Apple'ın Fabrikasındaki Çalışma Şartları Şoke Etti - Son Dakika
Güncel

Apple'ın Fabrikasındaki Çalışma Şartları Şoke Etti

BBC'de yayınlanan Panorama programı, Asya'da Apple ürünlerinin imal edildiği fabrikalara girdi ve 16 saat aralıksız çalışan işçileri ve çocukları görüntüledi.

19.12.2014 19:46  Güncelleme: 12:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BBC'nin araştırmacı gazetecilik programı Panorama, Asya'da Apple ürünlerinin imal edildiği fabrikalara girdi ve işçilerin içinde yaşadığı koşulları görüntüledi. Çıkan sonuç ise dünyayı şoke etti. Fabrikada işçilerin 16 saat aralıksız çalıştıktan sonra masa başında uyuya kaldıkları ve çocukların ölümle burun buruna çalıştıkları ortaya çıktı.

SÖZLERİ BOŞ ÇIKTI

iPhone üretim bandında yapılan gizli çekimler, Apple'ın "Çin'deki işçilerimizin uluslararası standartlarda çalışmasını sağlayacağız" sözlerinin boş çıktığını gösteriyor.

Pegatron fabrikasında kendisini işçi olarak tanıtıp çalışmaya başlayan bir muhabir, 18 gün hiç tatil yapmadan çalışmaya zorlanarak durmadan Apple bilgisayarlarının montajını yaptı. Yöneticilere izin taleplerini defalarca iletse de hiç sonuç alamadı.

12 SAAT ÇALIŞTIKTAN SONRA UYUYAKALIYORLAR

Üretim bandında oturup monoton bir şekilde önüne gelen bilgisayar parçalarına montaj yapan işçilerden bazıları 12 saat aralıksız çalıştıktan sonra sandalyelerinde uyuyakalıyor.

"KOLUMU KIPIRDATACAK HALİM KALMIYORDU"

Fabrikaya kimliğini gizleyerek giren bir diğer gazeteci ise bir seferinde aralıksız olarak 16 saat çalıştırıldığını söylüyor ve "Yatakhanelere döndüğümüzde kolumu kıpırdatacak halim kalmıyordu" diyor.

"KARNIM ACIKSA BİLE..."

Apple fabrikasında çalıştığı günleri 'aşırı derecede yorucu' sözleriyle ifade eden gazeteci şöyle devam ediyor:

"Karnım acıksa bile yataktan kalkacak gücü bulamıyordum. Tek istediğim şey yatıp birazcık dinlenebilmekti. Geceleri de aşırı stres yüzünden uyku tutmuyordu."

APPLE: ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ

Apple ise Çin'deki tedarik zincirinde işçilere sistematik olarak kötü muamele yapıldığı iddialarını reddetti. Panorama ekibinin röportaj talebini reddeden Apple, yaptığı yazılı açıklamada, "İşçilerine adil ve güvenli iş ortamları sağlama konusunda Apple'dan daha fazla çaba gösteren başka bir şirket yok" dendi.

Açıklamada Apple'ın tedarikçilerle sürekli olarak temas halinde olduğu belirtildi ve "Tüm eksiklikleri gidermek için çabalıyoruz ancak bu konuda sürekli olarak takibin devam etmesi gerektiğinin de farkındayız" dendi.

14 İŞÇİ İNTİHAR ETMİŞTİ

Apple, işçilerin verilen aralarda 'kestirmesinin' alışıldık bir durum olduğunu söylüyor ancak üretim bandı başındayken uyuyakalan işçiler iddiasının araştırılacağını da vurguluyor.

Apple'ın Çin fabrikalarındaki kötü çalışma koşulları 2010'da da dikkatleri üzerine çekmişti. 4 yıl önce Apple'ın en büyük tedarikçilerinden birisi Foxconn'da çalışan 14 işçi intihar etmişti.

İntiharların ardından Apple yönetimi bir dizi iş güvenliği tedbiri açıklamış ve açıklanan standartları tutturamayan tedarikçilerle çalışılmayacağını açıklamıştı.

İŞ GÜVENLİĞİ GÖRMEZDEN Mİ GELİNİYOR?

Şangay yakınlarındaki Pegatron fabrikası da tedarikçilerin değiştiği o dönemde Apple ile çalışmaya başladı. Ancak Panorama programının muhabirleri Apple'ın belirlediği iş güvenliği standartlarının sistematik olarak ihlal edildiğini ortaya koydu.

Apple için üretim yapıyorsanız fazla mesainin işçilerin isteğine bağlı olması gerekiyor. Ancak fabrikada çalışan gazetecilere herhangi bir seçim hakkı tanınmadan üst üste fazla mesailer dayatıldı.

"GEREKLİ GÖRÜLEN TEDBİRLER ALINACAK"

Çalışanlar paydostan sonra da ücretlendirilmeyen toplantılara katılmaları için zorlanıyordu. Bir gazeteci fabrikada çalışırken küçücük bir odada 12 kişinin uyuduğu bir yatakhanede kaldı. Ancak Apple'a göre aşırı kalabalık yatakhaneler konusu artık geride kalmış olan bir sorun.

Petragon şirketi araştırmadan çıkan sonuçları 'dikkatli biçimde' inceleyeceğini söyledi ve "Gerekli görülen tüm tedbirler alınacaktır. Yöneticilerin ve işçilerin eğitimine büyük önem veriyoruz" dedi.

'YASADIŞI MADENLER'

Apple'ın milyonlarca adet sattığı iPhoneların üretiminde kullanılan en önemli hammaddelerden birisi olan kalayın çıkarıldığı Endonezya'ya da giden gazeteciler, Bangka adasında kaçak madenlerde çalıştırılan çocuk işçilerle karşılaştı.

Kalay cevheri çıkarmaya çalışan çocuklar sürekli olarak göçük altında kalma riskiyle çalışmaya devam ediyor.

"HEYELANLARDAN ÇOK KORKUYORUZ"

Babasıyla beraber 20 metrelik bir uçurumun dibinde babasıyla birlikte kalay çıkaran 12 yaşındaki Rianto, "Heyelanlardan çok korkuyoruz. Her an tepeden toprak parçaları, kayalar kopup üzerimize düşebilir" diyor.

Rianto'nun çalıştığı madenden çıkarılan kalayı satan kaçakçıların izini süren Panorama ekibi, kaçakçıların kalayı Apple'a çalışan dökümhanelere sattığını buldu.

"12 YAŞINDAKİ ÇOCUK KALAY CEVHERİ ÇIKARIYOR"

12 yaşındaki Endonezyalı Rainto'nun çıkardığı kalay cevheri iPhonelara dönüşüyor. Apple ile çalışan bir dökümhane sahibi Johan Murod, ülkenin ihraç ettiği kalayın yüzde 70'inin Rianto'nun çalıştığına benzeyen küçük ölçekli madenlerden geldiğini söylüyor.

Murod, "Dökümhanelere her yerden kalay geliyor. Küçük madenlerden çıkanlar da var büyük madenlerden çıkan da. Hangisi legal hangisi illegal bilmenin imkanı da yok" diye devam ediyor.

Apple ise Endonezya'daki kalay madenciliği için 'Çok karmaşık bir konu' yorumunu yapıyor.

Şirketten yapılan açıklama şöyle:

"Apple'ın Endonezya kalayı konusunda yapabileceği en basit şey bu ülkeden hiç kalay almamak. Böyle bir adım atmak zor olmaz ve bizi de eleştirilerden korurdu. Ancak bu aynı zamanda tembelce ve korkakça bir yolu tercih etmek anlamına da gelirdi. Biz şirket olarak ülkedeki ürerticilerle teması sürdürüp koşulların iyileşmesi için çabalamayı tercih ettik."

Kaynak: BBC Türkçe

Apple\'ın Fabrikasındaki Çalışma Şartları Şoke Etti
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Apple'ın Fabrikasındaki Çalışma Şartları Şoke Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • Aslan Guclu: Ne zannediyordunuz apple için çalışıyor diye jonjonmu olacaktı. Tek onu kullananlar jonjon 17 2 Yanıtla
  • HeRSeYYaLaN: Bu zenginlerin dini imani paradir.hep goz boyuyorlar. 18 0 Yanıtla
  • lider: karalama kampanyaları sadece çünki apple dünyanın en büyük şirketi oldu çekemiyor tabi millet 0 16 Yanıtla
  • sati: Apple kullanıcılarına duyrulur 15 0 Yanıtla
  • Azrail : Ne sanıyordunuz ki? 12 2 Yanıtla
  • yeterrr: Çin kapalı kutu zaten hiç bir şey şeffaf değil ki insan kıymeti sıfır zaten inanç diye bir şey de yok insanlar tam bir işkolik olmuşlar güzelim Türkiye yi beğenmeyenleri trene bindirecen doğru Çine gönderecen ya adam olur gelirler ya da orada geberirler 10 2 Yanıtla
  • tüketim cılgınlığıı: dünyanın çarkı böyle dönüyor, dişlinin neresindeyiz, ezilen tarafmı, ezen tarfa mı?bir taraftan üretim diğer tarftan akıl almaz tüketim, ;;ayyyy duydun mu su markanın bi üst sürümü piyasa cıkmıss, hemen almalıyım;;tüketim çılgınlığı cebinde parası varmı yok mu hiç düşünmez, ödeyebilirmiiym, ödeyemezmiyim. yüklen kredi kartına, firmada haklı bu gözle bakınca bu kadar tüketim manyagı insana, kücük ölçekli baksak türkiye olarak milyonlar eder, dünyayı düşününce 6 milyar insanın ortalamsıı 3_4 milyar insana cep telefonu, bilgisayar, lap top, i pad, gibi gibi. allah sonumuzu hayretsin. (pek hayra gitmiyoruzda neyse) 9 1 Yanıtla
  • iPhoneci: Apple nin suçu ne burda çinde hayat bu gerçi burdada öyle saatlerce çalışan işciler var işci insan sınıfına bile girmiyor malesef 2 3 Yanıtla
  • Ahmet hamurcu: Asıl bu işçilerin günlük kaç paraya çalıştıkları sanırım bir dolar,a çalışıyorlar 3 0 Yanıtla
  • Alaca Yalıçapkını'nın avladığı balıkla yaşadığı zor anlar objektiflere yansıdı
    08:58 Alaca Yalıçapkını'nın avladığı balıkla yaşadığı zor anlar objektiflere yansıdı

    Hatay'ın Samandağ ilçesinde kuş gözlemcisinin objektifine Alaca Yalıçapkını'nın avladığı balıkla intihanı yansıdı. Milleyha Sulak Alanı'nda yaşayan Alaca Yalıçapkını, avladığı balığı yutmaya çalışırken zorlanarak balığı dakikalarca sağa sola savurdu. Kuş gözlemcisi Alican Gümüş, bu doğal anları kaydetmenin keyif verici olduğunu belirtti.

  • Olur Belediye Başkanı Vedat Ergün'ün makam odası çiçek bahçesini aratmıyor
    08:58 Olur Belediye Başkanı Vedat Ergün'ün makam odası çiçek bahçesini aratmıyor

    Olur Belediye Başkanı Vedat Ergün'ün 'tebrik' ziyaretleri sürerken, gönderilen çiçekler nedeniyle başkanlık makamı ve odanın girişi adeta çiçek bahçesine döndü. Başkan Ergün mesaisinin büyük bir bölümünü ziyaretçilerini ağırlayarak geçiriyor.

  • Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Sporcusu Hasan Can Arslan, Türkiye Badminton Şampiyonası'nda üçüncü oldu
    08:54 Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Sporcusu Hasan Can Arslan, Türkiye Badminton Şampiyonası'nda üçüncü oldu

    Bursa'da düzenlenen 17 Yaş Türkiye Badminton Şampiyonası'nda Karışık Mixler kategorisinde mücadele eden Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Kulübü sporcusu Hasan Can Arslan, Zonguldak'tan Zeynep Değirmenci ile birlikte Türkiye üçüncüsü oldu. Bu başarıyla Milli Takım kadrosuna girmeye hak kazanan Arslan, Balkan Şampiyonası'nda Türkiye'yi temsil edecek. Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı, sporcuyu ve antrenörlerini tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

  • İtfaiye Ekipleri, Vatandaşın Parmasındaki Dikiş Makinesi İğnesini Çıkardı
    08:52 İtfaiye Ekipleri, Vatandaşın Parmasındaki Dikiş Makinesi İğnesini Çıkardı

    Hatay İskenderun ilçesinde yaşayan bir vatandaşın parmağına batan dikiş makinesi iğnesi, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle çıkartıldı. İskenderun İlçesi'nde bulunan Sakarya Mahallesi'nde ikamet eden vatandaşın parmağına batan iğne, 112'yi araması üzerine bölgeye sevk edilen itfaiye ekipleri tarafından sorunsuz bir şekilde çıkarıldı.

  • Hasketbol Spor Kulübü, Adana deplasmanında galibiyet arıyor
    08:51 Hasketbol Spor Kulübü, Adana deplasmanında galibiyet arıyor

    Erkekler Basketbol Bölgesel Ligi'nde Kayseri'yi temsil eden Hasketbol Spor Kulübü, Çukurova Üniversitesi Gündoğdu Koleji Spor ile yapacağı deplasman maçında galibiyet arıyor. Kulüp Başkanı Hasan Aksoyak, genç ve yetenekli bir takıma karşı mücadele edeceklerini belirterek, eksik kadrolarına rağmen en iyi performansı sergileyerek galibiyetle dönmek istediklerini söyledi.

  • Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde çıkan çadır yangını itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü
    08:51 Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde çıkan çadır yangını itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü

    Hatay'ın Reyhanlı İlçesi Bahçelievler Mahallesi'nde çıkan çadır yangını, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü. Yangın, çevredeki vatandaşların 112'yi araması üzerine itfaiye ekipleri tarafından kontrol altına alındı.

  • Hatay'ın Belen ilçesinde çıkan orman yangını itfaiye personeli tarafından söndürüldü
    08:49 Hatay'ın Belen ilçesinde çıkan orman yangını itfaiye personeli tarafından söndürüldü

    Hatay'ın Belen ilçesine bağlı Kömürçukuru Mahallesi'nde çıkan orman yangını, itfaiye personelinin ve vatandaşların müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü. Yangının ardından soğutma çalışması yapıldı.

  • BAL 11. Grup 23. Hafta Maçlarının Hakemleri Belli Oldu
    08:49 BAL 11. Grup 23. Hafta Maçlarının Hakemleri Belli Oldu

    Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu, Bölgesel Amatör Lig 11. Grup'ta oynanacak 23. hafta maçlarının hakemlerini açıkladı. Hacılar Erciyesspor - 12 Bingölspor maçını Özer Özden yönetecek. Yozgat Bozokspor'un Malatyaspor ile deplasmanda oynayacağı maçta ise Şahin Berker düdük çalacak. Diğer maçlarda ise Cem Eray Eşmekaya ve Zülküf Ali Öncel görev yapacak.

  • Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Develi programı kapsamında Dr. Ekrem Karakaya Devlet Hastanesi'ni ziyaret etti
    08:48 Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Develi programı kapsamında Dr. Ekrem Karakaya Devlet Hastanesi'ni ziyaret etti

    Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, il ve ilçe protokolü ile birlikte gerçekleştirdiği Develi programı çerçevesinde, Dr. Ekrem Karakaya Devlet Hastanesi'ne çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan'dan hastanede sunulan hizmetler hakkında çeşitli bilgiler aldı. Vali Çiçek ve beraberindekiler; hastanede tedavi gören vatandaşları da ziyaret ederek geçmiş olsun temennilerinde bulundu.


Advertisement