıkları illerden Arapların beraber kurduğu ve içinde Müslüman, Hıristiyan, Alevi, Sünni Arapların yer almasıydı. Her seçim öncesi, barış süreci, çözüm süreci deniyor. Üç tane Arap ve Mıhallemi derneğimiz şu anda kapatılmak üzere mahkemeye verildi ve bunlardan biri kapatıldı. Çözüm sürecinin Araplara bakan yüzü Arap derneklerinin kapatılması olmamalıydı. Kapatılan derneğimiz için Yargıtay'a başvuracağız. Sonuç almadığımız takdirde AİHM'e başvuracağız."

- Mardin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Arap Derneği Mahkeme Kararı ile Kapatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement