Çanakkale'de Savaşan Anzaklar'ın Torunları Şafak Ayininde - Son Dakika
Güncel

Çanakkale'de Savaşan Anzaklar'ın Torunları Şafak Ayininde

Savaşın 100'üncü yılında yoğun bir katılımla gerçekleştirilen Şafak ayinine Prens Charles da katıldı. Törende, Atatürk'ün Anzak annelerine yazdığı mektup da okundu.

25.04.2015 06:29  Güncelleme: 10:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale'de Anzak Çıkarması'nın 100'üncü yıl dönümü, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda, Arıburnu önündeki Anzak Koyu'nda Şafak Ayiniyle anıldı. Yaklaşık 30 bin Anzak anma töreninde ataları için dua etti.
30 BİN ANZAK TORUNU GELDİ

Avustralya ve Yeni Zelandalı askeri yetkililer ile yaklaşık 30 bin Anzak torunu katıldı. Törenden saatler önce koya gelen Anzak torunları, geceyi uyku tulumlarının içinde uyuyarak geçirdi. Ayin öncesi Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri ile Yeni Zelanda Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait bando bir konser sundu. Tören alanına kurulan dev ekranlarda, gece boyunca savaşla ilgili belgeseller ve savaşa katılan askerlerin anılarının anlatıldığı röportajlar gösterildi. Tören, sabah saat 05.30'da başladı.
"ANZAKLARIN RUHLARI BUGÜN ARAMIZDA"

Törende ilk konuşmayı yapan Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae, "100 yıl önce burada birçok kişi hayatlarını kaybetti. Aralarında sadece bazıları geri dönebildi. Gemiler geldiğinde bunu okuyabiliriz. Bugün hayatlarını kaybeden Anzaklar için buradayız. Bizim sözümüz onları her zaman hatırlayacağımızdır. Burada çok ciddi maliyetler, büyük savaş vardı. Burada birçok hayal askerlerle birlikte toprağa gömüldü. O Anzakların ruhları bugün aramızda. Biz onları hatırlıyoruz" dedi.
"BU YARIM ADAYA AYAK BASMIŞ HERKESİ ANIYORUZ"

Yeni Zelanda Başbakanı John Key, yaptığı konuşmada, "Bugün bu plajda, bu saatte tam olarak 100 yıl önce ilk Anzak birlikleri sahile vardı. Onlara tanımlanmış açık topraklar yerine önlerinde dik kayalarla karşılaştılar. Osmanlı askerleri topraklarını korumak için mücadele verdi. Biz Anzaklar olarak kendimizi düşman olarak görmeyiz. Aslında bizim buna benzer sahil kenarlarımız var. Yeni Zelanda askerleri kendi topraklarını korumak için canlarını seve seve verirlerdi. Osmanlı askerleri de bunları yaptı. 100 yıl önce her iki tarafta kendileri için doğru olan şeyi yapıyorlardı. Onları buradan anıyorum: Bu yarımadaya ayak basmış herkesi anmak istiyorum. Burada savaşmış ülkeler tarafından onlar sürekli hatırlanacaktır. Birinci Dünya Savaşı'nın 100. yılı içerisinde farklı birçok savaşı hatırlıyoruz ama bu çok özel bir anma. Gelibolu, bizim için hayatını kaybeden 2 bin 700 Yeni Zelandalı'yı hatırlatıyor. Burada hem Avustralyalılar, hem yeni Zelandalılar omuz omuza savaştılar. Burası kahramanlık yeri olmasıyla birlikte boşa giden zaman ve kaygının yeriydi. Her iki tarafta büyük kayıplar verdi. Türkiye her yıl burada anıyor. 100 yıl sonra 25 Nisan'da buradayız. Onları anıyoruz" dedi.
"ONLAR OLMASAYDI ÜLKEMİZ OLMAZDI"

Avustralya Başbakanı Tony Abbott ise, "100 yıl oldu. Avustralyalılar ve Yeni Zelandalılar burada karaya çıktılar. Burada uzak memleketlerde yatan askerlerimiz için ne söylesek diye konuşuyoruz. Aslında unutmamız gereken şeyleri ayakta tutmaya çalışıyoruz. Bunun amacı aslında bu seferi hem anmak hem de onurlandırmak. Gelibolu, hem Türkiye'yi modern hale getirmiş, hem Avustralya'yı hem de Yeni Zelanda'yı. Burada 100 yıl önce tam bu saatte ülkeleri için savaştılar. İlk Anzaklar, çiftçiler, çok farklı mesleklerden kişilerdi. Toplumun her kesiminden geliyorlardı. Aslında buraya ayak basmak yerine aileleriyle olmak isterlerdi. 100 yıl önce onlar sıra dışı bir şey yaptılar. Hastalıktan ve savaştan öldüler. Burada ölenler sadece askerler değil aynı zamanda modern Avustralya'yı şekillendirenlerdir. Biz Gelibolu'dayız. Biz Anzakları Avustralyalıları en iyi şekilde gösterdiklerini biliyoruz. Burada korkan askerler var. Burada hayatını verme, bir dostu için hayatını verme aşkı var. İşte burada andığımız Anzakları olabilecek en zor teste girdikleri bunu yaparken cesaretleridir. Burada en iyi şey geri çekilmekti. Bu askerler Kudüs'te ve Şam'da başarı gösterdiler. Bu savaşı kaybeden komutanlar ve askerler 2. Dünya Savaşı'nda, Fransa'da başarılı olmuşlardır. Kore, Vietnam, Irak ve en uzun süren savaşımız Afganistan'da başarılarımız devam etmiştir. Burada çok önem verdiğimiz yerleri korumak için onlar buradalar. Onlar olmasaydı ülkelerimiz olmazdı. Biz bu tepeleri çıkmadık, bu tutku ile ilerlemedik. Cehennem savaşında mermilerin arasında ilerlemedik. Ancak biz bunları yapan kişileri onurlandırıyoruz. Çünkü onlar bu zorluğa göğüs gerdiler. Onların örneği bizi daha iyi insan olmaya teşvik ediyor. Biz yeterince doğru şey için çalışırsak onlar gibi olabiliriz. Artık biz görevimizi yerine getirmeliyiz" diye konuştu.
PRENS CHARLES, ANZAK ASKERLERİNİN MEKTUBUNU OKUDU

Galler Prensi Charles ise, konuşmasında iki Anzak askerinin mektubunu okudu. Charles, "Sanıyorum burada olan çoğu kişi benim neslimden değildir. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra doğan kişiler, dedelerini kaybeden kişiler olabilir. Ben şimdi hatırlıyorum. Bir askerin anılarını okudum. Anzaklar burada savaştıktan sonra geri döndükten sonra mezarlarını kimse ziyaret etmeyeceği için endişe ediyorlardı. Biz onları fedakarlıkla hayatını kaybeden tüm askerleri anıyoruz" dedi.

ATATÜRK'ÜN MEKTUBU OKUNDU

Daha sonra Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934 yılında Anzak annelerine hitaben yazdığı mektup, Türk subayları tarafından Türkçe ve İngilizce olarak okundu. Konuşmaların ardından anma duası yaptırıldı, ilahiler okundu. Ataları için dua eden torunlar, duygulu anlar yaşadı. İki dakikalık saygı duruşunun ardından son dua yaptırıldı. İstiklal Marşı, Avustralya ve Yeni Zelanda ulusal marşları çalınarak ülke bayrakları göndere çekildi. Şafak ayini, savaşa katılan ülke çelenklerinin sunulmasıyla sona erdi. Buradaki törenlerin ardından Avustralya ve Yeni Zelanda mezarlıklarında anma törenleri yapılacak.

Çanakkale\'de Savaşan Anzaklar\'ın Torunları Şafak Ayininde
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Çanakkale'de Savaşan Anzaklar'ın Torunları Şafak Ayininde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (13)

  • gerçek: bu insanlara hiç kimse çıkıp sormuyor avustralyadan yeni zelandadan kalkıpta neden ülkemize saldırdınız sizin yüzünüzden babalarımız dedelerimiz öldü diye ben bu iki ülkeyede sempati duymam ingiliz taşeronu bunlar 22 1 Yanıtla
  • şehitoğlu: O toprakların her karışı şehit kanıyla sulanmış bu kadar abdestsiz adamın o kutsal topraklarda ne işi var yuh be. 8 10 Yanıtla
  • Anadolu Kartalı: 15 bin turist gelmiş siz hala neyin derdindesiniz bırakın artık 100 yıllık savaş mantığını barış konuşalım 8 10 Yanıtla
  • frings: Kilometrelerce uzakta ne arıyordunuz acaba.kudüste afganistanda ırakta ne işiniz vardı.ülke işgaline gelmiş gebermiş dedeleriniz.bizimkiler de yalıyo bunları.ulan var ya terörist olacan bu devirde senden kıymetlisi yok o zaman.asker polis vatan haini casus oldu terörist kahraman oldu ya la.ne günlere kaldık. 14 1 Yanıtla
  • TATANKA: EĞER ECDADIMIZ şehit oldukları yerde bir hristiyan ayini yapıldığını görese ne hissederdi 10 2 Yanıtla
  • EROL: Yorumlara bakıyorumda orda onların ne işi var gibi yazı yorum yazanlara soruyorum adam avusturalyadan çıkmış gelmiş atalarını orda yad ediyor sen acaba hayatında bir kere çıkıp gittinmi o topraklara veya elini açıp dua ettinmi la embesil ??? 10 2 Yanıtla
  • 4998: kanada 14 nisanı soy kırım olarak ilan ediyor rte de onların ayinlerine katılıyor anzaklara atalarınız burada yatıyor bir tek satılmayan Çanakkale şehitliği kalmıştı burayıda anzaklara satsınlar akp nin parası kalmadı ayakkabı kutularını nasıl dolduracaklar 2002 seçimlerinde mezardaki ölülere oy kulandırmışlardı bu seçimlerdede buradaki anzaklara kulandırmasınlar, Suriyelilerde cabası. 6 3 Yanıtla
  • MS: Utanmadan geliyorlar...nediye geliyorsunuz neyi kutluyorsunuz işgal etmeye geldiler beceremediler bunumu kutluyor anlyorsunuz... 6 2 Yanıtla
  • Fener: Yarın birgün bunlarda birşey ister artık :))) 5 2 Yanıtla
  • vardir elbet bir hesabi: ALLAHIN yigidi bitmez birini gonderir tum zulum yapanlarin ....... 6 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Denizli'de Kriket T-20 Büyük Erkekler Türkiye Şampiyonası Başlıyor
    10:14 Denizli'de Kriket T-20 Büyük Erkekler Türkiye Şampiyonası Başlıyor

    Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu faaliyet takviminde yer alan Kriket T-20 Büyük Erkekler Türkiye Şampiyonası 22-26 Nisan tarihleri arasında Denizli'de yapılacak. Şampiyonada 8 ilden 13 takım mücadele edecek.

  • Türkiye Hazır Giyim Sektörü Dünya Liderliğine Oynayabilir
    10:14 Türkiye Hazır Giyim Sektörü Dünya Liderliğine Oynayabilir

    Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, Türkiye'nin katma değeri yüksek ürünlerle marka olarak dünya liderliğine oynayabilecek durumda olduğunu belirtti. Hazır giyim ve tekstil sektöründe yaşanan düşüşe rağmen Avrupalı sektör temsilcilerinin Türkiye'ye yeniden 'yeşil ışık' yakması, sektöre umut verdi. Çevikel, Türkiye'nin artık ucuz değil, katma değeri yüksek marka üretmesi gerektiğini vurguladı ve Türk tekstil sektörünün dönüm noktasında olduğunu ifade etti.

  • Çaykur Rizesporlu Muhammet Taha Şahin: Her maç bizim için bir final
    10:13 Çaykur Rizesporlu Muhammet Taha Şahin: Her maç bizim için bir final

    Çaykur Rizespor'un 23 yaşındaki futbolcusu Muhammet Taha Şahin, Avrupa kupaları hedefleri olduğunu belirterek, "Her maç bizim için bir final" dedi. Şahin, Başakşehir maçı öncesi yaptığı açıklamada, takımın hedeflerine ulaşmak için her maça final gibi çıktıklarını vurguladı. Ayrıca Türkiye Milli Takımı'na gitmek istediğini ve Rizespor'un taraftarının kendileri için itici bir güç olduğunu söyledi.

  • Bursa'da Metruk Binalara Operasyon: Şüpheli Şahıslar Kontrol Edildi
    10:12 Bursa'da Metruk Binalara Operasyon: Şüpheli Şahıslar Kontrol Edildi

    Bursa'da Yunus Timleri, şehrin çeşitli mahallerinde bulunan metruk binalara şok baskınlar düzenledi. Metruk binalarda bulunan şüpheli şahıslar kontrol edilirken, bir şahıs polise 'odun toplamaya geldim' dedi.


Advertisement